Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klejenie boni do elewacji

Recommended Posts

Witam wszystkich, mam zamiar na wiosnę nakleić i obrobić bonie ze styropianu na elewacje z klejem i siatką zrobioną. Bonie mam na myśli normalne wycięte z płyty styropianu 2-3 cm.

Obserwuje od pewnego czasu sposób obrobienia boni kątownikami z siatką i widzę dwojakie wykonanie tego tzn. jedni wykonawcy biorą siatkę z kątownika załamują pod kątem prostym na ścianę, łącząc ten element z resztą elewacji a drudzy ucinają siatke na grubość boni i przyklejają kątownik dotykiem robiąc połączenie boni z elewacja.

Jakie wykonanie jest poprawne czy robiąc dotykiem połączenia z elewacją jest ryzyko pęknięć na styku elewacji z elementem przyklejonym?

Bo wiadomo dotykiem jest szybciej, jak i mniej skomplikowanie wizualnie dokładniej.

Pozdrawiam czekam na odpowiedz.

Rozumie, a w przypadku przyklejenie siatki dotykiem bez wywijania na elewacje jest realne wystąpienie pęknięcia w tych miejscach?

Nie wydaje mi się żeby styropian o grubości 2-3 cm aż tak bardzo się kurczył i rozszerzał podczas zmiany temperatury by coś tam pękało.

Np bonie na gotowo robione ozdobne, bierze się tylko przykleja na specjalnym kleju i żadnymi siatkami kątownikami się nie przykrywa i nic nie pęka, to dlaczego przy tych miało by coś pękać.

Pozdrawiam

Najlepszym rozwiązaniem jest wywinięcie siatki na elewacje, weź pod uwagę, że nie tylko sama bonia będzie pracować ale i cała elewacja, a to może powodować pęknięcia na styku co siatka ma zabezpieczyć.

Nikt nie mówi, że jak siatką dojedziesz do lica ściany to pęknie na 100%, jednak zamiast wyrzucać ją do śmieci wywiń na ścianę i śpij spokojniej.