Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 824
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

aaa rozumiem, my mamy podwójny garaż i do tego poddasze podniesione do 130cm, zapewne koszt nam się nieco podniósł z tego tytułu w stosunku do Twojego Tuliusza :) I na południu taniej niż na północy:) w odpowiedzi na Twoje wczesniejsze pytanie co do dachu, zamierzamy dachówką kryć, jednak na pewno nie od razu, na początku chcemy wykończyć tylko tyle ile niezbędne na zewnątrz i parter, żeby można było zamieszkać :)

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
a i zdecydowalismy się zrezygnowac ze spizarki przy kuchni i powiekszyc lazienke, natomiast wolna przestrzen pod schodami bedzie takim schowkiem na przetwory i warzywa - wejscie do tego pomieszczenia bedzie od strony garazu.

kurcze normalnie nas oświeciło, że to może być dobre rozwiązanie. Tylko co z oknem od spiżarni? Likwidujecie, a schody muszą być lane czy mogą być podwieszszane?

Witam sorki ze tak dawno nie pisałem ale jakoś nie było czasu u mnie już kończą dach. za niedługo dam jakoś foty. ja tez zrezygnowałem ze spiżarki to małe okno zamurowałem wiec mam nieco większą kuchnie. podmurowałem też okno w salonie co jest z boku na normalne. i pomieszczenie nad garażem przedzielamy na połowę i wstawiamy okno dachowe może już o tym pisałem ale nie pamiętam.

Pozdrawiam.

Moni2014 - właśnie dzis myslelismy co z tym oknem od spizarki i zlikwidujemy je i to okno od łazienki przesuniemy nieco na srodek tak, zeby było symetrycznie w stosunku do naszych okien na poddaszu (ktore sa zmienione w stosunku do oryginału - sa tam normalne szerokie okna zamiast tych pojedynczych okien balkonowych). Mamy jeszcze czas na myslenie bo mury beda stawiane na wiosne. Mamy logiczna i doswiadczona kierowniczke budowy i nie bedzie robila problemow z takimi zmianami. Co do schodow to nie mam pojecia jakie bedziemy miec schody, ale szef ekipy nie mial zadnych zastrzezen co do tego, zeby pod schodami bylo to pomieszczenie. My dodatkowo robimy tak, ze to pomieszczenie pod schodami bedzie mialo poziom podlogi jak garaz, a nie jak czesc mieszkalna, wiec koniec koncow wyjdzie dosc wysokie, wiec sie bardzo z tego cieszymy. Ale to wiem, ze juz teraz na etapie fundamentow jest robione.

Mamy już wykop i geodeta wymierzyl co trzeba a w poniedzialek wchodzi ekipa i beda robic fundamenty:) Juz pierwsze fotki pstrykniete!

Nie no, rewelacja to pomieszczenie pod schodami!;-)Idealne na spiżarnie. My też zaniżymy poziom, to będzie może trochę chłodniej na warzywa. Super, że mamy te forum, ile więcej mozna sie dowiedzieć i wymienic doświadczeniami;-))

MirF dzieki za podpowiedzi i czekamy na Twoje fotki.

Pozdrawiam budujących!

Kropek śliczny ten domek wyszedł, dachówka bardzo ładna;-) To co jeszcze działasz w tym roku?

Krystian my mamy strop lany nie teriva i tez jest ok. A z takim dokladnym cennikiem to będzie ciężko, bo ceny materiałów są różne i zależy z czego będziesz budował. Na pewno szykuj jakieś 100 tyś na stan surowy otwarty!;-)

Witam. Jestem nowym użytkownikiem tej super strony. Wraz z żoną jesteśmy zainteresowani kupnem projektu TULIUSZ II. Bardzo nam się podoba ten domek a dzięki tej stronie i waszych opinii już mamy myśl jak go ulepszyć według naszych potrzeb. Wszyscy którzy tu się wypowiadają i doradzają maja fajne pomysły. My też mamy myśl aby troszeczkę zmienić ten domek. I tak: mamy zamiar usunąć kominek, powiększyć spiżarnię kosztem brodzika w łazience, drzwi z łazienki przenieść do wiatrołapu, umywalkę w łazience na przeciwległą ścianę, a brodzik na przeciw muszli. Okno łazienkowe przenieść od strony wejścia. Okno z lewej strony domu od salonu zmniejszyć o połowę. Pod schodami również zrobić spiżarnie. W garażu przedłużyć ścianę z pomieszczenia gospodarczego oraz wyrównać całość z konstrukcją budynku. Usunąć 2 okna z garażu. Co do górnej części to chciałbym tylko oddzielić łazienkę od WC. Co o tych zmianach myślicie? To są moje propozycje ale przyznam że wasze domki na fotkach bardzo mi się podobają i też bym już chciał żeby być na takim etapie prac jak u kropekde i Moni 2014.