Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 824
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Emi244 możesz przeslac fotki kuchni jak juz bedziesz miała meble i widok calej łazienki z gory np.jak stoisz w drzwiach?mi tez się podobają takie kolory ale chyba wybierzemy jednak siwy gres żeby byl prostszy w utrzymaniu.szukamy okien i czekamy na projekty kuchni narazie zadna nam sie nie podobała,my zostawiliśmy na dole spiżarkę.gratuluje super domku i fajnie ze lada moment sie wprowadzicie.pozdro

Kamilcia zdjęcia kuchni wstawię pewnie w weekend w piątek mają przyjechać montować, a dziś zdjęcia łazienki z każdego rogu i po wizycie elektryka :D łazienka góra 005.JPGłazienka góra 006.jpgłazienka góra 008.jpgłazienka góra 009.jpgłazienka góra 011.jpg

Witam, czy pomiędzy garażem, a pozostałą częścią budynku macie Państwo schodek? Czy ktoś z Was obniżał jeszcze garaż (np. z powodu spadku na działce) i ma pomiędzy garażem a domem 2 lub więcej schodków?

Witam u nas jeszcze niema schodka, ale będzie jeden, różnica poziomów wynosi 29cm już na gotowo z posadzką w garażu.

• 3 weeks później...
Witam u nas jeszcze niema schodka, ale będzie jeden, różnica poziomów wynosi 29cm już na gotowo z posadzką w garażu.

Dziękuję za informację!

Chciałbym też zapytać, czy ktoś z budujących Tuliusza rezygnował z okien połaciowych/ powiększał okna w ścianach szczytowych? Czy możecie się podzielić spostrzeżeniami jak wygląda wtedy kwestia nasłonecznienia sypialni?

Pozdrawiam.

Dziękuję za informację!

Chciałbym też zapytać, czy ktoś z budujących Tuliusza rezygnował z okien połaciowych/ powiększał okna w ścianach szczytowych? Czy możecie się podzielić spostrzeżeniami jak wygląda wtedy kwestia nasłonecznienia sypialni?

Pozdrawiam.

Polecam link do pobrania dwóch darmowych programów VELUX:

- www.viz.velux.com - Daylight Visualizer - pokazuje rozkład światła w pomieszczeniu w zależności od ilości i wielkości okien

- www.eic.velux.com - VELUX Energy and Indoor Climate Visualizer - pozwala na analizę energetyczną budynku

Pozdrawiam,

Paweł

Doradca VELUX

kemot_p - myśmy zrezygnowali z okien dachowych we wszystkich sypialniach i w lazience (zostawilismy w garderobie i pomieszczeniu nad garazem). W sypialni z przodu domu oraz w łazience zamienilismy te drzwi balkonowe na okno zwykle szerokosc 150cm a w dwóch sypialniach z tyłu domu mamy drzwi balkonowe 100 cm + dostawka okno 100cm. Wg nas nasłonecznienie tych pomieszczeń jest wystarczające :)

Mamy już okna i dziś kończą kłaść dachówkę - niedługo wrzucę jakieś fotki:)

kemot_p - myśmy zrezygnowali z okien dachowych we wszystkich sypialniach i w lazience (zostawilismy w garderobie i pomieszczeniu nad garazem). W sypialni z przodu domu oraz w łazience zamienilismy te drzwi balkonowe na okno zwykle szerokosc 150cm a w dwóch sypialniach z tyłu domu mamy drzwi balkonowe 100 cm + dostawka okno 100cm. Wg nas nasłonecznienie tych pomieszczeń jest wystarczające :)

Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

Spodobał się nam projekt Tuliusz II. Gdybyśmy się na niego zdecydowali zrobilibyśmy następujące zmiany adaptacyjne:

- podniesienie ściany kolankowej do wysokości około 1 m

- likwidacja balkonów

- powiększenie okien w ścianach szczytowych i likwidacja okien połaciowych

- obniżenie garażu w stosunku do domu o jeszcze jeden schodek

Co o nich sądzicie? Jest jeszcze coś, co można polepszyć w tym projekcie?

I pytanie dotyczące kosztów. Czy kosztorys podany na stronie - stan wykończony ceny średnie 397 tyś. netto (czyli jakieś 430-450 tyś. zł) jest realny. Czy udało się Wam wybudować na gotowo systemem zleconym za mniej/więcej? Podzieli się ktoś spostrzeżeniami?

Pozdrawiam.

Witam Kusztyk10, mam pytanie czy masz u siebie słupy podtrzymujące dach, bo na zdjęciu ich nie widać?

Witam.

Tak mam dwa słupy podtrzymujące są one nad słupami tymi betonowymi co podtrzymują strop.

A jakie wybraliście rynny i obróbki blacharskie dachu? My wybraliśmy tytan-cynkowe i jestem ciekaw jak to będzie wyglądać.

A tak to teraz wygląda:

dach 1.jpg

IMG_1549.jpg

IMG_1554.jpg

komin.jpg

Wreszcie mogę czymś się pochwalić - stan surowy otwarty - 5 miesięcy od pierwszego wbicia łopaty. Zdjęcia robione dziś - niestety pochmurno i padało. Jak by kogoś interesowało:

- koszt 156 tyś - wszystko od początku (pozwolenie, projekt, media itd.) - najdroższy był dach 1/3 kosztów,

- dachówka to Koramic Cosmo 12 kasztanowa angoba szlachetna, krokwie rzeźbione i wraz z podbitką malowane impregnatem kolor Tick

- kominy systemowe Niko z wkładem ceramicznym z pustaków keramzytowych - jeden specjalny do pieca gazowego kondensacyjnego, drugi pod kominek. Systemówki od stropu do połaci dachowej obłożone dodatkowo betonem komórkowym, a na nim od poziomu krokwi klinkier pełny fuga grafit, (jak to określił kierbud komin na wieeeele pokoleń), zdjęcie wcześniejsze - w słońcu lepiej wygląda,

- jak widać od frontu zlikwidowałem balkon i poszerzyłem okna wg mnie to słuszna zmiana i jestem z niej zadowolony,

- ściana kolankowa podniesiona o pustak 24cm mimo to okna dachowe na właściwej wysokości wręcz idealnie,

- przy wejściu jest filar średnica 300mm,

- ps zabrakło mi 150 dachówek....poszło 2560 sztuk (!) i czekam na dostawę.

20151008_173215.jpg

20151008_172648.jpg

20151008_173506.jpg

20151008_173601.jpg

20151002_163914.jpg

ps. wiele postronnych osób mówi, że to bardzo ładny projekt i ja też tak uważam, że to był dobry wybór!

Edytowane przez mm's

Spodobał się nam projekt Tuliusz II. Gdybyśmy się na niego zdecydowali zrobilibyśmy następujące zmiany adaptacyjne:

- podniesienie ściany kolankowej do wysokości około 1 m

- likwidacja balkonów

- powiększenie okien w ścianach szczytowych i likwidacja okien połaciowych

- obniżenie garażu w stosunku do domu o jeszcze jeden schodek

Co o nich sądzicie? Jest jeszcze coś, co można polepszyć w tym projekcie?

I pytanie dotyczące kosztów. Czy kosztorys podany na stronie - stan wykończony ceny średnie 397 tyś. netto (czyli jakieś 430-450 tyś. zł) jest realny. Czy udało się Wam wybudować na gotowo systemem zleconym za mniej/więcej? Podzieli się ktoś spostrzeżeniami?

Pozdrawiam.

My dodatkowo zlikwidowalismy spizarke przy kuchni i powiekszylismy łazienke, a spizarke przenieslismy pod schody z wejsciem od strony garazu (poziom spizarki obnizylismy jeszcze o 2 schodki ponizej poziomu garazu). Ścianke kolankowa podnieslismy o 2"pustaki" czyli ostatecznie skos bedzie sie zaczynal na ok 125cm. Zdecydowalismy sie zlikwidowac tylko balkon z przodu bo stwierdzilismy ze jeden balkon sie przyda, chociazby po to zeby sobie przewietrzyc posciel ;) Połączylismy tez wiatrołap i te dwa mini schowki po prawej w jedno pomnieszczenie. I na ten moment (mamy stan surowy zamkniety) uwazamy wszystkie te zmiany za korzystne.

Co do kosztów to wg mnie jest bardzo ciezko powiedziec ile "wystarczy" na wybudowanie bo to zalezy od bardzo wielu czynników. Jedno to region Polski, w którym sie buduje bo robocizna np na poludniowym wschodzie bedzie z pewnoscia tansza niz np w okolicach Trojmiasta. Drugie to kwestia jakosci robocizny i materiałów - musisz sobie odpowiedziec na pytanie czy chcesz wszystko najtansze czy wolisz zapłacic wiecej i miec porzadniejsze i lepiej zrobione. Jesli Ci to pomoze to takie są poki co nasze poniesione koszty i kosztorysy:

1.Stan surowy otwarty: 130tys robocizna i material (budowane z porothermu, strop teriva, kominy systemowe)

2.Dachówka creaton + kominy obłozone struktonitem, orynnowanie, 3 okna dachowe: niecałe 40 tys robocizna + materiał

3.Okna 3 szybowe profile rechau euro 86 - 22 tys.(w tym okno tarasowe przesuwne cena 5 tys)

4.Ocieplenie (styropian grafitowy 15 cm) ok 30 tys robocizna + materiał

5.Instalacja elektryczna 11 tys (kosztorys)

6.Tynki 20 zł/m (czyli ok 12 tys)

7.Hydraulika: ok 40 tys: robocizna + materiał, w tym piec na ekogroszek, bojler, grzejniki, podłogówka w łazienkach, kuchni i wiatrołapie, szambo

Czyli do tego momentu koszt to ok 285 tys do tego projekt, pozwolenia, geodeta, media, łacznie ok 300tys.

Od tego momentu dalej - zobaczymy. Moze wypowie sie ktos kto juz doszedl do dalszych etapow?:)

Z pewnoscia moglismy taniej, wezmy przykladowo okna. Jedna firma zrobila nam wycene na profilach veka, tez 3 szyby i wyszlo ok 14 tys. Zaczelismy szukac powodu tak duzej roznicy w cenie miedzy tymi rechau a veka no i doszlismy - ta firma na vece miala profil szerokosci jak na 2 szyby i do srodka niejako wcisnela trzecia, a to nie o to chyba chodzi... Rechau ma rzeczywiscie szerszy profil i dokłada na nim trzecia szybe. Wiec juz chociazby na oknach widac ze 3 szyby w jednej firmie to zupelnie co innego niz 3 szyby w drugiej....

Mam nadzieje ze Ci to pomoze:)

Pozdrawiam

Mam nadzieje ze Ci to pomoze:)

Pozdrawiam

Ja najbardziej Twój post jest pomocny :) wielkie dzięki! Czyli SSZ wyszedł Ci ok 200k, czyli mniej więcej tyle ile jest w kosztorysie na stronie pracowni. P.S. Czy macie wentylację mechaniczną, czy zwykłą grawitacyjną? Czym planujecie ogrzewać?