T_Kotas 30.11.2016 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Panowie zużycie energii podajecie z podlicznika ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 30.11.2016 08:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Panowie zużycie energii podajecie z podlicznika ? Tak z podlicznika. Zawsze to jakaś kontrola gdyby nagle pompa zaczęła pobierać więcej prądu co mogło by oznaczać spadek wydajności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 30.11.2016 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Na sąsiednim wątku o pompach Panasonic-a jest mowa o sprawności pompy w zależności od częstotliwości inwertora. Jeśli ktoś by to interesowało, to poniżej jest wykres dla SmartHeat-a inwertorowego: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 30.11.2016 08:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 (edytowane) Może ten będzie lepszy Po prawej COP, po lewej Moc w zależności od częstotliwości. Kolor zależy od parametrów B0/W35, B0/W55, B10/W35, B10/W55, Edytowane 30 Listopada 2016 przez jgrolik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 30.11.2016 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Może ten będzie lepszy [ATTACH=CONFIG]374692[/ATTACH] Po prawej COP, po lewej Moc w zależności od częstotliwości. Kolor zależy od parametrów B0/W35, B0/W55, B10/W35, B10/W55, Ciekawe. a oś pozioma oznacza co? Częstotliwość? Gdzie to w pompie znaleźć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 30.11.2016 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Tak z podlicznika. Zawsze to jakaś kontrola gdyby nagle pompa zaczęła pobierać więcej prądu co mogło by oznaczać spadek wydajności Czy ogarniasz taryfę dwustrefową? dwa liczniki i jakiś czasowy przełącznik? Masz jakiś patent żeby móc z tego pobierać dane zdalnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 30.11.2016 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Czy ogarniasz taryfę dwustrefową? dwa liczniki i jakiś czasowy przełącznik? Masz jakiś patent żeby móc z tego pobierać dane zdalnie? Jak na razie, to odczytywałem z licznika i zapisywałem na kartce. Planuje podpięcie jakiegoś atmelka i zdalny odczyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 30.11.2016 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Planuje podpięcie jakiegoś atmelka i zdalny odczyt Możesz przetłumaczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 30.11.2016 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Możesz przetłumaczyć? Atmelek = mikrokontroler jednoukładowy firmy ATMEL To co już kiedyś pokazywałem Serwer (Easy IoT) na Raspberry Pi plus sieć czujników na ATMega328P (arduino mini pro) a komunikacja poprzez NRF24L01+. Właśnie walczę z licznikiem wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 01.12.2016 06:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 Zmotywowałeś mnie i wczoraj podpiąłem się pod licznik ... a w zasadzie pod diodę LED, która daje impuls co 1 Wh Wyniki wyglądają tak : Dzięki temu właśnie zauważyłem, że coś się pokićkało chyba z programem tygodniowym CWU, bo powinna ok 3:30 podgrzać wodę a ona tylko grzała dom. Za parę dni zrobię sobie analizę ile prądu ciągnie w tańszej o droższej taryfie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 01.12.2016 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 Zmotywowałeś mnie i wczoraj podpiąłem się pod licznik ... a w zasadzie pod diodę LED, która daje impuls co 1 Wh Wyniki wyglądają tak : [ATTACH=CONFIG]374755[/ATTACH] Dzięki temu właśnie zauważyłem, że coś się pokićkało chyba z programem tygodniowym CWU, bo powinna ok 3:30 podgrzać wodę a ona tylko grzała dom. Za parę dni zrobię sobie analizę ile prądu ciągnie w tańszej o droższej taryfie Kurde jakie Ty masz fajne zabawki do