Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

KrystianN - W projekcie napisane: pkt 8.5 "dla wentylacji"..."kuchni przyjęto przewody wentylacyjne w kominach murowanych z pustaków prefabrykowanych...". Fakt, że trochę ten komin daleko... a nie wyobrażam sobie nie mieć wentylacji nad kuchenką gazową (taka jest w projekcie). Jak to rozwiązaliście?

Emi244 - świetne wygląda Twój Tuliusz po zmianach, czy mogę prosić na forum o zdjęcia ze środka. Ile wzrósł koszt w związku z podpiwniczeniem w stanie surowym?

Jeszcze raz zadam pytanie o sylikaty czy ktoś buduje Tuliusza z tego materiału (tak jak w projekcie)?

NoTyZo - przyłączam się do Twojego pytania.

• Odpowiedzi 824
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak rozwiązaliście sprawę wentylacji kuchni? W projekcie nie ma żadnego systemu wentylacji znad kuchenki w kuchni :(

Cyba trzeba będzie się przebijać z rurą spiro do kominka w salonie - jakieś inne pomysły?

My własnie tak zrobimy. W kuchni będzie podwieszany sufit i rurą spiro przeprowadzimy wentylacje do kominka w salonie, W kominku wykuto kolejne wejście dla rury od kuchni.

U nas na budowie jestesmy na etapie budowy szamba ( a raczej dwóch przepływowych), a na niedzielę będziemy mieli pierwszą wycenę okien;-)

U nas z tą wentylacją z kuchni jest inaczej, trzy kominy wentylacyjne są wmurowane w ścianę w łazience na górze-jeden to kuchnia (też rurą spiro doprowadzenie w suficie w łazience na dole), drugi łazienka dolna, trzeci górna. Tak nam zaprojektował nasz kierownik budowy. Fajnie, że nasz Tuliusz spodobał się po zmianach mm's a jeśli chodzi o koszt piwnicy to ok 10 tyś. , a zdjęcia środka wstawię po weekendzie. :)

Zobaczymy ile nam powie za okna, mam tylko nadzieję, że załapiemy się już na zimowa promocję, a jesli nie to poczekamy na nią, bo i tak montaz planujemy na wiosnę;-)A czy ktoś zmieniał wysokość okien w salonie i gabinecie?, chodzi mi o to że mają one po 150 cm wysokości i są wyższe optycznie niż te tarasowe. My chyba je zrównamy z tarasowymi bo to nieładnie wygląda.

Witam.

W Wrześniu zaczęliśmy budowę naszego Tuliusza. Zmiany jakie wprowadziliśmy to dołożyliśmy piwnice pod całym budynkiem.

Etap jaki mamy zrobiony to wymurowane piwnice i zalany strop pod garażem ;) W tym tyg będziemy robić terive pod parterem. bo pod garażem mamy monolit. Piwnice mamy dość głębokie, bo mają mieć wysokość po wylewkach ok 2.4m. Schody do piwnicy z garażu. Poniżej zdjęcia. Nie patrzcie na bałagan na działce i na istniejące budynki bo będą wyburzone ;) A działkę do tej pory użytkowaliśmy jako bazę naszej firmy i dlatego tyle gratów ;).

Odwodnienia nie robiliśmy ponieważ u nas tereny piaszczyste i mieszkamy na górce w ogóle nie mam wody. Rodzice obok maja piwnice i nigdy wody nie mieli.

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg5.jpg

bardzo łądny kominek...no ja też coś takiego chcę, ale powiedz mi będziecie mieć z płaszczem wodnym?bo słyszałam że jak z płaszczem wodnym to musi być baniak z wodą i najlepiej, żeby baniak był najbliżej kominka...więc chciałam przenieść kominek na ściane od garażu...a w miejsce jadalni zrobić malutki gabinet, bo myśleliśmy zamknąc kuchnie...ale teraz też się nad tym zastanawiamy..tylko że kwetsia kominka trzeba podjąć już teraz...

Wow!!! Emi świetne zdjęcia;-) Fajny pomysłz tymi oknami w salonie i rezygnacją z gabinetu, powstała taaakaaa przestrzeń! Kominek tez taki mi się marzy;-) Wracając do okien to dostaliśmy wycenę i w zależności od tego jaki rodzaj okien wybierzemy to koszt kształtuje się od 15 700 zł do 18 600zł. W miarę przyzwoite ceny ale nie podjelismy decyzji jeszcze.