tojamt 10.01.2014 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Witam Mam pytanie dotyczące jaki wybrać piec do centralnego ogrzewania interesują mnie kotły na palenie ,,wszystkim'' ale najwięcej drewnem. Jestem zmuszony wymienić gdyż z niego już kapie, dom jednorodzinny 200m2 ocieplony, Proszę o opinie na temat jakiś piecy jakie będą najlepsze żeby się z nimi nic nie działo, interesują mnie tylko na opał tylko drewnem czasami ale rzadko węglem. proszę o pomoc jaką wybrać firmę pieca Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 11.01.2014 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Ja posiadam piec żeliwny Klimosz VIadrus U22 z powiększonym otworem załadunkowym na drewno. Spisuje się dobrze. Nie ma problemu z czyszczeniem. Prostsza budowa niż piecy stalowym. Wada to niestety ich cena w stosunku do stalowych. Brachol też ma tego Viadrusa tylko o jedno żebro mniej. Przez głupotę 2 razy porządnie zagotować wodę tak że ją naczynie przelewowe wywaliło na podłogę. Piec popracował "na sucho" i nic się nie stało. Nie umiem odpowiedzieć jak by to wyglądało na piecach stalowych szczególnie tych nowych co robią z co raz cieńszej blachy.Odnośnie zakupu to ja kupowałem na http://www.fuego.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 11.01.2014 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Witam Mam pytanie dotyczące jaki wybrać piec do centralnego ogrzewania interesują mnie kotły na palenie ,,wszystkim'' ale najwięcej drewnem. Jestem zmuszony wymienić gdyż z niego już kapie, dom jednorodzinny 200m2 ocieplony, Proszę o opinie na temat jakiś piecy jakie będą najlepsze żeby się z nimi nic nie działo, interesują mnie tylko na opał tylko drewnem czasami ale rzadko węglem. proszę o pomoc jaką wybrać firmę pieca Z góry dziękuję ORLIGNO 200 http://orlanski.pl/portfolio_page/orligno-200/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 12.01.2014 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Przecież Orligno 200 to kocioł na drewno, a założyciel tematu chce palić wszystkim, cokolwiek by to miało znaczyć. Więc prędzej jakiś dobry dolniak z ceramicznym palnikiem: Defro DS, Kalvis, Vienybe lub kocioł od Przemysława z forum o ogrzewaniu (p2ar). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 12.01.2014 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 (edytowane) Viadrus u22 jest dobry, ale do koksu.Przede wszystkim to niedopracowany górniak (jeśli chcemy palić drewnem, węglem).Ma za dużą powierzchnię paleniska w stosunku do wysokości. Brak daszku szamotowego, brak KPW, ruszt wodny (wada). Jeśli natomiast zdecydujemy się na nieekonomiczne spalanie wszystkiego w tym drewna i węgla jest ok.Tylko szkoda kasy, za podobną kwotę lub trochę wyższą możemy kupić coś o znacznie większej sprawności i czystrzym spalaniu.Drewno musi być suche. Mokrym zawalisz i kocioł i komin. Kocioł można usprawnić, ale po co? Przecież możesz od razu kupić coś co będzie dobre od początku.Z viadrusów, zerknij na model u24. Nie wiem jak się sprawuje, ale w nim nie musisz codziennie rozpalać by czysto spalać. Edytowane 12 Stycznia 2014 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 12.01.2014 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Przecież Orligno 200 to kocioł na drewno, a założyciel tematu chce palić wszystkim, cokolwiek by to miało znaczyć. Więc prędzej jakiś dobry dolniak z ceramicznym palnikiem: Defro DS, Kalvis, Vienybe lub kocioł od Przemysława z forum o ogrzewaniu (p2ar). Trzeba go uświadomić. Niech zapomni o węglu, jak paliwem podstawowym ma być drewno ,na drewnie uzyska wyższą sprawność ,kotły do wszystkiego są do niczego ,spalają wszystko a dosadniej marnują opał ,więcej straci kupując taki kocioł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JBBN 12.01.2014 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Defro ds brakuje to co najważniejsze w dolniakach ruchomego rusztu.Kalvis nie jest wart tej ceny.Stałopalnośc i efektywnośc spalania drewna w piecu na wszystko to pomyłka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 13.01.2014 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 (edytowane) Defro ds brakuje to co najważniejsze w dolniakach ruchomego rusztu.. przy paleniu drewnem ruchomy ruszt jest zbędny. Moim rodzicom przrobiłem starego górniaka bez ruchomego rusztu na DS-a palą węglem i bez problemowo odpopielają od dołu pogrzebaczem. Moim zdaniem zdaniem do takiego systemu jaki opisuje pytający jak najbardziej się nadaje. Tylko nie wiem czy najmiejszy z DEFRO DS (20 KW) nie będzie za duży do jego domu. No i cena też nie jest mała, jeśli miał bym czas to wolałbym coś zamówić u przemka. Edytowane 13 Stycznia 2014 przez cysiokysio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batix 14.01.2014 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 tu poczytajhttp://czysteogrzewanie.pl/zakupy/ranking-kotlow-weglowych/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yankeesddz 14.01.2014 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 witkaMiałem hefa takiego [ATTACH=CONFIG]235133[/ATTACH]żywot jego po 13 latach dobiegł końca a teraz zastąpił go taki [ATTACH=CONFIG]235143[/ATTACH] plusy ??- cena- ilość wody w kotle- duże drzwi załadunkowe- możliwość konfiguracji wyjść właśnie założyłem zawór trzy drogowy z pompki bo tańszy niż 2" ze sterownikiem i po testach na rożnych paliwach napisze jak się sprawujepozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg1980 29.10.2014 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Jak założyciel chce palić wszystkim, to faktycznie nie uzyska wysokiej sprawności cieplnej. Ale już drewnem i węglem można palić w tym kotle: http://www.protech-wkg.pl/kotly-grzewcze/kotly/podglad/5-eko-duo-pl.htmlJa go mam od 4 lat i sobie chwalę. Wiadomo, trzeba konserwować, jak każdy piec, ale samo użytkowanie jest niewymagające. Wizyta raz w tygodniu w kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 12.12.2014 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 Jak założyciel chce palić wszystkim, to faktycznie nie uzyska wysokiej sprawności cieplnej. Ale już drewnem i węglem można palić w tym kotle: http://www.protech-wkg.pl/kotly-grzewcze/kotly/podglad/5-eko-duo-pl.html Ja go mam od 4 lat i sobie chwalę. Wiadomo, trzeba konserwować, jak każdy piec, ale samo użytkowanie jest niewymagające. Wizyta raz w tygodniu w kotłowni. A przy paleniu drewnem w kotle z podajnikiem podaje producent sprawność kotła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 12.12.2014 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 stare tematy ruszacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 13.12.2014 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 Witam.Animus,pewnie że podaje,ponad 90% jak zawsze:D.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heniu 1 09.01.2015 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 a może najlepiej i najtaniej naprawić kocioł?moim zdaniem inwestycja w nowy piec + instalacja mija sie z celem. naprawa byłaby zdecydowanie tańsza i mniej kłopotliwa. czhyba że lubisz zmiany i bałagan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts