Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowy prosi o pomoc

Tomasz_S

Recommended Posts

Witam Wszystkich

Chcę zabrać się za wykończenie piętra plus adaptacja poddasza na sypialnię.Piętro jest że tak powiem gołe tzn żadnych ścian działowych tylko wylewka i belki stropowe. Sęk w tym że nie chcę robić wylewki na poddasze, chcę zastosować jakiś lekki a jednocześnie wytrzymały materiał . Czy możecie mi coś polecić?

Pozdrawiam Tomek

To jakie płyty zastosujesz wiąże się z tym, jaką ostatecznie podłogę zamierzasz zastosować. Fermacell można położyć, co więcej kładzie się go b. szybko, ale jest drogi :evil: (wiem, bo kładłem u siebie) i wymagany raczej wówczas, gdy zamierzamy położyć na nim glazurę. Dobrym rozwiązaniem sa płyty OSB (paździerzowe), ale raczej na pióro-wpust, bo są sztywniejsze (i niestety droższe od zwykłych), i to kładzione na tzw. przewiązkę (mijające się łączenia "pionowe" - podobnie jak we fermacellu). Kładzie się je niemalże tak samo szybko jak fermacell (piła ręczna, wiertarka i wkrętarka) i są dobrym podkładem dla podłóg drewnianych, paneli czy wykładzin. Mają też tę zaletę, że jeśli nie posmarujesz klejem piór, to równie szybko można taką podłogę rozmontować. Radzę tylko zastosować gęsto legary - bo inaczej także płyty na pióro-wpust będą się uginały. Jeśli masz rzadko rozmieszczone belki stropowowe, zawsze możesz dać cieńsze legary poprzeczne na nie...

Dobrze byłoby tylko wygłuszyć sypialnię na poddaszu - np. sztywną wełną pomiędzy legarami, albo jakąś "zasypką" izolującą, np. styropianową lub ekofib(e)r. Pod legary, lub pod płyty dobrze jest położyć paski wygłuszające - niektórzy dają filc, inni korek, inni jakieś pianki (jak pod panele) albo cienką płytę pilśniową...

Pozdrowienia