Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej Wszystkim!

również zdecydowaliśmy się na Tuliusza II i czytając tutaj wszystkie komentarze utwierdzamy się w przekonaniu, że faktycznie dobrze wybraliśmy :-)

Wasze zdjęcia i rady odnośnie rozwiązań są nie do przecenienia!

Jeszcze jesteśmy na etapie zakupu działki, natomiast mam pytanie czy może znajdzie się tutaj ktoś z rejonu Wielkopolski to już zaczął lub kończy budowę?

Chciałbym zobaczyć na żywo jak Tuliusz prezentuje się w środku: jak wielkościowo wypada kuchnia oraz reszta pomieszczeń.

• Odpowiedzi 824
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam.

Tak mam dwa słupy podtrzymujące są one nad słupami tymi betonowymi co podtrzymują strop.

A jakie wybraliście rynny i obróbki blacharskie dachu? My wybraliśmy tytan-cynkowe i jestem ciekaw jak to będzie wyglądać.

A tak to teraz wygląda:

[ATTACH=CONFIG]333216[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]333217[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]333218[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]333219[/ATTACH]

Witam. KUSZTYK - mam pytanie odnośnie kominu - jaką plytke elewacyjna zastosowaleś - chodzi mi o tą imitacje cegły. - Będe wdzieczny za odpowiedz. (Nazwa handlowa)

Witam ponownie. Mam pytanie o osób, które w Tuliuszu już mieszkają? Sam jestem zainteresowany tym projektem, ale w sąsiednim wątku zwrócono mi uwagę na jedną wadę tego projektu - dużą odległość pomiędzy kotłownią w której miałby stanąć podgrzewacz c.w.u, a kuchnią. Czy długo trzeba czekać na ciepłą wodę po odkręceniu kranu w kuchni? Ja uważacie, czy kocioł gazowy i podgrzewacz wody zmieści się w garderobie pomiędzy wiatrołapem i garażem?

Pozdrawiam!

Witam w dzisiejszych czasach z czekaniem na ciepła wodę to żaden problem zakład się coś takiego jak pompę cyrkulacyjna i masz zaraz ciepła wodę po odkręceniu kranu obojętnie czy on jest 10m od c.w.u. czy 50m.

Wiem, ale takie rozwiązanie to niepotrzebne starty energii. Gdzieś czytałem, że działanie pompki c.w.u przez 24h to starta energii, za którą można by podgrzać 100l wody do temperatury 40 st. C.

Planuje dom bardzo dobrze ocieplony, energooszczędny, chciałbym się zbliżyć do zapotrzebowania 40kWh/m2/rok, a taka pompka to dodatkowe zmarnowane kWh... tym bardziej jakbym chciał zamontować solary. Będę się chyba skłaniał do przeniesienia zasobnika gdzieś bliżej kuchni.

Edytowane przez kemot_p

Podpowiedzcie proszę jak wykonywaliście podciąg P-01 ze słupami SL-01, Zamówiłem właśnie strop Teriva 1 i zastanawiam się, czy jego belki w salonie oprzeć na wcześniej wylanym podciągu (widziałem tu na forum takiej zdjęcia) czy wykonać konstrukcję wsporczą pod podciąg P-01 i belki od Terivy zakotwić w zbrojeniu tego podciągu i zalać całość ze stropem.Jeśli położę belki na wcześniej wylanym podciągu to cały podciąg będzie widoczny w salonie. Słupy SL-01 to chyba przydałoby się wcześniej wykonać dla lepszej stabilizacji, prawda?

krystianN: Belki powinny być zaktowione w zbrojeniu podciągu i jest to wyraźnie napisane w projekcie (część opisowa), wówczas tworzy się stabilna bryła połączenia stropu z podciągami i słupami. Wylanie najpierw podciągu i ułożenie na nim belek jest błędem. Słupy z podciągiem i stropem u mnie były wylane razem i nie ma potrzeby lepszej stabilizacji wystarczą wykonane prawidłowo szalunki wsparte gęsto stemplami. W załączeniu zdjęcie podciągu.

20150715_174540.jpg

i jeszcze widok z boku przed rozłożeniem całej Terivy

20150624_163210.jpg

Edytowane przez mm's

hejka kemot_p ja mam wejście do garażu z domu bo zrobiliśmy schody otwartę i mam wejście z wiatrołapu do salonu i obok schodów przejscie do garażu, pod schodami mam schowej od strony domu.

Dzięki, masz jakieś zdjęcie, rysunek, cokolowiek? Bo opis, opisem, ale chciałbym też to zobaczyć.:)

Nie ma za co, ale są w takim miejscu ze nie będą mocno przeszkadzać w salonie i będzie trochę korytarza dzięki temu.pozdrawiam

Ja chciałem nie robić przejścia przez garderobę, ponieważ planowałem tam kotłownię, ale chyba jednak nie będę przenosił przejścia go garażu i zostanie jak w projekcie. Zrobię tylko schowek pod schodami z wejściem od garażu.

Witam Wszystkich, ja buduję Tuliusza II z podpiwniczeniem całkowitym.

Moje zmiany to:

- Piwnica pod całym budynkiem,

- kotłownia w piwnicy na pellet i drzewo

- poszerzony garaż dwustanowiskowy o 1,20 m

- dodatkowa klatka schodowa w garażu do piwnicy

- w garażu zrobiony zsyp na opał

- powiększony otwór bramy garażowej na 500x225 cm

- wchodząc do domu zrobiliśmy jedno pomieszczenie (likwidując garderobę) dzięki czemu zrobilismy otwór na drzwi wejściowe 150 cm i mamy zejście do piwnicy pod schodami,

- powiększyliśmy okno w kuchni na 140x180 cm

- okno tarasowe boczne powiększyliśmy na 200x230 cm

- z tyłu domu w salonie zrobiliśmy witrynę z wyjściem do ogrodu o wymiarach 315x230 cm

- w kuchni usunęliśmy spiżarnię w celu powiększenia kuchni i łazienki,

- w łazience na parterze okno zrobiliśmy na bocznej ścianie przy wejściu,

- usunęliśmy komin w salonie,

- podnieśliśmy ściankę kolankową o 2 bloczki,

- na poddaszu zlikwidowaliśmy jeden balkon i robimy okna 150x150 cm

Jestem na etapie poddasza i niedługo więźby dachowej, mam nadzieję że jeszcze zdążę.

Podpowiedzcie proszę jak wykonywaliście podciąg P-01 ze słupami SL-01, Zamówiłem właśnie strop Teriva 1 i zastanawiam się, czy jego belki w salonie oprzeć na wcześniej wylanym podciągu (widziałem tu na forum takiej zdjęcia) czy wykonać konstrukcję wsporczą pod podciąg P-01 i belki od Terivy zakotwić w zbrojeniu tego podciągu i zalać całość ze stropem.Jeśli położę belki na wcześniej wylanym podciągu to cały podciąg będzie widoczny w salonie. Słupy SL-01 to chyba przydałoby się wcześniej wykonać dla lepszej stabilizacji, prawda?

Witam ten podciąg w niczym nie przeszkadza, a u nas wręcz przeciwnie-dał inspirację na sufit w salonie :)Wakacje 2015 050.JPGWakacje 2015 051.JPGOcieplenie domku 173.JPG

[ATTACH=CONFIG]327848[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]327849[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]327850[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]327851[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]327852[/ATTACH] Nareszcie mogę się pochwalić postępami na naszej budowie :wiggle:

Witaj, jak rozwiązaliście wentylację w kuchni, widzę że macie dwie w kuchni na ścianie z łazienką??