Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakiej firmy pompe ciepła??

T_Kotas

Recommended Posts

Możesz jaśniej ? Awaryjny ?

Pamiętam, że dwóch klientów robiło im złą opinię na forum, ale zawinił z tego co pamiętam nie tyle Danfoss, co instalator, który był odpowiedzialny za tą instalację. My mamy kilkadziesiąt montaży za sobą z pompami ciepła Danfoss, IVT, Alpha InnoTec czy Vaillant i nie mamy problemy z żadną marką. Co do Danfoss kojarzę, że w jednym modelu zwieszał się sterownik, ale zostało to od ręki wymienione i po probolenie, więc nie twórzcie złego wizerunku firmy po jednej-dwóch opiniach.

• 3 months później...

Witam Panowie po długie przerwie. Dom właśnie się buduje i muszę podjąć decyzję co do firmy, pompy, itp. Kupując projekt domu dostałem dokument o nazwie "Projektowana charakterystyka energetyczna budynku". W niej mam napisane, że budynek jest oceniany na EP=110,61 (kWh/m2rok). Przegrody są oceniane następująco:

ściana porotherm 25 + 14 styropianu 0,04(W/mK) przy czym budowany jest z porothermu 25 na zaprawie cementowej nie piance i ocieplenie 20cm styropian szary.

Podłoga 15cm styropianu 0,04 (W/mK)

strop nad poddaszem Isover Uni-Mata 0,039 (W/mK)

strop nad poddaszem Isover Super-Mata 0,033 (W/mK)

Dach ocieplony wełna 20 cm (W/mK), ja chcę zastosować 30 bądź 40 cm wełny 0,039

O ile zmieni się zapotrzebowanie energetyczne stosując w/w zmiany. Ilość użytkowników domu 3 osoby.

Witam Panowie po długie przerwie. Dom właśnie się buduje i muszę podjąć decyzję co do firmy, pompy, itp. Kupując projekt domu dostałem dokument o nazwie "Projektowana charakterystyka energetyczna budynku". W niej mam napisane, że budynek jest oceniany na EP=110,61 (kWh/m2rok). Przegrody są oceniane następująco:

ściana porotherm 25 + 14 styropianu 0,04(W/mK) przy czym budowany jest z porothermu 25 na zaprawie cementowej nie piance i ocieplenie 20cm styropian szary.

Podłoga 15cm styropianu 0,04 (W/mK)

strop nad poddaszem Isover Uni-Mata 0,039 (W/mK)

strop nad poddaszem Isover Super-Mata 0,033 (W/mK)

Dach ocieplony wełna 20 cm (W/mK), ja chcę zastosować 30 bądź 40 cm wełny 0,039

O ile zmieni się zapotrzebowanie energetyczne stosując w/w zmiany. Ilość użytkowników domu 3 osoby.

Zapytaj o to audytora który wykonywał charakterystykę, nikt na tym forum nie odpowie na te pytania, mozna spróbowac na forum wrózbiarskim, tam udzielają odpowiedzi nie majac zadnych danych.

A tak na poważnie, mając obliczenia ozc mozna zmieniac przegrody i obliczać warianty ocieplen, podejrzewam ze te obliczenia ma Twój audytor i tylko on odzieli wyczerpujacych wyjasnien.

Edit: Nie doczytałem, skoro jest gotowa charakterystyka energetyczna to mozesz z góry załozyc ze jest niewiarygodna z powodu innej lokalizacji oraz usytuowania. Nie wiadomo tez ile osób przyjęto do obliczeń, jakie okna i czy bedziesz miał takie sami. Tak czy inaczej aby odpowiedzieć dokładnie wymagane są dokładne obliczenia ozc wykonane dla wszystkich parametrów które sobie załozysz, wątpliwe aby projekt gotowy nie był adaptowany pod wzgledem izolacji termicznej

Edytowane przez asolt