Miodson 12.01.2014 00:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Witam, nie znalazłem odpowiedzi "wprost" dotyczącej przygotowania wewnętrznego tynku mineralnego pod malowanie. Nałożyłem w pokoju tynk o strukturze baranka, jest on niebarwiony, chciałbym go teraz pomalować...powinienem go zagruntować? I ewentualnie czy zwykły grunt się nada? Po jakim czasie mogę przystąpić do malowania? Wiem, ze zewnętrzne tynki potrzebują nawet kilku tygodni na wyschnięcie, z wewnętrznymi na pewno jest krócej, ale na opakowaniu mam niestety tylko informację "jak wyschnie". Do malowania użyję lateksowej farby Dekoral Fashion.Będę wdzięczny za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jm.yarec 12.01.2014 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Po co gruntować baranka? na ogół to akryle, a z malowaniem poczekać w zależności od "odparowywania" [można przyłożyć hygrometr w pudełku do ściany](latex znacząco to ograniczy a całość będzie schnąć do wiosny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malvinka 11.09.2015 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 A ja to już nie wiem gdzie mam uderzyć z prośbą o pomoc, radę. Kupiłam wymarzony domek ale ze względu na różne gusta nie podoba mi się tynk (chyba strukturalny) na ścianie w kuchni. Ale że ze mnie przyslowiowa blondynka (nie ubliżając żadnej) nie mam zielonego pojęcia czy to akrylowy, czy silikonowy - już wiem, że mozaikowy nie bo nie ma kamyczków Położony jest packą do kleju do płytek w takie pół kola - i wszystko byłoby pięknie gdyby nie przytłaczająco ciemno czerwono-czarny kolor Doradźcie co to może być za mazidło na ścianie - (poprzedni właściciel nie pamięta - bądź nie chce pamiętać) - w markecie budowlanym kazali mi to szlifować . ale ja nie chce - wzór mi się podoba - tylko chcialabym zmienić kolor. Czym malować takie tynki ? używać podkładów? farb, emulsji ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota53 18.09.2015 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 Jeśli tynk jest w kuchni w kuchni, to można założyć, że położono akrylowy. Najlepiej na próbę, kupić małą puszeczkę farby emulsyjnej lub akrylowej i pomalować bez podkładu na niewielkiej powierzchni. Jak się okaże, że efekt jest w porządku, to kontynuować na większej powierzchni. trochę zachodu, ale koszt prób nieduży i ryzyko też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miesz3009 17.08.2021 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2021 WitamMam wewnątrz położony tynk mineralny o ziarnie do 1,5 mm. Tynk mam 17 lat. Jaki byłby najlepszy do tego wałek duży i mały? Proszę o szybką pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts