Mateusz Lipnicki 13.01.2014 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Witam wszystkich,Planuję budowę niewielkiej sauny suchej w mieszkaniu (łącznie jakieś 3,5 m3). Mieszkanie jest w Fazie budowy i mam możliwość naniesienia poprawek do projektu. Postanowiłem poprosić o dodatkowe gniazdo elektryczne w miejscu gdzie ma stanąć piec do sauny. Otrzymałem następującą odpowiedź od projektanta. W budynku wszystkie mieszkania – w tym lokal A.1.02 - bilansowane są na moc przyłączeniową 12,5 kW , z czego przyjmuje się zapas na poziomie ok. 2 – 2,5 kW, co oznacza , że przy obowiązujących nas założeniach inwestorskich, nie istnieje możliwość zainstalowania pieca sauny o mocy 6 kW. Czy istotnie w tej sytuacji nie ma możliwości instalacji większego odbiornika prądu? nawet 4,5 kW? dziękuję z a pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 13.01.2014 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Coś się projektantowi pomyliło. Co ma moc przyłączeniowa do mocy zainstalowanej w poszczególnych mieszkaniach ?Przecież każde z tych mieszkań jest ograniczone do określonej, użytkowanej mocy poprzez zainstalowane zabezpieczenia przedlicznikowe rzędu nie więcej niż 3 x 25 A.Mogę sobie zainstalować w lokalu nawet 100 kW, co nie znaczy, że będę z nich jednocześnie korzystał, gdyż wspomniane zabezpieczenia przedlicznikowe na to nie pozwolą.Niech on lepiej zerknie do N-SEP-E-002 i tablicy 2.2 - tam ma podane moce zapotrzebowane. Zresztą sam wspomniał o zapasie 2,5 kW, więc w czym problem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz Lipnicki 15.01.2014 11:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Dzięki za komentarz. Moje zrozumienie tematu jest bardzo podobne. Obawiam się, że po prostu zasłaniają się ustaleniami z deweloperem i tymi słowami chcą mnie zbyć. Czy podłączenie drugiego punktu 400V w takim mieszkaniu (jedno już jest w kuchni) stanowi jakiś problem techniczny? czy nie można by było rozgałęzić siły ze skrzynki rozdzielczej na dwa odbiorniki? sądzę że nie będę gotował na 4 palnikach, odkurzał i jednocześnie korzystał z sauny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 15.01.2014 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Czy podłączenie drugiego punktu 400V w takim mieszkaniu (jedno już jest w kuchni) stanowi jakiś problem techniczny? czy nie można by było rozgałęzić siły ze skrzynki rozdzielczej na dwa odbiorniki? sądzę że nie będę gotował na 4 palnikach, odkurzał i jednocześnie korzystał z sauny Żaden problem. Wskazane jest jednak dobrać oddzielne zabezpieczenia dla tych odbiorników. Rozdzielnica ma być zamontowana na odpowiednią ilość aparatów zabezpieczajacych + zapas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts