Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła SmartHeat

jgrolik

Recommended Posts

Witam,

Jestem tu nowy na forum. Jestem w trakcie projektowania domu i szukam różnych ofert na pompy ciepła. Przeszukałem forum ale nie znalazłem żadnych opinie na temat w.w. pomp ciepła i dlatego zwracam się do Was z pytaniem.

Czy ktoś miał może doświadczenie z pompami ciepła niemieckiej firmy SmartHeat ?

Cena inwerterowej gruntowej pompy ciepła jest bardzo korzystna, tylko jak będzie z jej trwałością i sprawnością.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 774
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W klimatyzatorach i pompach powietrznych nowe normy wykluczyły stosowanie sprężarek on/off myślę, że gruntowe też to kiedyś czeka.

Rozumiem, ale jaki to ma związek z pompami ciepła firmy SmartHeat ?

Inwerterowe PC (gruntowe) to jak dla mnie najlepsze rozwiązanie ale poza firmą SmartHeat nie znalazłem żadnej, które moc maksymalna była rzędu 7-8 kW a minimalna ok 2kW

Nibe ma inwertera 4,6 do 16 kW http://www.biawar.com.pl/index.php/aktualnosci/nowosc-pompy-ciepla-z-inwerterowo-sterowana-sprezarka/menu-id-297.html

Wiem, że IVT też miało jakiegoś inwertera ale nie pamiętam jakiej mocy.

Daikin też wrowadza do sprzedaży inwertera gruntowego http://www.daikineurope.com/news/recent/2013/deu-020-ground-source.jsp

Każdy powie, że jego pompa wytrzyma 15 lat to po co pytać;)

Dokładnie :-)

Powiedziano mi, że pracują na sprężarkach Mitsubishi. Tyle wiem.

Ja będę potrzebował małą pompę bo przy -30 C suma strat przez przenikanie i wentylację wyjdzie ok 7 kW + CWU (nie licząc zysków energetycznych w domu).

Tą NIBE widziałem ale 4kW moc minimalna to trochę za dużo. Przy 16 kW to chyba bym dom ugotował :-)

Tu są też pompy tej firmy

http://www.bafa.de/bafa/de/energie/erneuerbare_energien/publikationen/energie_ee_waermepumpe_liste_ab_2013.pdf

Edytowane przez jgrolik
Dodany link

Ja będę potrzebował małą pompę bo przy -30 C suma strat przez przenikanie i wentylację wyjdzie ok 7 kW + CWU (nie licząc zysków energetycznych w domu).

Tą NIBE widziałem ale 4kW moc minimalna to trochę za dużo. Przy 16 kW to chyba bym dom ugotował :-)

Możesz w kilku słowach wyjaśnić po kiego ci pompa inverterowa?

Chcesz to do grzejników podłączyć w G11, czy klimakonwektorów?

Możesz w kilku słowach wyjaśnić po kiego ci pompa inverterowa?

Chcesz to do grzejników podłączyć w G11, czy klimakonwektorów?

Założę się że ma do tego dom o bardzo lekkiej konstrukcji, o małej bezwładności cieplnej.

Szkoda tylko że nie wykorzysta tańszej taryfy....... Ale coś za coś.

Założę się że ma do tego dom o bardzo lekkiej konstrukcji, o małej bezwładności cieplnej.

Szkoda tylko że nie wykorzysta tańszej taryfy....... Ale coś za coś.

Masz rację. Drewniana konstrukcja szkieletowa z ociepleniem wełną mineralną (ok 35 cm). Na razie nie mam, tylko jest w planach. Na początku nie planuję rekuperacji, ale może jak kiedyś będą ekstra pieniądze to założę a wtedy zapotrzebowanie na ciepło znacznie spadnie.

Dlaczego nie skorzystam na G12 ?

Nie planuje ogrzewania podłogowego ponieważ na piętrze nie mogę zrobić wylewek (wiem, że są też suche, ale cena odstrasza).

Myślałem o klimakonwektorach.

Ma byc dobra czy tania...

Złoty środek :-) Bo wiadomo, że nie ma dobrej i taniej :-(