Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolor dachówki - wada czy może nie?

wesola9

Recommended Posts

Witam

Czekam co prawda na odpowiedź producenta, ale pomyślałem że może ktoś tak miał.

na zdjęciu widać jakby dachówka była nie dokładnie pokryta glazurą/kolorem.

prześwituje ceramika czerwony kolor na "rancie"

Co ciekawe widać to tylko jak świeci i słońce tylko z tej jednej strony.

Pewnie wpływu na funkcjonalność to za dużego nie ma ale za to estetyka to tak średnio wypada w słońcu.

Widać to z daleka (20, 30, 40 metrów) Nie wiem dokładnie co o tym mówię normy niemieckie?

Jakich argumentów mogę użyć (i czy w ogóle mogę) jeżeli dostanę odpowiedź że wszystko jest ok.?

PICT0554.jpg

pozdrawiam

Artur

Nikt nie zarysował, glazura/kolor trzyma.

Jak dokupowałem dachówki to "nowa" partia czegoś takiego nie miała.

To co widać na zdjęciu jest oryginalnie z palety.

Też myślałem że może jest źle ułożona lub przybrudzona pyłem po cięciu, lub starta ale to nie to.

Dekarz był akurat u przedstawiciela jak ten dostał zdjęcia i razem to konsultowali. Błędów ułożenia dachówki się nie dopatrzyli to temat przesłali do producenta.

jak na razie to miesiąc czekam na odpowiedź jakąś.

pozdr

Artur

Mam podobny problem z tą dachówką, a mianowicie niby wszystko jest w porządku ale jak świeci słońce i stanę pod pewnym kątem do dachu mam te same " niedomalowania " . Kupiliśmy dachówkę na Białych Błotach Nelskamp DS5 rok temu. Sądziliśmy że " się domyję " pod wpływem deszczu i śniegu ( opiłki od docinania kurz i tak dalej ale nic z tego ) . Niedomalowanie widać nadal. Dodam że zakupiliśmy ok 400 m 2 i wszystkie tak mają ? Właśnie nas to zastanawiało czy Nelskamp po prostu tak produkuje czy otrzymaliśmy jakoś inną gorszą partię. Napiszcie proszę jak będziecie mieć odpowiedz od producenta .

W środę znajdę dachówki na których tego nie widać (mam nadzieję że się jakieś uchowały), zrobię im zdjęcie i jeszcze raz wyślę, żeby porównać i pokazać że potrafią zrobić dobrze. Przyglądałem się później dachówkom na "wystawie" i tamte są wg mnie lesze.

Wcześniej mierzyliśmy w dachówkę R10 też Nelskampa, ale jak zabrałem do domu 2 sztuki nie z wystawy tylko takie co sobie tam gdzieś leżały to zauważyłem na nich błąd którego to wystawowe nie miały. Wyglądały jakby miały zacieki jakieś. gdzieś w necie wyczytałem że ktoś tez miał taki problem z R10 tzn na wystawie były ładne, a na paletach to już niestety różnie, skończyło się niestety nieuznaną reklamacją. (nie widać z odległość x? metrów)

Dlatego wybraliśmy DS5, ten brak koloru nie rzucał się w oczy, dopiero kiedy znalazła się na dachu i słoneczko wyjszło, to było to widać. Teraz to już wiem na co patrzeć, i niestety zaczynam to już widzieć nawet bez słońca

Pozdr

Artur

ps

Glen

Przed zakupem oglądałem dom pokryty tą dachówką, właśnie w Murowańcu (może to twój?) dom z porotermu,:confused:

2013-10-16-304.jpg

W środę znajdę dachówki na których tego nie widać (mam nadzieję że się jakieś uchowały), zrobię im zdjęcie i jeszcze raz wyślę, żeby porównać i pokazać że potrafią zrobić dobrze. Przyglądałem się później dachówkom na "wystawie" i tamte są wg mnie lesze.

Wcześniej mierzyliśmy w dachówkę R10 też Nelskampa, ale jak zabrałem do domu 2 sztuki nie z wystawy tylko takie co sobie tam gdzieś leżały to zauważyłem na nich błąd którego to wystawowe nie miały. Wyglądały jakby miały zacieki jakieś. gdzieś w necie wyczytałem że ktoś tez miał taki problem z R10 tzn na wystawie były ładne, a na paletach to już niestety różnie, skończyło się niestety nieuznaną reklamacją. (nie widać z odległość x? metrów)

Dlatego wybraliśmy DS5, ten brak koloru nie rzucał się w oczy, dopiero kiedy znalazła się na dachu i słoneczko wyjszło, to było to widać. Teraz to już wiem na co patrzeć, i niestety zaczynam to już widzieć nawet bez słońca

Pozdr

Artur

ps

Glen

Przed zakupem oglądałem dom pokryty tą dachówką, właśnie w Murowańcu (może to twój?) dom z porotermu,:confused:

tak , z porothermu

Szczerze powiedziawszy u nas to zauważył mąż. Co dziwne od strony zamków dachówka jest zamalowana do końca ( a nawet farba " wylewa się na stronę wewnętrzną a od tej co powinna być estetyczniej domalowana niestety przebija .