Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka + grzejniki + 470f - rozbudowa o drugi regulator dla obiegu grzejników

PSWO

Recommended Posts

Witam!

Ogrzewam się w domu następującym zestawem:

- kocioł Vaillant ecoCompact 196/150,

- sprzęgło hydrauliczne,

- mieszacz,

- 1 pompa dla obwodu z grzejnikami (góra domu),

- 1 pompa dla obwodu "podłogówki - 5 pętli) dla parteru,

- moduł mieszacza VR 61/2,

- regulator pogodowy CalorMATIC 470f (wersja bezprzewodowa) + czujnik temp. zewn.

Regulator wisi na parterze i pracuje w funkcji regulatora pogodowego, sterując dwoma obiegami (jak wyżej). Parter pracuje super - przepływy wyregulowane, podłoga przyjemna (między 21 a 23 stopnie przy obecnej temp.), w pokojach idealne 20,5 stopnia C. Problem mam na górze gdzie w 3 pokojach i korytarzy mam zainstalowane grzejniki - tam steruję jedynie głowicami. Generalnie temperaturę trzymają tylko głowice, czyli gdy jest powiedzmy zadane 21 stopni wszystkie sie zamykają i woda bez sensu krąży po ścianach i grzeje czasoprzestrzeń. Chciałbym, żeby po osiągnięciu zadanej temperatury obieg grzejników (dajmy na to nr 2 w moim sterowniku) wyłączał się. Pytanie brzmi - jak to zrobić?

Czy do 470f w połączeniu z modyłem sterowania VR 61/2 da się wpiąć jeszcze jeden regulator do sterowania w moim przypadku tylko górą domu?

Ja widzę następujące rozwiązania:

1. Przenieść regulator 470f na górę i uruchomić opcję termostat - tylko nie wiem czy po osiągnięciu zadanej temperatury wyłączy on tylko obieg grzejników czy całość układu łącznie z obiegiem podłogówki? Wolałbym jednak tego nie robić bo wygodniej mi jak regulator jest na dole.

2. Dołożyć coś a'la auraton i wyprowadzić sygnał stykowy na odcięcie pompy grzejników (albo zamykać mieszacz).

3. Dokupić coś z rodziny Vaillant i rozbudować układ - tylko nie widzę tu żadnego rozwiązania producenta.

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Edytowane przez PSWO

Tu masz zalecenie producenta jak ma wyglądać twoja instalacja;

http://www.vaillant.pl/stepone/data/downloads/06/45/00/system_2.pdf

dokładnie tak wygląda mój układ jak w załączonym przez Ciebie linku. problem polega niestety na tym, że mam regulator 470f, czyli bezprzewodowy. Wygląda na to, że muszę zerknąć czy VR 81 mogę podłączyć bezpośrednio poprzez eBUS z VR 61 z pominięciem regulatora głównego.

mpoplaw

Tak jak proponujesz miałem zrobione na starym kotle atmosferycznym (który się rozleciał nomen omen ze starości) i działało to bardzo źle. alę dzięki za odpowiedź.

EDIT:

Strona 8/9 załączonego układu - czy siłownik zaworu mieszającego (na układzie ozn. HK2) montuje się na obiegu podłogówki czy grzejników? Bo wydaje mi się, że u siebie mam go wpiętego w obieg grzejników... Jakie mogą być ew. tego konsekwencje?

Pozdrawiam

Edytowane przez PSWO
dodanie pytania

ad1. możesz

ad2. nie porównuj kotła taktującego mocą to kondensata bo ich zapotrzebowanie na wydajność pompy CO to jak 5 do 1

dzięki za odpowiedź.

ad ad.2 - nie porównuję, pewnie masz rację.

Tak jak napisałem, układ mam identyczny jak podany przez producenta, regulator podłączę po skrętce, męczy mnie teraz tylko ten zawór mieszający na obiegu z grzejnikami.

Pozdrawiam

dzięki za potwierdzenie.

Dzisiaj sprawidziłem i na 200 % siłownik mam zamontowany na obiegu grzejników....

Takie pytanie mi się nasuwa - jaką rolę pełni on w obwodzie? Na mój rozum, to przymyka o otwiera dopływ wody za sprzęgłem, czyli jego umiejscowienie w złym miejscu nie powinno wpływać jakoś negatywnie na układ.

Jeżeli ma ktoś jakaś sugestie prosze o informacje, bo sam nie wiem czy wołać instalatora.