jgrolik 14.01.2014 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Witam, Jestem tu nowy na forum. Jestem w trakcie projektowania domu i szukam różnych ofert na pompy ciepła. Przeszukałem forum ale nie znalazłem żadnych opinie na temat w.w. pomp ciepła i dlatego zwracam się do Was z pytaniem.Czy ktoś miał może doświadczenie z pompami ciepła niemieckiej firmy SmartHeat ?Cena inwerterowej gruntowej pompy ciepła jest bardzo korzystna, tylko jak będzie z jej trwałością i sprawnością. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 14.01.2014 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 W klimatyzatorach i pompach powietrznych nowe normy wykluczyły stosowanie sprężarek on/off myślę, że gruntowe też to kiedyś czeka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 14.01.2014 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 W klimatyzatorach i pompach powietrznych nowe normy wykluczyły stosowanie sprężarek on/off myślę, że gruntowe też to kiedyś czeka. Rozumiem, ale jaki to ma związek z pompami ciepła firmy SmartHeat ? Inwerterowe PC (gruntowe) to jak dla mnie najlepsze rozwiązanie ale poza firmą SmartHeat nie znalazłem żadnej, które moc maksymalna była rzędu 7-8 kW a minimalna ok 2kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 14.01.2014 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Zgrabne wprowadzenie Żebyście się za dużo z kolegą nie męczyli, kto jest dystrybutorem tego na PL? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 14.01.2014 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Nibe ma inwertera 4,6 do 16 kW http://www.biawar.com.pl/index.php/aktualnosci/nowosc-pompy-ciepla-z-inwerterowo-sterowana-sprezarka/menu-id-297.htmlWiem, że IVT też miało jakiegoś inwertera ale nie pamiętam jakiej mocy. Daikin też wrowadza do sprzedaży inwertera gruntowego http://www.daikineurope.com/news/recent/2013/deu-020-ground-source.jsp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 14.01.2014 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Z czym się tu męczyć nie znam tego a inwerter gruntowy to coś nowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 14.01.2014 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Nie wiem po co pytałem, od razu wyskakuje w goglach. GHS - zapytaj ich, pewnie wiedzą jak z trwałością będzie itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 14.01.2014 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Każdy powie, że jego pompa wytrzyma 15 lat to po co pytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 14.01.2014 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 (edytowane) Każdy powie, że jego pompa wytrzyma 15 lat to po co pytać Dokładnie Powiedziano mi, że pracują na sprężarkach Mitsubishi. Tyle wiem. Ja będę potrzebował małą pompę bo przy -30 C suma strat przez przenikanie i wentylację wyjdzie ok 7 kW + CWU (nie licząc zysków energetycznych w domu). Tą NIBE widziałem ale 4kW moc minimalna to trochę za dużo. Przy 16 kW to chyba bym dom ugotował Tu są też pompy tej firmy http://www.bafa.de/bafa/de/energie/erneuerbare_energien/publikationen/energie_ee_waermepumpe_liste_ab_2013.pdf Edytowane 14 Stycznia 2014 przez jgrolik Dodany link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 14.01.2014 21:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Znalazłem jeszcze "firmę" ECOFOREST http://kompaniasolarna.pl/wp-content/uploads/of_inst_pompy_inwerterowe.pdf Ale ruszają dopiero w styczniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 14.01.2014 21:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 D 2.5-14kW D to Daikin ? Ile kosztuje ta pompa, bo czytałem, że wprowadzają, ale nie znalazłem nic więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 14.01.2014 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Ja będę potrzebował małą pompę bo przy -30 C suma strat przez przenikanie i wentylację wyjdzie ok 7 kW + CWU (nie licząc zysków energetycznych w domu). Tą NIBE widziałem ale 4kW moc minimalna to trochę za dużo. Przy 16 kW to chyba bym dom ugotował Możesz w kilku słowach wyjaśnić po kiego ci pompa inverterowa? Chcesz to do grzejników podłączyć w G11, czy klimakonwektorów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 14.01.2014 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Możesz w kilku słowach wyjaśnić po kiego ci pompa inverterowa? Chcesz to do grzejników podłączyć w G11, czy klimakonwektorów? Założę się że ma do tego dom o bardzo lekkiej konstrukcji, o małej bezwładności cieplnej. Szkoda tylko że nie wykorzysta tańszej taryfy....... Ale coś za coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 14.01.2014 22:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Założę się że ma do tego dom o bardzo lekkiej konstrukcji, o małej bezwładności cieplnej. Szkoda tylko że nie wykorzysta tańszej taryfy....... Ale coś za coś. Masz rację. Drewniana konstrukcja szkieletowa z ociepleniem wełną mineralną (ok 35 cm). Na razie nie mam, tylko jest w planach. Na początku nie planuję rekuperacji, ale może jak kiedyś będą ekstra pieniądze to założę a wtedy zapotrzebowanie na ciepło znacznie spadnie. Dlaczego nie skorzystam na G12 ? Nie planuje ogrzewania podłogowego ponieważ na piętrze nie mogę zrobić wylewek (wiem, że są też suche, ale cena odstrasza). Myślałem o klimakonwektorach. Ma byc dobra czy tania... Złoty środek Bo wiadomo, że nie ma dobrej i taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 14.01.2014 22:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 (edytowane) Daikin Evolution Pogoogluj Ma byc dobra czy tania... Nie znam ceny w PL Hmm. 61 k koron szewdzkich to jakieś 28 k PLN, to nie jest droga pompa Edytowane 14 Stycznia 2014 przez jgrolik literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 14.01.2014 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Dlaczego nie skorzystam na G12 ? Odpowiedziałeś już sobie sam w następnym zdaniu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 14.01.2014 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 28 za pompę, do tego DZ, to już lepiej powietrzną za 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 14.01.2014 22:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Odpowiedziałeś już sobie sam w następnym zdaniu.... Czyli podłogówka pozwalałaby na zmagazynowanie takiej ilości ciepła aby temperatura znacząco nie spadła w ciągu 7 godzin ? A co wtedy z piętrem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 14.01.2014 22:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 28 za pompę, do tego DZ, to już lepiej powietrzną za 22 Przeginasz jakie COP ma taka pompa powietrzna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 14.01.2014 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Przeginasz jakie COP ma taka pompa powietrzna ? A jaki ma ta gruntowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts