Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Układanie wełny na dachu bez jętek

zorrk

Recommended Posts

Cześć

Chcę ocieplić poddasze, a sufit zrobić z gk.

Mam dach z więźbą płatwiowo-kleszczowa z płatwią kalenicową taki jak [link nieaktywny]

Podwalina jest na wysokości 2,3m na podłoga a szczyt dachu(płatew kalenicowa) jest na wysokości około 3,3 m nad podłoga.

Nie chcę układać wełny do samego szczytu ale zrobić sufit na około 2,5 na podłogą.

Nie mam jętek między krokwiami, a nie za bardzo wyobrażam sobie układanie dwóch warstw wełny na stelażu, jedną jeszcze bym dał rady.

Wymyśliłem sobie, że jako jętki dam deski calowe, odpowiednio umocuje do krokwi i pomiędzy nie dam wełnę. Do tych desek umocuje stelaż sufitu podwieszanego i drugą warstwę wełny. Dobry pomysł? Czy może zamiast desek profil CD?

Proszę o poradę.

Edytowane przez Redakcja
usunięcie nieaktywnego linku

Wełna jest lekka i można dać 30cm na sufit podwieszany i nie kombinować. Trzeba tylko dobrze wykonać stelaż i odpowiednio gęsto podwiesić. Najlepiej dać profile co 40cm. Jeśli chodzi o to, że 30cm wełny to 2x15cm to można układać dwie warstwy na raz (nie trzeba układać 2 warstwy poprzecznie do pierwszej - wełna się rozpręża i wypełnia wszystkie szczeliny). Poprzecznie drugą warstwę wełny układa się jeżeli pierwsza jest np. między krokwiami. Edytowane przez Remontujsam