email9 12.01.2014 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Witam wszystkich,Razem z rodzeństwem dostaliśmy spadek po zmarłym ojcu w skład którego wchodzi gospodarstwo rolne, jak na razie była tylko sprawa spadkowa i nic więcej i jest 4 współwłaścicieli, teraz ja z żoną chciałbym na jednej z tych otrzymanych działek na której jest już dom mieszkalny i budynki gospodarskie wydzielić oddzielna działkę i wybudować dom, zastanawia mnie tylko czy żeby to zrobić to muszę robić dział spadku i wydzielać działkę czy po prostu wydzielenie działki za zgodą reszty właścicieli a oni zrzekają się na moja cześć tej części działki. Nie za bardzo wiem od czego zacząć i prosił bym was o pomoc i podpowiedz.Może troche zawile napisałem, ale jak coś to pytać a postaram się dokładniej wyjaśnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 13.01.2014 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Musicie przeprowadzić proces zniesienia współwłasności. Poczytaj, np. : http://www.eporady24.pl/zniesienie_wspolwlasnosci,artykuly,4,58,251.html Jeżeli jest zgoda pozostałych współwłaścicieli wystarczy umowa notarialna plus odpowiednie procedury geodezyjne. Na początku proponuję przegadać temat w rodzinie a potem z geodetą, czy taki podział jest fizycznie wykonalny w ramach lokalnych ustaleń "urbanistycznych". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samboman 17.01.2014 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Najpierw należałoby ustalić kto był pierwotnym właścicielem tej działki, tylko ojciec czy ojciec z żoną na zasadach małżeńskiej wspólności majatkowej. Jeżeli dzialka należała wyłącznie do ojca to trzeba zrobić dział spadku a nie zniesienie współwłasność, a jeżeli działka wchodziła do majątku wspólnego to należałoby zrobić dział spadku i zniesienie współwłasności. Do tego tak jak napisał wcześniej dzabij, należy podzielić działki geodezyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 18.01.2014 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 A pisał, że nie ma zgody współwłaścicieli co do spadku (współwłasności) ? Raczej nie ma przesłanek - bo pisze, że była sprawa spadkowa (domniemanie, że zakończona). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samboman 18.01.2014 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 sSiwy12, możesz wyjaśnić o co Ci chodzi w Twojej wypowiedzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 18.01.2014 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Najpierw należałoby ustalić kto był pierwotnym właścicielem tej działki, ......... ....to trzeba zrobić dział spadku .. Po co skoro: Witam wszystkich, Razem z rodzeństwem dostaliśmy spadek ....... ........była tylko sprawa spadkowa i nic więcej i jest 4 współwłaścicieli,.......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samboman 18.01.2014 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Skoro cztery osoby są współwłaścicielami ponieważ odziedziczyły 'coś' po 'kimś', to w takiej sytuacji sposobem na wyjście ze współwłasności jest czynność, która nazywa się 'dział spadku'. Zniesienie współwłasności dokonuje się wtedy gdy współwłasność powstała w inny sposób niż dziedziczenie. Jeżeli nieruchomość nabywają małżonkowie do majątku wspólnego, np. na podstawie umowy sprzedaży, to z chwilą śmierci jednego z małżonków ustaje wspólność, a zatem małżonek, ktory pozostał stał się współwłaścicielem w udziale wynoszącym 1/2 część na podst. wyżej powołanej umowy sprzedaży. Dziedziczeniu więc podlega tylko pozostały udział wynoszący 1/2 część we współwłasności nieruchomości i w ten sposób powstaje współwłasność w drodze zarówno dziedziczenia jak i umowy sprzedaży. I w takiej sytuacji, żeby wyjść z tej współwłasności dokonuje się dwóch czynności w jednym akcie, tj. dział spadku i zniesienie współwłasności. (Niektóre sądy wymagają nawet zrobienia dodatkowo podziału majątku wspólnego - jest to praktyka sądów w Lublinie.) Dlatego napisałem, że trzeba ustalić czy nieruchomość należała wyłącznie do spadkodawcy czy też spadkodawcy i jego małżonka (majątek wspólny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
email9 19.01.2014 09:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Dzięki za zainteresowanie moim tematem.Wyjaśniam wasze niejasności, wszystko całość należała tylko do tata, nie było współwłasności z mamą. Sprawa spadkowa była i jest zakończona, zostało podzielone po 1/4 dla każdego.jak na razie rozmawiałem z rodzeństwem i doszliśmy do wniosku że na razie nie będziemy robić dział spadku tylko wydzielenie tej działki z zniesieniem współwłasności. Tylko jeszcze nie dowiadywałem się nie gdzie u geodety i notariusza jak to jest i czy tak się będzie dało zrobić.Może podpowiedzie jak tal ugryźć by było dobrze...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 19.01.2014 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Tu masz wszystko w tym temacie - nic nowego (lepszego) nie znajdziesz. Musicie przeprowadzić proces zniesienia współwłasności. Poczytaj, np. : http://www.eporady24.pl/zniesienie_wspolwlasnosci,artykuly,4,58,251.html Jeżeli jest zgoda pozostałych współwłaścicieli wystarczy umowa notarialna plus odpowiednie procedury geodezyjne. Na początku proponuję przegadać temat w rodzinie a potem z geodetą, czy taki podział jest fizycznie wykonalny w ramach lokalnych ustaleń "urbanistycznych". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samboman 19.01.2014 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 (edytowane) Niestety, ale podany link do artykułu wprowadza troszeczkę w błąd, nie należy sugerować się informacjami podawanym w internecie. Osoba, ktora jest autorem podanego artykułu nie rozrożniania 3 czynności - odrebnie uregulowanych w kodeksie cywilnym. Zniesienia współwłasności, dział spadku (nabyty na podstawie dziedziczenia) i podział majątku wspólnego (majątek małżonków - po ustaniu wspólności np w wyniku rozwodu) - to odpowiednio przepisy z kodeksu cywilny (prawo rzeczowe), dział spadku (prawo spadkowe) i podział majątku wspólnego (kodeks rodzinny i opiekuńczy) Skutek tych 3 czynności jest taki sam - czyli wyjście ze współwalsności, ale są pewnie kwestie które są uregulowane jednak inaczej. Email9 - u notariusza zrobicie częściowy dział spadku, ktory będzie polegał na zniesieniu współwlasności konkretnej działki - tej o której piszesz. Do notariusza potrzebne będzie: nr ksiegi wieczystej (+ czasami notariusze proszą o podastę nabycia nieruchomości przez Spadkodawcę , mimo, że dokument, jeżeli jest założona księga wieczysta, znajduje sie w już w aktach księgi wieczystej)+ odpis prawomocnego postanowienia sądu o stwierdzeniu nabycia spadku (albo akt poświadczenia dziedziczenia) + zaświadczenie z Urzędu Skarbowego o tym że "uregulowaliście" kwestie podatkowe związane z podatkiem od spadków i darowizn - w Waszym przypadku podatku oczywiście nie ma bo korzystacie ze zwolnienia z 4a powyższej ustawy, ale notariusz do sporządzenia te czynności będzie mimo wszystko potrzebowal takiego zaświadczenia, w ktorym będzie napisane, że od nabycia przez Was spadku podatek się nie nalezy bo jesteście zwolnienie z podatku na podstawie 4a ustawy, zaświadcznie kosztu 17 zł + dokumebty gedezyjne, czyli decyzja zatwierdzająca podział + wypis z rejestru gruntów wraz z wyrysem z mapy ewidencji gruntów, na tych dokumentach musi być adnotacja, że dokumenty te stanowią podstawe wpisu w księdze wieczystej. Dodam jedynie, że jeżeli przedmiotem podziału gedezyjnego jest grunt rolny, to decyzja zatwierdzająca podział nie jest potrzeb,a o ile nie spowoduje to wydzielenie działek o powierzchni mniejszej niż 0,3000 ha. Art 92 ustawy o gospodarce nieruchomościami Edytowane 19 Stycznia 2014 przez samboman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
email9 19.01.2014 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Samboman dzięki za szczegółowe wyjaśnienie sprawy:)Mam jeszcze taki problem, że na tą działkę i całe gospodarstwo niema założonej księgi wieczystej, mam tylko umowę przekazania gospodarstwa rolnego ze wszystkimi działkami jak dziadek przekazywał dla tata. Aktu notarialnego z tego przekazania nie mam:( Dowiedziałem się że bez tego aktu Pani w starostwie nie zrobi mi wyrysu działki i podobno tego aktu mam szukać w archiwum państwowym. No i pewnie notariusz też będzie potrzebował ten akt notarialny.Podsumowując wszystko to trzeba zacząć od załatwienia z geodetą aby wszystko pomierzył, wydzielił, ponanosił na mapki, później akceptacja tego w urzędzie gminy nadanie nowego nr działki i na koniec notariusz zostaje. Dokumenty jakie będę potrzebował to:-postanowienie sądu o nabyciu spadku-akt notarialny nieruchomości/działki-zaświadczenie z urzędu skarbowego-dokumenty geodezyjne-wypis z rejestru gruntów z wyrysem mapy ewidencji gruntów Myślę że to będzie wszystko i uda się wszystko pozytywnie załatwić.Może orientujecie się jakie to mogą być koszty czegoś takiego u geodety i notariusza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samboman 19.01.2014 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Jeżeli chodzi o notariusza, to niestety ale umowa o której piszesz będzie potrzebna dla notariusza. Rozumiem, że wypisu aktu notarialnego dokumentującego przekazanie gospodarstwa rolnego nie masz? Bo umowa sporządzona u notariusza zawsze jako taka zostaje u notariusza w oryginale (wtedy to były Państwowe Biura Notarialne) a stronom wydaje się jedynie wypisy tych umów, które mają moc oryginału, i to właśnie ten dokumenty z pieczątką "Wypis" będzie potrzebny do założenia księgi wieczystej. Bez tego dokumenty sąd wieczystoksiegowy nie założy niestety księgi wieczystej. Jeżeli chodzi o koszty to taksa notariusza uzależniona jest od wartości przedzmiotu działu spadku, czyli będziecie musieli podać jaka jest jej wartość rynkowa. Plus do tego dochodzić będą koszty związane z wypisami/odpisami - i tu w zależności ile stron będzie miał 1 wypis, bo koszt jednej strony wypisu to kwota - 7,38 brutto, czyli jeżeli umowa będzie miała no. 10 stron, to koszt jednego wypisu = 10x7,38 +73,80 zł, a tych wypisów/odpisów bedzie - do Sądu, do Urzedu Gminy + do Biura Gedezji i Katastru + Urzędu Skarbowego, no i oczywiście dla stron czynności. Poza tym dojdą jeszcze opłaty sądowe - będziecie zakładać księgi wieczyste zarowno dla działki odłączanej od dotychczasowej nieruchomości jak i dla tej która pozostanie po odłączeniu działki - bazując na podanej przez Ciebie sprawie mogę oszacować, że będzie to koszt : 2x60 + 2x150 = 420 zł. Trzeba by było dokładnie przeanalizowac treść wniosków do sądow które będą składane aby dokładnie oszacować opłatę sądową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
email9 19.01.2014 16:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Wypisu aktu notarialnego z przekazania gospodarstwa niemam, posiadam tylko umowę przekazania gospodarstwasporządzoną w urzędzie gminy w której to jest podany numer aktu notarialnego, tak ze gdzies on pewnie był.Zapewne żaden notariusz tego już nie przetrzymuje bo bylo to w 1979r, pewnie pozostaje szukac gdzies w archiwum,bo raczej sama ta umowa niewystarczy.Dzięki za przybliżenie kosztów tego wszystkiego. Pewnie w tym tygodniu postaram sie odwiedzić jakiego geodetę i coś zaczac załatwiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samboman 19.01.2014 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 W związku z tym, że ciężko jest mi cokolwiek więcej powiedzieć na temat tej umowy, ponieważ nie widzę dokumentu, to mogę jedynie zapewnić, że podstawa nabycia na pewno będzie Ci potrzebna, ale to już ustaliliśmy:) Chyba najłatwiej będzie jeżeli zobaczy tę umowę notariusz, ponieważ zapoznanie się z jej treścią pozwoli mu ocenić jaki walor ma ta umowa, ja osobiście spotykałem się z wieloma umowami o przekazanie gospodarstwa rolnego i nie spotkałem się, aby w treści umowy był podany jeszcze inny numer aktu..., dlatego abyś nie tracił czasu na chodzeniu po urzędach, proponowałbym, aby umowę zobaczył notariusz. Rozmowa u notariusza jest bezpłatna. Notariusz nie pobiera opłat za konsultację. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 20.01.2014 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Nie musiał być akt notarialny - być może mamy do czynienia z aktem własności ziemi. Być może sąd w orzeczeniu o współwłasności, ustosunkował się do statusu prawnego nieruchomości, bo inaczej nie mógłby orzec o współwłasności. Szukaj KW na poszczególne działki, a nie na całość gospodarstwa rolnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
email9 20.01.2014 16:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Byłem w sądzie w wydziale ksiąg wieczystych i odnalazłem KW tylko na 2 działki, a na resztę działek i mieszkanie niema nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 20.01.2014 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Byłem w sądzie w wydziale ksiąg wieczystych i odnalazłem KW tylko na 2 działki, a na resztę działek i mieszkanie niema nic. Bo może był (jest) akt własności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samboman 20.01.2014 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Być może sąd w orzeczeniu o współwłasności, ustosunkował się do statusu prawnego nieruchomości, bo inaczej nie mógłby orzec o współwłasności. Szukaj KW na poszczególne działki, a nie na całość gospodarstwa rolnego. Nie ma czegoś takiego jak orzeczenie o współwłasności - może być jedynie orzeczenie o zniesieniu współwłasności, ale w przedmiotowej sprawie mamy do czynienia jedynie z orzeczeniem o stwierdzeniu nabycia spadku, a to nie jest "orzeczenie o współwłasności", w orzeczeniu spadkowym są jedynie stwierdza kto po kim dziedziczy w jakich ułamkach, nie odności do składników spadku. email9 - jeżeli w sądzie nie znalazłes żadnych informacji odnośnie kw - to widocznie nie ma założonej ksiegi wieczystej. Na wypisach z rejestru gruntów jest zawsze podawana informacja, czy jest prowadzona księga wieczysta dla nieruchomości, jeżeli nie ma - to wypis na ten temat "milczy" (nie ma na wypsie żadnej informacji na ten temat). Byc może w aktach ksiegi wieczystej dla tych 2 działek - znajduje się podstawa nabycia. Czy tak księga wieczysta jest już zmigrowana - czyli jest dostępna w systemie informatycznym? Jeżeli tak, to można wtedy zobaczyć online jaka jest podstawa nabycia tych nieruchomości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
email9 20.01.2014 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Te dwie działki dla których są założone kw to były kupione kiedyś przez tata, za tą jedną nie jest jeszcze uregulowana płatność i zostało to mi do spłacenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
email9 23.01.2014 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Byłem dzisiaj u geodety i notariusza i polatałem trochę po urzędach, odnalazłem poszukiwane przeze mnie dokumenty czyli na dwie działki był akt wlasności a na resztę i nieruchomość była założona kw tylko że te dokumenty były założone na dziadka a nie na tata dlatego ciężko mi było wcześniej do nich dotrzeć ale udało się i wszystkie dokumenty już mam. Z geodetą rozmawiałem, nie będzie problemu by zrobić taki podział a notariusz powiedział że trzeba będzie zrobić to na podstawie umowy darowizny. Później zostaje wybierać projekt domku i wyrabiać pozwolenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts