dkidom 10.01.2014 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Witam Mam u siebie kocioł kondensacyjny jednofunkcyjny do CO (grzejniki i podłogowe) i CWU. Podłogówka to mieszacz, ale nie termostatyczny i pompa. CWU to zasobnik z pompą ciepła powietrzną i dodatkową wężownicą do kotła właśnie. Do tej pory korzystałem cały czas z pompy ciepła, ale jak nadejdą mrozy to muszę grzać wodę z kotła. To moja pierwsza zima w domu. Teraz kocioł pracuje wg krzywej (bardzo płaskiej) i temperaturwa w podłogówkę jest OK - nie grozi przegrzanie. Ale jak przełączyłem na grzanie wody to temperatura na zasilaniu podłogówki zaczeła rosnąć (nawet 40 st). Grzejniki też zrobiły się bardzo ciepłe. Woda też się grzała, ale jakoś mi sie wydawało, ze jakoś wolno. Pompa podłogówki pracuje cały czas. Wg mnie to poważy problem. Wyłączenie pompy podłogówki nie rozwiązało całkowicie problemu. Załączam zdjecie. Piszę trochę na gorąco, ale może ktoś od razu zauważy jakiś podstawy błąd. Wszystkie uwagi i sugestie mile widziane. Z góry dziekuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dkidom 10.01.2014 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 (edytowane) Dorzucam jeszcze jedno zdjęcie na którym widać lepiej jak idą rurki. Edytowane 10 Stycznia 2014 przez dkidom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 10.01.2014 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Błąd w schemacie Sprawdź jak prowadzona jest rura do zasobnika i co (grzejniki)Jest wspólny odcinek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 10.01.2014 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 (edytowane) Jaki masz kocioł. Powinno być mniej więcej tak;http://www.artbud.pl/public/assets/Ogrzew/Ferroli/30-kasjzsjkz.jpg Podłogówkę powinieneś połączyć przez sprzęgło. Nie widać zaworów zwrotnych i podłogówka będzie wyciągać ciepełko z grzejników Edytowane 10 Stycznia 2014 przez gersik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 11.01.2014 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 (edytowane) wystarczy założyć zawór zwrotny na lini powrotu z OP tuż przed połączeniem sie z trójnikiem przez który powraca woda z grzejników...zawór musi zostac załozony w taki sposób aby przepływ przez niego był w lewo....(zawór zwrotny ma szczałkę przepływu - ma być skierowana w lewo...warto wymontować w nim sprężynkę aby nie zwiekszac oporów dla pompy)i tyle Edytowane 11 Stycznia 2014 przez bigrw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 11.01.2014 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 (edytowane) oczywiście jesli zawór 3 dr jest poprawnie załozony wraz z siłownikiem na nimzrób eksperyment odłącz siłownik zaworu 3 dr z sieci i zamknij calkowice przepływ z powrotu na nim (ręcznie).....na termometrze zasilającym OP powinieneś mieć tyle mniej wiecej samo stopni C co na piecu, a nastepnie otwórz na full na zaworze 3dr....(czyli w prawo) powinieneś miec taką temperaturą wwynikającą z powrotu OP i z powrotu grzejników...bo pewnie też zaciąga trochę...a tam jest wyzsza temp. i jesli tak jest....to tak jak mówię brak zaworu zwrotnego Edytowane 12 Stycznia 2014 przez bigrw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 12.01.2014 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Czemu grzejniki mocno grzeją przy grzaniu CWU? Przecież wtedy zawór 3DR w kotle powinien być w takiej pozycji, żeby całość ciepła przepływała przez zasobnik. Jaki masz kocioł. Powinno być mniej więcej tak; http://www.artbud.pl/public/assets/Ogrzew/Ferroli/30-kasjzsjkz.jpg Podłogówkę powinieneś połączyć przez sprzęgło. Nie widać zaworów zwrotnych i podłogówka będzie wyciągać ciepełko z grzejników Po co na tym schemacie jest ta cienka rurka z zaworem zwrotnym pod zaworem 3 drożnym? wystarczy założyć zawór zwrotny na lini powrotu z OP tuż przed połączeniem sie z trójnikiem przez który powraca woda z grzejników... zawór musi zostac załozony w taki sposób aby przepływ przez niego był w lewo....(zawór zwrotny ma szczałkę przepływu - ma być skierowana w lewo... Próbuję to zrozumieć, ale nie wiem co miałoby się zmienić? Jaki przepływ zostanie zablokowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 12.01.2014 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 (edytowane) poporstu woda z powrotu z grzejników miesza ci się z wodą z powrotu OP i wchodzi do zaworu 3dr podwyzszając wodę temp. wody..na zasilaniu OP....a jak u ciebie chodza pompy jak są sterowane? i kiedy sia załaczaja i kiedy wyłączają? i jeszcze jedno skoro podnosi temp. piec do 40 stC....to może źle działać również zawór 3dr z siłownikiem bo do tej pory pewnie puszczał 30stC i było ok...ale teraz jak włączył cwu temp zasilania zaworu 3dr i CWU jest już 40 stC i może być źle wszystko do kupy złozone lub wysterowane Edytowane 12 Stycznia 2014 przez bigrw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 12.01.2014 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 poporstu woda z powrotu z grzejników miesza ci się z wodą z powrotu OP i wchodzi do zaworu 3dr podwyzszając wodę temp. wody..na zasilaniu OP.... a jak u ciebie chodza pompy jak są sterowane? i kiedy sia załaczaja i kiedy wyłączają? Dzięki za wyjaśnienie, teraz jak na to patrzę to zrobiło się jaśniej To nie mój wątek, ja tylko zapytałem o źródło tych problemów. i jeszcze jedno skoro podnosi temp. piec do 40 stC....to może źle działać również zawór 3dr z siłownikiem bo do tej pory pewnie puszczał 30stC i było ok...ale teraz jak włączył cwu temp zasilania zaworu 3dr i CWU jest już 40 stC i może być źle wszystko do kupy złozone lub wysterowane Ok, czyli dochodziłaby kwestia regulacji. A skąd problem z mieszaniem się wody CWU z ogrzewaniem grzejników? Z opisu autora wynikałoby, że spora część ciepła przeznaczonego dla zasobnika ucieka do pozostałej części instalacji. Czy to pompa podłogówki właśnie zasysa? (powiązane z tym co pisałeś wyżej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 12.01.2014 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Witam Do tej pory korzystałem cały czas z pompy ciepła, ale jak nadejdą mrozy to muszę grzać wodę z kotła. To moja pierwsza zima w domu. Teraz kocioł pracuje wg krzywej (bardzo płaskiej) i temperaturwa w podłogówkę jest OK - nie grozi przegrzanie. Ale jak przełączyłem na grzanie wody to temperatura na zasilaniu podłogówki zaczeła rosnąć (nawet 40 st). Grzejniki też zrobiły się bardzo ciepłe. Woda też się grzała, ale jakoś mi sie wydawało, ze jakoś wolno. Pompa podłogówki pracuje cały czas. Wg mnie to poważy problem. Wyłączenie pompy podłogówki nie rozwiązało całkowicie problemu. Załączam zdjecie. Piszę trochę na gorąco, ale może ktoś od razu zauważy jakiś podstawy błąd. Wszystkie uwagi i sugestie mile widziane. Z góry dziekuję. [ATTACH=CONFIG]234256[/ATTACH]" poprostu do tej pory grzał wodą pewnie 30stC ...włączył CWU i kociołek (jednofunkcyjny) ma teraz ustawioną temperaturę teraz 40 stC skoro ma mieszacz (reczny a nie termostatyczny ) musi przykrecić mieszacz zmniejszając zadaną temp. na mieszaczu....bo teraz do mieszacza doprowadzona jest woda o 40stC a nie jak poprzednio 30stC wiec wyzszą temp ma zasilanie OP a to że brak jest tego zaworu zwrotnego na powrocie OP przed wejściem do powrotu z grzejnków też powoduje pewne pogorszenie się regulacji dot. nastawienia temp. zasilania OP.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dkidom 13.01.2014 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Witam Dzięki za odpowiedzi. Tak na szybko kilka wyjaśnień. Piec to Ariston Genus Premium System 24. Ma jedno wyjście i dwa powroty: z CO i ze zbiornika. Siłownik mieszacza jest w jednej pozycji, jest w trybie ręcznym bo nie ma do niego sterowania (jeszcze niema, i dlatego też krzywa grzewcza jest płaska). Pompa jest jedna od podłogówki i aktualnie jest podłączona do gniazdka, czyli pracuje cały czas. Wczoraj miałem chwilę i zrobiłem szybki test. I tym razem nie miałem efektu ogrzewania CO przy grzaniu CWU. Sprawdzałem jak to się zachowuje przy włączonej i wyłączonej pompie OP. W załączniku rysunek, który pokazuje, które rurki były ciepłe (przy wyłączonej pompie OP). Przy włączonej pompie OP różnica była taka, że ten poziomy odcinek łączący powroty z grzejników i podłogówki do mieszaczas był chłodny bo pewnie pompa wyciągała to ciepło, ale powrót z podłogówki był chłodny. Sprawdzanie organoleptyczne wykazało, że ogrzewanie powrotu szło od wyjścia z pieca przez zawór mieszajacy, ale zakładam, ze bylo to przez przekazywnie ciepła, a nie przez przepływ goracej wody. Napewno muszę sie temu dokładniej przyjrzeć. Teraz to zakładam, że albo coś się gdzieś podwiesiło np. zawór na powrocie z CO w piecu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 13.01.2014 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Zrób fotkę tego kotła od spodu bo coś tu nie pasuje.Twój kocioł powinien mieć dwa wyjścia i dwa wejścia. Tak przynajmniej wynika z instrukcji do której dotarłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dkidom 13.01.2014 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Zdjecia. Ale schemat z instrukcji, którą dysponuję. Tutaj wg mnie jest OK. Wg mnie to ma działać tak, że piec steruje trybem pracy otwierając lub zamykając powrót. Jak jeden z obwodów jest zamknięty gdzies po drodze (tutaj zawór jest w piec) to wiadomo, że nie będzie tam przepływu. Napewno źle jest, że pompa OP cały czas pracuje. Jak będzie zamknięty powrót od CO to ona nie ma przepływu i może się uszkodzić. Nie wiem czy takie pompy są jakoś same w sobie zabezpieczone na taką okoliczność. Pzd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 13.01.2014 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 No i sam doszedłeś do sedna. Ma być sprzęgło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dkidom 13.01.2014 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Możesz rozwinąć. Dlaczego sprzęgło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 13.01.2014 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Napewno źle jest, że pompa OP cały czas pracuje. Jak będzie zamknięty powrót od CO to ona nie ma przepływu i może się uszkodzić. Nie wiem czy takie pompy są jakoś same w sobie zabezpieczone na taką okoliczność. Ale przecież pompa od OP może sobie cały czas mieszać przez zawór 3DR? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dkidom 19.01.2014 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Ale przecież pompa od OP może sobie cały czas mieszać przez zawór 3DR? Witam Oczywiście, że tak. Z tym nie ma problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts