rubin23 17.05.2004 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2004 Zamierzam pozostawić 2 drzewa w odległości 2m.od budynku,czy korzenie mogą mieć negatywny wpływ na fundament(np wysadziny)? czy ktoś może ma doświadczenie w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 17.05.2004 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2004 myślę że to zależy od gatunku drzewa. U mojego sąsiada świerk srebrny rosnący około 2 m od domu korzeniami przebił rury kanalizacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 17.05.2004 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2004 Możesz śmiało założyć, że odległość korzeni od pnia będzie conajmniej taka jak rzut korony. Szczegóły zależą od specyfiki gatunku. Siwerki mają płaski system korzeniowy, sosna palowy. Jeśli drzewo będzie rosło w miejscu gdzie ma dostęp do wody to nie będzie ponad noermę rozwijać korzeni. Jeśli masz płytko warstwę rudawca czy inną która będzie tródna do pokonana dla korzeni to możesz się liczyć z płytkimi i rozłożystymi korzeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 17.05.2004 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2004 Przy uliczce do mojej działki - u sąsiadów - wycięto niedawno drzewo, którego korzenie podeszły pod fundament i zagrażały domowi. Rosło około 3-4 m od domu, było dość stare. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gwizdki 19.05.2004 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2004 W którymś z Muratorów była lista drzew i krzewów wraz z min. odległościami od budynku. Pamiętam jedynie, że brzozę można posadzić dopiero 10 m od budynku. Poszperaj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatkor 19.05.2004 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2004 Też coś mi sie przypomina z Muratorem tyle, że był to numer z jakiegoś 2001r. (pamiętam bo było tam podane, że wierzby minimum 40m od domu - u mnie są jakieś 7-8m) Jak będę pamiętał to postaram się przejrzeć stare numerki. Jest jeszcze jedna ważna sprawa: ponoć najbardziej niebezpieczne dla domu są młode drzewa, których korzenie dokonują największej ekspansji. Rozwój korzeni prowadzi do zmiany (zminiejszenia) ilosci wody w gruncie, co powoduje osiadanie gruntu, a co za tym idzie możliwość nierównomiernego osiadania budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 19.05.2004 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2004 Bardzo interesujący wątek. Niestety nie mam tego Muratora, o którym piszecie, a drzew na działce pełno. No i co zrobić. Wycinać? A te brzozy? Właśnie brzóz jest najwięcej i to młodych. Który to był numer? Może ktos wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gwizdki 20.05.2004 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2004 w archiwum Muratora znalazłam 2 art. które bardzo możliwe są tymi, o które chodzi: 3/2001 str.157 i 2/2001 str. 129. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 21.05.2004 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2004 Dzięki za sprawdzenie. Niestety nie mam 3, a w drugim jest tylko o technice wycinki drzew. Spróbuję od kogoś pożyczyć brakujący numer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts