Hashirama Senju 02.05.2017 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 Myślałem o kamiennej korze ale cena zaporowa a już i tak przekroczyłem budżet na te tuje ;p Pewnie wybiorę zwykłą korę. Myślę że wyjdzie max 500l po 4/6 zł za 50l to będzie max 100zł z transportem za ten kamień musiałbym wydać kolejnego tysiaka A za parę lat jak by drzewka podrosły i tak zasłoniły by ten kamień [ATTACH=CONFIG]385382[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]385383[/ATTACH] A tak wygląda efekt finalny Podpinam fotki pod tym postem żeby nie pisać kolejnego nie na temat Tuliusza ;p [ATTACH=CONFIG]386210[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]386211[/ATTACH] ilu arowa masz dzialke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grafi_ 02.05.2017 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 ilu arowa masz dzialke? niecałe 1300 m2 czyli jeśli dobrze liczę niecałe 13 arów a czemu pytasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hashirama Senju 03.05.2017 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 niecałe 1300 m2 czyli jeśli dobrze liczę niecałe 13 arów a czemu pytasz ? bo ja mam 11 arów i chciałem miej więcej wyobrazić sobie ten dom z garażem dwustanowiskowym po wybudowaniu ile jeszcze będę miał zieleni ;] fzięki za info ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocbeat 11.05.2017 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2017 witamPytanie dla tych którzy wykonali już fundamenty w tuliuszu II. Ile jest potrzebnych bloczków fundamentowych i ile stali zbrojeniowej. Złożyłem projekty wraz ze zgłoszeniem w urzędzie i nie mam dostępu do tych informacji a mam trochę czasu i chciałbym zakupić materiały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szrajben 12.05.2017 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 (edytowane) Cześć, u nas prace rozpoczęły się już w marcu i do tej pory nie wyszliśmy z dziury. Pogoda nam bardzo nie sprzyjała. Humus został zdjęty 23 marca, geodeta 29 zrobił swoje i...robota stanęła. Ciągłe opady deszczu uniemożliwiały pracę ekipie. W efekcie 1 maja stan prac był taki: a dzisiaj jest taki: . I już myśleliśmy, że wychodzimy z dziury, a tu lipa... Na polecenie KB, który na innej swojej budowie miał sytuację: zapadła się posadzka w jednym z pomieszczeń polecił, aby geodeta sprawdził wskaźnik zagęszczenia podsypki (KB twierdzi, że wskaźnik powinien wynosić 0,97 - 0,98 ). I zaczęły się problemy. W części garażowej wskaźnik był na poziomie 0,94, w części mieszkaniowej 0,96. Panowie wczoraj i dzisiaj klepali cały dzień. Geolog przyjeżdżał 3 razy. W części mieszkaniowej udało się dobić do poziomu 0,975, ale w części garażowej... ani drgnęło - jak było 0,94, tak jest. W efekcie czeka nas wydobywanie materiału z garażu, przygotowanie podłoża, zasypanie i klepanie na nowo. Ekipa klepała zasypkę zgodnie z zasadami, więc nie można mieć do nich pretensji. Co ciekawe, sąsiad który już mieszka i obserwuje naszą budowę i drugą nieco dalej powiedział mi tak: na tamtej budowie "ekypa" zasypała wszystko na jeden raz, poklepała - pomiarów nie robili - i już dzisiaj zalała betonem. Co Wy na to? Edytowane 12 Maja 2017 przez szrajben Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NaTyZo 14.05.2017 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2017 (edytowane) U mnie tez pomiarow nie robili. Zapadniecie posadzki- musiało byc bardzo na odpierdol zrobione. Edytowane 14 Maja 2017 przez NaTyZo blad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grafi_ 16.05.2017 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2017 (edytowane) Na polecenie KB, który na innej swojej budowie miał sytuację: zapadła się posadzka w jednym z pomieszczeń polecił, aby geodeta sprawdził wskaźnik zagęszczenia podsypki (KB twierdzi, że wskaźnik powinien wynosić 0,97 - 0,98 ). I zaczęły się problemy. W części garażowej wskaźnik był na poziomie 0,94, w części mieszkaniowej 0,96. Panowie wczoraj i dzisiaj klepali cały dzień. Geolog przyjeżdżał 3 razy. W części mieszkaniowej udało się dobić do poziomu 0,975, ale w części garażowej... ani drgnęło - jak było 0,94, tak jest. W efekcie czeka nas wydobywanie materiału z garażu, przygotowanie podłoża, zasypanie i klepanie na nowo. Ekipa klepała zasypkę zgodnie z zasadami, więc nie można mieć do nich pretensji. Co ciekawe, sąsiad który już mieszka i obserwuje naszą budowę i drugą nieco dalej powiedział mi tak: na tamtej budowie "ekypa" zasypała wszystko na jeden raz, poklepała - pomiarów nie robili - i już dzisiaj zalała betonem. Co Wy na to? Z całym szacunkiem ale dla mnie to jakaś komedia ;p Pierwsze słyszę o badaniu zagęszczenia gruntu ;p Ale OK jak KB wymagał to niech będzie dla świętego spokoju ale żeby wymieniać podłoże !? Podejrzewam że już sam pomiar musiał kosztować stówkę czy dwie a wymiana zasypki w garaży to kwota pewnie koło 1000zł !! Dla mnie to wyrzucanie pieniędzy w błoto. U mnie wyglądało to tak że nasypali piasku drugiej kategorii po samą krawędź fundamentu, następnie ubili tek że osiadł na 10cm od krawędzi fundamentu i wylali chudy beton B15 W projekcie masz nie 10 a 15cm i nie B15 bylko B20. Była u mnie spora afera o to że wylali niezgodnie z projektem ale ostatecznie "pogodziliśmy się" ;D KB powiedziała że może tak być a sami budowlańcy bardzo się dziwili że taka gruba płyta ;p "wszędzie lejemy max 10cm B15" Z perspektywy czasu a było to już chyba 3 lata temu jestem zadowolony że tak się sprawy potoczyły Zaoszczędziłem kilka stówek a płyta jest równiutka bez żadnych spękań i oczywiście nie zapada się ;pp Mam sąsiada który sam buduje sobie dom, bez ciężkiego sprzętu i fachowych narzędzi tj. zagęszczarka. Zasypkę zagęszczał wodą, szlauchem lał wodę na piasek przez chyba dwa dni a trzeciego była już płyta ;p Edytowane 16 Maja 2017 przez Grafi_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grafi_ 16.05.2017 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2017 witam Pytanie dla tych którzy wykonali już fundamenty w tuliuszu II. Ile jest potrzebnych bloczków fundamentowych U mnie weszło 937 (Tuliusz I) kup 1200 i Zapytaj czy możesz zwrócić pozostałość. W mojej okolicy każdy skład budowlany przyjmuje zwroty. A jak braknie to też nie powinno być problemu z dowozem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocbeat 16.05.2017 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2017 U mnie weszło 937 (Tuliusz I) kup 1200 i Zapytaj czy możesz zwrócić pozostałość. W mojej okolicy każdy skład budowlany przyjmuje zwroty. A jak braknie to też nie powinno być problemu z dowozem. Właśnie coś tak kojarzyłem że chyba 1080 sztuk było ale pewny nie byłem. Jeden transport to coś około 600 bloczków więc zamówię teraz jeden a drugi jak będę sukcesywnie zużywał... Dzięki za info po niedzieli minie termin zgłoszenia więc pędzę po pieczątki i zaczynam grzebać w ziemi;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania.ber1 26.05.2017 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2017 Witam wszystkich Tuliuszów. moja budowa wygląda tak oto: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopek1555 27.05.2017 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2017 Hej u mnie zaczeły sie tynki. Może mi ktos powiedziec ile jest m2 tynkow w tuliuszu? Dodam ze drugi strop lany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania.ber1 31.05.2017 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2017 jak mam dodać fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NaTyZo 31.05.2017 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2017 Poszukaj w zaawansowanej edycji. Troche zabawy ale później proste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szrajben 02.06.2017 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2017 (edytowane) U nas przez 2 tygodnie postój. We wtorek ekipa ruszyła i zaczęła stawiać ściany. Dzisiaj wygląda to tak: Co do garażu i zasypki, to poprosiłem geologa, aby wykonał odwiert w garażu i zobaczył, co się dzieje, że materiał nie chce się zaklepać. Okazało się, że jest od góry 30cm. zasypki, potem 40cm uplastycznionej już gliny (plasteliny bym powiedział) i dopiero glina stała. Zdecydowaliśmy się, aby wszystko wybrać i zasypać na nowo. Po tym wszystkim pomiary i wyniki wyszły bardzo zadowalające, więc tutaj sprawę mamy zamkniętą. Niestety prawda jest taka, że gdyby nie pomiary, to byśmy nie wiedzieli, że ekipa spartoliła sprawę i nie wybrała całego miękkiego materiału, którego później nie dało się zaklepać. Betonu też wylali mi 10cm, a nie 15. Edytowane 2 Czerwca 2017 przez szrajben Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania.ber1 05.06.2017 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2017 (edytowane) [/attach]jak mam dodać fotki Edytowane 5 Czerwca 2017 przez ania.ber1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania.ber1 05.06.2017 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2017 dzieki za pomoc udało mi się dodać foty. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania.ber1 05.06.2017 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2017 Klikasz tan mały kwadracik z drzewkiem Zaznaczyłem ci na pierwszej fotce. Następnie klikasz zakładkę "Z komputera" i przycisk "Wybierz pliki" Otworzy ci się nowe okienko exploreraw którym będziesz musiał wyszukać swoje zdjęcie;) Następnie kliknij "Dodaj" Jeśli fotka nie chce się dodać to znaczy najprawdopodobniej że fotka jest za duża Musisz zmniejszyć jej rozmiar w tym celu klikasz na nią prawym przyciskiem myszy, z okienka kontekstowego wybierasz wiersz "otwórz za pomocą" a następnie "Paint" W paincie klikasz "zmień rozmiar" I dwie pierwsze wartości ze 100 zmieniasz np na 30 To radykalnie zmniejszy rozmiar pliku Następnie zapisujesz i ponownie próbujesz dodać [ATTACH=CONFIG]390351[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]390352[/ATTACH] dzięki wielkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania.ber1 05.06.2017 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2017 a to takie wczesniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grafi_ 10.06.2017 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2017 (edytowane) U mnie skończyli robić ścianki działowe Na dole większość jak w projekcie. Usunąłem tylko ściankę w wiatrołapie/garderobie;) Teraz jest jedno duże pomieszczenie. Nie murowałem też ścianki w garażu/kotłowni. Wymurujemy ją dopiero po urządzeniu kotłowni łatwiejszy dostęp. Także ściankę przy kominie w salonie zostawiłem na później. Na poddaszu jedynie ścianki łazienki i ścianka nad klatką z lekkich pustaków porotherm. Reszta będzie jak w projekcie z karton gipsów żeby nie obciążać stropu. Na parterze wszystkie ściany ze starej cagły rozbiórkowej ;D Zdobyta za grosze a według mnie lepszego materiału nie ma ;D Najsolidniejsza ścianka i najlepsza dźwiękoszczelność Edytowane 10 Czerwca 2017 przez Grafi_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emi244 13.06.2017 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2017 Hejka "Tuliuszowscy" Nasz domek jest już skończony a oto efekt końcowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts