Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakiej firmy pompe ciepła??

T_Kotas

Recommended Posts

witam

o jakiej pompie ciepła myślisz - pompa gruntowa, powietrze - woda?

pozdrawiam

Witam.

Poszukuję firm wykonujących pompę ciepła. Dokładnie chodzi mi ofertę na wykonanie kompleksowej usługi. Budynek jest na etapie fundamentów, zlokalizowany w okolic Częstochowy. Projekt domu to "Idaredach III".

Witam.

Poszukuję firm wykonujących pompę ciepła. Dokładnie chodzi mi ofertę na wykonanie kompleksowej usługi. Budynek jest na etapie fundamentów, zlokalizowany w okolic Częstochowy. Projekt domu to "Idaredach III".

Tomek, masz kasę? bierz markową. Masz mniej kasy? proponuję kol. Wihajstra.

Ale na początek kol. asolt i OZC. To podstawa.

Powodzenia.

. Rotan a co to jest "asolt i OZC" ??

Słyszeliście o pompie SmartHeat ??

Asolt to jest użytkownik forum który oblicza zapotrzebowanie domu na ciepło (OZC). To jest podstawa do doboru mocy ogrzewania. Poza tym może Ci podpowiedzieć jak niedużym kosztem poprawić ocieplenie budynku.

O tej pompie nic nie słyszałem.

Asolt to jest użytkownik forum który oblicza zapotrzebowanie domu na ciepło (OZC). To jest podstawa do doboru mocy ogrzewania. Poza tym może Ci podpowiedzieć jak niedużym kosztem poprawić ocieplenie budynku.

O tej pompie nic nie słyszałem.

Bez znajomości zapotrzebowania na ciepło przez budynek firmy mogą i pewnie będą Ci proponować tak różne instalacje i moce pomp, że 20 tys. różnicy wcale nie dziwi. Był tu na forum zdaje się ktoś komu na obiekt o powierzchni użytkowej coś chyba 130 czy 140 m2 "proponowano" PCi o mocy bodajże 15kW. BTW. Przewymiarowanie ze względu na możliwość wykorzystania 2T jest przez większość forumowiczów polecane ale nie o 100% :no: Musisz znać ten parametr i pytać się oferujących dla jakiego zapotrzebowania dobrali Tobie PCi. Ponadto aby dalej kontynuować rzeczowe rozmowy musisz jednak zapoznać się z tematem w jakimś stopniu (najlepiej jak najszerzej) Wszelkie wątpliwości weryfikuj tu na forum. W miarę możliwości będą odpowiedzi.

Przy nowych przepisach dotyczących zapotrzebowania na ciepło nowo budowanych domów OZC chyba już nie będzie tak bardzo potrzebne

Przepisy przepisami ale OZC nie tyle nie będzie potrzebne co pozostanie konieczne (mam na myśli: dla inwestora a nie dla urzędnika tworzącego takie przepisy) do tego aby nie błądzić i prawidłowo dobrać moc PCi.

Przepisy przepisami ale OZC nie tyle nie będzie potrzebne co pozostanie konieczne (mam na myśli: dla inwestora a nie dla urzędnika tworzącego takie przepisy) do tego aby nie błądzić i prawidłowo dobrać moc PCi.

OZC nie służy do doboru PC .

Podaje ilość ciepła na rok .

Ja dobieram PC na podstawie MOCY

A z ilości ciepła na rok wychodzi potrzebna moc pompy ciepła. Czyli OZC prowadzi i służy do doboru PCi.

A przepraszam Twój dobór pompy to na podstawie jakiej "MOCY" ? Mocy elektrycznej biernej czy pozornej czy może mocy mechanicznej ?

Nie kompromituj się. Po raz kolejny.

Ale tam chyba jednym z obliczonych parametrow jest projektowe obciazenie cieplne budynku w kW. To nas wlasnie interesuje.

Faktem jest, ze mozna to dla typowych domkow oszacowac i w miare precyzyjnie dobrac pompe, ale to juz inny temat. :)

Przy nowych przepisach dotyczących zapotrzebowania na ciepło nowo budowanych domów OZC chyba już nie będzie tak bardzo potrzebne

Własnie przy nowych przepisach a w szczególnosci chodzi o Ep<120 kWh/m2 wykonanie ozc które jest podstawą wykonania charakterystyki energetycznej oraz analizy ekonomicznej róznych nosników energii i efektów ekologicznych czyli obowiazkowych dokumentów do PNB jest zalecane i potrzebne. OZC w jakiejkolwiek postaci zawsze jest podstawą do charakterystyki energetycznej budynku. O projektowym obciązeniu cieplnym (np. do ustalenia mocy pompy ciepła) i wyliczeniu strat dla poszczególnych pomieszczen (do projektu podłogówki) juz nie wspomnę.

Częsciowo masz rację, literalnie rzecz biorąc ozc to obliczenie zapotrzebowania na ciepło i faktycznie z doborem mocy pompy ma niewiele wspólnego.

Ale tu rozumiemy OZC jako synomin kompletu obliczeń cieplnych budynku (w tym zapotrzebowanie na ciepło, projektowe obciązenie cieplne budynku, struktura iloscowa strat, straty dla poszczególnych pomieszczeń, dodatkowo analiza wilgotnosciowa przegród, itd)

Niech moc będzie z Tobą

Co do marki to ja osobiście polecam trzy: Danfoss, IVT i Alpha InnoTec. Współpracowaliśmy jeszcze z innymi producentami i z różnych powodów rezygnowaliśmy (albo za wysoka cena względem jakości albo ogólnie średnia jakość).

O Danfosie mogliśmy poczytać ciekawe rzeczy.