Emi244 21.04.2015 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 (edytowane) Doczekalismy sie bramy, mialy byc tez drzwi ale pomylili wymiary i jeszcze sobie poczekamy... Edytowane 21 Kwietnia 2015 przez Emi244 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilcia202 21.04.2015 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Emi244 co macie na dachu, i jaki kolorr?i ile Was kosztował dach?i jaki jest kolor okien?dzięki,super fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grafi_ 23.04.2015 18:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 Witam wszystkich ;D Dzięki wielkie że wpisało się tu już tyle osób;D Powstał nam konkretny klub Tuliuszowy;D Od miesięcy czytam to forum deska w deskę ;D i wreszcie nadszedł dzień kiedy sam mogę wrzucić coś od siebie ;D Wczoraj jak grom z jasnego nieba majster przyjechał na działkę z 6 chłopa i zaczęli robić zadymę;D (rozpoczęcie było planowane na 4 maja) Efektem czego dziś mam już oszalowany wykop zalany chudziakiem ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grafi_ 23.04.2015 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 (edytowane) U mnie nie ma prawie żadnych zmian w projekcie. Okno od salonu (lewy bok) planuje zmniejszyć do wymiarów tego kuchennego, ewentualnie poszerzyć by było więcej światła, to ściana południowa więc chyba nie będzie tragedii. Okno od podłogi od początku mi się nie podobało. Może zmienię coś ze schodami by zniwelować trochę te 19 centymetrowe stopnie :/Buduje z porotermy 25 parter ~1000 sztuk po 4zł a poddasze z starych ale jarych maxów które udało mi się załatwić jedynie za cenę transportu ;DZamiast stropu teriva będą ackermany Stali łącznie 2600kg po korekcie stropu = 6300zł ( 2500zł/t fi6 i 2300zł/t >fi6)Betonu w ławy ma wejść ~18m3 po 200zł/m3 i weszło już 4,5m3 chudziaka po 190zł/m trochę drogi ten chudziakCo do scian fundamentowych to planowałem w całości betonowe lane w deskowanie, w ostatniej chwili pod namową majstra zmieniłem na bloczki kupiłem 1000sztuk 12cm wysokości nie jak w projekcie 14cm po 2zł sztuka (14cm cena na metrze ta sama a cięższe w murowaniu ;p)Działówki będą ze 100 letniej cegły rozbiórkowej którą równierz udało mi sie załatwić za free. Cegły starsze od najstarszych drzew na działce ale twardsze od bentonitów ;D Nie wiem jeszcze skąd załatwić piasek do zasypania a wejdzie tego ponoć 150 ton :/ Ile płaciliście za piasek ?Za robociznę do poddasza wraz z schodami i działówkami na parterze płace 18,500zł Edytowane 23 Kwietnia 2015 przez Grafi_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrian88 23.04.2015 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 Witam:) Bardzo sie ciesze ze jest nas tak duzo Mozna wymienic sie spotrzezeniami na temat naszego Tuliusza:) My jestesmy na etapie zalania fundamentow . Kolejny etap zaczynamy w maju. Wiec chcialbym zapytac jakie pustaki sa najlepsze i kiedy zalewaliscie taras i schody na zewnatrz. Ma juz moze koszt koncowy stanu zamknietego? I czy rzeczywisciegaraz jest taki :/ dziekuje za odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emi244 23.04.2015 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 Emi244 co macie na dachu, i jaki kolorr?i ile Was kosztował dach?i jaki jest kolor okien?dzięki,super fotki Witam Kamilcia, tak więc na dachu - DACHÓWKA CERAMICZNA - Tondach - Czarna Glazura Amadeusz, a cena 22tyś (w tym wykończenie struktonitem kominów, krokwi itd.). A co do okien to Dobroplast kolor ciemny dąb. Pozdrowionka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrian88 23.04.2015 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 Gratulacje My dopiero na etapie fundamentow. W maju zaczynamy kolejny etap:) czy garaz rzeczywiscie jest taki maly jak czytam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrian88 23.04.2015 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 *Gratulacje**My dopiero na etapie fundamentow. W maju zaczynamy kolejny etap*czy garaz rzeczywiscie jest taki maly jak czytam? I kiedy zalewaliscie taras oraz schidy zewnetrzne?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrian88 23.04.2015 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 Poleć znajomemu****Dodaj do Dziennika***Dodaj do kontaktów*Dodaj do ulubionych****** Dzisiaj*20:50#300 adrian88* WITAJ, czytaj i pytaj... *Gratulacje**My dopiero na etapie fundamentow. W maju zaczynamy kolejny etap*czy garaz rzeczywiscie jest taki maly jak czytam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrian88 23.04.2015 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 Hej Moni. My jestesmy na etapie fundamentow. Kiedy zalewaliscie taras i schody zewnetrzne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropekde 24.04.2015 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 Witam wszystkich nowych budujących. Adrian88 ja nie zalewam tarasu ani schodów zrobię to z kostki brukowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emi244 24.04.2015 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 Przyłączam się do Kropka u nas też schody i tarasy będą z kostki, przed wejściem póki co mamy wylany beton, ale tylko dlatego, że zostało ze stropu A garaż poszerzyliśmy do 4metrów, bo wydawał nam się mały, choć i tak kotłownię mamy w piwnicy pod garażem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zet222 25.04.2015 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 No i zaczęło się. Ja również wreszcie rozpocząłem budowę. Cztery dni i zalane ławy fundamentowe pod dwa Tuliusze, ponieważ los chciał aby były bliźniaki. Forum czytam od początku istnienia tego wątku i parę pomysłów pewnie u mnie wykorzystam, choć mam i swoje autorskie. Mam też pierwsze pytanie do bardziej zaawansowanych: kto z was ma pod schodami spiżarnię/schowek i którędy się tam wchodzi ( z garażu czy z wiatrołapu) ? Pozdrawiam wszystkich niech Moc będzie z wami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emi244 25.04.2015 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 Ale robi się ciekawie, coraz więcej budujących Tuliusza-SUPER!!! Zet222 u nas wejście do spiżarki z garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moni2014 26.04.2015 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 adrian88 u nas także taras i schody wejściowe będą z kostki (widzę że to bardzo popularne rozwiązanie). garaż poszerzyliśmy o 1 metr i było to raczej konieczne to sprawnego funkcjonowania.zet22 wejście do spiżarki pod schodami będzie od garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropekde 26.04.2015 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Ja mam wejście do spiżarki od wiatrołapu a dokładnie od tego pomieszczenia małego co jest przed garażem a co do tej kostki jeśli chodzi o taras i schody to to dlatego tak robię bo to jest praktycznie nie do zniszczenia nie to co płytki zawsze może jakaś odpaść a kostka to kostka zawsze można ja wyciągnąć podsypać piaskiem i znów jest pięknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrian88 26.04.2015 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Dzieki . Martwi mnie troche ten garaz ze niby strasznie waskiale myslalem o zrobieniu z boku zadaszenia na samochod . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropekde 27.04.2015 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 no garaż za duży nie jest autem wjedziesz i drzwi otworzysz bo próbowałem ale szału nie ma ja tak tam auta trzymał nie będę, mi działka za bardzo nie pozwalała żebym dom poszerzył ale tak z biegiem czasu dobrze ze nie poszerzałem bo dom i tak jest duży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxbruk83 27.04.2015 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 No i zaczęło się. Ja również wreszcie rozpocząłem budowę. Cztery dni i zalane ławy fundamentowe pod dwa Tuliusze, ponieważ los chciał aby były bliźniaki. Forum czytam od początku istnienia tego wątku i parę pomysłów pewnie u mnie wykorzystam, choć mam i swoje autorskie. Mam też pierwsze pytanie do bardziej zaawansowanych: kto z was ma pod schodami spiżarnię/schowek i którędy się tam wchodzi ( z garażu czy z wiatrołapu) ? Pozdrawiam wszystkich niech Moc będzie z wami Witam. - Miejsce na spiżarnie będzie pod schodami wejscie od strony garażu- piwniczka schowana 3 bloczki niżej od garażu , 5 - względem poziomu domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grafi_ 28.04.2015 12:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 (edytowane) WitamJak robiliście słupy w swoich Tuliuszach ??U mnie na początku kierowniczka zażyczyła sobie by od samych ław do stropu były wylewane monolitycznie betonem C16/20W praktyce okazało się to przekombinowane i ostatecznie te 3 słupy w obrysie budynku wylali mi z betonu C16/20 do wysokości poziomu 0 - płyty chudziaka (musiałem jechać do betoniarni z przyczepką po 600kg. suchego betonu ;p ) a słup ten zewnętrzny, przy wejściu do domu jest z cementu również do tej wysokości. Kolejne pytanie tyczy się izolacji pionowej fundamentu. U mnie robią w ten sposób że najpierw są bloczki 25 potem rapówka potem nie ma dysperbitu tylko od razu styropian 15cm na to klej i siatka i dopiero na to wszystko dwie warstwy dysperbitu. Trochę mnie niepokoi to rozwiązanie. Murarze twierdzą że tak lepiej bo izolujemy też styropian ale mimo wszystko boje się powiedzieć o tym kierowniczce budowy ;p tym bardziej że już wszystko zrobione ;p A ile płaciliście hydraulikowi za instalacje sanitarno kanalizacyjną pod chudziakiem ?Robiliście według projektu? ( w projekcie rura wychodząca poza obrys budynku ciągnie się pod ławami:o ) Spadki też są trochę spore :/ Osobiście będę to zmieniał tak by rura wychodząca przebijała się przez bloczki. Wstępna wycena 1550zł (robocizna + materiał) Edytowane 28 Kwietnia 2015 przez Grafi_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts