Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła SmartHeat

jgrolik

Recommended Posts

Skoro powrót jest chłodniejszy, to znaczy że masz cały czas odbiór ciepła.

Sprawdzałeś rozdzielacze termowizją ? Albo chociaż termometrem bezdotykowym. Może się okaże że jedna z pętli jest sporo chłodniejsza od innych i wtedy będziesz wiedział mniej więcej którędy ucieka Ci ciepło. Inna sprawa, że tą ilość betonu trzeba podgrzać do właściwej temperatury a na to potrzeba sporą ilość ciepła, nie mówiąc już o odparowaniu nadmiaru wody z ścian i wylewek.

Jeśli chodzi o zużycie prądu, to w jeśli ustawiłeś aby nad ranem pompa mocniej podgrzewała wodę , to będziesz mieć większe zużycie energii, ale w tańszej taryfie.

No tak - ale pompa jak jest ciepło ma zawsze odbiór równy -3st tego co zasila. Zawsze. Zmieniliśmy ustawienia - i ma więcej :) Pewnie parę dni potrzeba teraz więc zobaczymy. Dziś ciekawy przykład. Słonko daje w okna. W środku zrobiło się prawie 25st (!!!) - a pompa nic - dalej swoje.

Coś czuję, że albo gdzieś mam dziurę "w ziemi" - albo bez czujnika pokojowego się nie obędzie. Co mi po temp na zew skoro w środku jest gorąco i mogłaby trochę wyluzować? Co mi po zyskać z okien skoro na pompę nie ma to żadnego wpływu? A może czujnik na północnej elewacji to błąd?

Sprawdzałem rozdzielacze - różnica nie jest duża - właśnie te 3-4st. Jedna pętla jest wyłączona w przedpokoju (przepływ też na zero). Więc jak nie pracuje to nie powinna wychładzać?

Już nie wiem o co chodzi :)

Chciałbym wierzyć, że to ta woda z murów, wylewek i tynków...

Zużycie mam nadzieję się unormuje - TAURON ma się ogarnąć możliwie szybko umowe dwutaryfową i będzie lepiej. Pierwszy rok najgorszy....

...a u GHSa na stronie 240m.kw. zużywa połowę tego co ja na 200m.kw. :(

• Odpowiedzi 774
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

...a u GHSa na stronie 240m.kw. zużywa połowę tego co ja na 200m.kw. :(

Ale zapewne nie jest to pierwszy rok grzewczy tego budynku :-)

Co do przegrzewania pomieszczeń od słońca to pocieszę Cię, że "taki mamy klimat" :-) Ja mam zamontowane na piętrze klimakonwektory i w pokoju od południa jak ostatnio świeci słońce to KK w ciągu dnia nie załączają się (chyba , że akurat się wywietrzy) bo samo słońce nagrzewa pomieszczenie do 25-27 deg C ... ale w innych pomieszczeniach tego nie ma

Ale zapewne nie jest to pierwszy rok grzewczy tego budynku :-)

Ale aż połowa? Nawet ponad - bo połowę to ja mam do jego zużycia - a on ma 240m.kw. - przy moich 200m.kw. to kolejne 20% w dół...

Co do przegrzewania pomieszczeń od słońca to pocieszę Cię, że "taki mamy klimat" :-) Ja mam zamontowane na piętrze klimakonwektory i w pokoju od południa jak ostatnio świeci słońce to KK w ciągu dnia nie załączają się (chyba , że akurat się wywietrzy) bo samo słońce nagrzewa pomieszczenie do 25-27 deg C ... ale w innych pomieszczeniach tego nie ma

...czyli trzeba przyjąć z dobrodziejstwem inwentarza i nie podniecać się za bardzo skokami in-plus? Ale czy mimo wszystko czujnik pokojowy nie powinien wtedy zwolnić trochę pompy? Jaki ma to sens cieszyć się uzyskami skoro pompa ich nie widzi i ciśnie dalej kW w podłogę?

faktycznie klimat może być przyczyną... :)

True0Man

-Coś czuję, że albo gdzieś mam dziurę "w ziemi" - albo bez czujnika pokojowego się nie obędzie. Co mi po temp na zew skoro w środku jest gorąco i mogłaby trochę wyluzować? Co mi po zyskać z okien skoro na pompę nie ma to żadnego wpływu? A może czujnik na północnej elewacji to błąd?-

Nie wiem jak jest w tej PC która masz , ale czujnik/termostat pokojowy , jest tutaj najlepszym rozwiązaniem . Ja mam pc inwerter ale tymi ,,recami robiona" ,ta elektronika która w niej jest zawsze steruje tak pc , że jak tem w domu jest bliska zadanej to obniża moc cieplną ,wtedy działa na b.dobrym COP-ie i jakby jej nie wyłączyl termostat pokojowy to dość długo potrafi pracować i przegrzewać dom ,termostat też nie pozwala na start PC na potrzeby CO jak np świeci słonko czy też są inne zyski cieplne/bytowe . Wygląda raczej że nie ,,wina" pierwszego sezonu( on zawsze generuje większe rachunki ) ,a raczej za długa, niepotrzebna, praca PC .

Ja mam pc inwerter ale tymi ,,recami robiona" ,ta elektronika która w niej jest zawsze steruje tak pc , że jak tem w domu jest bliska zadanej to obniża moc cieplną ,wtedy działa na b.dobrym COP-ie i jakby jej nie wyłączyl termostat pokojowy to dość długo potrafi pracować i przegrzewać dom ,termostat też nie pozwala na start PC na potrzeby CO jak np świeci słonko czy też są inne zyski cieplne/bytowe . Wygląda raczej że nie ,,wina" pierwszego sezonu( on zawsze generuje większe rachunki ) ,a raczej za długa, niepotrzebna, praca PC .

Trochę sobie zaprzeczasz, bo efekt będzie taki, że gdy termostat po pewnym czasie znowu włączy pompę, to będzie musiała nadrobić ten czas w którym nie grzała, tyle, że na niższym COP-ie więc sumarycznie więcej prądu zużyje aby ponownie dogrzać dom do zadanej temperatury ... a może po prostu wystarczy nieco obniżyć temperaturę w domu ?

Trochę sobie zaprzeczasz, bo efekt będzie taki, że gdy termostat po pewnym czasie znowu włączy pompę, to będzie musiała nadrobić ten czas w którym nie grzała, tyle, że na niższym COP-ie więc sumarycznie więcej prądu zużyje aby ponownie dogrzać dom do zadanej temperatury ... a może po prostu wystarczy nieco obniżyć temperaturę w domu ?

Nic z tych rzeczy , jak się dobrze ustawi to działa , Ja mam tak że przy starcie przez pierwsze 30-40 min pracuje z większą mocą i niższym copem , ale następne godziny godziny nadrabia mniejszą mocą i wysokim copem ,ale jak w domu jest już zadana tem to termostat robi swoje .Faktem jest że trzeba to tak ustawić aby pc pracowała możliwie najdłużej z mocą minimalną,fakt że w takim okresie grzewczym przejściowym , trudniej to osiągnąć ,. Z moich doświadczeń wynika że pc + termostat to dobre rozwiązanie . Jak obniży się tem w domu to nic się nie zmieni u True0Man-a dalej pc będzie mu niepotrzebnie pracować , tyle że w domu będzie mieć niższa temperaturę

U mnie pomiędzy 3 a 4 kWh

Zeszłej zimy brała na CWU 5kWh ale miałem włączoną cyrkulację od 5 do 22 a na ogrzanie domu drugie 5 kWh

OK może zużyważ dużo wody to tak jest . 4kwh wystarcza czystym prądem na ogrzanie 100l wody z tem 10*C do 45*C X cop pewnie ze 4 przy tych tem DZ wychodzi że zużywasz 400 l wody otem 45*C

OK może zużyważ dużo wody to tak jest . 4kwh wystarcza czystym prądem na ogrzanie 100l wody z tem 10*C do 45*C X cop pewnie ze 4 przy tych tem DZ wychodzi że zużywasz 400 l wody otem 45*C

No nie koniecznie ja ... ale mam 3 Panie w domu i średnie całkowite zużycie wody to 550 L :-/

Jak zadziała monitoring zużycia prądu to będę w stanie dokładnie policzyć ile pompa pobiera na CO a ile na CWU

Sumarycznie ilość ciepła dostarczona do budynku = sumie strat ciepła więc w efekcie tego co piszesz będzie, albo obniżenie temperatury domu (lub niektórych pomieszczeń) albo większe zużycie prądu.

Jedynie takie sterowanie pompą może zwiększyć wykorzystanie zysków bytowych i słonecznych, ale z tym się wiąże to, że w niektórych pomieszczeniach może zrobić się chłodniej

OK, tak jak pisałem , masz duże ,większe niż normowe zużycie cwu,tylko pytanie czy True0Man też ma takie ? Bona moje oko ma teraz duże zuzycie energii , jak przyjdzie -10*C -15*C toile będzie zużywał na dobę 60-80kwh?

-Sumarycznie ilość ciepła dostarczona do budynku = sumie strat ciepła --

Czysto teoretycznie tak , ale nie koniecznie w praktyce tak jest ,pc pracuje ,bo jakieś tam straty ciepła są a w domu ciepła , to po co ma pracować . Tutaj jest coś takiego że podłoga sie juz nagrzała powietrze jest już w pomieszczeniu np 21,5*C , czyli powiedzmy takie jak żądane , a pc pracuje , może są jakieś tam straty np w dół do gruntu , może jakoś z podłogi na styku ze ścian zewnętrznych/fundamentowych itp może to powoduje że pc pracuje mimo że w domu jest ciepło ,należy ją wtedy wyłączyć , termostat pokojowy świetnie sie tutaj spisuje . U mnie nie

następuje jakieś wychłodzenie któregokolwiek pomieszczenia . Jest też także po wyłączeniu pc jeszcze przez jakiś czas tem w domu wzrasta .

-Sumarycznie ilość ciepła dostarczona do budynku = sumie strat ciepła -

Nie należy tutaj zapominać o CZASIE , podłoga np ma 24*C w domu powiedzmy 22*C więc ciepło ,ale powiedzmy ściany ,,pobierają " jeszcze dużo ciepła , bo nie do końca wygrzane+straty , nie ma potrzeby pracy pc ,trzeba dać czas na ,,przetransportowanie ciepła z podłogi do powietrza z powietrza do ściany .Termostat tego dobrze pilnuje ,to takie moje dywagacje z mojej obserwacji mojej pc i mojego domu .

Ja uważam że sterowanie pc czujnikiem tem zewnętrznej w domu energooszczędnym nie sprawdza się , dom energooszczędny nie reaguje tak szybko na nagłe ochłodzenie się tem powietrza na zewnątrz , ale za to szybko można w nim podbić tem powietrza w środku ,i termostat pokojowy , najlepiej taki który sterowany jest czujnikiem powietrza i czujnikiem tem podłogi to dobre i proste/praktyczne rozwiązanie .

Nie należy tutaj zapominać o CZASIE , podłoga np ma 24*C w domu powiedzmy 22*C więc ciepło ,ale powiedzmy ściany ,,pobierają " jeszcze dużo ciepła , bo nie do końca wygrzane+straty , nie ma potrzeby pracy pc ,trzeba dać czas na ,,przetransportowanie ciepła z podłogi do powietrza z powietrza do ściany .Termostat tego dobrze pilnuje ,to takie moje dywagacje z mojej obserwacji mojej pc i mojego domu

To jest połowiczne rozwiązanie. Po prostu spowolni się szybkość suszenia domu przez co faktycznie zmniejszy się dobowe zużycie ciepła ale wydłuży się okres suszenia budynku.

True0Man

Nie wiem jak jest w tej PC która masz , ale czujnik/termostat pokojowy , jest tutaj najlepszym rozwiązaniem . Ja mam pc inwerter ale tymi ,,recami robiona" ,ta elektronika która w niej jest zawsze steruje tak pc , że jak tem w domu jest bliska zadanej to obniża moc cieplną ,wtedy działa na b.dobrym COP-ie i jakby jej nie wyłączyl termostat pokojowy to dość długo potrafi pracować i przegrzewać dom ,termostat też nie pozwala na start PC na potrzeby CO jak np świeci słonko czy też są inne zyski cieplne/bytowe . Wygląda raczej że nie ,,wina" pierwszego sezonu( on zawsze generuje większe rachunki ) ,a raczej za długa, niepotrzebna, praca PC .

No właśnie. Długa praca. Ona pracuje ciągle - praktycznie bez przerwy. Fakt że pobiera wtedy niewiele niczego nie zmienia skoro cały czas pompuje. Nawet jak w domu jest 23-24 (na pompie ustawione 22 - od wczoraj 21) to cały czas pracuje. Wyobrażam sobie że pokojowy czujnik dałby sygnał, że zadana temp jest już w pomieszczeniu i pompa by dalej sprawdzała co jakiś czas czujnik zew / wew i ustalała kiedy ma wystartować. Sądzę, że żródło mogłoby się wtedy lepiej zregenerować - tak jak mówisz COP byłby stabilny (choć teraz też jest cały czas bardzo dobry)... ale godzin pracy by ubyło.

Ale to tylko moje wyobrażenia :(

OK, tak jak pisałem , masz duże ,większe niż normowe zużycie cwu,tylko pytanie czy True0Man też ma takie ? Bona moje oko ma teraz duże zuzycie energii , jak przyjdzie -10*C -15*C toile będzie zużywał na dobę 60-80kwh?

U mnie 2 dorosłe osoby i jedno małe dziecko. Żadnej wanny - dwa szybkie prysznice - i tyle. No ile tej wody mogę zużyć no :( ostatnio grzaliśmy do 42st żeby cokolwiek spadło - woda zrobiła się letnia - a zużycie ani drgnęło. Więc ustawiłem dwa okna do 44 i reszta 39. Zobaczymy co to da.

...

Ja uważam że sterowanie pc czujnikiem tem zewnętrznej w domu energooszczędnym nie sprawdza się , dom energooszczędny nie reaguje tak szybko na nagłe ochłodzenie się tem powietrza na zewnątrz , ale za to szybko można w nim podbić tem powietrza w środku ,i termostat pokojowy , najlepiej taki który sterowany jest czujnikiem powietrza i czujnikiem tem podłogi to dobre i proste/praktyczne rozwiązanie .

Mój dom nie jest energooszczędny - w trakcie budowy oczywiście wybieraliśmy lepszą pianę na dach - lepsze okna dachowe - lepszą stolarkę w ogóle - potem grafit na elewację... ale nigdy nie uderzaliśmy docelowo w jakiś konkretny parametr. Niemniej nie powinien tak tracić.

To jest połowiczne rozwiązanie. Po prostu spowolni się szybkość suszenia domu przez co faktycznie zmniejszy się dobowe zużycie ciepła ale wydłuży się okres suszenia budynku.

Spróbuję - i po tygodniu zobaczę co się dzieje ze zużyciem energii. Wydaje mi się, że pompa nie zużywa jej dużo - tylko pracuje ciągle. To czas pracy jest problemem - a nie zużycie które kręci się w przedziale 0,5-0,7kW (CO) i 2.0kW przy CWU.

-U mnie 2 dorosłe osoby i jedno małe dziecko. Żadnej wanny - dwa szybkie prysznice - i tyle. No ile tej wody mogę zużyć no :( ostatnio grzaliśmy do 42st żeby cokolwiek spadło - woda zrobiła się letnia - a zużycie ani drgnęło. Więc ustawiłem dwa okna do 44 i reszta 39. Zobaczymy co to da.--

U mnie cztery dorosłe osoby + dziecko przeważnie 3X prysznic + 1 X kąpiel (dziecko) i 2KWH to aż nadto naprawdę wystarcza na CWU .CWU nie jest tutaj winna u Ciebie w tym zużyciu energii.

A kiedy True0Man skończył prace mokre budowlane , nie przesadzaj z tym wydaleniem wody z budynku . Jaka ma teraz wilgotność w domu?

...u mnie cztery dorosłe osoby + dziecko przeważnie 3X prysznic + 1 X kąpiel (dziecko) i 2KWH to aż nadto naprawdę wystarcza na CWU .CWU nie jest tutaj winna u Ciebie w tym zużyciu energii.

To nie wiem. Szczerze. Termowizja nie wykazała żadnych poważniejszych dziur. Mimo to pompa nie potrafi przestać pracować. Oblicza sobie zadaną temp powrotu w oparciu o krzywą i nigdy jej nie osiąga.

Może czas zejść w dół z krzywą po prostu? Przecież to nonsens kiedy w domu jest >23 - pompa ma ustawione 21 - a mimo to działa bez przerwy.

Chyba że grzeję ziemię pod domem i tego nie widzę....

A kiedy True0Man skończył prace mokre budowlane , nie przesadzaj z tym wydaleniem wody z budynku . Jaka ma teraz wilgotność w domu?

Wilgoci było faktycznie sporo. Wprowadziliśmy się pod koniec czerwca. W domu piekarnik. W nieogrzewanej spiżarni widzę jeszcze mokre plamy na ścianach - zwłaszcza po deszczu kiedy wilgoci jest naturalnie więcej.

Dom podobno może się wygrzewać i rok...