Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła SmartHeat

jgrolik

Recommended Posts

Wilgoci było faktycznie sporo. Wprowadziliśmy się pod koniec czerwca. W domu piekarnik. W nieogrzewanej spiżarni widzę jeszcze mokre plamy na ścianach - zwłaszcza po deszczu kiedy wilgoci jest naturalnie więcej.

Dom podobno może się wygrzewać i rok...

Można i wygrzewać 10 lat i wilgoć i pleśń, będzie w domu , do odprowadzenia wilgoci to przede wszystkim dobra wentylacja potrzebna .

Niedawno tez uruchomiałem pc w domu dopiero co zamieszkałym ,i takich problemów nie ma.

• Odpowiedzi 774
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

--Może czas zejść w dół z krzywą po prostu? Przecież to nonsens kiedy w domu jest >23 - pompa ma ustawione 21 - a mimo to działa bez przerwy.--

Nie wiem jak jest w Twojej pc , ale u mnie inwerter działa tak że jak nastawie 21*C to jak pc zbliża się do tej tem to ustawicznie obniża swoją moc cieplna , przed włączeniem termostatu do pc , zdażało się tak że przegrzewała dom tzn potrafiła dobić ok 1,5*C więcęj chałupę niż miała nastawiona tem , termostat rozwiązał tą niedogodność . Ale to moje spostrzeżenia z mojej pc ,kosztowała mnie mniej niż 6K wiec nie będę narzekał . Dlaczego nie spytasz się co i jak instalatora ? Jak masz możliwość podłączenia termostatu pokojowego ,to podłącz ,co za problem te 100pln za termostat wydać . Grzanie domu do tem większej niż uważasz za optymalna dla Ciebie ,to bezsensowne tracenie energii i kasy na nią . Żaden argument w postaci wysuszania domu nie jest argumentem , przy 21*C tez dom się wysusza .Jak chcesz mieć 21 * to pc ma Tobie tego dostarczyć ,to nie ona przecież decyduje jaka ma być tem w domu .

-Chyba że grzeję ziemię pod domem i tego nie widzę....-

Wszyscy w jakimś stopniu grzejemy glebę pod domem ,tam tem stabilizuje się dopiero przeważnie po trzecim sezonie grzewczym ,ale musiłbyś mieć mega spartoloną posadzkę ,abyś miał jakieś mega straty do ziemi .

Jak wyłączysz pc ,to jak długo dom trzyma temperaturę?

No to już pierwsze wnioski mam.

Wczoraj było całkiem ciepło - słonka trochę - w domu zrobiło się momentalnie 24.5... i pompa wzięła "tylko"

12kW przez dobę

Dziś jest za to na odwrót. Na zew nie ma słonka - temp za to dość wysoka bo prawie 8st.... a pompa daje ognia grzejąc do 21st.

Przy czym ustawienia wyglądają tak:

• BAA/BAB - Grzanie: 21st (norm. wartość 26.5st)
  • B1 - Zew temp: 6,3st
  • B3 - Temp. zasilania: 29.1st
  • B4 - Temp powrotu: 25.0st

Obie temp (norm i redukcji) są z tą samą wartością - czyli pompa nie ma "niższego biegu".

Jak widać pompa zamiast ogarnąć temat tak żeby temp powrotu dygneła szczebel wyżej do 26.5 - ustabilizowała się poniżej tego progu i powiedziała "tak będę siedzieć sobie i pracować".

No i cały czas działa.

Po ostatnich zmianach za to różnica między zasilaniem a powrotem która do tej pory była stała i wynosiła 3st - nagle się rozjechała i teraz różnice są dużo większe (nawet 5-6st). Niemniej pompa nigdy nie dociąga do zakładanego powrotu utrzymując go jakby sztucznie zawsze poniżej - co sprawia że nigdy nie przestaje pracować nawet na chwilę. Fakt, że kiedy grzeje zużywa 0.5kW - 0.6kW przy ładnym COP na poziomie 6,3...tylko co z tego skoro nie odpoczywa nawet na moment.

Wczoraj przy takich samym nastawach i zew temp 7.8 nagle temp zasilania zrównała się z powrotem na poziomie 24st - i pompa dała luz.

Poprostu zaczynam wątpić w swój wpływ ustawieniami na działania mojej pompy :( Może jakiś czujnik jest walnięty i jej nie odcina kiedy już ogarnia parametr? Albo tego parametru zwyczajnie nie rejestruje?

Edytowane przez True0Man

Wczoraj przy takich samym nastawach i zew temp 7.8 nagle temp zasilania zrównała się z powrotem na poziomie 24st - i pompa dała luz.

Sam sobie odpowiadasz na zadawane pytania. Wczoraj było ciepło i słonecznie więc pompa jak to piszesz dała luz. Dzisiaj jest chłodniej i wilgotno i ciagle pracuje. A jeśli pracuje to :

1. Albo ma taką potrzebę bo dom odbiera ciepło.

2 .Albo jest uszkodzona.

Cytat z jednej z fachowych stron:

"Suszanie budynku w pierwszym sezonie grzewczym.

Przy konstrukcji budynku używa się dużo wody, która stopniowo wyparowuje z elementów konstrukcyjnych. Ponadto opady deszczu i wilgoć mogą dodatkowo zwiększyć ilość wody. Taka wilgotność znacznie zwiększa wymagania grzewcze budynku w dwóch pierwszych sezonach grzewczych.Przy budowie domu użyte są zwykle duże ilości wody do zaprawy murarskiej, tynku, gipsu i tapet, która powoli wyparowuje z bryły budynku. Deszcz może zdecydowanie podnieść wilgotność budowli. Z powodu wysokiej wilgotności w całkowitej bryle budynku wzrasta zapotrzebowanie na ciepło w pierwszych dwóch sezonach grzewczych. Przy pompach ciepła solanka/woda dłuższy czas pracy sprężarki może doprowadzić do ochłodzenia źródła ciepła, a tym samym do wyłączenia z powodów bezpieczeństwa pompy ciepła."

Ok czyli wracamy do teorii, że to pierwszy "rok wygrzewania" oraz mostek to tu to tam. Cieplej bywało już wcześniej - i pompa mimo to pracowała - więc wczoraj faktycznie byłem zaskoczony jak nagle przestała.

Czy może ja żyję w błędnym przekonaniu, że nawet pompa inwerterowa powinna się raz na jakiś czas wyłączyć w ogóle?

Kolega w sąsiednim wątku ma to samo z powietrznym Panasem też ciągle pracuje. Jest zapotrzebowanie to pracuje, nie ma to nie pracuje i tyle. Ustaw na próbę mniejszą temperaturę w domu np. 21 C i sprawdź albo wyłącz całkowicie pompę na noc i sprawdź o ile podłoga się ochłodzi, wszystko można policzyć i sprawdzić jest mnóstwo sposobów.

Kolega w sąsiednim wątku ma to samo z powietrznym Panasem też ciągle pracuje. Jest zapotrzebowanie to pracuje, nie ma to nie pracuje i tyle. Ustaw na próbę mniejszą temperaturę w domu np. 21 C i sprawdź

Ustawiłem 21st parę dni temu - w domu panuje 22.5st - pompa grzeje 21st....i poza wczorajszym wyłączeniem większych różnic nie widzę.

albo wyłącz całkowicie pompę na noc i sprawdź o ile podłoga się ochłodzi,

Jak ją wyłączyłem to po 2h temp powrotu spadłą o 1.5st. - czyli idąc dalej przez 8 godzin nocnych spadłą by o 4 stopnie w sumie. Dobrze liczę? Nie mam punktu odniesienia żeby powiedzieć czy to dużo czy mało :(

wszystko można policzyć i sprawdzić jest mnóstwo sposobów.

To mi wystarczy jeden który mi pokaże, że mój dom to nie sito - pompa działa dobrze - i po prostu trzeba to przecierpieć.

Ale nie znam żadnego - dlatego zawracam Wam głowę licząc że skumam coś z Waszego doświadczenia. Na razie czujnik pokojowy do mnie przemawia - ot sprawdzi że ma temp w środku taką a taką - i się wyłączy - tak jak kolega JBLOCH powiedział.

Jeśli jemu to pomogło to tobie też może pomóc.

No sam powiedz jeśli się mylę. Różnica między Temp zasilania i powrotu pokazuje ile energii odebrał dom. I spoko. Ale jeśli w domu cały czas jest cieplej o 1.5-2st niż temp zadana - a pompa mimo to pracuje - bo nie wie że może wyluzować - to czy taki czujnik faktycznie nie rozwiązuje tematu? Pewnie też jakoś uwzględnia bezwładność i działa na zasadzie "jak temp spadnie poniżej X przez okres Y to grzejemy"...

Nic innego nie przychodzi mi już do głowy - gotów jestem uwierzyć w statek kosmiczny za księżycem.

Ależ taki prosty termostat działa tak , że masz nastawy dwóch temperatur , ja

ustawiam tem niższą np 21,5*C w godzinach przede wszystkim drogiej taryfy ( ze wskazaniem na przede wszystkim , ale nie100%) czyli jak te spadnie poniżej tej wartości to termostat da pozwolenie na pracę i pc się włączy mimo drogiej taryfy , bo liczy się komfort , i temperaturę 22,2*C w czasie taniej taryfy jak tem będzie poniżej tej zadanej to termostat da pozwolenie na pracę pc i wtedy w domu tem mniej więcej waha się w tych widełkach ,oczywiście nie zapominajmy o histerezie.

Tylko to sterowanie mojej pc to wzięło się trochę z wcześniejszego sterowania pracą pc on/of , a po części że łatwiej mi było ,,wystrugać" w rozsądnych pieniądzach sterowanie mojego inwertera , piszę to bo nie znam możiwości sterownika Twojej PC .

ale jedno dla mnie jest jasne , jak chcesz mić w domu 21*C to pc powinna tego ,, dostarczyć" żadne wymówki ż wilgoć

w domu paruje nie usprawiedliwia tego że pc grzeje sobie dom do takich temperatur jak jej się podoba . Jeszcze raz napiszę dom bedzie się pozbywał wilgoci zarówno wtem 21* jak i tem 24*C ( ale przede wszystkim dobra wentylacja jest potrzebna ) jak chcesz mieć 21*Cto asz mieć ,nie ma powodu abyś się kisił ( i bulił za to ) w 24*C . Spytaj instalatora jak osiągnąć takie ustawienie Twojej PC .

-Jak ją wyłączyłem to po 2h temp powrotu spadłą o 1.5st. - czyli idąc dalej przez 8 godzin nocnych spadłą by o 4 stopnie w sumie. Dobrze liczę? Nie mam punktu odniesienia żeby powiedzieć czy to dużo czy mało

Ale wcale tak nie musi być że po 8 godzinach spadała by o 4 stopnie . Tutaj raczej ważne jest ile spadnie Tobie temperatura powietrza w domu po wyłączeniu pc np na 12 godzin .

...ale jedno dla mnie jest jasne , jak chcesz mić w domu 21*C to pc powinna tego ,, dostarczyć" żadne wymówki ż wilgoć

w domu paruje nie usprawiedliwia tego że pc grzeje sobie dom do takich temperatur jak jej się podoba . Jeszcze raz napiszę dom bedzie się pozbywał wilgoci zarówno wtem 21* jak i tem 24*C ( ale przede wszystkim dobra wentylacja jest potrzebna ) jak chcesz mieć 21*C to masz mieć ,nie ma powodu abyś się kisił ( i bulił za to ) w 24*C . Spytaj instalatora jak osiągnąć takie ustawienie Twojej PC .

Ale ja z temp w domu nie mam problemu (w sensie jest ciepło - z grubsza tyle ile ustawiam na pompie - nawet +1.5st. Więc pompa robi swoje. Problem w tym, że ona nie widzi że temp została osiągnięta (mimo nierzadko wys. temp. zasilania) i grzeje cały czas bez nawet małej przerwy. A to już robi zużycie.

Wentylacja jest - rekuperator działa - w standardzie 120m3 - z dwoma oknami rano i wieczorem na 200m3 żeby łatwiej się było obudzić i zasnąć. Powietrze jest. Temp jest.

Tylko pompa mogłaby czasem włączyć na luz.

Zrobię taki test jak sugerujesz jutro i zobaczymy co się stanie przez noc.

No dobra. Kolejny dzień za mną. I pompa zjadła

16kW

W środku cały czas 22.5st. Mimo, że na zew było zimno - szaro - bez słonka. Rano pompa nie działała osiągając temp powrotu na poziomie temp zasilania 24.9.

Ustawienie ram grzania ciepłej wody było strzałem w 10. Rano 4-6 i woda prawie od razu była "gorąca". Nie trzeba było czekać nie wiadomo ile na sensowną temp jak wcześniej. Spodziewam się wieczorem takiego samego efektu w ramach drugiego okna.

Grzanie w domu też spróbuję ustawić w oknach - tak żeby w ciągu dnia było może ciut niże - w nocy też - za to rano i popołudniu było ok.

Przyznam, że tak sobie zerkam na ustawienia pompy Viessmanna online.

EDIT

A może komuś się przyda - takie na szybko liczenie DAYbyDAY i porównanie z monitoringiem GHSa.

https://drive.google.com/file/d/0B7g2j9cfW2wWNFJlQ3BlWkc2YjA/view?usp=sharing

Edytowane przez True0Man

• 4 weeks później...

Witam.

Mam zainstalowane PC SmartHeat Bravour. W tamtym roku ogrzewałem budynek nieocieplony i o dziwo wszystko było ok. W tym roku, pojawił się problem, jest za ciepło w domu, próbowałem obniżyć temp. ale bez efektu. Możecie coś podpowiedzieć jak macie ustawione krzywe grzewcze? I jeszcze jedno pytanie na wyjściu z pompy pojawia się oszronienie czy to normalne ?

Witam.

Mam zainstalowane PC SmartHeat Bravour. W tamtym roku ogrzewałem budynek nieocieplony i o dziwo wszystko było ok. W tym roku, pojawił się problem, jest za ciepło w domu, próbowałem obniżyć temp. ale bez efektu. Możecie coś podpowiedzieć jak macie ustawione krzywe grzewcze? I jeszcze jedno pytanie na wyjściu z pompy pojawia się oszronienie czy to normalne ?

Napisz coś o tym jakie masz ustawienia krzywej grzewczej, temperaturę zadaną , temperaturę obniżoną.

Jakie masz zapotrzebowanie na ciepło budynku z OZC ?

Masz odwierty, kosze, poziome DZ ?

Jakie długie odwierty/poziome / ile koszy ?

Jak za ciepło to trzeba obniżyć krzywą.

Oszronienie wyjścia z pompy świadczy o tym, że z pompy wychodzi glikol o ujemnej temperaturze. Sprawdź w czasie pracy w wejściach temperaturę wyjścia na DZ z pompy i podaj jak zimna solanka z niej wychodzi.

Właśnie doczytałem, że masz nie ocieplony budynek to nie grzeje się go normalnie bo zamrozisz DZ !!! CO przy odwiertach może grozić ich uszkodzeniem

Edytowane przez jgrolik

Witam.

Hej,

też mam Bravoura. Jaki masz model?

Masz gdzieś spisane zużycie za zeszły rok?

Napisz coś więcej o swoim domu.

Witam, model to SmartHeat Bravour 008i. W tamtym roku nie mieszkaliśmy jeszcze, budynek nowy ocieplenie to 20cm ściana dach 45, podłoga 15cm. Okna ponieżej 1U. Nie mam zapisanego zużycia. Martwi mnie to oszronienie. W tamtym roku też tak było ale tłumaczyłem sobie tym, że dom jest nie ocieplony.