Grafi_ 13.05.2015 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 Nasz Tuliusz doczekał się drzwi [ATTACH=CONFIG]316441[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]316442[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]316443[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]316444[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]316445[/ATTACH] Emi czy to coś niebieskiego u ciebie przy wejściu do domu to rura z wodą ?? Jeśli tak to dziwna sprawa. Tak właśnie planowałem wyprowadzić przyłącze wodne ale jak powiedziałem o tym KB. to ta od razu zabroniła- Ma być pod ławami inaczej będzie przemarzać. Przez to mam ten nie zalany kwadrat w garażu ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emi244 14.05.2015 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 (edytowane) Emi czy to coś niebieskiego u ciebie przy wejściu do domu to rura z wodą ?? Jeśli tak to dziwna sprawa. Tak właśnie planowałem wyprowadzić przyłącze wodne ale jak powiedziałem o tym KB. to ta od razu zabroniła- Ma być pod ławami inaczej będzie przemarzać. Przez to mam ten nie zalany kwadrat w garażu ;p Nie Grafi, to nie woda tylko prąd My ogrzewanie podłogowe mamy cały dół i łazienke na górze też- to tym bardziej, bo wystaje nad wejściem do domu + drabinki w łazienkach. Edytowane 14 Maja 2015 przez Emi244 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emi244 16.05.2015 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 Witam, proszę o pomoc osób które już śą po etapie tynkowania. Chciałbym wiedzieć jak wam wasze ekipy budowlane liczyły powierzchnię tynkowania. Dziś miałem wizytę i na oko fachowiec powiedział że jest 500 metrów. Proszę o podanie wartości a może ktoś liczył? ja niestety niemam czasu aby to wszystko policzyć. obecnie jesstem daleko poza domem. Pozdrawiam Łukasz dobre oko ma ten fachowiec, bo właśnie tyle jest, u nas wyszło 12tyś za wszystko, a metr liczyli po 24zł czyli jak nic wychodzi 500m. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grafi_ 18.05.2015 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 U mnie już strop nad garażem zalany ;D Łącznie z 2 słupami wyszło 5m3 betonu. Strasznie pęka ren B20 :/ Mimo że wszystko było zmoczone przed zalewaniem i już godzinę po wylaniu stropu zacząłem go lekko polewać wodą to mimo to pojawiały się kilku centymetrowe pęknięcia :/ Na szczęście tylko na obrzeżach stropu wiec na bieżąco je zacierałem. Mam nadzieje że jutro jak pojadę na budowę to nie będzie żadnych rys ;D U was też tak pękał beton ?? A o to mój strop Ackerman ;D oraz fotka od frontu ;p straszny bałagan się zrobił ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilcia202 21.05.2015 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 Witam, u nas prace idą pełną parą. mamy już zalany strop nad garażem poszło 9,5 m3 betonu dużo ale mamy podwójny garaż. jutro pewnie będą robić strop nad resztą domu. Zrobili nam wycenę dachu z dachówki ceramicznej Braasa Rubin 9V antracyt z oknami fakro i rynnami 25 550 zł, wyszło nam aż 7 okien dachowych. Już nie możemy się doczekać kiedy przykryjemy dach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilcia202 21.05.2015 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 Emi244 mogłabyś pokazać zdjęcia pokoju nad garażem? jesteś chyba na najbardziej zaawansowanej budowie, bo tak sobei myślę czy niei zlikwidować tam okien dachowych a zrobić jedno większe, tylko wtedy będzie ciemno.Z góry dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emi244 25.05.2015 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 Hej Kamilcia wstawiam zdjęcia, o które prosiłaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilcia202 25.05.2015 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 Dziękuję bardzo,ślicznie masz.my dzisiaj zalaliśmy strop juz nad salonem i czekamy aż wyschnie.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grafi_ 26.05.2015 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 kamilcia widzę że idziemy w tym samym tempie ;D Ja zalewałem strop w piątek. Przyjechało 13m3 i niestety brakło :/ trzeba było kręcić 0,5 kubika betoniarką ;p Niestety prawdopodobnie to koniec prac na ten rok. Trzeba wracać do pracy;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NaTyZo 27.05.2015 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Czesc! Mam "maly" problem. Tak jak Wy mam zamiar budowac Tuliusza. W ubiegłym roku kupiłem dzialke. W tym wybrałem projekt i zleciłem biuru projektowemu, które adaptuje mi projekt, zlozenie wniosku o pozwolenie na budowę. Wlasnie dostałem odpowiedz odmowna z Urzedu Miasta. Otoz w tym roku w miejscu gdzie mam dzialke wyznaczono "OBSZAR OCHRONY POSREDNIEJ UJECIA KOMUNALNEGO WODY PODZIEMNEJ". W związku z powyższym Urzad Miasta zakazuje budowania studni na tym obszarze. Tak wiec Urzad Miasta zakazuje mi wykopania studni i jednocześnie odrzuca mi projekt bo nie mam studni.Dodam, ze wokół mnie jest ok 100 domow i każdy posiada swoja studnie ( wybudowane przed 2015 r) i w związku z tym Urzad Miasta nie planuje budowy sieci w tym miejscu. Urzednicy spytani o to co mam robic mowia,ze sami nie wiedza. Tak wiec mam dzialke budowlana bez możliwości budowy. Czy ktoś kiedyś slyszal o takiej sytuacji i może mi cos podpowiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grafi_ 28.05.2015 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 Czesc! Mam "maly" problem. Tak jak Wy mam zamiar budowac Tuliusza. W ubiegłym roku kupiłem dzialke. W tym wybrałem projekt i zleciłem biuru projektowemu, które adaptuje mi projekt, zlozenie wniosku o pozwolenie na budowę. Wlasnie dostałem odpowiedz odmowna z Urzedu Miasta. Otoz w tym roku w miejscu gdzie mam dzialke wyznaczono "OBSZAR OCHRONY POSREDNIEJ UJECIA KOMUNALNEGO WODY PODZIEMNEJ". W związku z powyższym Urzad Miasta zakazuje budowania studni na tym obszarze. Tak wiec Urzad Miasta zakazuje mi wykopania studni i jednocześnie odrzuca mi projekt bo nie mam studni. Dodam, ze wokół mnie jest ok 100 domow i każdy posiada swoja studnie ( wybudowane przed 2015 r) i w związku z tym Urzad Miasta nie planuje budowy sieci w tym miejscu. Urzednicy spytani o to co mam robic mowia,ze sami nie wiedza. Tak wiec mam dzialke budowlana bez możliwości budowy. Czy ktoś kiedyś slyszal o takiej sytuacji i może mi cos podpowiedzieć? Niezły paradoks :/ A rozmawiałeś z wodociągami ? Urząd miasta nie planuje inwestycji ale może w wodociągach uda się jakoś załatwić indywidualny projekt dla ciebie? Prawdopodobnie koszty takiej inwestycji były by ogromne zakładając ze w twojej okolicy nie ma nigdzie wodociągów ale wcale nie musisz tego realizować, wystarczy decyzja z wodociągów by dostać pozwolenie na budowę Ale nawet jak by się udało i dom został by wybudowany to skąd potem brać wodę;p ? A studnia głębinowa również nie wchodzi w grę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablo28 29.05.2015 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2015 Emi244 mam pytanko jakie wymiary mają okna w pomieszczeniu nad garażem, bo tez chce zrobić dwa okna w tym pomieszczeniu , i jeszcze jedno pytanie chodzi mi o pokoje na górze jakie wymiary maja te dostawki do okien balkonowych bo tez takie planuje , z góry dziękuje za odpowiedz i Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablo28 01.06.2015 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2015 Witam chciałbym zapytać wszystkich którzy mają juz postawionego tuliusza czy kominy robili systemowe czy zwykłe , jeśli systemowe to czy okładająć bloczek systemowy klinkierem to nie wyjdzie komin bardzo szeroki i długi ? wszystkie sugestie mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mms1719512843 02.06.2015 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Pytanie do tych co mają już stan 0 i instalacje sanitarną pod chudziakiem. Moja ekipa nie poprowadziła mi kanalizy pod chudziakiem do kuchni, twierdzą, że tak jest w projekcie. Rzeczywiście w projekcie na rzucie parteru instalacji sanitarnej nie ma tego, za to na bocznym przekroju już jest. Zastanawiam się czy pruć chudziaka i dociągnąć do trójnika w łazience czy zostawić jak jest i puścić po posadzce? W sumie to mała rurka fi50, ale jestem zły na siebie, że nie dopilnowałem tego. Druga sprawa główną rurę kanalizacyjną wychodzącą z budynku mam czerwoną PVC fi 110, zastanawiam się czy to nie był błąd i czy nie lepiej było puścić 150, jak macie u siebie? Co do kolejnych zmian jakie nanoszę w projekcie: 1. Zmniejszenie okien w garażu na 60x90cm. 2. Przeniesienie drzwi do gabinetu na parterze do końca w okolice wyjścia na taras. Mam obawy, że te drzwi w lokalizacji z projektu będą nieciekawie wyglądać z salonu, a miejsce przy wyjściu na taras i tak musi pozostać puste i drzwi tam się zgrabnie schowają. 3. Piwniczkę pod schodami obniżyłem o jeden pustak względem garażu. Pierwotnie miało być na takim samym poziomie, ale jak zobaczyłem wielkość tego pomieszczenia to każdy cm więcej jest na wagę złota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grafi_ 02.06.2015 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 chciałbym zapytać wszystkich którzy mają juz postawionego tuliusza czy kominy robili systemowe czy zwykłe Ja robię według projektu. Czyli systemowe z dwoma komorami wentylacyjnymi, być może zamiast 180mm w kotłowni wstawie 200mm Moja ekipa nie poprowadziła mi kanalizy pod chudziakiem do kuchni, twierdzą, że tak jest w projekcie W projekcie jest instalacja sanit. kanalizacyjna także w kuchni z tym że, tak jak piszesz, na drugiej stronie (Oddzielny rysunek) Ekipa nie przejrzała dobrze dokumentacji a to ich zadanie, powinni pruć chudziaka na własny koszt. Co do naprawy tego felera to według mnie bezdyskusyjnie trzeba kuć. Inaczej będą problemy przy izolacji, styropianie i wylewce. Druga sprawa główną rurę kanalizacyjną wychodzącą z budynku mam czerwoną PVC fi 110, zastanawiam się czy to nie był błąd i czy nie lepiej było puścić 150, jak macie u siebie? U mnie jest MAGNAPLAST 160mm Hydraulik mówił że teraz wszędzie tak kładzie. Inny hydraulik który robił mi wycenę przed tym którego zatrudniłem, również wpisał 160mm. Ale tym bym się raczej nie martwił W projektach mamy 110mm. Pewnie jedna jak i druga rura nas przeżyje ;p A jak raz na 10lat będzie trzeba to wyczyścić to też nie ma tragedii ;p Przeniesienie drzwi do gabinetu na parterze do końca w okolice wyjścia na taras. Mam obawy, że te drzwi w lokalizacji z projektu będą nieciekawie wyglądać z salonu, a miejsce przy wyjściu na taras i tak musi pozostać puste i drzwi tam się zgrabnie schowają. Zastanów się kilka razy i najlepiej porozmawiaj z architektem czy aby na pewno się tak "zgrabnie" schowają To rozwiązanie może okazać się mało funkcjonalne. Z mojego punktu widzenia drzwi na skraju salonu wchodzą jeszcze w przestrzeń komunikacyjną ;p Sory za udziwniony język. Chodzi o to że po środku parteru możemy wytyczyć cyrklem taki okrąg komunikacyjny i mamy tam wejście z wiatrołapu, wejście do łazienki, schody na poddasze i te drzwi do gabinetu. Taki krąg komunikacyjny służy temu by nie szwendać się po pomieszczeniach ;p Np. nie przechodzić przez cały salon i na przykład nie zasłaniać telewizora oglądającym, za każdym razem gdy chcemy skorzystać z gabinetu Niby drobiazg ale warto o tym pomyśleć a najlepiej porozmawiać z architektem Piwniczkę pod schodami obniżyłem o jeden pustak względem garażu. Pierwotnie miało być na takim samym poziomie, ale jak zobaczyłem wielkość tego pomieszczenia to każdy cm więcej jest na wagę złota Jeśli tak to zrób ją od samych ław Ja bardzo żałuje że nie zrobiłem tej piwniczki od samych ław ale sam pomysł piwniczki pojawił się dzień przed wylewaniem chudziaka;p Budowlańcy wpadli w furię gdy powiedziałem o tej piwniczce i ostatecznie doszliśmy do porozumienia że będzie pustak poniżej garażu (dopłata 500zł ;p ) Później kierownik budowy jak i sami budowlańcy mówili że jednak dobrze by to było gdyby ta piwniczka była od ław;) Zmieścił bym tam opał