Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 824
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Lopek 1555 - Emi pisała o cenie kostki kilka stron wstecz. Chyba 45 tys wyszło jej. Musisz poczytać.

My budujemy swojego tuliusza2 w województwie kujawsko pomorskim, w miejscowości krazkowo. Gdyby ktoś chciał obejrzeć dom zapraszamy :-) . Jesteśmy na etapie powolnego wykańczania domu. Zmiany jakie wprowadziliśmy:

1. Podniesienie ścianki kolankowej o pustak

2. Podniesienie fundamentu o 1 bloczek

3. Rezygnacja z balkonu z przodu

4. Zmiana okna balkonowego u góry w łazience i pokoju na zwykłe okno.

5. Dołożenie drugiego okna w kuchni.

6. Zamknięcie kuchni - stoi ściana na wysokości komina oddzielajaca salon od kuchni

7. Rezygnacja z pokoju na dole- po zamknięciu kuchni salon byłby zbyt mały

8. Rezygnacja z dolnej garderoby w celu powiększenia wiatrołapu

9. Wydzielenie dodatkowego pomieszczenia w garażu - w tej wnece

10. Schowek zrobiony pod schodami

11. Rezygnacja z okna dachowego w garderobie.

12. Nad garażem jest pokój a nie strych

13. Wejście do garderoby u góry jest z korytarza, a nie z pokoju

14. Nie pamiętam już co jeszcze

IMG-20170618-WA0002.jpg

Edytowane przez WojtekM8902

Jesteśmy na etapie stropów.

[ATTACH=CONFIG]392311[/ATTACH]

Co do schodów, to zdecydowaliśmy się zmniejszyć wysokość schodków z 19cm na około 17,5cm. W efekcie na zabiegu dodaliśmy jeden dodatkowy schodek.

[ATTACH=CONFIG]392312[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]392313[/ATTACH]

Dzieciak latał góra - dół i nie sprawiało mu to problemów.

Dobra decyzja z tym obniżeniem schodków, bo teraz w praktyce już wiemy, że są za wysokie :yes: pozdrowionka

Edytowane przez Emi244

• 3 weeks później...
Przy schodach trzeba pamietac o roznicy poziomow. Schody trzeba podnieść trochę w porównaniu z projektem bo inaczej nie ma miejsca na posadzke w pomieszczeniu nad garażem. A można tam zrobić swietny pokoj. Nie mogę zrozumieć jak ktoś może tam robic pralnie albo suszarnie. Straszne marnotrawstwo!!!

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

U nas jest tak:

dom.jpg

Ogólnie lipa. Jak jest ekipa, to nie ma materiału, jak jest materiał to nie ma ekipy. I tak od 3 miesięcy. Teraz mam dachówki, ale ekipa leci na inną budowę. Czekamy ze 2 tygodnie.

Okna mają być do końca września. Tynkarze mi nie potwierdzili terminu na wrzesień. Dostępni są od listopada. Pięknie.

Co do elektryki. Ktoś na forum pisał, że dał 7-10tysi. Otrzymałem ofertę na 17tysi. (elektryka, ethernet, rtv, rolety, domofon, wykop). Dla mnie to kosmiczna kwota. Jak to u Was wygląda jeśli idzie o wycenę elektryki?

Pzdr.

Witam,

czas na mój wpis, co prawda mąż bardziej to wszystko ogarnia i prowadzi, ale może dam radę coś sensownego wnieść od siebie na to forum. Przede wszystkim dziękuje za wpisy jakie się znalazły na tym forum, wiele razy je wertowałam, oglądałam zdjęcia i pomogły mi nanieść parę zmian w ulepszeniu naszego Tuliusza. :) Od początku....

Budujemy od sierpnia 2016 roku, teraz jesteśmy na etapie wykończeniówki....zmiany jakie nanieśliśmy to...

- zmiana ogrzewania na c.o. na pellet,

- odkurzacz centralny- zawiśnie w garażu, otwory w garażu, na dole przy schodach, w pomieszczeniu nad garażem, na ścianie przy łazience, szufelki w kuchni i w wiatrołapie,

- usunięcie wszelkich klitek czyt. garderoby w wiatrołapie, dzięki czemu to pomieszczenie zyskało na wielkości,

- pod schodami spiżarka, taka jaka wyszła taka jest, wejście do niej będzie od strony wiatrołapu, przez szafę robioną przez stolarza, trzydrzwiowa- jedno skrzydło stanowi drzwi do spiżarki,w niej też skrzynka od prądu z bezpiecznikami, dodatkowo w wiatrołapie sufit podwieszany, żeby to wszystko wyrównać, drzwi do strony mieszkalnej przesunięte na prawo aby szafa swobodniej stała

- usunięcie spiżarki przy kuchni na rzecz łazienki, zrobienie jednego okna (miało być symetryczne pomiędzy drzwiami balkonowymi, wyszło ciut inaczej)

- usunięcie na dole pokoju- gabinetu, dzięki czemu będzie konkretny salon z jadalnią, schody od strony gabinetu otwarte ( w planach jak na razie balustrada laserowo cięta),

- w salonie usunięcie tych dwóch okien, które były przy drzwiach tarasowych, powiększenie drzwi tarasowych, mają 3 metry

- okno duże przy kuchni nieotwierane, stanowi witrynę ( mamy ładny widok na las)

- były jeszcze jakieś zmiany z kanalizacją

- góra... w sumie jedyne zmiany to usunięcie okna dachowego w garderobie i w sypialni

- ah...i nad pokojami będzie "strych" to za dużo powiedziane bo nie podnosiliśmy ścianki kolankowej ale jest tam właz do komina, więc jakieś wejście musi być, drugi komin od kotłowni wejście z zewnątrz- stopnie w dachówkach

- a propo kominów... mamy zrobione wentylacyjne od kuchni i dwóch łazienek, każda osobno.

To chyba wszystko... mam jakieś zdjęcia także wrzucę.... jeszcze dla zainteresowanych kosztorys...

1. Dokumentacja: 5 720 zł

- projekt : 2 850

- projekt przyłączy: 770

- adaptacja: 1500

- geodeta mapa: 600

2. Stan zerowy : 26 680 zł

3. Stan surowy otwarty: 117 500 zł ( w tym pokrycie dachowe 44 050 zł)

4. Stan surowy zamknięty: 23 700 zł

5. Instalacje: 32 050 zł

Tak by to wyglądało bez rozdrabniania się.

Tak jak mówię cały czas robimy wewnątrz... sufity podwieszane, potem cekolowanie, kotłowania została do wykończenia ( piec został zawarty w kosztach 9 900 zł) jeszcze dużo pracy, ale się da... :)

Za dużo tych zdjęć nie mam, ale zawsze coś, jak zgram z telefonu to coś jeszcze wrzucę. (sufity na dole podwieszane to pomysł Emi ;) )

IMG_2229.jpg

IMG_2230.jpg

IMG_2231.jpg

IMG_2752.jpg

IMG_2753.jpg

Edytowane przez Justyna89

Cześć,

jestem na etapie rozkminiania elektryki. Pytanie przede wszystkim do tych, co już mieszkają i wiedzą co zrobili dobrze, a co można zmienić, czego unikać. Oczywiście, jeśli ktoś ma swoje przemyślenia i planuje je zrealizować, to zapraszam do dyskusji.

Chodzi mi o włączniki schodkowe. Gdzie je zastosowaliście? Mnie się wydaje, że.

1. Wchodząc do garażu jedno światło powinno być włączane/wyłączane w dwóch miejscach przy wejściu do wiatrołapu i kotłowni.

2. Wchodząc do salonu jedno światło powinno być włączane/wyłączane w dwóch miejscach przy wejściu z wiatrołapu do salonu po lewej stronie przy ścianie pomiędzy schodami a drzwiami oraz przy drzwiach balkonowych na taras. Zlikwidowaliśmy mały pokój.

3. Wchodząc na schody światło powinno być włączane w trzech miejscach: na dole, na półpiętrze i na klatce na piętrze gdzieś przy pokojach.

To mnie bardzo interesuje, bo nie wiem, czy nie zrobić lampek z boku przy schodkach wyzwalanych np. czujką ruchu plus jakaś lampka kinkietowa.

Jak zrobiliście oświetlenie na zewnątrz?

Macie jakieś uwagi co do gniazd elektrycznych i ich rozmieszczenia?

Obrazek poniżej pokazuje planowany układ pomieszczeń i mebli. Kominek jest w rogu schody - garaż.

zmiany1.jpg

Pzdr.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

No to już wiemy, że robimy drzwi do środka - > dzięki. Mamy odbicie lustrzane, drzwi będą otwierać się na toaletę/bidet.

W wiatrołapie planujemy zrobić drzwi otwierane na szafę, a nie na salon - > aby uniknąć kolizji z drzwiami łazienkowymi i ułatwić obsługę włączników światła.

U nas szaleje teraz elektryk. Dzisiaj zamontowali bramy, okna tydzień temu.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Widok dołu ostatecznie wygląda tak:

6.jpg

Kuchnię planujemy tak (mebli nie ma na ścianie kuchnia - łazienka, lodówka w rogu, otwiera się na ścianę kuchnia - łazienka:

4.jpg

Więcej szczegółow podam po posadzkach. Pzdr.

Edytowane przez szrajben