Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prąd budowlany czy agregat na czas budowy

aldam1

Recommended Posts

Witam,

Skrzynkę docelową mam już postawioną w ogrodzeniu przez zakład energetyczny.

Myślałem, że na czas budowy będę mógł od razu podłączyć się do tej skrzynki, jednak sprawa nie jest taka prosta. Muszę wystapić o prad budowlany przy wykorzystaniu przyłącza docelowego.

Czyli muszę postawić dodatkową skrzynkę + licznik? Na infolinii nie mogłem nic się dowiedzieć.

Pamiętam, że za prąd budowlany elektrycy chcieli ok 2kzł.

Może taniej byłoby zakupić/wypożyczyć agregat prądotwórczy?

Macie jakieś doświadczenia w tym zakresie?

Dzięki

MOja budowa do zakończenia SSO pociągnęła 2800kwh. Licząc z bardzo dużym przybliżeniem - żeby wyprodukować tyle prądu trzeba zużyć około 900 litrów paliwa. czyli około 5500PLN bez kosztów zakupu agregatu.

Co istotne moja budowa objęła swoim czasem jesień i zimę, więc codziennie 2000W szło na oświetlenie placu budowy, sporo na ogrzewanie mieszkania majstrów.

Agregat moim zdaniem nie ma żadnego sensu

To że Tobie się nie opłacało bo chciałeś zrobić SPA swoim majstrom nie znaczy że innym się nie będzie opłacać. Ja robiłem wszystko na agregacie (po za murowaniem bloczków i wylewanie chudziaka tutaj prąd pożyczałem od sąsiada bo betoniarka by nie poszła na agregacie) agregat używka za 350 zł na paliwo +/- 1000 zł +olej. W tej chwili mam SSZ

Kondziu,

fajnie ze Ci się udało. Dlatego warto by się każdy sam zastanowił - biorąc pod uwagę jak zamierza prowadzić budowę - czy latem gdy dzień będzie długi czy jesienią gdy od godz 15 będzie włączał lapmy, czy beton bedzie sam mieszał w betoniarce, wylewał z gruszki, czy moze łopatami mieszał na ziemi. I od tego czy brygada bedzie mieszkała na budowie czy bedzie dojezdzała.

W moim przypadku zastosowanie agregatu byłoby nie realne (choćby na fakt zasilania lodówki - musiałby agregat pracować 7/24)

To że majstry były czyściochami było dla mnie akurat atutem. i pozytywne ze potrafili sobie zrobić prysznic na budowie i mieć godziwe warunki pracy. Oczywiscie - mnie to kosztowało prąd, ale dobre majstry wiec dobrze wydane pieniadze

• 1 year później...
  • 3 months później...
Ja będę wybierał rozwiązanie pośrednie, ani prąd budowlany, ani agregat. Postawie na działce blaszaka (bo i tak na każdej budowie jest potrzeby skład na narzędzia, materiały itp.), ten blaszak zgłoszę do Starostwa jako budynek gospodarczy i do tego budynku ZE zrobią mi przyłącze w taryfie zwykłej, tzn. G. W wniosku o przyłącze do ZE napisałem, że potrzebuję prądu do budynku gospodarczego (taryfa G) i do zasilenia placu budowy (taryfa C). Jako że chcę mieć na działce prąd z dwóch taryf, to wybieram tańszą. URE (Urząd Regulacji Energetyki) w przypadku jak konsument potrzebuje prądu z dwóch taryf zakazuje ZE narzucania taryfy z góry - to konsument ma prawo wyboru.