raffi1881 11.01.2014 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Witam serdecznie.Pisze ponieważ mam problem...... chyba z pompa c.o. Posiadam piec o mocy 11kw i jest to normalny piec na wszystko. Do pieca jest sterownik firmy Atos a w domu mam pilot pokojowy. Dodam ze mieszkam w bloku na pietrze a piec mam w piwnicy a pompa musi podnosić trochę wysoko i dziala na trzecim biegu firma Webermann czy jakoś tak. A problem polega na tym iz jak ustawie temperaturę rzadana w mieszkaniu np 25c to piec i pompa normalnie dzialaja aby osiągnąć ta temperaturę no i jak juz jest 25c to automatycznie pompa się wylacza no i jest ok, ale jak temp spadnie to wtedy pompa zalancza się i slychac takie pukanie przez jakiś czas.... Teraz wzialem na razie ustawilem w sterowniku aby pompa wcale się nie wylaczala, ale wtedy nie dziala tak jak powinno tzn nie trzyma rzadanej temperatury gdyż*ciagle pompa pcha wodę do gory i jest coraz cieplej....jeśli jest ktoś kto mogliby mi cos poradzić to bylbym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 11.01.2014 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Witam serdecznie. Pisze ponieważ mam problem...... chyba z pompa c.o. Posiadam piec o mocy 11kw i jest to normalny piec na wszystko. Do pieca jest sterownik firmy Atos a w domu mam pilot pokojowy. Dodam ze mieszkam w bloku na pietrze a piec mam w piwnicy a pompa musi podnosić trochę wysoko i dziala na trzecim biegu firma Webermann czy jakoś tak. A problem polega na tym iz jak ustawie temperaturę rzadana w mieszkaniu np 25c to piec i pompa normalnie dzialaja aby osiągnąć ta temperaturę no i jak juz jest 25c to automatycznie pompa się wylacza no i jest ok, ale jak temp spadnie to wtedy pompa zalancza się i slychac takie pukanie przez jakiś czas.... Teraz wzialem na razie ustawilem w sterowniku aby pompa wcale się nie wylaczala, ale wtedy nie dziala tak jak powinno tzn nie trzyma rzadanej temperatury gdyż*ciagle pompa pcha wodę do gory i jest coraz cieplej....jeśli jest ktoś kto mogliby mi cos poradzić to bylbym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam A na niższych biegach pompy też takie zjawisko występuje ? Pompa jest z obejściem z zaworem różnicowym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 11.01.2014 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Witam serdecznie. Pisze ponieważ mam problem...... chyba z pompa c.o. Posiadam piec o mocy 11kw i jest to normalny piec na wszystko. Do pieca jest sterownik firmy Atos a w domu mam pilot pokojowy. Dodam ze mieszkam w bloku na pietrze a piec mam w piwnicy a pompa musi podnosić trochę wysoko i dziala na trzecim biegu firma Webermann czy jakoś tak. A problem polega na tym iz jak ustawie temperaturę rzadana w mieszkaniu np 25c to piec i pompa normalnie dzialaja aby osiągnąć ta temperaturę no i jak juz jest 25c to automatycznie pompa się wylacza no i jest ok, ale jak temp spadnie to wtedy pompa zalancza się i slychac takie pukanie przez jakiś czas.... Teraz wzialem na razie ustawilem w sterowniku aby pompa wcale się nie wylaczala, ale wtedy nie dziala tak jak powinno tzn nie trzyma rzadanej temperatury gdyż*ciagle pompa pcha wodę do gory i jest coraz cieplej....jeśli jest ktoś kto mogliby mi cos poradzić to bylbym bardzo wdzięczny. PozdrawiamRury się rozszerzają gdzieś są zamocowane na sztywno . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffi1881 11.01.2014 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 W sumie nie probowalem na innym biegu... a jeśli chodzi o zawór to nie wiem za bardzo o co chodzi wiem ze jest zamontowana na powrocie pompa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 11.01.2014 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Rury się rozszerzają gdzieś są zamocowane na sztywno . O to też jest wysoce prawdopodobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffi1881 11.01.2014 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Instalacja jest plastiku wykonana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffi1881 11.01.2014 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Na sztywno?? Nie wiem one są wszędzie pochowane za plytami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffi1881 11.01.2014 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Jak rozpalam w piecu i osiąga temperatura 35C to zalancza się pompa ale bardzo cicho... nic nie puka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 11.01.2014 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Czy jest tak jak na zdjęciu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffi1881 11.01.2014 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Nie pokazalo mi zdjęcia... nie mogę wejść w plik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 11.01.2014 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Nie pokazalo mi zdjęcia... nie mogę wejść w plik. Wpisz sobie w google: obejście pompy z zaworem różnicowym, zakładka grafika i zobacz czy masz takie coś u siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffi1881 11.01.2014 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Juz wiem o jakie obejście chodzi. Mam takie obejscie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 11.01.2014 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Juz wiem o jakie obejście chodzi. Mam takie obejscie No to zaobserwuj czy po uruchomieniu pompy to z tego zaworu na pionowej rurze nie dochodzą te dźwięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffi1881 11.01.2014 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Aha...ktoś mi o tym mowil. Tam jest taka kulka w tym zaworze i to może pukac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffi1881 11.01.2014 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Jutro zrobię zdjęcie instalacji jak to jest zrobione może będzie cos zrobione niepoprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 11.01.2014 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Jutro zrobię zdjęcie instalacji jak to jest zrobione może będzie cos zrobione niepoprawnie. Dobry pomysł. A instalacja jest cała w plastiku ? Przy kotle chyba nie ? Wrzuć zdjęcia, będzie prościej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffi1881 11.01.2014 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Cala jest w plastiku tylko przy piecu jest miedz. I jest to nowa instalacja bo ma zaledwie 6miesiecy. Obieg zamkniety=bomba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 11.01.2014 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 (edytowane) Aha...ktoś mi o tym mowil. Tam jest taka kulka w tym zaworze i to może pukac. Ciepło, ciepło. Cala jest w plastiku tylko przy piecu jest miedz. I jest to nowa instalacja bo ma zaledwie 6miesiecy. Obieg zamkniety=bomba Jak dobrze zabezpieczona i prawidłowo wykonana to nie ma tragedii P.S. Jeśli to nowa instalacja, to niech się tym stukaniem zainteresuje ten który ją wykonał Edytowane 11 Stycznia 2014 przez bobasxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffi1881 11.01.2014 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 On twierdzil ze może być zapowietrzona...ze dużo powietrza może być jeszcze w ukladzie bo jest nowa instalacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffi1881 11.01.2014 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 No i trudny jest z nim kontakt....ciężko go zastać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts