Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 824
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam. Może tu ktoś poratuje kto już kupił Tuliusza II. Prosiłem już pracownie DD żeby wysłali specyfikacje projektu z jakich materiałów jest przewidziana budowa tj. ściany, strop, co. I w dokładniejsze wymiary tego domu bo biednie to jest opisane. Może ktoś napisze kto już ma projekt w domu Z góry dziękuje :)

Witam, mam kilka pytań odnośnie budowy domu. Niebawem zaczynam budowę domu i chyba lepszym rozwiązaniem będzie zrezygnowanie z pomieszczenia nad garażem. Dom jest dosyć duży a te pomieszczenie jest nam zbędne w dodatku myślę że zaoszczędzimy na tej zmianie. Po tej zmianie będę mógł wstawić okno aby na schodach było naturalne słoneczne światło.

Moje pytanie jest następujące

* Jaka jest całkowita oszczędność gdybym chciał zrobić dach prosty bez pomieszczenia nad garażem strop to około 25mkw (leier).

* Projekt jest już gotowy więc będę musiał płacić oddzielnie za tą zmianę i również proszę o orientacyjny koszt takiej zmiany w projekcie. Firma która robiła adaptację zażyczyła sobie uważam że bardzo mało 2600 pln w tej cenie sami wszystko załatwiali w urzędach.

Dom będzie budował mój ojciec więc koszty robocizny nie wchodzą w kalkulacje.

http://www.dobredomy.pl/projekt/tuliusz/thumb.html?w=940&h=605&src=/dd_files/Image/projekty/tuliusz/tuliusz_w1.jpg

Tu link to projektu

http://www.dobredomy.pl/projekt/tuliusz/

* Jaka jest całkowita oszczędność gdybym chciał zrobić dach prosty bez pomieszczenia nad garażem strop to około 25mkw (leier).

* Projekt jest już gotowy więc będę musiał płacić oddzielnie za tą zmianę i również proszę o orientacyjny koszt takiej zmiany w projekcie. Firma która robiła adaptację zażyczyła sobie uważam że bardzo mało 2600 pln w tej cenie sami wszystko załatwiali w urzędach.

Ale chaotycznie piszesz. Masz pozwolenie an budowe ?

Co to jest "dach prosty" - rozumiesz przez to stropodach ? Jeżeli tak to na oszczędności nie licz.

kropekde rozmawiałam z mężem i też mnie wyśmiał, że napisałam taką głupotę:pJuż się dowiedziałam. Mamy wieniec, ale murarze tak sprytnie wymyślili, że jest on od środka wylany i obmurowany cegłą, dlatego nie widac go z zewnatrz. Fajnie jest zobaczyc Tuliusza u kogos innego z innej perspektywy. Coraz bardziej mi sie podoba ten nasz domek:rolleyes:

a Ty kropekde czym będziesz krył dach?jedni mówią, że od zwykłej blachodachówki jets w leci strasznei gorąco, ale róznica w cenie też jest spora tak jak przeliczałam...tyle, tylko że dach też się robi na lata..mój mąż chce z blachodachówki...a schody masz takie jak w projekcie?i z połowy schodów masz wejście do pokoju?

Ja będę krył dachówka ale jak i blacha tak i dachówka się nagrzewa ale przy dobrej izolacji nie powinno być z tym problemu w Tuliuszu krokwie maja 20 cm wiec izolacja jest dość dobra:) Wejście do pokoju jest z połowy i ile można to nazwać połowa bo do reszty pomieszczeń są 3 stopnie. Schody są tak jak w projekcie.

Dach chcemy pokryc blachodachówką. Mamy już wycenę z jednej firmy Regamet, nazwa blachodachówki Olimpia HPS 200 kolor RAL 9005. Wycenili nam wszystko łącznie z trzema oknami dachowymi na 20 tyś.:( Wydaje nam się to dużo, bo jeszcze robocizna dojdzie. Wyliczyli 300 m2 dachu, pewnie dlatego że powiększylismy garaz i z każdej strony wydłużyliśmy dach chyba do 40 cm. Musimy pojechac do tej firmy po szczegolowa wycenę bo ta podali telefoniczmnie i raczej bedziemy szukac tanszej firmy. A u nas prace stanęły, bo murarze wzieli sobie wolne na żniwa i nie wiem kiedy przyjdą.

Witam, ja też kupiłem projekt tuliusza i jeżeli się uda to w tym roku będę chciał zrobić fundamenty. Zmiany w projekcie: zlikwidowałem kominek w salonie ponieważ chcę duży salon i lubię pomieszczenie otwarte, drzwi łazienki na parterze będą przeniesione, ściankę kotłowni przesuwam do połowy budynku a z garażu rezygnuję ponieważ buduję osobno, kotłownię chcę mieć większą ponieważ będę ogrzewał węglem i drzewem i opał na całą zimę chcę magazynować w kotłowni. Pozostała część garażu to pomieszczenie przeznaczona na moje hobby i okno zamiast bramy garażowej.

Przeczytałem wszystkie wasze tematy i podobają mi się wasze pomysły, np. pralnia na strychu;).

Moim zdaniem warto dom przykryć dachówką ceramiczną, nie jest ona tak droga jak kilka lat temu, np. dobra blacho dachówka to około 25zł/m2 a dachówka 30zł/m2.

Serdecznie pozdrawiam,

Moja kierowniczka zaproponowała zmiany w tym miejscu, zaproponowała zamianę łazienki z pomieszczeniem (przejściem do garażu), wejście do "garażu" jest gdzieś jak by pod schodami lub obok, dokładnie już nie pamiętam bo nie mam projektów przy sobie. Jest dużo kombinowanie i to mi się nie podoba, jeszcze mam czas na przemyślenie. Chcę przenieść drzwi łazienki ponieważ nie chcę mieć ich na bezpośrednim widoku z salonu, może to być krępujące.

Czy ktoś buduje ten dom w okolicach Rzeszowa??