True0Man 20.10.2016 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 Raczej odwrotnie. Przy większym przepływie pompa może oddać więcej ciepła przy mniejszej różnicy temperatur a to wpływa na sprawność (COP) . Przy małym przepływie pompa musi podgrzać wodę do wyższej temperatury aby uzyskać odpowiednią temperaturę na powrocie. Inwertorowa pompa jeśli jej moc minimalna jest mniejsza niż zapotrzebowanie domu na ciepło będzie pracować non stop dostosowując swoją moc do aktualnego zapotrzebowania. U mnie w zeszłym sezonie ta przy -6 czy -8 C pompa zaczęła pracować non stop. No to widzisz u mnie tak teraz jest. Pompa pracuje non stop - bo temp powrotu jest zawsze za niska w stosunku do tej którą pompa sobie obliczy że potrzebuje do zasilania na podstawie temp. ustawionej przeze mnie (22st). Dziwne, że różnica zasilanie / powrót to zawsze równe 3st. Rozumiem teraz tak: Większy przepływ na rotametrach pompa nie musi tak podgrzewać wody temp powrotu się podniesie tak? To może na próbę ustawić wszystkie na 2L/min (2280L/h)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 20.10.2016 09:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 (edytowane) No to widzisz u mnie tak teraz jest. Pompa pracuje non stop - bo temp powrotu jest zawsze za niska w stosunku do tej którą pompa sobie obliczy że potrzebuje do zasilania na podstawie temp. ustawionej przeze mnie (22st). Dziwne, że różnica zasilanie / powrót to zawsze równe 3st. Rozumiem teraz tak: Większy przepływ na rotametrach pompa nie musi tak podgrzewać wody temp powrotu się podniesie tak? To może na próbę ustawić wszystkie na 2L/min (2280L/h)? Nie. Temperatura powrotu nie podniesie się. Spadnie temperatura zasilania. Delta 3 K to dobra delta, więc nie masz co kombinować. Zwłaszcza, że na tym zdjęciu i tak nie masz wysokiej temperatury zasilania. Po prostu Twój dom potrzebuje aż tyle ciepła. Kiedy robiłeś wylewki ? Wylewki robiłeś półsuche czy normalne ? Edytowane 20 Października 2016 przez jgrolik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 20.10.2016 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 Nie. Temperatura powrotu nie podniesie się. Spadnie temperatura zasilania. Delta 3 K to dobra delta, więc nie masz co kombinować. Zwłaszcza, że na tym zdjęciu i tak nie masz wysokiej temperatury zasilania. Po prostu Twój dom potrzebuje aż tyle ciepła. Kiedy robiłeś wylewki ? Wylewki robiłeś półsuche czy normalne ? Ja tylko nie ogarniam jednego - jeśli ustawiam temp grzania na 22st - to pompa liczy sobie że powrót powinien mieć ~27. Do tego dodać 3st różnicy - czyli upraszczając zasilanie powinno być równe ~30st. A ona zawsze jest ciut poniżej. Zamiast zagrzać i się wyłączyć na chwilę to ona sobie tak pyrka poniżej oczekiwanej temp powrotu...i działa cały czas. Chyba że nie powinienem się przejmować czasem tylko samą energią. Wylewki Normalne - Miksokret. Jakoś koniec Marca. potem 2 tygodnie pod folią. Czy w takim nowym domu osuszacz coś by pomógł czy to z podłogi musi samo wyparować po prostu z czasem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 20.10.2016 09:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 Ja tylko nie ogarniam jednego - jeśli ustawiam temp grzania na 22st - to pompa liczy sobie że powrót powinien mieć ~27. Do tego dodać 3st różnicy - czyli upraszczając zasilanie powinno być równe ~30st. A ona zawsze jest ciut poniżej. Zamiast zagrzać i się wyłączyć na chwilę to ona sobie tak pyrka poniżej oczekiwanej temp powrotu...i działa cały czas. Chyba że nie powinienem się przejmować czasem tylko samą energią. Dokładnie chodzi o energię Mniej prądu pompa pociągnie jak będzie powoli pracować niż co pewien czas z większą mocą. Po pierwsze nie będzie musiała tak mocno podgrzewać wody, po drugie przy mniejszej mocy wolniej wychładza dolne źródło a to wszystko przenosi się na sprawność Poza tym największym obciążeniem dla sprężarki jest moment startu (dlatego w silnikach stosuje się soft-start / nie tylko dla tego, ale to jeden z powodów) Pompa nie utrzymuje stałej delty, tylko ma jakiś algorytm dopasowania mocy (temperatury zasilania) do temperatury na zewnątrz poprzez krzywą grzewczą. Jeśli przy tej krzywej którą teraz masz w większe mrozy będzie się robiło w domu cieplej, to trzeba będzie zmniejszyć nachylenie krzywej (zmniejszyć temperaturę powrotu przy -20) a jak by robiło się chłodniej to podnieść. Czy w takim nowym domu osuszacz coś by pomógł czy to z podłogi musi samo wyparować po prostu z czasem? Pewnie by coś pomógł, ale i tak taniej będzie wygrzać to pompą. Jako, że pisałeś iż bawisz się termowizją, to mógłbyś sobie zrobić fotkę rozdzielaczy i zobaczysz w ten sposób, przez które pętle najwięcej ucieka Ci ciepła (będą miały najniższą temperaturę powrotu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 20.10.2016 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 Dokładnie chodzi o energię Jako, że pisałeś iż bawisz się termowizją, to mógłbyś sobie zrobić fotkę rozdzielaczy i zobaczysz w ten sposób, przez które pętle najwięcej ucieka Ci ciepła (będą miały najniższą temperaturę powrotu) Tak pożyczyłem FILRa 3 i coś tam próbuję zobaczyć. Zrobię jak sugerujesz z tymi pętlami. Dodatkowo też w przyszłym miesiącu profesjonalna termowizja + blower-door. Dzięki za wskazówki i szczegółowe wyjaśnienia. Stawiam piwo jak będzie okazja Mam nadzieję, że coś się wyklaruje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 20.10.2016 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 w koło Macieju ....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 20.10.2016 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 w koło Macieju ....... A Tobie jeszcze literki się nie wytarły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 02.11.2016 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Mały update wątku. Po przejrzeniu wszystkich liczników - połączeń - poszukiwań mostków i cieków wodnych średnie dobowe zużycie prądu przez pompę wyniosło w październiku 16,04 kW Dom się wygrzewa cały czas (to pierwszy sezon). Gdyby teraz odjąć od tego 30% na wygrzewanie - to by zostało jakieś 11,2kW. To nie tak źle jak na 200m dom. Idzie Listopad - liczymy listopad. Od dziś ustawiłem też plan tygodniowy dla CWU tak jak kiedyś zdaje się opisywał to kolega OKOBAR (czyli rano i wieczorem 44st - w ciągu dnia 39st). Zobaczymy jaki będzie efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 02.11.2016 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 16kWh na dobę dom 200 m2 ,nieźle choć do zimy daleko ,ja mam dom 140 m2 zużywam teraz na CO 2,5 kWh na dobę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 03.11.2016 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 16kWh na dobę dom 200 m2 ,nieźle choć do zimy daleko ,ja mam dom 140 m2 zużywam teraz na CO 2,5 kWh na dobę . No u nas jest to wynik dla CO+CWU (2 osoby dorosłe + 1 dziecko - bez wanny). To pierwszy sezon i dom podobno się "wygrzewa" - wszędzie piszą, że w przyszłym zużycie powinno spaść o jakieś 30%. Symulacja mówi, że całość powinna trzymać się na poziomie 10kW dziennie w skali roku. Parametry domu: 15cm styro na podłodze 20cm styro grafit 0.033 na ścianach (thermalica) 20cm piany na dachu + dodatkowe 5cm na krokwiach (BAYER) Okna MS+ - Uw 0.7-1.0 (HS) Rekuperacja BRINK 400 (120-200m3/h) Zobaczymy co się wydarzy dalej. Musze jeszcze uszczelnić garaż bo między kotłownią a domem mam nieogrzewany garaż który pewnie powoduje niemałe straty. Walczymy! PS Swoją droga na stronie GHSa jest ciekawy monitoring online - widziałeś może? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 03.11.2016 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 Musze jeszcze uszczelnić garaż bo między kotłownią a domem mam nieogrzewany garaż który pewnie powoduje niemałe straty. Walczymy! PS Swoją droga na stronie GHSa jest ciekawy monitoring online - widziałeś może? Walcz, bo ciepło ucieka. Jak dobrze pójdzie, to niedługo będę miał u siebie ten monitoring (jest w drodze) .. tylko będę musiał trochę z licznikiem kWh powalczyć bo mam zamontowany inny i nie wiem czy będzie działał. Co prawda mam już u siebie swój własny monitoring online, ale połączony z większą ilością informacji więc jest prywatny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 03.11.2016 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 Walcz, bo ciepło ucieka. Jak dobrze pójdzie, to niedługo będę miał u siebie ten monitoring (jest w drodze) .. tylko będę musiał trochę z licznikiem kWh powalczyć bo mam zamontowany inny i nie wiem czy będzie działał. Co prawda mam już u siebie swój własny monitoring online, ale połączony z większą ilością informacji więc jest prywatny No ucieka ucieka - a walczyć jest o co - wierzę że jednak OZE się ogarnie w Polsce (albo gmina zadziała) i fotowoltaika z Powerwallem ogarnie mój dom w całości do 5 lat od dziś. Ale to pieśń przyszłości. Ja monitoring też zamówiłem - ale trzeba czekać bo kolejka długa Licznik kWh masz dwutaryfowy? Zdradź coś o tym swoim rozwiązaniu - co mierzysz? Jakimi narzędziami? Podrzuć jakiś zrzut z części "publicznej" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 03.11.2016 17:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 Licznik kWh masz dwutaryfowy? Zdradź coś o tym swoim rozwiązaniu - co mierzysz? Jakimi narzędziami? Podrzuć jakiś zrzut z części "publicznej" Licznik jednotaryfowy WE-504 Moje rozwiązanie nie jest do końca moje. Bazuje na Easy IoT. Zastosowałem 6 czujników LM35CAZ podpiętych pod dwa przetworniki ADS1115. Przetworniki obsługuje arduino pro mini i za pomocą NRF24L01 wysyła dane co minutę (o ile nastąpi zmiana temperatury) do raspberry pi , który działa jako serwer. Czujników jeszcze nie kalibrowałem ale i tak będę mógł co najwyżej 2 skalibrować te, które są na DZ ponieważ tylko one są w konfiguracji umożliwiającej pomiar temperatur poniżej 2 deg C, pozostałe mierzą powyżej 2 deg C więc kąpiel woda+lód odpada. Poniżej zrzuty ekranu: Temperatura powrotu z dolnego źródła : Temperatura powrotu górnego źródła : Na wykresie temperatury powrotu GZ widać dość wysokie piki, które są spowodowane grzaniem CWU i pewnie rozszerzalnością cieplną wody przez co jest ona wypychana do rury i stąd wzrasta temperatura. Jak pompa kończy grzać CWU to ten pik pojawia się na zasilaniu GZ (widać na poniższym zrzucie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 03.11.2016 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 (edytowane) 16kWh na dobę dom 200 m2 ,nieźle choć do zimy daleko . To jest razem z CWU Edytowane 3 Listopada 2016 przez jgrolik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 04.11.2016 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2016 Licznik jednotaryfowy WE-504 Moje rozwiązanie nie jest do końca moje. Bazuje na Easy IoT. Zastosowałem 6 czujników LM35CAZ podpiętych pod dwa przetworniki ADS1115. Przetworniki obsługuje arduino pro mini i za pomocą NRF24L01 wysyła dane co minutę (o ile nastąpi zmiana temperatury) do raspberry pi , który działa jako serwer. Czujników jeszcze nie kalibrowałem ale i tak będę mógł co najwyżej 2 skalibrować te, które są na DZ ponieważ tylko one są w konfiguracji umożliwiającej pomiar temperatur poniżej 2 deg C, pozostałe mierzą powyżej 2 deg C więc kąpiel woda+lód odpada. Widzę ambitnie podszedłeś do tematu. Rozumiem, że sprawdzasz tylko zapisy z czujników - a danych z pompy już nie ściągasz? Z tego co zrozumiałem GHSa pompa pokazuje tylko powrót do DZ - więc ciężko sprawdzić w istocie samą temp dolnego źródła. Na jednym pudełko arduino/rasp nie odpaliłbyś wszystkich usług? Kurde ale by mi się przydało coś takiego teraz pompa wzieła 23kW - i nie wiem na ile to zasługa wczorajszych ustawień - spadku temp na zew - czy mostków... czy wszystkiego na raz... na razie to szukanie igły w stogu siana - a prawdziwej zimy cały czas nie ma. Tyle dobrego, że pompa najwyraźniej daje radę bo w domu ciepło - a żona zauważyła cieplejszą wodę pod prysznicem rano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 04.11.2016 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2016 A tak z innej beczki kilka pytań: Ile godzin dziennie pracuje Ci pompa obecnie?Jaką masz różnicę zasilanie/powrót na ogół? Rozumiem, że rekuperacja działa cały czas? Czy masz może jakieś sekcje nieogrzewane obok tych grzanych? Np jakieś miejsce gdzie od początku miał stać regał czy kanapa i tam nie ma podłogówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 04.11.2016 08:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2016 Widzę ambitnie podszedłeś do tematu. Rozumiem, że sprawdzasz tylko zapisy z czujników - a danych z pompy już nie ściągasz? Tylko sporadycznie patrzę na moc z jaką pompa pracuje. Docelowo (jak obczaję rs-485 i modbus-a) będę przesyłał dane z pompy na serwerek... ale na razie nie mam na to czasu. Na jednym pudełko arduino/rasp nie odpaliłbyś wszystkich usług? Jasne, że odpaliłbym, ale po pierwsze wszystko jest bezprzewodowo a po drugie oprócz czujników temperatury mam jeszcze 12 czujników w drzwiach i oknach a w najbliższym czasie planuje podłączyć do tego czujnik pyłu PM2.5 Kurde ale by mi się przydało coś takiego teraz pompa wzieła 23kW - i nie wiem na ile to zasługa wczorajszych ustawień - spadku temp na zew - czy mostków... czy wszystkiego na raz... na razie to szukanie igły w stogu siana - a prawdziwej zimy cały czas nie ma. Ja właśnie dzięki tym czujnikom "przypomniałem sobie", że w lecie odkręciłem na maksa rotametry klimakonwektorów, aby jak najwydajniej chłodziły natomiast skręciłem podłogówkę i pompa załączała mi się na CO 14 x plus to co na CWU :-/ jak skręciłem KK to pompa na cele CO zaczęła się znacznie rzadziej (ale na dłużej) załączać. Ile godzin dziennie pracuje Ci pompa obecnie? Jaką masz różnicę zasilanie/powrót na ogół? Rozumiem, że rekuperacja działa cały czas? Czy masz może jakieś sekcje nieogrzewane obok tych grzanych? Np jakieś miejsce gdzie od początku miał stać regał czy kanapa i tam nie ma podłogówki? Wczoraj właśnie pierwszy raz liczyłem jak długo pracuje i wyszło mi, że na CO pracuje 8.5 h praktycznie z minimalną mocą ... co przy obecnych temperaturach DZ oznacza ok 3.2-3.6 kW . W tym momencie delta na GZ to ok 1.8 K (ale ja mam na piętrze KK więc one podnoszą temperaturę powrotu). Pobór prądu przez pompkę ok 40W Na DZ ok 1.6 K (gdy pompa ustawi moc pompki obiegowej na 100% to przepływ na DZ wynosi ok 3m3/h). Pobór prądy przy 100% coś ok 70-80 W Nie mam rekuperacji ... tylko grawitacyjna z wentylatorami w WC i łazience +okap w kuchni. Na parterze podłogówkę mam na całości z wyjątkiem stopy pod schody i stopy pod kominek oraz w jednym małym gospodarczym nie mam podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 04.11.2016 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2016 Wczoraj właśnie pierwszy raz liczyłem jak długo pracuje i wyszło mi, że na CO pracuje 8.5 h praktycznie z minimalną mocą ... co przy obecnych temperaturach DZ oznacza ok 3.2-3.6 kW . Dzięki za odpowiedzi. U mnie też jak chodzi na CO to pobiera ~0,6 co przy COP 5.8 daje 3.7kW. Dopiero przy CWU odpada się na 2.0kW i ciągnie. Problem w tym, że pompa nie chce się wyłączyć - cały czas tem powrotu jest poniżej tej którą sobie wylicza - i działa po 20h na dobę robiąc zużycie całodobowe Inaczej wszystko byłoby cacy... ale za cholerę nie może osiągnąć parametru... nawet w słoneczny dzień kiedy w domu jest już 23-24st to ona nadal grzeje - z minimalną mocą ale jednak. Przerwy robi sobie tylko na zadane interwały - ale prawie nigdy po osiągnięciu założeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 04.11.2016 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2016 Dzięki za odpowiedzi. U mnie też jak chodzi na CO to pobiera ~0,6 co przy COP 5.8 daje 3.7kW. Dopiero przy CWU odpada się na 2.0kW i ciągnie. Problem w tym, że pompa nie chce się wyłączyć - cały czas tem powrotu jest poniżej tej którą sobie wylicza - i działa po 20h na dobę robiąc zużycie całodobowe Inaczej wszystko byłoby cacy... ale za cholerę nie może osiągnąć parametru... nawet w słoneczny dzień kiedy w domu jest już 23-24st to ona nadal grzeje - z minimalną mocą ale jednak. Przerwy robi sobie tylko na zadane interwały - ale prawie nigdy po osiągnięciu założeń. Skoro powrót jest chłodniejszy, to znaczy że masz cały czas odbiór ciepła. Sprawdzałeś rozdzielacze termowizją ? Albo chociaż termometrem bezdotykowym. Może się okaże że jedna z pętli jest sporo chłodniejsza od innych i wtedy będziesz wiedział mniej więcej którędy ucieka Ci ciepło. Inna sprawa, że tą ilość betonu trzeba podgrzać do właściwej temperatury a na to potrzeba sporą ilość ciepła, nie mówiąc już o odparowaniu nadmiaru wody z ścian i wylewek. Jeśli chodzi o zużycie prądu, to w jeśli ustawiłeś aby nad ranem pompa mocniej podgrzewała wodę , to będziesz mieć większe zużycie energii, ale w tańszej taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 04.11.2016 10:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2016 Moimi wynikami się nie sugeruj.Ja mam dom 90 m2 w technologii szkieletu drewnianego z dobrym ociepleniem przez co współczynniki przenikalności przegród są następujące:Dach 0.11 W/m2KPodłoga na gruncie 0,204 W/m2KŚciany parteru 0.108 W/m2KŚciany piętra 0,101 W/m2K Rekuperacji nie mam ... jeszcze ... ale rozprowadziłem sobie kanały z anemostatami i kratkami podłogowymi, więc jak kiedyś będę miał trochę kasy na zbyciu to założę rekuperację. CO prawda nie w celu oszczędzania energii ale komfortu. Więc nie jest to "standardowy" dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts