Rafal111 12.01.2014 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 (edytowane) Witam W czerwcu zeszłego roku zamontowane zostały drzwi wejściowe dwuskrzydłowe do pomieszczenia garażowego - powstała część biurowo magazynowa. Po montażu podpisaliśmy protokół, drzwi świeżo obrobione na piance, nie dotykać, wszystkiego nie byliśmy w stanie sprawdzić. Nadchodzi zima i okazuje się tragedia. Drzwi są na tyle nieszczelne że dołem sypie mi się śnieg do wnętrza. Trzy wizyty fachowców i regulacje nic wielkiego nie wniosły - lepiej się nie da Czekaliśmy na cud a okazało się że firma działająca 20 lat zamyka działalność. Zmuszeni byliśmy wnieść pozew do sądu. Po trzecim wezwaniu zgłosił się do nas przedstawiciel firmy i w ostatnim tygodniu przed rozprawą ruszyli temat. Pojawi się rzecznik z firmy produkującej profile do tych drzwi ( chyba największa w mieście) , po moich podpowiedziach zauważył 7mm odchyłkę górnego profilu do wewnątrz pomieszczenia ( trzeci wymiar, nie poziom ani pion). Oprócz tego pod drzwiami trzy uszczelki które miały się schodzić z progiem i górnym profilem wcale nie dochodziły do niego. Zlecił poprawki. Następnego dnia przyjechali fachowcy i siedzieli 2 godziny ( chociaż 3 razy ich wracałem pokazując to czego jeszcze nie poprawili ). Z doświadczenia wszystko nagrywałem kamerą. Po regulacjach jedno skrzydło udało im się wyprowadzić. Te 7mm nie ruszyli bo muszą rwać całe drzwi. Natomiast drugie skrzydło to masakra. Obniżyli na max drzwi kosztem górnych uszczelek tak że dolne dotykają 1mm progu i powiedzieli że tak ma być. Wg mnie jaki sens jest dawać 1cm uszczelkę aby dotykała 1mm - to idealny mostek termiczny który po kilku otwarciach wytrze się, ugnie i szczelina powstanie. Pozostała sprawa niedolegania górnego i dolnego rogu drzwi. Docisk jest tylko na środku - zamek. Usłyszałem że tak ma być. Drzwi odstają rogami po około 5mm ( wg mnie to wina tej krzywizny górnego profilu 7mm) i wieje tędy wiatr bo uszczelki nie są w stanie tym 1mm uszczelnić próg i górny profil. A najciekawsze było następnego dnia na rozprawie jak Pani przedłożyła dokumenty od tego rzecznika co stwierdził usterki i pracowników montażowych - drzwi są zamontowane poprawnie i bez wad. Dała stos papierów, ekspertyz, wyciągów z konstrukcji itd. Pozostało mi oddalić sprawę i wezwać rzecznika z sądu. Sędzia też dziwnie zareagował bo skoro wszystko bez wad to po co przysyłała fachowców i co robili 2 godziny ? Co zrobilibyście na moim miejscu. Rzecznik 1000zł i aż strach co napisze. Na zdjęciach numery 1,2,3 to miejsca styku tych uszczelek. Tylko 5 zdjęć dodać mogłem Edytowane 12 Stycznia 2014 przez Rafal111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 12.01.2014 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 (edytowane) Witam Poczytaj: http://www.infor.pl/prawo/reklamacje/zadania-konsumenta/98570,Kiedy-odstapienie-od-umowy-z-tytulu-niezgodnosci-towaru-z-umowa-jest-mozliwe.html http://www.infor.pl/prawo/prawa-konsumenta/reklamacja/220049,Jaka-forma-oswiadczenia-o-odstapieniu-od-umowy.html http://www.infor.pl/prawo/prawa-konsumenta/reklamacja/235265,Po-nieudanej-naprawie-mozna-odstapic-od-umowy.html http://consider.pl/prawa-konsumenta-zasady-reklamacji-odstapienie-od-umowy-gwarancja/ Na tym forum wielokrotnie Forumek T tym się zajmował i wypowiadał np. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?220445-Okna-reklamacja Witam W czerwcu zeszłego roku zamontowane zostały drzwi wejściowe dwuskrzydłowe do pomieszczenia garażowego - powstała część biurowo magazynowa. Po montażu podpisaliśmy protokół, drzwi świeżo obrobione na piance, nie dotykać, wszystkiego nie byliśmy w stanie sprawdzić. Nadchodzi zima i okazuje się tragedia. Na zdjęciach numery 1,2,3 to miejsca styku tych uszczelek.[...] Tylko 5 zdjęć dodać mogłem Edytowane 12 Stycznia 2014 przez GraMar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal111 12.01.2014 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 w pozwie domagaliśmy się naprawy, wymiany lub zwrotu pieniędzy.Tylko teraz mamy znowu ponosić koszty z tytułu rzecznika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 12.01.2014 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Jakiej pomocy oczekujesz? Jak widać temat jest złożony i drogę już obrałeś najpoważniejszą. Pozostaje chyba tylko trzymać kciuki by sąd przyznał Ci rację a wykonawca skutecznie wywiązał się naprawy/wymiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal111 12.01.2014 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 szuka informacji na temat przylegania uszczelek, jakiś norm co do tego i odchylonych rogów drzwi.Bo doświadczenia z murarzami i 2,5cm ustawowej krzywizny w pionie mnie załamała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 13.01.2014 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Konstrukcja nie spełnia norm na szczelność.Powodem jest nielicowanie płaszczyzn naroży profilu skrzydła z ościeżnicą - regulacja nie pomaga.Drzwi spitolone i żadne kwity nie pomogą jak wieje - argumentacja nie do podważenia. Masz adwokata czy sam wojujesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal111 14.01.2014 06:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 teraz sam ale zaczynam się bać chociaż adwokaci teraz to tylko są lalki na rozprawie, miałem do czynienia już nie raz to nawet nie wiedział o czym mówię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts