Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prawo przeciwpożarowe - można jakoś ominąć ? Obowiązuje każdego ?

Gwiazdoor

Recommended Posts

Witam,

Mam taki problem - dziś dowiedziałem się o tych całych przepisach przeciwpożarowych, pech chciał że kilka dni temu zamówiłem projekt i ich nie uwzględniłem, bo nikt mi o tym nie mówił. W miejscowym planie zagospodarowania, który otrzymałem z gminy niestety nic nie było o tym wspomniane.

Na czym polega mój konkretny problem - sąsiad na działce obok ma dom wybudowany 1,5 metra od granicy. Jest to tzw. ganek z oknami ( Jest to dom bliźniaczy i jest on wzdłuż mojej działki ) nad gankiem nie ma nic, ganek ma jakieś 2-2,5 metra szerokości i dopiero wtedy zaczyna się cały budynek.

Ja chciałem dom postawić na szerokość działki nie po długości, bo tak mi wygodniej, z zachowaniem 4 metrów odległości od sąsiednich działek, lecz niestety tutaj jest problem, bo powinienem mieć chyba od budynku sąsiada 8 metrów czyli musiałbym poświęcić 6,5 metra działki z jednej strony i zostało by mi 10,5 metra a to na dom z dwoma garażami niestety mało...

Da się to jakoś ominąć ? Jeśli tak to jak ? Może mnie to nie obowiązuje w takiej sytuacji ? Gdzie dostanę więcej informacji na ten temat bo nie wiem gdzie pytać...

Czytałem jeszcze o ścianie ze specjalnych materiałów i okien ale to pewnie drogie i raczej odpada taka opcja, bo mnie na to nie będzie pewnie stać.

Tak wygląda ta sytuacja:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/21f9ce01f9be5f27.html#

Będę wdzięczny za każdą odpowiedź.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Gwiazdoor