Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przydomowa oczyszczalnia ścieków - problem

sirbako

Recommended Posts

Witam,

mam do Was pytanie odnośnie przydomowej oczyszczalni ścieków. Co można zastosować przy odpływie z głównego zbiornika do rozprowadzających rur żeby nie zbierał się tam szlam? Ostatnio zatkało mi cały odpływ i musiałem czyścić nitki odpływowe... może jakiś filtr dać na odpływ? Mam rurę odpływową fi 100

proszę o pomoc

pozdrawiam

Witam,

mam do Was pytanie odnośnie przydomowej oczyszczalni ścieków. Co można zastosować przy odpływie z głównego zbiornika do rozprowadzających rur żeby nie zbierał się tam szlam? Ostatnio zatkało mi cały odpływ i musiałem czyścić nitki odpływowe... może jakiś filtr dać na odpływ? Mam rurę odpływową fi 100

proszę o pomoc

pozdrawiam

Filtr jest bezwzględnie konieczny. Jak masz w tej chwili to rozwiązane? Po prostu rura wchodząca do zbiornika?

W taniej marketowej konstrukcji którą mam filtr ma formę kosza wypełnionego puzzolaną .

Dodatkowo na 100% ten kosz jest w szerszej rurze/kołnierzu/gnieździe, tak żeby woda leciała od spodu, spod kożucha. Jeśli będzie lecieć z najwyższej warstwy, to zaklei filtr raz-dwa.

Może być wiaderko z puzzolaną albo czymś innym, mogą być kształtki plastikowe albo duża "szczotka do butelek", albo jakiś granulat czy nawet koks.

• 1 month później...

bez przesady,

gdybyśmy mieli (jako inwestorzy domków jednorodzinnych) pozyskiwać przed PnB jeszcze decyzję środowiskową to chyba nikomu z nas nie chciało by się już budować. Konsultacje społeczne, wariantowanie i dopiero potem projektowanie..... to by była już przesada.

Nie wiem od ilu RLM (równoważna liczba mieszkańców) jest taka decyzja potrzebna ale na pewno nie dla instalacji dla domów jednorodzinnych.

a co ma oczyszczalnia do KOBIZE?

oj...chyba niepotrzebnie się wypowiadam bo ten post miał chyba formę reklamy.

• 2 weeks później...
No tak, ale oczyszczalnia ścieków jednak wpływa w znaczny sposób na środowisko. Wiem, że różne firmy, nawet w bardziej błahych sprawach muszą posiadać decyzję środowiskową i raportować o stanie środowiska, stąd moje pytania czy w przypadku oczyszczalni ścieków (nawet jeśli jest przydomowa) nie jest to też konieczne.