Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta warstwowa dachowa na dach z deskowaniem?

rafanoo

Recommended Posts

Witam

W zeszłym roku rozpocząłem budowę małego budynku mieszkalno gospodarczego, prace zakończyłem na postawieniu konstrukcji dachu i wykonaniu pełnego deskowania (sosna 11 cm szerokość deski na pióro-wpust). Jestem na etapie opracowania koncepcji wykończenia dachu

Dach prosty dwuspadowy pod kątem 45 stopni. Ze względu na małą powierzchnię zabudowy (25m2) chcę aby poddasze spełniało funkcje mieszkalne.

Kuszącą opcją (dobre parametry izolacyjne,szybkość ułożenia, możliwość samodzielnego wykonania, mniej cena) jest płyta warstwowa dachowa, dwie połacie blachy wypełnione pianką PIR (10 cm). Nie jestem fachowcem ale w głowie pojawia mi się wiele wątpliwości na ten temat i stąd ten post.

Czy jest sensowne układanie takiej płyty na deskowaniu?

Na deskowanie powinienem nabić łaty (5x10 cm) do których będzie można mocować płytę, stworzy to przestrzeń między dolną blacha płyty i deskowaniem.

Czy należy ją wypełnić?

Czy właściwości izolacyjne płyty warstwowej będą w pełni wykorzystane?

Jeśli tak to czym?

Czy zastosować folię między deskowaniem a płytą?

Może ktoś ma inny pomysł na wykończenie takiego dachu w tani i prosty sposób?

Proszę o podpowiedzi...

Pomysł z płytą chybiony bo gdy zamontujesz ją na łatach to przestrzeń pomiędzy deskowaniem a płytą musiałaby być szczelnie wypełniona jakąś izolacją. Natomiast sama płyta to 10 cm to trochę za mało. Bardzo dobrym rozwiązaniem choć trochę droższym byłby montaż izolacji nakrokwiowej z płyt poliuretanowych grubości minimum 14 cm np. PIR Plus firmy Bauder. i dopiero na nich kontrłat i łat oraz pokrycia. Najtańszym rozwiązaniem będzie izolacja wełną mineralną od środka i pokrycie dachu blachodachówką lub dachówką cementową. Pozdrawiam.

Ocieplenie nakrokwiowe to bardzo dobre rozwiązanie. Można też zastosować strugane deski na krokwie jako sufit i na nim montować tą izolację cieplną. Pozdrawiam.

dziękuję za podpowiedzi

rodzą się następne pytania

Czy nakrokwiowa izolacja to tylko płyty PIR czy można też zastosować wełnę mineralną?

Na krokwiach mam już nabite deski które będą sufitem

Czy i jaką folię zastosować pomiędzy deski sufitu i izolację termiczną?

Jaką folię zastosować między izolacją a poszyciem dachu (blacha) ?

pozdrawiam

Niema większego problemu z położeniem płyty warstwowej na twoim dachu. Robisz tak :

1. Na deski paroizolacja

2. Łata 5/6 lub szersze, zależy od rozstawu krokwi.

3. Pola między łatami uzupełnij styropianem.

4. Płyta. ( By uniknąć mostków termicznych na skrajnych płytach odetnij po 30cm spodniej blachy.