Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Myślałem o kamiennej korze ale cena zaporowa a już i tak przekroczyłem budżet na te tuje ;p

Pewnie wybiorę zwykłą korę. Myślę że wyjdzie max 500l po 4/6 zł za 50l to będzie max 100zł z transportem ;) za ten kamień musiałbym wydać kolejnego tysiaka ;) A za parę lat jak by drzewka podrosły i tak zasłoniły by ten kamień

[ATTACH=CONFIG]385382[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]385383[/ATTACH]

A tak wygląda efekt finalny ;)

Podpinam fotki pod tym postem żeby nie pisać kolejnego nie na temat Tuliusza ;p

[ATTACH=CONFIG]386210[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]386211[/ATTACH]

ilu arowa masz dzialke?

• Odpowiedzi 824
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć, u nas prace rozpoczęły się już w marcu i do tej pory nie wyszliśmy z dziury. Pogoda nam bardzo nie sprzyjała. Humus został zdjęty 23 marca, geodeta 29 zrobił swoje i...robota stanęła. Ciągłe opady deszczu uniemożliwiały pracę ekipie. W efekcie 1 maja stan prac był taki:

1.jpg

a dzisiaj jest taki:

2.jpg.

I już myśleliśmy, że wychodzimy z dziury, a tu lipa...

Na polecenie KB, który na innej swojej budowie miał sytuację: zapadła się posadzka w jednym z pomieszczeń polecił, aby geodeta sprawdził wskaźnik zagęszczenia podsypki (KB twierdzi, że wskaźnik powinien wynosić 0,97 - 0,98 ). I zaczęły się problemy. W części garażowej wskaźnik był na poziomie 0,94, w części mieszkaniowej 0,96. Panowie wczoraj i dzisiaj klepali cały dzień. Geolog przyjeżdżał 3 razy. W części mieszkaniowej udało się dobić do poziomu 0,975, ale w części garażowej... ani drgnęło - jak było 0,94, tak jest. W efekcie czeka nas wydobywanie materiału z garażu, przygotowanie podłoża, zasypanie i klepanie na nowo. Ekipa klepała zasypkę zgodnie z zasadami, więc nie można mieć do nich pretensji. Co ciekawe, sąsiad który już mieszka i obserwuje naszą budowę i drugą nieco dalej powiedział mi tak: na tamtej budowie "ekypa" zasypała wszystko na jeden raz, poklepała - pomiarów nie robili - i już dzisiaj zalała betonem. Co Wy na to?

Edytowane przez szrajben

Na polecenie KB, który na innej swojej budowie miał sytuację: zapadła się posadzka w jednym z pomieszczeń polecił, aby geodeta sprawdził wskaźnik zagęszczenia podsypki (KB twierdzi, że wskaźnik powinien wynosić 0,97 - 0,98 ). I zaczęły się problemy. W części garażowej wskaźnik był na poziomie 0,94, w części mieszkaniowej 0,96. Panowie wczoraj i dzisiaj klepali cały dzień. Geolog przyjeżdżał 3 razy. W części mieszkaniowej udało się dobić do poziomu 0,975, ale w części garażowej... ani drgnęło - jak było 0,94, tak jest. W efekcie czeka nas wydobywanie materiału z garażu, przygotowanie podłoża, zasypanie i klepanie na nowo. Ekipa klepała zasypkę zgodnie z zasadami, więc nie można mieć do nich pretensji. Co ciekawe, sąsiad który już mieszka i obserwuje naszą budowę i drugą nieco dalej powiedział mi tak: na tamtej budowie "ekypa" zasypała wszystko na jeden raz, poklepała - pomiarów nie robili - i już dzisiaj zalała betonem. Co Wy na to?

Z całym szacunkiem ale dla mnie to jakaś komedia ;p Pierwsze słyszę o badaniu zagęszczenia gruntu ;p Ale OK jak KB wymagał to niech będzie dla świętego spokoju ale żeby wymieniać podłoże !? Podejrzewam że już sam pomiar musiał kosztować stówkę czy dwie a wymiana zasypki w garaży to kwota pewnie koło 1000zł :o !! Dla mnie to wyrzucanie pieniędzy w błoto.

U mnie wyglądało to tak że nasypali piasku drugiej kategorii po samą krawędź fundamentu, następnie ubili tek że osiadł na 10cm od krawędzi fundamentu i wylali chudy beton B15 W projekcie masz nie 10 a 15cm i nie B15 bylko B20. Była u mnie spora afera o to że wylali niezgodnie z projektem ale ostatecznie "pogodziliśmy się" ;D KB powiedziała że może tak być a sami budowlańcy bardzo się dziwili że taka gruba płyta ;p "wszędzie lejemy max 10cm B15"

Z perspektywy czasu a było to już chyba 3 lata temu jestem zadowolony że tak się sprawy potoczyły ;) Zaoszczędziłem kilka stówek a płyta jest równiutka bez żadnych spękań i oczywiście nie zapada się ;pp

Mam sąsiada który sam buduje sobie dom, bez ciężkiego sprzętu i fachowych narzędzi tj. zagęszczarka. Zasypkę zagęszczał wodą, szlauchem lał wodę na piasek przez chyba dwa dni a trzeciego była już płyta ;p

Edytowane przez Grafi_

witam

Pytanie dla tych którzy wykonali już fundamenty w tuliuszu II. Ile jest potrzebnych bloczków fundamentowych

U mnie weszło 937 (Tuliusz I) kup 1200 i Zapytaj czy możesz zwrócić pozostałość. W mojej okolicy każdy skład budowlany przyjmuje zwroty. A jak braknie to też nie powinno być problemu z dowozem.

U mnie weszło 937 (Tuliusz I) kup 1200 i Zapytaj czy możesz zwrócić pozostałość. W mojej okolicy każdy skład budowlany przyjmuje zwroty. A jak braknie to też nie powinno być problemu z dowozem.

Właśnie coś tak kojarzyłem że chyba 1080 sztuk było ale pewny nie byłem. Jeden transport to coś około 600 bloczków więc zamówię teraz jeden a drugi jak będę sukcesywnie zużywał...

Dzięki za info po niedzieli minie termin zgłoszenia więc pędzę po pieczątki i zaczynam grzebać w ziemi;)

• 2 weeks później...

U nas przez 2 tygodnie postój.

We wtorek ekipa ruszyła i zaczęła stawiać ściany. Dzisiaj wygląda to tak:

dom3.jpg

Co do garażu i zasypki, to poprosiłem geologa, aby wykonał odwiert w garażu i zobaczył, co się dzieje, że materiał nie chce się zaklepać. Okazało się, że jest od góry 30cm. zasypki, potem 40cm uplastycznionej już gliny (plasteliny bym powiedział) i dopiero glina stała. Zdecydowaliśmy się, aby wszystko wybrać i zasypać na nowo. Po tym wszystkim pomiary i wyniki wyszły bardzo zadowalające, więc tutaj sprawę mamy zamkniętą. Niestety prawda jest taka, że gdyby nie pomiary, to byśmy nie wiedzieli, że ekipa spartoliła sprawę i nie wybrała całego miękkiego materiału, którego później nie dało się zaklepać.

Betonu też wylali mi 10cm, a nie 15.

Edytowane przez szrajben

Klikasz tan mały kwadracik z drzewkiem ;) Zaznaczyłem ci na pierwszej fotce.

Następnie klikasz zakładkę "Z komputera" i przycisk "Wybierz pliki" Otworzy ci się nowe okienko exploreraw którym będziesz musiał wyszukać swoje zdjęcie;)

Następnie kliknij "Dodaj" Jeśli fotka nie chce się dodać to znaczy najprawdopodobniej że fotka jest za duża ;) Musisz zmniejszyć jej rozmiar w tym celu klikasz na nią prawym przyciskiem myszy, z okienka kontekstowego wybierasz wiersz "otwórz za pomocą" a następnie "Paint" ;) W paincie klikasz "zmień rozmiar" I dwie pierwsze wartości ze 100 zmieniasz np na 30 ;) To radykalnie zmniejszy rozmiar pliku ;) Następnie zapisujesz i ponownie próbujesz dodać ;)

[ATTACH=CONFIG]390351[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]390352[/ATTACH]

dzięki wielkie

U mnie skończyli robić ścianki działowe ;)

Na dole większość jak w projekcie. Usunąłem tylko ściankę w wiatrołapie/garderobie;) Teraz jest jedno duże pomieszczenie. Nie murowałem też ścianki w garażu/kotłowni. Wymurujemy ją dopiero po urządzeniu kotłowni ;) łatwiejszy dostęp. Także ściankę przy kominie w salonie zostawiłem na później. Na poddaszu jedynie ścianki łazienki i ścianka nad klatką z lekkich pustaków porotherm. Reszta będzie jak w projekcie z karton gipsów żeby nie obciążać stropu.

Na parterze wszystkie ściany ze starej cagły rozbiórkowej ;D Zdobyta za grosze a według mnie lepszego materiału nie ma ;D Najsolidniejsza ścianka i najlepsza dźwiękoszczelność ;)

2017-06-08 (7).jpg

2017-06-08 (10).jpg

2017-06-08 (11).jpg

2017-06-08 (12).jpg

2017-06-08 (14).jpg

Edytowane przez Grafi_