karpiugda 10.01.2014 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Witam Mam problem z wentylacją łązienki w domu szeregowym na piętrze. Dotychczas nie było w niej żadnej wentylacji a kanał kominowy służył do odprowadzania spalin z przepływowego gazowego podgrzewacza wody. Różnica wysokości pomiędzy wlotem do kanału a wylotem z komina wynosi ok 8m do tego przewód kominowy nie jest prowadzony pionowo tylko pod kątem, w tym samym kanale ok 50cm niżej niż moja kratka wentylacyjna znajduje się kratka wentylacyjna z łazienki sąsiada. Czasami odczuwalny był zapach papierosów z łazienki sąsiadów więc nad kratką przykleiłem bibułkę po której widać że przepływ powietrza nie odbywa się w jednym kierunku a naprzemiennie w jedną i w drugą stronę. Nie pomaga otwieranie/uchylanie okien więc wygląda na to że grawitacyjnie nie będzie działała wentylacja w tym pomieszczeniu. Pytanie brzmi co mogę zrobić wspólnie z sąsiadem żeby z obu łazienek był prawidłowy wyciąg ? Zamontować w obu łazienkach wentylator z zaworkiem zwrotnym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 10.01.2014 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 z tego co opisujesz to ja osobiście obu was bym zamknął do pierdla " kanał kominowy służył do odprowadzania spalin z przepływowego gazowego podgrzewacza wody...w tym samym kanale ok 50cm niżej niż moja kratka wentylacyjna znajduje się kratka wentylacyjna z łazienki sąsiada..." - nie bardzo rozumiem, ale wynika że do tej pory wentylacja sąsiada była podłączona pod kanał spalinowy ogrzewacza,... ale może coś źle opisujesz, albo ja nie rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karpiugda 10.01.2014 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 (edytowane) Analiza godna polityka... Dawniej a dzisiaj to duża różnica.Podałem przeznaczenie kanału nie dla dywagacji a dla naświetlenia skąd mam kanał wentylacyjny który nie działa oraz żeby wyprzedzić pytania o wymienione okna czy uszczelnione drzwi itd. Dom ma przeszło 80 lat więc mógłbym równie dobrze napisać że kiedyś stała w łazience kolumienka opalana bo tak było i czy wtedy zapytałbyś gdzie składuję węgiel ? Mam kanał z którego z sąsiadem chcę korzystać aby zmniejszyć wilgoć w łazienkach wydawało mi się że nie trudno zrozumieć w jakim celu zadaję wyżej pytanie. Zamiast dwóch wentylatorów może lepiej jakaś nasada kominowa ? Edytowane 10 Stycznia 2014 przez karpiugda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 11.01.2014 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 na podłączenia niezgodne z przepisami (i zdrowym rozsądkiem) nie ma tak naprawdę dobrych rozwiązań. może wentylatory z zaworami zwrotnymi, albo oba uruchamiane na raz niezależnie od tego z której łazienki sie korzysta, nasada nic nie da, komin ma przecież 8m co da nasada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karpiugda 11.01.2014 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 (edytowane) To co zrobić z łazienką w której nie ma żadnego szybu wentylacyjnego? Widziałem że niektórzy sąsiedzi mają wyrzutnie na ścianie nad oknem, czy to jest wyjście "zgodne z przepisami" ? Czy wogóle w tym wypadku interesuje mnie co mówią przepisy skoro to jest stary budynek w którym próbuję pozbyć się wilgoci z pomieszczenia w którym nie ma wentylacji ?Nasada z silnikiem która będzie wymuszać ciąg nie ma sensu ? Kłopotliwe byłoby dzielenie kosztów zasilania. Oczywiście zawsze mogę zabronić sąsiadowi z korzystania z mojego komina tylko nie zmieni to wogóle mojej sytuacji prawda ? Oglądałem w LeroyMerlin zawory zwrotne i nie przekonały mnie, przepływ wstecz blokowany jest jedynie przez cieniutką przezroczystą membranę z jakiegoś plastiku bez żadnego przegubu i w dodatku nie zamyka to szczelnie całego światła kanału, wokół niej jest ok 1mm szpary.Czy to kwestia gównianego produktu czy tak wszystkie zawory są wykonane ? Edytowane 11 Stycznia 2014 przez karpiugda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iza vs Krzysiek 11.01.2014 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Witaj. Jaką średnicę ma ten wasz wspólny kanał. I drugie pytanie jakiej powierzchni są łazienki i ile mają kubatury oraz jakie szczeliny pod drzwiami macie ,ewentualnie ile ,, dziur " w drzwiach? No i jak doprowadzacie powietrze do domów. Pamiętaj że nawet wymuszony obieg wentylacyjny potrzebuje dostarczania powietrza bo ci Dzieciuch drzwi do domu od futryny nie oderwie. Rozumiem że w łazienkach nie ma żadnych podgrzewaczy gazowych wody i te ,,ten"kanał ma służyć tylko jako wyciągowy do zaparowanego i wilgotnego powietrza.Specem nie jestem ale po chłopsku może coś się poradzi by działało.Najważniejsze średnica kanału i pojemność łazienek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karpiugda 12.01.2014 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Kanał na odcinku pionowym ma ok 14x14cm a powierzchnia jednej łazienki to 4m2, wysokość pomieszczenia 2,63 m2 czyli kubatura 10,52 m3. Pod drzwiami łazienki jest 1cm szpara, drzwi szerokości 90cm, w drzwiach jest 30 otworów fi 10mm.Powietrze do budynku dostaje się przez trzy ogrzewane pomieszczenia w piwnicy w tym kotłownię przez zniszczone okna skrzynkowe oraz czerpnię fi 125mm. Drzwi do piwnicy mają 120cm szerokości i szparę 2cm na dole i po 1cm na pozostałych krawędziach. Kożystając z prysznica rozszczelniałem okno plastikowe ale nigdy nie zauważyłem by pomagało to w zmniejszeniu parowania lustra. W domu co i cwu zasila ciepło miejskie, kuchenka jest gazowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iza vs Krzysiek 21.01.2014 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Ze swojej kratki wjedź w górę nad komin pcv fi 80 lub mniejszą tak by nie zablokować całego kanału. Kanał ma 196 cm2 a pcv fi 80 około 55 cm2 . Sąsiadowi zostanie jeszcze ponad 140cm2. Ty w łazience daj jako wejście do kanału redukcję z 100 na 80 i od razu kolanko w górę. Na tą setkę zamontujesz spokojnie każdy wentylatorek zespolony z oświetleniem w łazience. Włączone światło wentylator chodzi ,wyłączone stoi. Cofka nawet jak będzie to z powietrzem z nad komina. Można też zamiast wentylatora dać cyklon na komin który będzie się obracał na wietrze i tworzył ciąg. Powinno działać. Setkę w ścianie uszczelnij pianką tak by nie zatkać reszty luftu sąsiadowi. I w kolanku na łuku wywierć od spodu otwór 10mm. skropliny sobie skapną na dno komina. Nie powinno ich być zbyt wiele by powodować zagrzybienie gdyż wentylatorek dość szybko wydmuchuje powietrze. No i podstawowa sprawa ten wentylator ma mieć co wydmuchać czyli dopływ powietrza do domu musi być. inaczej przez okap w kuchni ci zasysać będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 21.01.2014 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Oglądałem w LeroyMerlin zawory zwrotne i nie przekonały mnie, przepływ wstecz blokowany jest jedynie przez cieniutką przezroczystą membranę z jakiegoś plastiku bez żadnego przegubu i w dodatku nie zamyka to szczelnie całego światła kanału, wokół niej jest ok 1mm szpary.Czy to kwestia gównianego produktu czy tak wszystkie zawory są wykonane ? I owszem - to gówniany produkt. Po jego założeniu obaj z sąsiadem mielibyście nieprzespane noce w czasie silniejszego wiatru, bo te "klapki" zamocowane tylko na osi nieustannie by "kłapały" (a szczelności przy tym - żadnej!). Nie napisałeś, gdzie (na jakiej wysokości) jest wylot do tego starego kanału(?) Pierwszą myślą jest równoczesne zastosowanie (u Ciebie i sąsiada) wentylacji nadciśnieniowej nawiewnej i wykorzystanie tego wspólnego kanału jako wywiewu (tyle wywieje ile nawieje) lub zakup 2 "gotowców" w postaci 2 niewielkich rekuperatorów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts