Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 824
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich ;D

Dzięki wielkie że wpisało się tu już tyle osób;D Powstał nam konkretny klub Tuliuszowy;D Od miesięcy czytam to forum deska w deskę ;D i wreszcie nadszedł dzień kiedy sam mogę wrzucić coś od siebie ;D Wczoraj jak grom z jasnego nieba majster przyjechał na działkę z 6 chłopa i zaczęli robić zadymę;D (rozpoczęcie było planowane na 4 maja) Efektem czego dziś mam już oszalowany wykop zalany chudziakiem ;D SAM_3034.jpg

U mnie nie ma prawie żadnych zmian w projekcie. Okno od salonu (lewy bok) planuje zmniejszyć do wymiarów tego kuchennego, ewentualnie poszerzyć by było więcej światła, to ściana południowa więc chyba nie będzie tragedii. Okno od podłogi od początku mi się nie podobało. Może zmienię coś ze schodami by zniwelować trochę te 19 centymetrowe stopnie :/

Buduje z porotermy 25 parter ~1000 sztuk po 4zł a poddasze z starych ale jarych maxów które udało mi się załatwić jedynie za cenę transportu ;D

Zamiast stropu teriva będą ackermany

Stali łącznie 2600kg po korekcie stropu = 6300zł ( 2500zł/t fi6 i 2300zł/t >fi6)

Betonu w ławy ma wejść ~18m3 po 200zł/m3 i weszło już 4,5m3 chudziaka po 190zł/m trochę drogi ten chudziak

Co do scian fundamentowych to planowałem w całości betonowe lane w deskowanie, w ostatniej chwili pod namową majstra zmieniłem na bloczki

kupiłem 1000sztuk 12cm wysokości nie jak w projekcie 14cm po 2zł sztuka (14cm cena na metrze ta sama a cięższe w murowaniu ;p)

Działówki będą ze 100 letniej cegły rozbiórkowej którą równierz udało mi sie załatwić za free. Cegły starsze od najstarszych drzew na działce ale twardsze od bentonitów ;D

Nie wiem jeszcze skąd załatwić piasek do zasypania a wejdzie tego ponoć 150 ton :/ Ile płaciliście za piasek ?

Za robociznę do poddasza wraz z schodami i działówkami na parterze płace 18,500zł

Edytowane przez Grafi_

Witam:)

Bardzo sie ciesze ze jest nas tak duzo :) Mozna wymienic sie spotrzezeniami na temat naszego Tuliusza:) My jestesmy na etapie zalania fundamentow . Kolejny etap zaczynamy w maju. Wiec chcialbym zapytac jakie pustaki sa najlepsze i kiedy zalewaliscie taras i schody na zewnatrz. Ma juz moze koszt koncowy stanu zamknietego? I czy rzeczywisciegaraz jest taki :/ dziekuje za odpowiedz.

Emi244 co macie na dachu, i jaki kolorr?i ile Was kosztował dach?i jaki jest kolor okien?dzięki,super fotki

Witam Kamilcia, tak więc na dachu - DACHÓWKA CERAMICZNA - Tondach - Czarna Glazura Amadeusz, a cena 22tyś (w tym wykończenie struktonitem kominów, krokwi itd.). A co do okien to Dobroplast kolor ciemny dąb. Pozdrowionka.

No i zaczęło się. Ja również wreszcie rozpocząłem budowę. Cztery dni i zalane ławy fundamentowe pod dwa Tuliusze, ponieważ los chciał aby były bliźniaki. Forum czytam od początku istnienia tego wątku i parę pomysłów pewnie u mnie wykorzystam, choć mam i swoje autorskie. Mam też pierwsze pytanie do bardziej zaawansowanych: kto z was ma pod schodami spiżarnię/schowek i którędy się tam wchodzi ( z garażu czy z wiatrołapu) ? Pozdrawiam wszystkich niech Moc będzie z wami :bye:

Ja mam wejście do spiżarki od wiatrołapu a dokładnie od tego pomieszczenia małego co jest przed garażem a co do tej kostki jeśli chodzi o taras i schody to to dlatego tak robię bo to jest praktycznie nie do zniszczenia nie to co płytki zawsze może jakaś odpaść a kostka to kostka zawsze można ja wyciągnąć podsypać piaskiem i znów jest pięknie :)

No i zaczęło się. Ja również wreszcie rozpocząłem budowę. Cztery dni i zalane ławy fundamentowe pod dwa Tuliusze, ponieważ los chciał aby były bliźniaki. Forum czytam od początku istnienia tego wątku i parę pomysłów pewnie u mnie wykorzystam, choć mam i swoje autorskie. Mam też pierwsze pytanie do bardziej zaawansowanych: kto z was ma pod schodami spiżarnię/schowek i którędy się tam wchodzi ( z garażu czy z wiatrołapu) ? Pozdrawiam wszystkich niech Moc będzie z wami :bye:

Witam. - Miejsce na spiżarnie będzie pod schodami wejscie od strony garażu- piwniczka schowana 3 bloczki niżej od garażu , 5 - względem poziomu domu. fundamenty 1.jpgfundamenty 2.jpg

Witam

Jak robiliście słupy w swoich Tuliuszach ??

U mnie na początku kierowniczka zażyczyła sobie by od samych ław do stropu były wylewane monolitycznie betonem C16/20

W praktyce okazało się to przekombinowane i ostatecznie te 3 słupy w obrysie budynku wylali mi z betonu C16/20 do wysokości poziomu 0 - płyty chudziaka (musiałem jechać do betoniarni z przyczepką po 600kg. suchego betonu ;p ) a słup ten zewnętrzny, przy wejściu do domu jest z cementu również do tej wysokości.

Kolejne pytanie tyczy się izolacji pionowej fundamentu. U mnie robią w ten sposób że najpierw są bloczki 25 potem rapówka potem nie ma dysperbitu tylko od razu styropian 15cm na to klej i siatka i dopiero na to wszystko dwie warstwy dysperbitu. Trochę mnie niepokoi to rozwiązanie. Murarze twierdzą że tak lepiej bo izolujemy też styropian ale mimo wszystko boje się powiedzieć o tym kierowniczce budowy ;p tym bardziej że już wszystko zrobione ;p

A ile płaciliście hydraulikowi za instalacje sanitarno kanalizacyjną pod chudziakiem ?

Robiliście według projektu? ( w projekcie rura wychodząca poza obrys budynku ciągnie się pod ławami:o ) Spadki też są trochę spore :/ Osobiście będę to zmieniał tak by rura wychodząca przebijała się przez bloczki. Wstępna wycena 1550zł (robocizna + materiał)

Edytowane przez Grafi_