Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki najlepszy piec na drewno/węgiel? opinie na temat piecy jaki będzie najlepszy?

tojamt

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie dotyczące jaki wybrać piec do centralnego ogrzewania interesują mnie kotły na palenie ,,wszystkim'' ale najwięcej drewnem.

Jestem zmuszony wymienić gdyż z niego już kapie, dom jednorodzinny 200m2 ocieplony, Proszę o opinie na temat jakiś piecy jakie będą najlepsze żeby się z nimi nic nie działo, interesują mnie tylko na opał tylko drewnem czasami ale rzadko węglem. proszę o pomoc jaką wybrać firmę pieca

Z góry dziękuję :)

Ja posiadam piec żeliwny Klimosz VIadrus U22 z powiększonym otworem załadunkowym na drewno. Spisuje się dobrze. Nie ma problemu z czyszczeniem. Prostsza budowa niż piecy stalowym. Wada to niestety ich cena w stosunku do stalowych. Brachol też ma tego Viadrusa tylko o jedno żebro mniej. Przez głupotę 2 razy porządnie zagotować wodę tak że ją naczynie przelewowe wywaliło na podłogę. Piec popracował "na sucho" i nic się nie stało. Nie umiem odpowiedzieć jak by to wyglądało na piecach stalowych szczególnie tych nowych co robią z co raz cieńszej blachy.

Odnośnie zakupu to ja kupowałem na http://www.fuego.pl

Witam

Mam pytanie dotyczące jaki wybrać piec do centralnego ogrzewania interesują mnie kotły na palenie ,,wszystkim'' ale najwięcej drewnem.

Jestem zmuszony wymienić gdyż z niego już kapie, dom jednorodzinny 200m2 ocieplony, Proszę o opinie na temat jakiś piecy jakie będą najlepsze żeby się z nimi nic nie działo, interesują mnie tylko na opał tylko drewnem czasami ale rzadko węglem. proszę o pomoc jaką wybrać firmę pieca

Z góry dziękuję :)

ORLIGNO 200

http://orlanski.pl/portfolio_page/orligno-200/

Viadrus u22 jest dobry, ale do koksu.

Przede wszystkim to niedopracowany górniak (jeśli chcemy palić drewnem, węglem).

Ma za dużą powierzchnię paleniska w stosunku do wysokości. Brak daszku szamotowego, brak KPW, ruszt wodny (wada).

Jeśli natomiast zdecydujemy się na nieekonomiczne spalanie wszystkiego w tym drewna i węgla jest ok.

Tylko szkoda kasy, za podobną kwotę lub trochę wyższą możemy kupić coś o znacznie większej sprawności i czystrzym spalaniu.

Drewno musi być suche. Mokrym zawalisz i kocioł i komin.

Kocioł można usprawnić, ale po co? Przecież możesz od razu kupić coś co będzie dobre od początku.

Z viadrusów, zerknij na model u24. Nie wiem jak się sprawuje, ale w nim nie musisz codziennie rozpalać by czysto spalać.

Edytowane przez klaudiusz_x

Przecież Orligno 200 to kocioł na drewno, a założyciel tematu chce palić wszystkim, cokolwiek by to miało znaczyć. Więc prędzej jakiś dobry dolniak z ceramicznym palnikiem: Defro DS, Kalvis, Vienybe lub kocioł od Przemysława z forum o ogrzewaniu (p2ar).

Trzeba go uświadomić. Niech zapomni o węglu, jak paliwem podstawowym ma być drewno ,na drewnie uzyska wyższą sprawność ,kotły do wszystkiego są do niczego ,spalają wszystko a dosadniej marnują opał ,więcej straci kupując taki kocioł.

Defro ds brakuje to co najważniejsze w dolniakach ruchomego rusztu..
przy paleniu drewnem ruchomy ruszt jest zbędny.

Moim rodzicom przrobiłem starego górniaka bez ruchomego rusztu na DS-a palą węglem i bez problemowo odpopielają od dołu pogrzebaczem.

Moim zdaniem zdaniem do takiego systemu jaki opisuje pytający jak najbardziej się nadaje. Tylko nie wiem czy najmiejszy z DEFRO DS (20 KW) nie będzie za duży do jego domu. No i cena też nie jest mała, jeśli miał bym czas to wolałbym coś zamówić u przemka.

Edytowane przez cysiokysio

witka

Miałem hefa takiego

[ATTACH=CONFIG]235133[/ATTACH]

żywot jego po 13 latach dobiegł końca

a teraz zastąpił go taki

[ATTACH=CONFIG]235143[/ATTACH]

plusy ??

- cena

- ilość wody w kotle

- duże drzwi załadunkowe

- możliwość konfiguracji wyjść

właśnie założyłem zawór trzy drogowy z pompki bo tańszy niż 2" ze sterownikiem i po testach na rożnych paliwach napisze jak się sprawuje

pozdrawiam

• 9 months później...

Jak założyciel chce palić wszystkim, to faktycznie nie uzyska wysokiej sprawności cieplnej. Ale już drewnem i węglem można palić w tym kotle:

http://www.protech-wkg.pl/kotly-grzewcze/kotly/podglad/5-eko-duo-pl.html

Ja go mam od 4 lat i sobie chwalę. Wiadomo, trzeba konserwować, jak każdy piec, ale samo użytkowanie jest niewymagające. Wizyta raz w tygodniu w kotłowni.

• 1 month później...
Jak założyciel chce palić wszystkim, to faktycznie nie uzyska wysokiej sprawności cieplnej. Ale już drewnem i węglem można palić w tym kotle:

http://www.protech-wkg.pl/kotly-grzewcze/kotly/podglad/5-eko-duo-pl.html

Ja go mam od 4 lat i sobie chwalę. Wiadomo, trzeba konserwować, jak każdy piec, ale samo użytkowanie jest niewymagające. Wizyta raz w tygodniu w kotłowni.

A przy paleniu drewnem w kotle z podajnikiem podaje producent sprawność kotła ?

• 4 weeks później...