mms1719512843 29.01.2015 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Architekt zaproponował mi podwyższenie stropu nad garażem do poziomu tego co pozostałe pokoje na poddaszu, wówczas mamy jeden poziom na piętrze. Bez zbędnych stopni, co niewątpliwe wydaje się praktyczniejsze. Jednak zastanawiam się czy wówczas schody nie będą zbyt strome, chociaż różnica wysokości wydaje się niewielka. Co sądzicie? Ktoś z budujących ma takie rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NaTyZo 01.02.2015 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 (edytowane) Czesc! Mam prosbe do wszytkich forumowiczow, którzy maja zdjęcia. Jeśli to nie kłopot to powysylajcie mi trochę. Zwlaszcza wnetrza. [email protected]. PS A gdyby ktoś budowal w lubuskim, wielkopolskim,zachodniopom., dolnosl. to bardzo chętnie bym odwiedzil. Edytowane 2 Lutego 2015 przez NaTyZo dodatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kusztyk10 03.02.2015 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Ja strop pod garażem i nad garażem robię lany a nie terivę zyskam ponad 10cm wysokości w garażu i brama będzie się lepiej chować a nie muszę zwiększać schodów o jeden stopień, bo i tak one wychodzą na salon. A w piwnicy pod garażem też mam większą wysokość bo garaż od domu jest już też niżej. Strop lany ma chyba 12cm a teriva 24cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marlena.s 12.02.2015 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Witam wszystkich Ruszamy z budową za ok. 4 miesiące niestety tyle będzie jeszcze trwać adaptacja projektu ( dopiero zawnioskowaliśmy o mapę do celów projektowych ) od kilku miesięcy szperam niecierpliwie po necie w poszukiwaniu Tuliuszowiczów , ale nie za dużo tego Tuliusza w więc projekt kupiliśmy już w starym roku na etapie zakupu działki i uważam że dom jest naprawdę świetny , funkcjonalny i po prostu Ładny Mam jednak kilka pytań odnośnie materiałów - zamierzamy budować z betonu komórkowego termalica , czy ktoś tą opcję podważa ? poza tym kwestia fundamentów - łatwiej i szybciej jest wylać beton ale czy to jest dobra decyzja ? w projekcie są bloczki cały czas zastanawiamy co lepsze ? Rozmyślamy też nad terivą czy nie lepiej i znów po prostu szybciej wylać beton na strop ? będę ogromnie wdzięczna za jakieś podpowiedzi , dosłownie co się zarejestrowałam i także podobnie jak Wy przeżywam budowę naszego wymarzonego domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystianN 14.02.2015 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2015 Hej Marlena, Ja też ruszam wkrótce z budową Tulka Tak jak Wy załatwiam papiery - droga przez męką... Ja również buduję z betonu komórkowe - wydaję mi się, że ma lepsze właściwości i jest przede wszystkim "cieplejszy" i łatwy w obróbce. Co do stropu projektant odradziła mi lany strop - koszt podobny a więcej roboty i cięższa konstrukcja. Przy Terivie nie trzeba też tylu stempli pod strop. Proponuje żebyśmy się wspierali przy budowie - zawsze coś pewnie sobie podpowiemy Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marlena.s 16.02.2015 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 WITAJ krystianN no więc właśnie przeliczyliśmy to raz jeszcze i faktycznie nie ma sensu lać beton na strop , teriva ma też lepsze izolacje akustyczne jeśli dobrze to określiłam co prawda w moim wieku jeszcze nie denerwuje mnie hałas ale kto wie.... Natomiast jeśli chodzi o fundament to jednak zdecydowaliśmy lać beton zamiast murować z bloczków tutaj pod kątem czasu pracy no i nie wiemy jak mokry jest grunt a działka jest na całkiem prostym terenie , a Ty jak zdecydowałeś ? gdzie będziesz budował ? w Wilczycach ? serdecznie pozdrawiam i również życzę powodzenia na razie przede wszystkim przy załatwieniu pozwolenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lusis 19.02.2015 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Hej kropek, kiedy będziesz w Polsce???? bo czekam na zdjęcia. Z tego co oglądałam Twój domek prezentuje się rewelacyjnie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropekde 19.02.2015 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Hej planuję ok 12 marca jak tylko będę to porobię więcej zdjęć to pośle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystianN 21.02.2015 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 WITAJ krystianN Natomiast jeśli chodzi o fundament to jednak zdecydowaliśmy lać beton zamiast murować z bloczków tutaj pod kątem czasu pracy no i nie wiemy jak mokry jest grunt a działka jest na całkiem prostym terenie , a Ty jak zdecydowałeś ? gdzie będziesz budował ? w Wilczycach ? serdecznie pozdrawiam i również życzę powodzenia na razie przede wszystkim przy załatwieniu pozwolenia Tak, buduje w Wilczycach pod Wrocławiem. Ławy lane betonowe, no i podmurówka z bloczków, a potem z betonu komórkowego 24 + styropian 15. Zastanawiam się jak głęboko wybrać humus pod budynek - trzeba by zerwać aż pojawi się glina (u mnie gleby gliniaste) - pewnie 30cm wystarczy. Ławy wykopie mini-koparką, zbrojenie, beton i dalej z murami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablo28 24.02.2015 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 Witam wszystkich którzy już budują swoje Tuliusze , ja też zamieżam ruszać na wiosne i mam pytanko które mnie nurtuje , jak poradziliście sobie z wętylacją np w kuchni (podłączenie okapu ) jak też wentylacja w łazience na dole w projekcie nic nie ma na ten temat , za wszystkie podpowiedzi z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystianN 24.02.2015 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 jak poradziliście sobie z wętylacją np w kuchni (podłączenie okapu ) jak też wentylacja w łazience na dole w projekcie nic nie ma na ten temat , za wszystkie podpowiedzi z góry dziękuje Nie zostaje nic innego jak zrobić sufit podwieszany i podłączyć się pod komin w salonie od kominka... Ewentualnie osobny komin wywietrzny w kuchni - w łazienkę na dole (i tym samym na górze - w pionie) jest w projekcie taki komin wpisany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marlena.s 24.02.2015 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 hej krystian co przekonało Cię do murowania fundamentu z bloczków ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NaTyZo 25.02.2015 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 (edytowane) Kupilem projekt !!!!! Czekam teraz na adaptacje i wszystkie pozwolenia!!! Edytowane 26 Lutego 2015 przez NaTyZo korekta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystianN 27.02.2015 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 co przekonało Cię do murowania fundamentu z bloczków ? A czemu nie? Nie trzeba szalunków dodatkowych, a izolacje i tu i tu trzeba zrobić, więc mokrość terenu nie ma chyba nic do rzeczy. ława - beton ze zbrojeniem, ściana fundamentowa - bloczki. Bloczki chyba też lepiej roznoszą ciężar budynku - nie jestem tu pewien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emi244 27.02.2015 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Witam po krótkiej przerwie, a więc zaczęła się u nas "wykończeniówka" Dziś ekipa zakończyła tynki gipsowe, jesteśmy mega zadowoleni z efektu końcowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emi244 27.02.2015 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emi244 27.02.2015 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moni2014 27.02.2015 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Emi jak ja ci zazdroszcze! My tak szybko wystartowaliśmy z budową a teraz postój, nic się nie dzieje. M za granicą pieniążki zarabia i wszystko stoi. Tak bym chciała być na waszym etapie....Jeju ale to wszystko pieknie wyszło, superancko-elegancko!))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emi244 27.02.2015 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Dzięki Moni mamy jeszcze dach skończony, ale tak się skupiłam na środku, że jeszcze nie porobiłam fotek na zewnątrz w najbliższych dniach pewnie to nadrobię i pochwalę się dachówką Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NaTyZo 27.02.2015 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Emi gdzie budujesz? Jeśli to nie koniec Polski to ja chętnie przyjechałbym z Zielonej Gory zobaczyć! Co Ty na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts