Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w doborze - 145 m2 p.u. - 40W/m2 - Wrocław

dudi_wroc

Recommended Posts

Witam,

Jestem nowy jak widac na forum i zalogowałem się głównie dla wątków na temat pomp ciepła. Jestem budowlańcem z wykształcenia, ale mury to mury a instalacje to druga sprawa.

Zdecydowałem się na pompę ciepła ponieważ nie mam blisko gazu, a kotłowni na paliwo stałe nie chcę.

Będę wdzięczny za pomoc w doborze pompy, oraz jestem otwarty na dyskusję na temat docieplecie itd.

Mój dom oparty jest na Dom w Wisteriach, lecz trochę zmieniony,

Pu : 145 m2 + garaż 25m2, Łącznie ogrzewana powierzchnia to ok 170m2 + garaz 25m2

Materiały: Silikat 24cm + styropian 20cm 0,031

Dach wełna 30cm

Posadzka styropian 20cm

Okna (jeszcze niem wiem ale pewnie ok 1,0 W/m2K)

Wentylacja mechaniczna z rekuperatorem i może z GWC

Podłogowka góra i dół

Pierwszy dylemat jaka pompa ?

Na kolektor poziomy raczej nie mam miejsca, dlatego chciałem odwierty pionowe.

Zastanawiam się jeszcze nad pompa PW, tylko nie otrzymałem jeszcze ofert.

Drugim dylematem jak dla mnie jest jak bardzo mi się opłaci docieplić dom i jak np 5cm na elewacji + dach +posadzka przełoży się na zapotrzebowanie na ciepło, bo na koszt inwestycyjny sobie przelicze.

Teraz bawie się audytorem OZC żeby móc samemu sprawdzać jak się będzie zmieniało zapotrzebowanie na ciepło w zależności od ocieplenia (pytanie tylko czy mi się uda).

Trzeci dylemat co z drabinkami w łazienkach i z garażem ? grzejniki elektryczne ? grzejniki tradycyjne na parametrze podłogi ? inverter do garażu ?

Zapraszam do dyskusji.

Bartek

Edytowane przez dudi_wroc

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co do dociepleń to zacznij od znalezienie fachowca od ozc i symulacji, jak te zmiany wpłyną na zapotrzebowanie. PW ok, ale wtedy polecałbym mieć alternatywne źródło ciepła na największe mrozy. Co do grabinek i grzejników przecież możesz je grzać z pompy ciepła.

Witam,

Jestem nowy jak widac na forum i zalogowałem się głównie dla wątków na temat pomp ciepła. Jestem budowlańcem z wykształcenia, ale mury to mury a instalacje to druga sprawa.

Zdecydowałem się na pompę ciepła ponieważ nie mam blisko gazu, a kotłowni na paliwo stałe nie chcę.

Będę wdzięczny za pomoc w doborze pompy, oraz jestem otwarty na dyskusję na temat docieplecie itd.

Mój dom oparty jest na Dom w Wisteriach, lecz trochę zmieniony,

Pu : 145 m2 + garaż 25m2, Łącznie ogrzewana powierzchnia to ok 170m2 + garaz 25m2

Materiały: Silikat 24cm + styropian 20cm 0,031

Dach wełna 30cm

Posadzka styropian 20cm

Okna (jeszcze niem wiem ale pewnie ok 1,0 W/m2K)

Wentylacja mechaniczna z rekuperatorem i może z GWC

Podłogowka góra i dół

Pierwszy dylemat jaka pompa ?

Na kolektor poziomy raczej nie mam miejsca, dlatego chciałem odwierty pionowe.

Zastanawiam się jeszcze nad pompa PW, tylko nie otrzymałem jeszcze ofert.

Drugim dylematem jak dla mnie jest jak bardzo mi się opłaci docieplić dom i jak np 5cm na elewacji + dach +posadzka przełoży się na zapotrzebowanie na ciepło, bo na koszt inwestycyjny sobie przelicze.

Teraz bawie się audytorem OZC żeby móc samemu sprawdzać jak się będzie zmieniało zapotrzebowanie na ciepło w zależności od ocieplenia (pytanie tylko czy mi się uda).

Trzeci dylemat co z drabinkami w łazienkach i z garażem ? grzejniki elektryczne ? grzejniki tradycyjne na parametrze podłogi ? inverter do garażu ?

Zapraszam do dyskusji.

Bartek

Zapraszam do dyskusji.

Bartek

Planujesz dobrze docieplony dom w najciplejszym regionie kraju. Ja sensu zwiekszania grubosci ocieplenia nie widze. Ani praktycznego ani tym bardziej ekonomicznego, zwazywszy, ze planujesz pompe ciepla.

Do Twojego domu spokojnie wystarczy pompa 8kW. Zapewni Ci to raczej 100% wykorzystanie taniej taryfy (pisze o gruntowej).

Ja mam garazu grzejnik podlaczony jako jeden obwod rozdzielacza podlogowki. Mieszkam 2gi sezon i jeszcze go nie uzylem. Teraz bym go tam wogole nie robil (nie mam docieplonej sciany graz-dom i to wystarcza do urzymania temp w grazu na pozionie >10*C). Drabinki w lazienkach tez mam wpiete jako osobne obwody i grzane bezposrednio z pompy ciepla a do suszenia recznikow poza sezonem maja zainstalowane grzalki zalaczane w nocy w tanim pradzie. Sprawdza sie taki uklad bardzo ladnie.

BTW: Co to jest "inverter do garażu"?

No nie wiem jak cię przekonać do zrobienia odwiertu za 10tyś + 23% vat (zawsze można znaleźć kogoś co robi na czarno bez vat)może to cię przekona że w stosunku do powietrznej zaoszczędzisz rocznie jakieś 500 może 600zł nie będziesz miał wiatraka na zewnątrz i w tak małym domu na pewno znajdziesz miejsce dla miło buczącej sprężareczki (zakładam że budynek "murowany") albo najlepiej "strzel se " piwniczkę to nie będziesz słyszał :D

To tak w moim klimacie we wrocku cieplej

A nie robię nic w tych rejonach za daleko a na 2014 zostały mi trzy terminy dwa na zimę 2014-2015

(.....) a na 2014 zostały mi trzy terminy dwa na zimę 2014-2015

Silesio droga nie bierz znowu do siebie mojej wypowiedzi, nie imaginuj na wyrost.

Tak tylko skojarzyłem bardzo podobne słowa które tu na forum padły jakiś czas temu z ust (pióra/klawiatury) tego o którym się nie mówi, no toćka w toćkę ;)

No ale ten o którym się nie mówi robił po całej pl i to tak tanio że było jasne że ta piramidka padnie jak przestanie się rozwijać.

Najlepsze jest to że tacy goście im maja więcej zleceń tym bardziej się pogrążają zauważyłeś? zaczyna brakować hurtowni co jeszcze mogą/chcą dać na krechę

• 2 weeks później...

Chyba jednak zdecyduje się na gruntówkę.

Przy PW zakładając ze COP na poziomie 2.5, a gruntowej 3.5 zwrot gruntowej bedzie po 10 latach.

Nawet zakładając wymianę pompy po kilkunastu latach, to koszt wymiany gruntowej bedzie już niższy jak PW.

Pytanie czy docieplać. Zobaczę po OZC, bo to ze ciepły rejon kraju to nic nie znaczy, a jeśli będę mógł dołożyć pare tysięcy na ocieplenie to może zejdę w dół z mocą pompy, i wydatek może się pokryć. A rachunki wtedy już tylko niższe.

Pompe PW bedziesz w razie czego musial raczej szybciej wymieniac niz gruntowke stojaca w pomieszczeniu i ciepelku (chociaz silesia mi udowadnial, ze gruntowce stanie w garazu szkodzi :))

Wzrost grubosci ocieplenia nie powoduje liniowego wzrostu oszczednosci na ogrzewaniu. Dolepienie kolejnej dychy styro do planowanej 20-tki przelozy sie na moze 10-15% oszczednosci na CO. Przy koszcie energii z PCi gruntowej w taniej taryfie zwrot bedziesz liczyl w stuleciach. ;)

Nic takiego nie pisałem na temat garażu pisałem natomiast że pompa pw jest zbudowana do pracy na zewnątrz.

Na taki budynek koszt pompy pw to 15k zł chyba że ofertę robiła pewna znana firma z allegro która wszystkim wciska 9kw t-cap bo pewnie ten model kupuje hurtowo :)

Mój klient za grudzień zapłacił 400 zł za cały podobny dom tj. ogrzewanie cwu i bytowy 4 osoby to może mi ktoś powiedzieć ile by zaoszczędził na gruntowej na odwiert miał wydać coś koło 13k zł nie wiem czy z vat 23% czy na czarno

Za styczeń będzie więcej ale ile będę wiedział w lutym.

A we wrocku cieplej :)

Nic takiego nie pisałem na temat garażu pisałem natomiast że pompa pw jest zbudowana do pracy na zewnątrz.

Na taki budynek koszt pompy pw to 15k zł chyba że ofertę robiła pewna znana firma z allegro która wszystkim wciska 9kw t-cap bo pewnie ten model kupuje hurtowo :)

Mój klient za grudzień zapłacił 400 zł za cały podobny dom tj. ogrzewanie cwu i bytowy 4 osoby to może mi ktoś powiedzieć ile by zaoszczędził na gruntowej na odwiert miał wydać coś koło 13k zł nie wiem czy z vat 23% czy na czarno

Za styczeń będzie więcej ale ile będę wiedział w lutym.

A we wrocku cieplej :)

święty spokój - bezcenny.

No właśnie ten święty spokój do mnie przemawia.

mkm silesia - jestes widzę zwolennikiem pomp PW. Co do oferty to pewnie to właśnie TA firma.

No ale jak wspomniałem opcji jest pełno 1 fazowa 3 fazowa, zbiornik na cwu lepszy i gorszy.

Watpie ze monza 15 tys, zmontowac pompe ze zbiornikiem cwu i osprzętem, chyba ze mi chcesz złożyć taka ofertę to zapraszam, Ba dorzucę nawet z 5000zl do tych 15stu.

A czy mniejsza PW niz 9kW to nie był bym tak pewny, bo w koncu mam zapotrzebowanie w okolicy 7kW.

Przy gruntowej to i moze 6kW by dało radę, ale biorąc pod uwagę ze to ma być jedyne źródło ciepla to jakos mam wątpliwości do dobierania pompy na styk.

No właśnie ten święty spokój do mnie przemawia.

mkm silesia - jestes widzę zwolennikiem pomp PW. Co do oferty to pewnie to właśnie TA firma.

No ale jak wspomniałem opcji jest pełno 1 fazowa 3 fazowa, zbiornik na cwu lepszy i gorszy.

Watpie ze monza 15 tys, zmontowac pompe ze zbiornikiem cwu i osprzętem, chyba ze mi chcesz złożyć taka ofertę to zapraszam, Ba dorzucę nawet z 5000zl do tych 15stu.

A czy mniejsza PW niz 9kW to nie był bym tak pewny, bo w koncu mam zapotrzebowanie w okolicy 7kW.

Przy gruntowej to i moze 6kW by dało radę, ale biorąc pod uwagę ze to ma być jedyne źródło ciepla to jakos mam wątpliwości do dobierania pompy na styk.

We Wrocławiu nie robię choć autostrada super to jednak kilometry robią swoje to się nie opłaca bo zawsze jeszcze hotel jeszcze jakaś regulacja też by trza przyjechać itd.

Za pieniądze o których piszesz masz pompę pw która zapewnia 100% zapotrzebowania dla twojego obciążenia do temp. -15 + zbiornik 300l i reszta kotłowni.

Poniżej -15 jest grzałka która uzupełni niedobór to zwykle 2% potrzebnej energii (zwykle w nocy pompa wtedy tez pracuje) do ogrzania domu i zwyczajnie nie opłaca się brać pompy o 5k droższej.

Sprawdź sobie ile jest godzin poniżej -15 u mnie wygląda to tak

http://www.andretti.pl/wxtempdetail.php?year=2013

Czyli w 2013 nie było ani raz poniżej -15 a w wrocku cieplej

W czasie tej zimy pompy też nie załączyły grzałek ponieważ temp. -20 były krótko a jest coś takiego jak opóźnienie włączenia grzałek i bezwładność budynku

http://www.andretti.pl/wxtempdetail.php?year=2012

To podobno była zima 25 lecia.

Ostateczny wybór jednak leży po twojej stronie.

Jak masz do wydania dodatkowe tysiące na wiercenie to dlaczego nie - pytałeś o alternatywy więc zabrałem głos.

Strzegom przynajmniej mam blisko :)

Ale zadzwonie dziś do kolesi od odwiertow którzy bedą dla mnie zawodowo wykonywali 1km odwiertow to przy okazji 15km dalej moze w miarę tanio policzą.

A poważnie nad Polskimi pompami się zastanawiam, bojakby nie patrzeć 10000 taniej, a COP chyba duzo gorszy nie jest. Chaoc nie przegladalem jeszcze kart technicznych poszczególnych pomp.