Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 824
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

lukasz1984: gratuluję tego etapu, super to wygląda. Możesz coś więcej napisać co to za system do zarządzania piecem i domem? Grafi_ 3 tygodnie jestem pod wrażeniem... u mnie tyle stan 0 zajął.... :sleep: w każdym razie do dachu mamy umowę na 3 miesiące i gwarantują, że się wywiążą, także mi to rybka, później wchodzi ekipa dekarzy. Odnośnie balkonu - tak jest w projekcie jak u mnie - powinien być uwzględniony ten mini wieńczyk i w środku co widać na zdjęciu nr4 z poprzedniego posta będzie miejsce na wypełnienie styropianem - balkon będzie lżejszy i wieniec będzie ocieplony. Ekipa u mnie ma przykaz robić jak z projektem, także żadnych odstępstw nie będzie, chociaż też marudzili odnośnie tego balkonu. Nawet mój kierbud mówił, że ten projekt jest trochę przesadzony odnośnie zbrojeń i ilości betonu. Foto dla tych co zaczynają - podciąg i łuk:

20150707_163119.jpg20150621_125749.jpg

Brzmi ciekawie, też zamierzam zastosować rozwiązania związane typu inteligentny dom np. automatyczne sterowanie roletami, oświetleniem, temperaturą, monitoringiem i alarmem. Wiadomo,że te rozwiązania aktualnie schodzą na 2 plan za względu na koszty, niemniej przy okazji instalacji elektrycznej chciałbym teraz przygotować wszystkie instalacje typu kable techniczne, czujki itd. Dlatego chętnie poczytam jak to jest u Ciebie w miarę budowy....

lukasz1984

MASAKRA ;D To istne laboratorium Dextera ;D

Oszacowałeś już ile ta cała elektronika będzie kosztować ? Bo może zaproszę cie do siebie i też mi takie zrobisz ;D

Najbardziej podoba mi się pomysł z sensorem mierzącym dystans od zderzaka ;D Marzą mi się też rolety sterowane elektronicznie oraz zintegrowany system pieca centralnego, sonarów i kominka z płaszczem wodnym ale do tego jeszcze daleka droga ;p

Najpierw to chwiałbym mieć dach ;p

lukasz1984 no naprawdę majstersztyk , nieco mnie głowa rozbolała no ale ja babka jestem i się kompletnie nie znam :rolleyes:

ale wygodnie to wszystko brzmi , ja jestem na etapie gorączki tuż przed samą budową więc kable wszelkie mam tylko w wyobraźni i grzebię wszędzie szukając fajnych rozwiązań :stirthepot:

wszystkich pozdrawiam i czekamy na więcej , więcej o niebo więcej postów i zdjęć ;)

• 2 weeks później...

Witam wszystkich!

Przymierzamy się do budowy tego domku, jednak bazując na doświadczeniach bliskich, chcielibyśmy aby stropodach był żelbetowy.

Czy ktoś z Państwa wprowadził taką zmianę?

I jeszcze jedno pytanie: zdecydował się ktoś na bardzo podobny projekt - NUMERIUSZ II?

Pozdrawiam

Henryk251

Ilość betonu na strop:

- 5 kubików nad garaż,

- 12 kubików na strop główny wraz ze słupami i podciągami, bez schodów (naprawdę na styk co do kropelki ;-)

Zostało mi jeszcze wylewka wieńca pod murłatę wraz z trzpieniami połączonymi ze stropem i schodów.

Pytanie dla tych co mają już dach:

- jak wpłynęło podwyższenie ściany kolankowej na wymiary więźby tej z projektu? W moim przypadku ściana poszła w górę o 24cm wraz z wysokością dachu, także żeby zachować wysokość sufitu na piętrze jak w projekcie pewnie trzeba wydłużyć jętki i słupy. Zastanawiam się też czy nie powinno się wydłużyć krokwi.

Jestem na etapie dachu, zastanawia mnie jak rozwiązaliście wentylację pomieszczeń, otóż w projekcie przewidziano tylko 4 kanały wentylacyjne po na 2 na każdy komin oraz wentylację z łazienki. Wg mnie brakuje wentylacji z gabinetu na parterze, dla wyciągu z kuchni, wiatrołapu i na piętrze w każdym z 3 sypialni oraz pokoju na garażem... Jak to rozwiązaliście? Nie do pojęcia jest brak wentylacji w pokojach (dusić się w nowym domu). Jak to jest, że projektant tego nie przewidział?