na cały rok a tak to mam jedynie schowek na rowery czy kosiarkę ;p Ale dobre i to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grafi_ 02.06.2015 13:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Zastanawiam się czy pruć chudziaka i dociągnąć do trójnika w łazience czy zostawić jak jest i puścić po posadzce? W sumie to mała rurka fi50' date=' [/quote'] Właśnie przejrzałem dokumentacje. W projekcie jest fi75 a nie fi50 a u mnie hydraulik robił z fi120 Więc chyba coś jest na rzeczy;p Tam musi być miejsce żeby ci resztki z obiadu popłynęły ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mms1719512843 02.06.2015 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Dzięki bardzo Grafi_ za kompetentną odpowiedź, jutro pogadam z budowlańcami i żeby chociaż zrobili bruzdę z 1,5m (w sumie od łazienki jest dosyć blisko). Nie chcę, żeby mi już ryli pod chudziakiem, jednak te 15cm z b20 po coś jest i szkoda żeby mi osłabiali podłogę. Niestety ja mam trochę cienkie te rurki zgodnie z projektem jednak żałuję, że nie zglebiłem tego tematu wcześniej. Moja rada dla następnych - robić jak Grafi_ - im większy przekrój tym lepiej, a przed wylaniem chudziaka ułożenie tego nie sprawia różnicy, różnica w cenie też niewielka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emi244 02.06.2015 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Emi244 mam pytanko jakie wymiary mają okna w pomieszczeniu nad garażem, bo tez chce zrobić dwa okna w tym pomieszczeniu , i jeszcze jedno pytanie chodzi mi o pokoje na górze jakie wymiary maja te dostawki do okien balkonowych bo tez takie planuje , z góry dziękuje za odpowiedz i Pozdrawiam . W pokoju nad garażem okna mają 1,20/1,30 wysokie, a dostawki do balkonów 80cm (balkony 90cm) Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mms1719512843 03.06.2015 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 W projekcie jest instalacja sanit. kanalizacyjna także w kuchni z tym że, tak jak piszesz, na drugiej stronie (Oddzielny rysunek) Ekipa nie przejrzała dobrze dokumentacji a to ich zadanie, powinni pruć chudziaka na własny koszt. Co do naprawy tego felera to według mnie bezdyskusyjnie trzeba kuć. Inaczej będą problemy przy izolacji, styropianie i wylewce. Grafi_ wydaje mi się, że ciężko będzie mi się czepić budowlańców, bo naprawdę ten schemat S3 jest też skopany (część z kuchnią). Wygląda to jak lustrzane odbicie. I do pionu K1, który przebiega na piętro w stropie w łazience jest przyłączenie nad chudziakiem rurą fi50 zlewu i zmywarki. Niemniej warto zrobić tak jak Ty masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grafi_ 03.06.2015 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 Grafi_ wydaje mi się' date=' że ciężko będzie mi się czepić budowlańców, bo naprawdę ten schemat S3 jest też skopany (część z kuchnią). Wygląda to jak lustrzane odbicie. I do pionu K1, który przebiega na piętro w stropie w łazience jest przyłączenie nad chudziakiem rurą fi50 zlewu i zmywarki. Niemniej warto zrobić tak jak Ty masz.[/quote'] To niedociągnięcie których pełno w każdym projekcie W Tuliuszu jest ich więcej np. brak wymiarowania dla środkowego słupa. Budowlańcy na co dzień mają z tym do czynienia i na ogół sami wiedzą co robić a w razie czego powinni dzwonić do inwestora albo kierownika budowy. Zresztą to chyba logiczna że kanalizacja sięga także do kuchni ;p Czy w jakimkolwiek projekcie nie ma kanalizacji w kuchni ;p ? Masz jak najbardziej podstawy by się ich czepiać ;p Nad chudziakiem masz przyłącze fi50 bo to rura pionowa. Pod chudziakiem masz już fi75 (według projektu) Jeśli dobrze cię rozumie to sugerujesz się tą fi50 pionową i chcesz taką samą średnicę puścić pod chudziakiem (albo w styropian/wylewka) i podłączyć w taki sposób kuchnię do pionu w łazience ? Jeśli tak to moje zdanie jest takie że fi 50 od kuchni w poziomie, przy spadkach 3-6% to i tak za ciasno dla ścieków ze zlewu czy zmywarki;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts