adamuse 13.01.2014 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Witajcie ! jestem tutaj nowy - i troche zielony w tematyce ogrzewania - co prawda nie wybudowałem jeszcze domu - ale kupiłem pierwsze mieszkanie, w którym będę robił remont generalny - ale mam problem, właściwie dylemat na jaki rodzaj ogrzewania się zdecydować ?? mieszkanie jest w kamienicy na parterze, 62m2 - na dzień dzisiejszy nie ma żadnego ogrzewania - ściany suche bez pleśni czy wilgoci. Przez gładzeniem ścian itd chciałbym postawić ogrzewanie i tutaj nie wiem co wybrać - liczy się dla mnie głównie niski koszt eksploatacji . Słyszałem o nowych systemach grzewczych na prąd, które ponoć wychodzą tak samo jak grzanie węglem . Proszę was o poradę na jakiej ogrzewanie najlepiej postawić ? czy jeśli gaz - to jaki sprzęt jaki piec ? marka model itd. jeśli węgiel wg. was będzie najtańszy to dam sobie radę ... a jeśli prąd to co wybrać ? jakie urządzenia / grzejniki ? czy podczerwień? czy coś innego - proszę o poradę a za każdą pomoc będę wdzęczny . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamuse 29.01.2014 08:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 hmmm czy ktoś mógłby się wypowiedzieć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 29.01.2014 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 A może jakieś szczegóły odnośnie kamienicy ocieplona / nieocieplona / wysokość mieszkania / jakie okna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 29.01.2014 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 (edytowane) Pytasz o najtańsze rozwiązanie w eksploatacji - do podjęcia decyzji porzeba jeszcze wiedzy na temat ocieplenia, wentylacji, stanu okien no i ewentualnie rozwiązania CWU (jest z ciepłowni, czy też będziesz samodzielnie przygotowywać?) - jeśli masz kiepską izolację/okna to prąd będzie kosztowny. Piszesz też o remoncie generalnym - czy planowałeś podłogówkę, czy grzejniki? Węgiel to moim zdaniem do mieszkania po remoncie nie za bardzo; tani będzie, ale dolicz koszty wywozu popiołu, trzeba też trochę częściej sprzątać, obsługowość też nie jest bez znaczenia - chyba, że kotłownia w piwnicy; przy tym rozwiązaniu są też największe wymagania do pomieszczenia kotłowni (min wysokość, wentylacja nawiew+wywiew) no i oczywiście musisz mieć odpowiedni komin. Prąd - sprawdź najpierw możliwości zasilania (jaką moc masz przyłączoną, ew możliwość zwiększenia). Jeśli zasilanie elektryczne lub jakość izolacji zewn. nie pozwoli, to wstawiałbym gaz. Edytowane 29 Stycznia 2014 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henryk1953 29.01.2014 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Jak poprzednio ogrzewano to mieszkanie?Kto zlikwidował i z jakiego powodu?-to ogrzewanie.Za system ogrzewania mieszkań odpowiada właściciel budynku (wspólnota, administracja) (nie właściciel mieszkania).Wszelkie prace musisz mieć uzgodnione z właścicielem( na piśmie) i musisz wykonać je zgodnie z prawem i przepisami.Czy w umowie kupna masz zapisane ,że ogrzewanie wykonasz na wlasny koszt.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts