Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Dostałem dzisiaj wycenę ogrodzenia, które być może będzie otaczać moją działkę. Chciałbym się Was poradzić czy te ceny nie są wygórowane i na co zwrócić uwagę przy wyborze siatki lub paneli.(grubość drutu, przetłoczenia, oczka itp)

1. Jeśli chodzi o panel 1.55 wys. drut 5mm pionowy oraz poziomy, trzy przetloczenia na panelu montowany na listwie

oraz płyta prefabrykat z łącznikami to cena wynosi 130 zl mb na gotowo.

2. Panel 1.15 wys. drut 5mm pionowy i poziomy trzy przetłoczenia,panel ten montowany na murze oporowym cena wynosi 95 zl mb na gotowo.

3. Kwestia siatki powlekanej drut 2.6x3.6 mm oczko 50mm lub 55mm wysokość 1.6 m do tego trzy druty naciągowe napinacze obejmy oraz przelotki, płyta prefabrykat 20 cm wys. cena wynosi 80 zl mb z robocizna na gotowo.

Z góry dzięki za odpowiedzi.

https://forum.murator.pl/topic/186451-cena-za-ogrodzenie/

Witam

Ogrodzenie z siatki trochę za drogo, da się trochę taniej i podobnie z panelami

Przy panelach parametry ok, drut 5mm w pionie i poziomie daje solidny panel, nie rozumiem co to montowany na listwie ale mile widziane do niego słupki 4x6 i panel przykręcany 3 obejmami

Siatka spokojnie w tej cenie mogła by być 3,5mm bez powleczenia a około 4,3mm z powleczeniem o oczku około 55-60mm, a płyta 25cm wysoka

Pozdrawiam

KPOLAKOWSKI

https://forum.murator.pl/topic/186451-cena-za-ogrodzenie/#findComment-6285075

• 1 month później...
Witam,

Dostałem dzisiaj wycenę ogrodzenia, które być może będzie otaczać moją działkę. Chciałbym się Was poradzić czy te ceny nie są wygórowane i na co zwrócić uwagę przy wyborze siatki lub paneli.(grubość drutu, przetłoczenia, oczka itp)

1. Jeśli chodzi o panel 1.55 wys. drut 5mm pionowy oraz poziomy, trzy przetloczenia na panelu montowany na listwie

2. Panel 1.15 wys. drut 5mm pionowy i poziomy trzy przetłoczenia,panel ten montowany na murze oporowym cena wynosi 95 zl mb na gotowo.

3. Kwestia siatki powlekanej drut 2.6x3.6 mm oczko 50mm lub 55mm wysokość 1.6 m do tego trzy druty naciągowe napinacze obejmy oraz przelotki, płyta prefabrykat 20 cm wys. cena wynosi 80 zl mb z robocizna na gotowo.

co region i firma to różnica w cenie.

U Nas "król siatki" robi punkt 3 na materiale 2,3x3,3, ocynk + powlekany pcv, wysokość 170 cm, oczko 55mm, słupek fi 42mm wysoki na 2,2m, wzystkie akcesoria ale bez płyty mam wycenę za 42-44 złotych z montażem. Twój koszt to cement i żwir do słupków. Z płytą między słupkami i pod słupki wspominał coś o cenie 54-55 zł na gotowo bez żwiru i cementu.

Wiem, że jak część słupków osadzałem w głębokiej bo i do 1,5m podmurówce a w sumie to ściance oporowej to same słupki mi sprzedał za 23 zł (w komplecie z robotą chyba taniej) zaś jak mi 1 brakło to w Castoramie dokupiłem słupek za 28 zł i to sporo gorszy jakościowo.

ceny za 1mb

https://forum.murator.pl/topic/186451-cena-za-ogrodzenie/#findComment-6360458

• 2 weeks później...
Witam,

Proponuje zrobić to samemu.

Ceny*:

A. Panel ogrodzeniowy długość 2.5 m wysokość 1.25m za ok. 43 zł (wysokości 1.5 m za 48 zł)

B. Słupek ogrodzeniowy wysokość 1,75 za ok. 45 zł

C. Gotowa mieszanka betonowa 25 kg za ok 10 zł

D. Świder ręczny średnicy 20 cm ok 100-120 zł

Wychodzi bez robocizny +/- za 1 mb 40-45 PLN.

Dlaczego panel? Dlatego, że można go bezproblemowo, samodzielnie zamontować, wymienić, wymontować.

*) Podane ceny w marketach budowlanych, dowóz do 3.5 t w obrębie 10 km 38 PLN.

Edytowane przez inwestorbb
https://forum.murator.pl/topic/186451-cena-za-ogrodzenie/#findComment-6371696

D. Świder ręczny średnicy 20 cm ok 100-120 zł

Taki "spasiony" warto kupić, jeśli ma się trudny teren (glina) lub planuje kilometry ogrodzenia (Fiskars za ok. 180-200zł).

W piasku poradzi sobie najtańszy z Allegro. Ja u siebie wyrzeźbiłem ponad 100 dołków w glinie - każdy 110 cm głęboki, średnica świdra -28cm. W każdy dołek wchodziło ok 1,5 taczki betonu

https://forum.murator.pl/topic/186451-cena-za-ogrodzenie/#findComment-6371869

• 2 months później...

Do gliny jak już to tylko spalinowy z wypożyczalni... Przeciętny amator własnej roboty da sobie spokój jak będzie się 30 minut męczył z jedną dziurą... Wywiercić dziury, zamówić beton z betoniarni, a resztę to już można samemu pogrzebać :)

W mojej okolicy za gotowy płot z czarnego panela ~1,2m z podmurówką systemową wzięli 140 zł mb. Drogo chyba. Na alledrogo można znaleźć 1,5m komplet w 5mm za ok 100 zł.

https://forum.murator.pl/topic/186451-cena-za-ogrodzenie/#findComment-6472467

• 4 weeks później...