Haszu84 13.01.2014 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Witam serdecznie,Czytając od ok roku przeróżne fora dotyczące kotłów na spalanie drewna doszedłem do wniosku, że najlepszym sposobem ogrzania domu 220m2 będzie atmos 32kw + 2x 1000l bufor. Inwestycję oceniam na ok 19tys. Ale ostatnio mam wątpliwości - Czy to jednak nie tzw przeinwestowanie? Czy nie lepszym rozwiązaniem byłby zwykły dolniak na drewno? Jeżeli tak to jaki pracuje dobrze z drewnem Waszym zdaniem? Węglem zaznaczam nie będę palił (posiadam własne lasy). Dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JBBN 13.01.2014 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Cichewicz kumulator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 14.01.2014 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Moim zdaniem dobrze wybrałeś. Jesli masz swoje drewno i stać cię na duży kocioł zgazowujący i duży bufor, to niczego lepszego nie wymyślisz. Kumulator od Cichewicza to niedopracowana konstrukcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Haszu84 14.01.2014 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 JBBN - Cichewicza nie chce - poczytałem trochę na forum. Gondoljerzy - zgadza się to najlepszy sposób ale czy zwróci się kiedyś ta inwestycja? W szczególności , że 1mp kosztuje mnie docelowo 65zł? Szczerze gdybym był pewny nie byłoby tego wątku.Wojtek_Mazury - myślałem o 22kw (18kw nie biorę pod uwagę na fakt polan maks 33cm) ale czas spalonego drewna w tym kotle będzie taki sam jak w 32kw (o 40dm3 większa komora zasypowa) a efekt będzie szybsze ładowanie buforów. Jak mylę się to mnie popraw.Dzięki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JBBN 14.01.2014 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Polecam ten kocioł bo montowałem już drugi i klienci są bardzo zadowoleni.Atmosy montowałem 3szt i dwóch jest niezadowolonych a jeden średnio zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Haszu84 14.01.2014 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Bo do atmosów trzeba laddomat, bufor i 3 letnie drewno twarde bez tego jest lipa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JBBN 14.01.2014 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Jak już się decydujesz na taki kocioł to polecam niemieckiego wolfa shg.Jeżeli chodzi o dodatki do pieca to jak najbardziej ale musi to byc proporcjonalnie dobrane.Jednak to są duże kosztapozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 14.01.2014 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 ... Gondoljerzy - zgadza się to najlepszy sposób ale czy zwróci się kiedyś ta inwestycja? W szczególności , że 1mp kosztuje mnie docelowo 65zł? Szczerze gdybym był pewny nie byłoby tego wątku. Wojtek_Mazury - myślałem o 22kw (18kw nie biorę pod uwagę na fakt polan maks 33cm) ale czas spalonego drewna w tym kotle będzie taki sam jak w 32kw (o 40dm3 większa komora zasypowa) a efekt będzie szybsze ładowanie buforów. Pisałeś, że masz własny las. Wyrąb i sezonowanie kosztuje Cię 65zł za metr? Sporo, ale i tak zdecydowanie mniej niż na wolnym rynku. Jeśli planujesz bufor, to spokojnie możesz brać 32kW. Nadmiar mocy przejmuje bufor, a Ty możesz spokojnie popijać herbatkę z prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 14.01.2014 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Przerost formy nad treścią..... bierz kolego TANI kociołek,( patrz tylko żebyś miał dużą komorę załadunkową) nie patrz na nazwę !! generalnie napalisz,nagrzejesz bufor ..... i wygasisz, a do tego naprawdę nie potrzeba bóg wie jakiego ładnie opakowanego cuda.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Haszu84 14.01.2014 22:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 gondoljerzy - 35zł płacę za wycięcię 1mp w bale o dł 2.5m do tego transport 10zł i pilarz 10zł = 55zł. Ostatnie 10zł liczę za połupanie i moją robotęz tym związaną oczywiście z poukładaniem.Piotrek42 - Co byś mi zaproponował? Nic konkretnego nie znalazłem, jedynie kotły na węgiel z niewielką dla drewna komorą załadowczą typu Zębiec kwkd - gdzie na samyn drewnie sprawność będzie nie za duża i ogólny syf z tym związany. Reszta kotłów z przeznaczeniem głównie na drewno, które mają duże komory załadowcze z dużymi drzwiczkami okazują się być górniakami typu Jowisz, Maxdrew bodajże od Rakoczy. Nie znalazłem dobrego rozwiązania poza holzgasem ale tak jak wspomniałes w tej cenie drewna inwestycja o kant. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Haszu84 14.01.2014 22:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 JBBN - SHG ma wentylator nadmuchowy , chyba lepszy będzie wyciągowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 14.01.2014 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Haszu84 Nie wiem, pogadaj może ze sprzedawcami??pojezdzij po sklepach..Szwagier miał atmosa- sprzedał 2 lata temu, to była porażka pomijając zapisy gwarancji (laddomat który swoje kosztuje,nie pamietam dokładnie ( mogę się mylić) ale chyba nawet był wpis o uruchomieniu kotła przez serwis- oczywiście płatny dodatkowo) nie patrz że są na węgiel... nie patrz również na skomplikowany wymiennik bo będziesz pozniej wyzywał jak będziesz czyscił kociołek, dla Ciebie jest ważna duża komora (bufor 2000l ) bez zbędnej elektroniki z jakimś miarkownikiem i tyle...naprawdę szkoda kasy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 15.01.2014 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 haszu a Defro DS? ale ja osobiście jak bym miał czas to zamówiłbym coś u Przemysława http://www.p2ar.pl/oferta-kotłów/kds/ tyle że terminy ma chyba już na 4 kwartał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 15.01.2014 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Mając drewno po 55zł + własna robocizna to ma być drogo? U mnie na wolnym rynku poniżej 100zł można dostać tylko sosnę, a i to zazwyczaj trzeba dołożyć za transport i uważać żeby z kupionych 6m było chociaż 5m. Drewna liściaste od 100 za osikę do 200zł za grab. Przelicz sobie energetycznie te 55zł, za ile groszy wyjdzie ci 1kWh? Niczym legalnie nie ogrzejesz taniej. Co do kotła: jaki sens szukać kotła uniwersalnego i tyłek szkłem podcierać? Kocioł uniwersalny jest do utylizacji opału. Spala i grzeje, ale pracuje nieekonomicznie. Wędzarnia na całą okolicę i fabryczka sadzy w kominie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Haszu84 15.01.2014 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 gondoljerzy - wcześniej napisałeś, że 65zł to sporo jak na własny las, więc sprostowałem Ci koszty. Ja płacę bez znaczenia na drewno czy to jest brzoza czy jesion płacę tyle samo. Czyli rozumiem, że Twoim zdaniem nie wchodzi nic innego w rachubę jak holzgas.Cysiokisio- mam czas nie pali mi się. Defro DS również brałem pod uwagę ale za tą cenę chyba wolałbym dołożyć do słabego atmosa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 15.01.2014 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 (edytowane) Wydało mi się, że 65zł to sporo, ale napisałem też, że lepiej niż na wolnym rynku. Do tego, Ty liczysz też swoją robocizne, czego zazwyczaj nikt nie robi. Kocioł niekoniecznie zaraz musi być holzgas, ale naprawdę porządne dolniaki na drewno z dopalaniem gazów w ceramice kosztują podobnie. Pomijając fakt, że na naszym rynku takich dolniaków praktycznie nie ma. P.S. Przyszła mi do głowy jeszcze jedna możliwość. Jak masz własny las, możesz palić zrębką drzewną pozyskaną z gałezi. Drewno zaś sprzedać takim leszczom jak ja, którzy własnego lasu nie mają. Będziesz miał ogrzewanie za pół darmo i jeszcze zarobisz na drewnie. Edytowane 15 Stycznia 2014 przez gondoljerzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JBBN 15.01.2014 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Wentylator wyciągowy tylko gdy masz słaby ciąg w kominie w innym razie jest zbędny a nawet przeszkadza i zakłóca spalanie. Kolega Wojtek napisał że nigdy nadmuchowy-albo nie ma pojęcia co pisze albo naczytał się głupot.Z buforami też nie jest tak pięknie jak piszą na forach znawcy.Zagrzac 2m3 wody wymaga czasu i sporej ilości opału.Automatyka sterowanie i oprzyrządowanie +bufor to duże koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zybel 16.01.2014 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 a po co grzać całe dwa metry?. przecież to tylko magazyn nadmiaru ciepła. w zależności na jakiej wysokości będzie miał króćce, tyle minimum będzie musiał zagrzać, żeby zacząć ogrzewać dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 16.01.2014 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 a po co grzać całe dwa metry?. przecież to tylko magazyn nadmiaru ciepła. w zależności na jakiej wysokości będzie miał króćce, tyle minimum będzie musiał zagrzać, żeby zacząć ogrzewać dom Wystarczy odpowiednie sterowanie i zawory, a będzie mógł najpierw nagrzać dom, a dopiero resztą ciepła grzać bufor. Nawet w układzie grawitacyjnym można tak zrobić podłączenia, że kocioł zdąży ogrzać tylko sam szczyt bufora, a stamtąd ciepło idzie od razu na grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Haszu84 16.01.2014 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Piotrek42 U mnie na zadupiu zwanym Częstochowa nie mamy takiego luksusu zobaczenia kotłów na własne oczy a sprzedawcy również do końca nie wiedzą co mówią. Być możliwe, że miałeś dobrany złą moc laddomatu lub ustawienia były źlę skonfigurowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts