palmer77 28.10.2014 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 Mam zamiar jeszcze zainstalować o ogrodzie przydomową oczyszczalnie ścieków, solary na dachu, oraz centralne odkurzanie co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MirF 28.10.2014 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 Po rozmowie z budowlańcami postanowiliśmy, że nasze pomieszczenie gospodarcze pod schodami będzie jeszcze niżej niż poziom garażu - będzie jeden lub dwa schodki, o ostatecznym poziomie zdecydujemy jak będą już zbudowane schody i będziemy mogli na żywo zobaczyć jakie to pomieszczenie będzie wysokie. KrystianN - mogę Ci przesłać ogólny kosztorys, jaki zrobiła nasza ekipa do dachu pod papę (bez szczegółów bo mam go w wersji papierowej i całego nie będę przepisywać), ale nie wiem czy dużo on Tobie da bo ceny materiałów i robocizny w poszczególnych częściach Polski znacznie się różnią. My budujemy pod Trójmiastem. Jeśli jesteś nadal zainteresowany to daj znać. palmer77 - nam się też marzyła przydomowa oczyszczalnia ale niestety plan miejscowy nie przewiduje i musimy mieć szambo:( Solary - w przyszłości koniecznie tak! Co do Twoich zmian wewnątrz - najważniejsze to dopasować dom do swoich potrzeb! My np. powiększyliśmy dolną łazienkę kosztem spiżarni bo najprawdopodobniej ze względów finansowych przez kilka lat będziemy mieszkać tylko na dolnym poziomie więc potrzebowaliśmy normalnej łazienki a nie klitki.Pytanie, czy przeniesienie okna od łazienki nie spowoduje, że będzie ona bardzo ciemna? Bo okno będzie bądź co bądz cały czas w cieniu?A czemu usuwacie okna w garażu?Nie przydałoby się dzienne światło?Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
palmer77 28.10.2014 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 MirF okna usunąć chciałbym bo wolałbym aby nikt nie pożądany nie zaglądał mi co mam w garażu. Po za tym na tej ścianie można wtedy zainstalować jakieś półki na narzędzia i inne drobiazgi. Co do okna łazienkowego teraz mieszkamy w bloku i wcale nie ma okna więc nawet jak będzie troszeczkę mniej światła to nic się nie stanie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystianN 28.10.2014 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 KrystianN - mogę Ci przesłać ogólny kosztorys, jaki zrobiła nasza ekipa do dachu pod papę (bez szczegółów bo mam go w wersji papierowej i całego nie będę przepisywać), ale nie wiem czy dużo on Tobie da bo ceny materiałów i robocizny w poszczególnych częściach Polski znacznie się różnią. My budujemy pod Trójmiastem. Jeśli jesteś nadal zainteresowany to daj znać. Poproszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilcia202 29.10.2014 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 hejka, a my zamykamy kuchnie, i w miejsce jadalni przenosimy gabinet, a tam gdzie jest gabinet będzie wiekszy i bardziej ustawny salon, na ścianie od garażu zrobimy kominek bo chchemy z płaszczem wodnym więc musi być baniak na wodę wtedy będą tańsze koszty całego kominka...i bardzo możliwe że do garażu będzie się wchodzić pod schodami, na górze likwiduje okno balkonowe w łazience i małych pokojach okna dachowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NaTyZo 30.10.2014 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 Cześć! Jak wspominałem w pierwszym wpisie ja pilnie śledzę to forum gdyż sam też wybrałem Tuliusza. Jest to dla mnie i mojej rodziny ( żona, 2 dzieci + 3-cie w drodze) projekt idealny jeśli chodzi o ilość, układ, wielkość i rozmieszczenie pomieszczeń. Chcę jednak wprowadzić do projektu sporo zmian, które nie wpłyną na kształt bryły jednakże wizualnie bardzo Tuliusza zmienią z zewnątrz i jednocześnie sprawią, że, moim zdaniem, będzie bardziej praktyczny do zamieszkania wewnątrz. Po pierwsze okna. Likwiduję wszystkie 4 dachowe. Likwiduje wszystkie małe na parterze tj. 2 boczne od garażu, okno od kotłowni i trzy od frontu. Likwiduje okno od łazienki na piętrze a powiększam te od sypialni z nią sąsiadującej. Likwiduję okno w salonie od strony tarasu a w zamian powiększam znacznie drzwi na taras. Boczne okno w salonie zrobię z luxfer. Po drugie, zdecydowanie powiększę balkon od strony ogrodu, tak, że na górze będzie taras a na dole spore zadaszenie. Taras będzie podparty jedna kolumną. Po trzecie, tak jak już tu ktoś pisał, przeniesienie drzwi od łazienki na parterze do wiatrołapu. Po czwarte poszerzenie i zrobienie drzwi przesuwanych z salonu do gabinetu. Po piąte likwidacja spiżarni i powiększenie kuchni. Zastanawiam się jeszcze nad dwiema kwestiami, i tu szczególnie prosiłbym o radę:-podniesienie ściany kolankowej - czy? i ewentualnie o ile? -podniesienia poziomu pomieszczenia nad garażem do poziomu pozostałych pomieszczeń na poddaszu- nie wiem czy się da, a jeśli tak czy to znacznie powiększy stromiznę schodów? Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i mam nadzieje na konstruktywne opinie/krytykę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MirF 31.10.2014 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 NaTyZo jeśli chodzi o podniesienie ścianki kolankowej - my podnieśliśmy o dwa "pustaki" czyli do ok 130 cm (w projekcie jest ok 70 cm). Wiemy, że nieco zmieni to wygląd domu w stosunku do oryginału, ale na projekcie już po zmianach ładnie to wygląda i dla nas to podniesienie było bardzo ważne bo skos tak nisko wg nas zabiera bardzo dużo powierzchni pokoju. Nie po to się buduje dom na całe życie, żeby się wiecznie schylać i uważać na głowę. Mamy w rodzinie 2 domy z takimi standardowymi skosami 70 cm i wiemy, że to jest po prostu strasznie niewygodne i na dodatek niefajnie wygląda. Wiem jednak, że są osoby, którym się takie skosy podobają. Może macie możliwość u jakichś znajomych zobaczyć sobie jak wyglądają pokoje z takimi skosami - łatwiej będzie podjąć decyzję o podniesieniu? Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NaTyZo 31.10.2014 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Dzieki.Ma ktoś może zdjęcia takich skosów po podniesieniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mms1719512843 01.11.2014 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 Witajcie! Zakupiłem projekt Tuliusz i na wiosnę ruszam z budową. Oto zmiany które planuję i dylematy jakie się pojawiły:- 1. Likwidacja balkonu od frontu i zmiana wielkości okien z balkonowych na zwykłe (dylemat - czy pokój i łazienka będzie odpowiednio doświetlona?) - powód: trochę dziwna koncepcja, że z pokoju na balkonie będzie widok na łazienkę, łazienka przez okno balkonowe straci na ustawności i nigdy nie spotkałem się jeszcze z taką koncepcją na żywo.2. Miejsce pod schodami zamierzam zadysponować na piwniczkę/spiżarnię - obniżyć poziom poniżej garażu - dylemat czy wejście od garderoby czy od garażu - praktyczniej by było od garderoby.3. Poszerzenie garażu o 1 metr - ten w projekcie jest ciasny... czy o dużo to powiększy koszt budowy?4. Podwyższenie ściany kolankowej o conajmniej 1 pustak - czy więcej niż 1 nie zrobi potworka z ładnego projektu?5. Drzwi od gabinetu do salonu - tutaj tylko widzę drzwi rozsuwane i to w kolorze ściany, najchętniej żeby ich nie było, ale raczej nie ma możliwości usytuować gdzieś ich z boku przy schodach?6. Okna dachowe, conajmniej 2 do likwidacji, czy nad łóżkiem w sypialni (od frontu) i w garderobie te okna są potrzebne?7. Jeden poziom (wysokość) parteru. Czy ktoś myślał, aby parter był w jednym poziomie, czy ta różnica poziomu do garażu są konieczne?8. Taras i wejście, te w projekcie wydają się udziwnione, szczególnie ta donica od ogrodu. Zamierzam to uprościć.9. Materiał z którego sugerują budować architekci w projekcie są bloczki SILKA i przyznam, że po przestudiowaniu wielu materiałów wydaje się on godny uwagi, jednak widzę, że większość tutaj realizowanych Tuliuszy ma bloczki ceramiczne, co przeważyło, że jednak ten materiał? Wiem, że firmy budowlane mając małe doświadczenie i wiedząc, że trudniej się obrabia SILKA (waga, twardość) sugerują pustaki ceramiczne. To takie rzeczy które mi się rzuciły w oczy, pewnie będzie więcej jak się zacznie budowa..... Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MirF 03.11.2014 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 mm's witaj w gronie budujących Tuliusza:) Może Ci w czymś pomogę: 1.Również zlikwidowaliśmy balkon z przodu.I zamieniliśmy okna na zwykłe. Ogólnie ich powierzchnia będzie większa niż powierzchnia drzwi balkonowych więc nie obawiamy się o słabe doświetlenie. 2. Co do spiżarki - mamy wejście z garażu, wydaje mi się, że wejście z garderoby "zabierze" Ci z tej i tak małej spiżarki sporo miejsca. 3.Nad poszerzeniem się zastanawialiśmy, w końcu zdecydowaliśmy się na Tuliusza z podwójnym garażem 4.Podnieśliśmy ściankę o 2 pustaki i na zmienionym projekcie ładnie wygląda (na żywo zobaczymy na wiosnę) 5.Usunęliśmy wszystkie okna dachowe oprócz tego w garderobie. Powód - chcieliśmy mieć tam dzienne światło i możliwość wietrzenia. Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystianN 03.11.2014 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Ile zapłaciliście projektantowi przy adaptacji za podniesienie ściany kolankowej? Mój mnie straszy, że 2 pustaki to zmieniają od razu konstrukcje więźby, spady dachów i będzie dużo musiał rysować na nowo - nie podał kwoty, ale odradza bo wyjdzie "dużo". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mms1719512843 04.11.2014 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Dziękuję MirF za odpowiedź. A czy Ty lub ktoś z forum będzie budował z bloczków SILKA tak jak w projekcie? KrystianN mój projektant powiedział, że najwięcej rysowania będzie z poszerzeniem garażu, z podwyższeniem ściany kolankowej nie ma problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NaTyZo 04.11.2014 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 (edytowane) KrystianN może architekt wezmie dużo tj. 1-2 tys więcej ale momysl ile metrow powierzchni użytkowej zyskasz. a 1 m kw to kilk tysięcy. na architekcie moim zdaniem nie należy oszczedzc. budując dom za kilkaset tysięcy warto wydac kilkaset zloty więcej by później się zalowac. Edytowane 4 Listopada 2014 przez NaTyZo brak slowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MirF 05.11.2014 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 U nas za podniesienie scianki + zmiana kata nachylenia dachu 400 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystianN 05.11.2014 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Dziś się dowiedziałem, że ściana kolankowa - owszem, ma 75,5cm ale ściana zaczyna się w większości pomieszczeń poddasza od wysokości 140cm - i tak rzeczywiście jest na rzucie poddasza - to jak to w końcu jest? Jak rozwiązujecie podłączenie wyciągu znad kuchni do komina? W projekcie nie ma żadnego komina w kuchni - ja myślę zrobić sufit podwieszany w połowie salonu (z tej strony od kominka i kuchni) i podłączyć rurę spiro znad okapu w kuchni do komina nad kominkiem. Dodatkowo chcę zamontować kominek z obiegiem i puścić rurę spiro do łazienki - będzie dodatkowo ogrzewać pomieszczenie jak rozpalę przy jesieni w kominku - rury sufitem podwieszanym. Co sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emi244 06.11.2014 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Witam wszystkich "miłośników" TULIUSZA!!! My również zdecydowaliśmy się na ten projekt, pozwolenie na budowę uzyskaliśmy w czerwcu, a na dzień dzisiejszy mamy stan surowy otwarty, lecz czekamy już za oknami . Z tego co czytam na bieżąco na forum my zdecydowaliśmy się na najwięcej zmian. Największą jest piwnica, choć tylko pod garażem, który jest poszerzony do 4 metrów, lecz to super sprawa-kotłownia, skład opału do tego 2 małe pomieszczenia na różne szpargały, a przy tym garaż pozostaje garażem. Następnie spiżarka pod schodami-wejście z garażu. Wiatrołap bez ścianki działowej do garderoby, łazienka na całej powierzchni (spiżarka przeniesiona). Salon również powiększony o gabinet i bardzo widoczna zmiana poszerzone okno boczne i tylne do 2,40 m (będą okna przesuwane) przy czym zlikwidowaliśmy 2 małe okna z tyłu domu. Taras będzie narożny i łączył te dwa okna tarasowe. Przy poszerzeniu garażu pokój nad nim zyskał również dodatkową powierzchnię-daliśmy drugie okno, bo jest naprawdę spory. Łazienka na górze, sypialnia i pokoje pozostają bez zmian, chociaż w pokojach dodaliśmy po tzw. zestawie balkonowym (duże+małe). Wszystkie zmiany widoczne na załączonych zdjęciach. Nasz domek dachówką pokryjemy wczesną wiosną i wtedy będzie prezentował się równie ładnie jak Tuliusz Moni2014 i kropekde!!! W niedalekiej przyszłości pochwalimy się oknami . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NaTyZo 08.11.2014 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 Mam pytanie do tych, którzy już buduja. Jakie popelniliscie bledy/niedopatrzenia( Wy jako inwestorzy czy tez ekipy budujące), przed którymi nas tzn.szykujacych się do budowy, możecie ostrzec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystianN 08.11.2014 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 Jak rozwiązaliście sprawę wentylacji kuchni? W projekcie nie ma żadnego systemu wentylacji znad kuchenki w kuchni Cyba trzeba będzie się przebijać z rurą spiro do kominka w salonie - jakieś inne pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
palmer77 10.11.2014 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 Witam ponownie. Chciałbym się dowiedzieć czy macie już jakieś kosztorysy Tuliusza. Ile wyniesie budowa w poszczególnych etapach i pod klucz?Jeśli ktoś ma takie wyliczenia to proszę o przesłanie na pocztę: [email protected]Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystianN 13.11.2014 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Halo halo Ponawiam pytanie. Jak rozwiązaliście sprawę wentylacji kuchni? W projekcie nie ma żadnego systemu wentylacji znad kuchenki w kuchni Cyba trzeba będzie się przebijać z rurą spiro do kominka w salonie - jakieś inne pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts