T_Kotas 12.01.2014 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Witam.Poszukuję firm wykonujących pompę ciepła. Dokładnie chodzi mi ofertę na wykonanie kompleksowej usługi. Budynek jest na etapie fundamentów, zlokalizowany w okolic Częstochowy. Projekt domu to "Idaredach III". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 12.01.2014 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 witam o jakiej pompie ciepła myślisz - pompa gruntowa, powietrze - woda? pozdrawiam Witam. Poszukuję firm wykonujących pompę ciepła. Dokładnie chodzi mi ofertę na wykonanie kompleksowej usługi. Budynek jest na etapie fundamentów, zlokalizowany w okolic Częstochowy. Projekt domu to "Idaredach III". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T_Kotas 13.01.2014 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Interesuje mnie pompa gruntowa, z odwiertami pionowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 13.01.2014 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 jakiej firmy??...najlepszej.ja spedzielem na forum 2 lata czytajac i 2 lata ustwaiajac jako uzytownik.Chcialbys w jednym pytaniu zawrzeć wszystko...nie da sie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 14.01.2014 02:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Witam. Poszukuję firm wykonujących pompę ciepła. Dokładnie chodzi mi ofertę na wykonanie kompleksowej usługi. Budynek jest na etapie fundamentów, zlokalizowany w okolic Częstochowy. Projekt domu to "Idaredach III". Tomek, masz kasę? bierz markową. Masz mniej kasy? proponuję kol. Wihajstra. Ale na początek kol. asolt i OZC. To podstawa. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T_Kotas 14.01.2014 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Nie mam zamiaru zagłębiać się w parametry nowinki techniczne itp. Im więcej czytam tym bardziej skołowany jestem. Dlatego interesuje mnie kpl. instalacja. Mam już kilka ofert ale różnice są kosmiczne prawie 20tyś. Rotan a co to jest "asolt i OZC" ??Słyszeliście o pompie SmartHeat ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 14.01.2014 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Słyszeliście o pompie SmartHeat ?? Nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 14.01.2014 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Nie słyszałem ale ktoś już na forum o to pytał. W Niemczech jest dużo firm, których w Polsce nikt nie zna np. Waterkotte http://www.waterkotte.de/ Podobno viessmann w Niemczech to przy tym maluch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 14.01.2014 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 . Rotan a co to jest "asolt i OZC" ?? Słyszeliście o pompie SmartHeat ?? Asolt to jest użytkownik forum który oblicza zapotrzebowanie domu na ciepło (OZC). To jest podstawa do doboru mocy ogrzewania. Poza tym może Ci podpowiedzieć jak niedużym kosztem poprawić ocieplenie budynku. O tej pompie nic nie słyszałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 14.01.2014 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Asolt to jest użytkownik forum który oblicza zapotrzebowanie domu na ciepło (OZC). To jest podstawa do doboru mocy ogrzewania. Poza tym może Ci podpowiedzieć jak niedużym kosztem poprawić ocieplenie budynku. O tej pompie nic nie słyszałem. Bez znajomości zapotrzebowania na ciepło przez budynek firmy mogą i pewnie będą Ci proponować tak różne instalacje i moce pomp, że 20 tys. różnicy wcale nie dziwi. Był tu na forum zdaje się ktoś komu na obiekt o powierzchni użytkowej coś chyba 130 czy 140 m2 "proponowano" PCi o mocy bodajże 15kW. BTW. Przewymiarowanie ze względu na możliwość wykorzystania 2T jest przez większość forumowiczów polecane ale nie o 100% Musisz znać ten parametr i pytać się oferujących dla jakiego zapotrzebowania dobrali Tobie PCi. Ponadto aby dalej kontynuować rzeczowe rozmowy musisz jednak zapoznać się z tematem w jakimś stopniu (najlepiej jak najszerzej) Wszelkie wątpliwości weryfikuj tu na forum. W miarę możliwości będą odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 14.01.2014 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Przy nowych przepisach dotyczących zapotrzebowania na ciepło nowo budowanych domów OZC chyba już nie będzie tak bardzo potrzebne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 14.01.2014 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Przy nowych przepisach dotyczących zapotrzebowania na ciepło nowo budowanych domów OZC chyba już nie będzie tak bardzo potrzebne Przepisy przepisami ale OZC nie tyle nie będzie potrzebne co pozostanie konieczne (mam na myśli: dla inwestora a nie dla urzędnika tworzącego takie przepisy) do tego aby nie błądzić i prawidłowo dobrać moc PCi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 15.01.2014 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Przepisy przepisami ale OZC nie tyle nie będzie potrzebne co pozostanie konieczne (mam na myśli: dla inwestora a nie dla urzędnika tworzącego takie przepisy) do tego aby nie błądzić i prawidłowo dobrać moc PCi. OZC nie służy do doboru PC . Podaje ilość ciepła na rok . Ja dobieram PC na podstawie MOCY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 15.01.2014 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 OZC nie służy do doboru PC . Podaje ilość ciepła na rok . Ja dobieram PC na podstawie MOCY A z ilości ciepła na rok wychodzi potrzebna moc pompy ciepła. Czyli OZC prowadzi i służy do doboru PCi. A przepraszam Twój dobór pompy to na podstawie jakiej "MOCY" ? Mocy elektrycznej biernej czy pozornej czy może mocy mechanicznej ? Nie kompromituj się. Po raz kolejny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.01.2014 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 OZC nie służy do doboru PC . Podaje ilość ciepła na rok . Ja dobieram PC na podstawie MOCY Ale tam chyba jednym z obliczonych parametrow jest projektowe obciazenie cieplne budynku w kW. To nas wlasnie interesuje. Faktem jest, ze mozna to dla typowych domkow oszacowac i w miare precyzyjnie dobrac pompe, ale to juz inny temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 15.01.2014 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Przy nowych przepisach dotyczących zapotrzebowania na ciepło nowo budowanych domów OZC chyba już nie będzie tak bardzo potrzebne Własnie przy nowych przepisach a w szczególnosci chodzi o Ep<120 kWh/m2 wykonanie ozc które jest podstawą wykonania charakterystyki energetycznej oraz analizy ekonomicznej róznych nosników energii i efektów ekologicznych czyli obowiazkowych dokumentów do PNB jest zalecane i potrzebne. OZC w jakiejkolwiek postaci zawsze jest podstawą do charakterystyki energetycznej budynku. O projektowym obciązeniu cieplnym (np. do ustalenia mocy pompy ciepła) i wyliczeniu strat dla poszczególnych pomieszczen (do projektu podłogówki) juz nie wspomnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 15.01.2014 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Ale tam chyba jednym z obliczonych parametrow jest projektowe obciazenie cieplne budynku w kW. To nas wlasnie interesuje. Nie chyba, a na pewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 15.01.2014 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 OZC nie służy do doboru PC . Podaje ilość ciepła na rok . Ja dobieram PC na podstawie MOCY Częsciowo masz rację, literalnie rzecz biorąc ozc to obliczenie zapotrzebowania na ciepło i faktycznie z doborem mocy pompy ma niewiele wspólnego. Ale tu rozumiemy OZC jako synomin kompletu obliczeń cieplnych budynku (w tym zapotrzebowanie na ciepło, projektowe obciązenie cieplne budynku, struktura iloscowa strat, straty dla poszczególnych pomieszczeń, dodatkowo analiza wilgotnosciowa przegród, itd) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekBB 15.01.2014 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Co do marki to ja osobiście polecam trzy: Danfoss, IVT i Alpha InnoTec. Współpracowaliśmy jeszcze z innymi producentami i z różnych powodów rezygnowaliśmy (albo za wysoka cena względem jakości albo ogólnie średnia jakość). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 15.01.2014 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 OZC nie służy do doboru PC . Podaje ilość ciepła na rok . Ja dobieram PC na podstawie MOCY Niech moc będzie z Tobą Co do marki to ja osobiście polecam trzy: Danfoss, IVT i Alpha InnoTec. Współpracowaliśmy jeszcze z innymi producentami i z różnych powodów rezygnowaliśmy (albo za wysoka cena względem jakości albo ogólnie średnia jakość). O Danfosie mogliśmy poczytać ciekawe rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts