Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Architekt zaproponował mi podwyższenie stropu nad garażem do poziomu tego co pozostałe pokoje na poddaszu, wówczas mamy jeden poziom na piętrze. Bez zbędnych stopni, co niewątpliwe wydaje się praktyczniejsze. Jednak zastanawiam się czy wówczas schody nie będą zbyt strome, chociaż różnica wysokości wydaje się niewielka. Co sądzicie? Ktoś z budujących ma takie rozwiązanie?

• Odpowiedzi 824
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czesc!

Mam prosbe do wszytkich forumowiczow, którzy maja zdjęcia. Jeśli to nie kłopot to powysylajcie mi trochę. Zwlaszcza wnetrza.

[email protected].

PS A gdyby ktoś budowal w lubuskim, wielkopolskim,zachodniopom., dolnosl. to bardzo chętnie bym odwiedzil.

Edytowane przez NaTyZo
dodatek

Ja strop pod garażem i nad garażem robię lany a nie terivę zyskam ponad 10cm wysokości w garażu i brama będzie się lepiej chować a nie muszę zwiększać schodów o jeden stopień, bo i tak one wychodzą na salon. A w piwnicy pod garażem też mam większą wysokość bo garaż od domu jest już też niżej. Strop lany ma chyba 12cm a teriva 24cm.

• 2 weeks później...

Witam wszystkich :)

Ruszamy z budową za ok. 4 miesiące niestety tyle będzie jeszcze trwać adaptacja projektu ( dopiero zawnioskowaliśmy o mapę do celów projektowych ) od kilku miesięcy szperam niecierpliwie po necie w poszukiwaniu Tuliuszowiczów , ale nie za dużo tego :(

Tuliusza w więc projekt kupiliśmy już w starym roku na etapie zakupu działki i uważam że dom jest naprawdę świetny , funkcjonalny i po prostu Ładny :)

Mam jednak kilka pytań odnośnie materiałów - zamierzamy budować z betonu komórkowego termalica , czy ktoś tą opcję podważa ? poza tym kwestia fundamentów - łatwiej i szybciej jest wylać beton ale czy to jest dobra decyzja ? w projekcie są bloczki cały czas zastanawiamy co lepsze ? Rozmyślamy też nad terivą czy nie lepiej i znów po prostu szybciej wylać beton na strop ?

będę ogromnie wdzięczna za jakieś podpowiedzi , dosłownie co się zarejestrowałam i także podobnie jak Wy przeżywam budowę naszego wymarzonego domku :):yes:

Hej Marlena, Ja też ruszam wkrótce z budową Tulka :) Tak jak Wy załatwiam papiery - droga przez męką...

Ja również buduję z betonu komórkowe - wydaję mi się, że ma lepsze właściwości i jest przede wszystkim "cieplejszy" i łatwy w obróbce.

Co do stropu projektant odradziła mi lany strop - koszt podobny a więcej roboty i cięższa konstrukcja. Przy Terivie nie trzeba też tylu stempli pod strop.

Proponuje żebyśmy się wspierali przy budowie - zawsze coś pewnie sobie podpowiemy :)

Powodzenia.

WITAJ krystianN :bye:

no więc właśnie przeliczyliśmy to raz jeszcze i faktycznie nie ma sensu lać beton na strop , teriva ma też lepsze izolacje akustyczne jeśli dobrze to określiłam co prawda w moim wieku jeszcze nie denerwuje mnie hałas ale kto wie....

Natomiast jeśli chodzi o fundament to jednak zdecydowaliśmy lać beton zamiast murować z bloczków tutaj pod kątem czasu pracy no i nie wiemy jak mokry jest grunt a działka jest na całkiem prostym terenie , a Ty jak zdecydowałeś ?

gdzie będziesz budował ? w Wilczycach ?

serdecznie pozdrawiam i również życzę powodzenia na razie przede wszystkim przy załatwieniu pozwolenia :wiggle: :)

WITAJ krystianN :bye:

Natomiast jeśli chodzi o fundament to jednak zdecydowaliśmy lać beton zamiast murować z bloczków tutaj pod kątem czasu pracy no i nie wiemy jak mokry jest grunt a działka jest na całkiem prostym terenie , a Ty jak zdecydowałeś ?

gdzie będziesz budował ? w Wilczycach ?

serdecznie pozdrawiam i również życzę powodzenia na razie przede wszystkim przy załatwieniu pozwolenia :wiggle: :)

Tak, buduje w Wilczycach pod Wrocławiem. Ławy lane betonowe, no i podmurówka z bloczków, a potem z betonu komórkowego 24 + styropian 15.

Zastanawiam się jak głęboko wybrać humus pod budynek - trzeba by zerwać aż pojawi się glina (u mnie gleby gliniaste) - pewnie 30cm wystarczy. Ławy wykopie mini-koparką, zbrojenie, beton i dalej z murami :)

Witam wszystkich którzy już budują swoje Tuliusze , ja też zamieżam ruszać na wiosne i mam pytanko które mnie nurtuje , jak poradziliście sobie z wętylacją np w kuchni (podłączenie okapu ) jak też wentylacja w łazience na dole w projekcie nic nie ma na ten temat , za wszystkie podpowiedzi z góry dziękuje

jak poradziliście sobie z wętylacją np w kuchni (podłączenie okapu ) jak też wentylacja w łazience na dole w projekcie nic nie ma na ten temat , za wszystkie podpowiedzi z góry dziękuje

Nie zostaje nic innego jak zrobić sufit podwieszany i podłączyć się pod komin w salonie od kominka... Ewentualnie osobny komin wywietrzny w kuchni - w łazienkę na dole (i tym samym na górze - w pionie) jest w projekcie taki komin wpisany.

co przekonało Cię do murowania fundamentu z bloczków ?

A czemu nie? :) Nie trzeba szalunków dodatkowych, a izolacje i tu i tu trzeba zrobić, więc mokrość terenu nie ma chyba nic do rzeczy.

ława - beton ze zbrojeniem, ściana fundamentowa - bloczki. Bloczki chyba też lepiej roznoszą ciężar budynku - nie jestem tu pewien ;)