tego... ja czekam na zestaw do monitorowania od GHSa... na gwiazdę ma być. Poza tym od dziś witam w świecie dwóch taryf i weekendu Jestem otwarty na pomysły jak to sensownie ustawić - bo pierwsze podejście przywitało mnie rano gorącą woda pod prysznicem - i zimnymi podłogami (19st w środku). Ustawienia teraz mam takie: CO: 3:00 - 5:55 | 13:05-14:55 = 24st | reszta dnia 19st. CWU: 3:00 - 5:55 | 13:05-14:55 = 45st | reszta dnia 39st. No i rano było zimno... z 22st wieczorem do 19,5st rano Co jest nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 01.12.2016 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 ... Co jest nie tak? CWU: 3:00 - 5:55 zamiast tego ustaw inne godziny nocne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 01.12.2016 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 Ustawienia teraz mam takie: CO: 3:00 - 5:55 | 13:05-14:55 = 24st | reszta dnia 19st. CWU: 3:00 - 5:55 | 13:05-14:55 = 45st | reszta dnia 39st. Co jest nie tak? Przecież CWU nie musi być grzane tak wysoko przez prawie 2 godziny. Ustaw np od 3-4 albo od 4-5 w zależności na którą godzinę potrzebujesz najwcześniej ciepłą wodę. Nie wiem jak dużo czasu potrzebujesz aby podłoga się nagrzała od momentu jak pompa zaczyna pracę, ale ustaw sobie na tyle długi czas przed żeby zdążyła się nagrzać. Ciepła woda aż tak szybko nie ostygnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 01.12.2016 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 Przecież CWU nie musi być grzane tak wysoko przez prawie 2 godziny. Ustaw np od 3-4 albo od 4-5 w zależności na którą godzinę potrzebujesz najwcześniej ciepłą wodę. Nie wiem jak dużo czasu potrzebujesz aby podłoga się nagrzała od momentu jak pompa zaczyna pracę, ale ustaw sobie na tyle długi czas przed żeby zdążyła się nagrzać. Ciepła woda aż tak szybko nie ostygnie. Rano podnosimy się 5-5:30 więc woda powinna być już ciepła. Myślisz, ze jak zostawię CWU: 4-5:55 (bo żona godzinę później ogarnia rzeczywistość) to reszta zostanie na podłogę? Zwiększyłem prędkość kompresora do 100rpm i podgrzewanie wody zajmuje naprawdę chwilę. No i ważne pytanie którego odpowiedzi nie znalazłem w instrukcji: Czy jak ustawiam przedział np 3-5:00 - to Pompa zaczyna grzać OD 3:00 żeby osiągnąć zadany parametr, czy Pompa grzeje już wcześniej żeby zadany parametr osiągnąć NA 3:00 ...wiesz może? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 01.12.2016 09:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 No i ważne pytanie którego odpowiedzi nie znalazłem w instrukcji: Czy jak ustawiam przedział np 3-5:00 - to Pompa zaczyna grzać OD 3:00 żeby osiągnąć zadany parametr, czy Pompa grzeje już wcześniej żeby zadany parametr osiągnąć NA 3:00 ...wiesz może? Od tej godziny zaczyna grzać i w danym przedziale czasowym utrzymuje zadane parametry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 01.12.2016 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 Od tej godziny zaczyna grzać i w danym przedziale czasowym utrzymuje zadane parametry ok czyli spokojnie mogę dać jej 30min na podgrzanie wody (z 39 do 45 to przecież nie jakaś masakra chyba) i mieć przedział 4:30-6:00. Pytanie czy jest sens grzać CWU w 13-15:00 żeby wieczorkiem jakaś ciepła była jeszcze w zasobniku pod prysznic.... Kolejne pytanie: Histereza - mam grzanie na 45. Histereza 2K - a woda przestaje się grzać po przekroczeniu 48st.... I czym do diabła jest histereza sprężarki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 01.12.2016 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 ok czyli spokojnie mogę dać jej 30min na podgrzanie wody (z 39 do 45 to przecież nie jakaś masakra chyba) i mieć przedział 4:30-6:00. Musisz spróbować, ale chyba powinno być ok. Pytanie czy jest sens grzać CWU w 13-15:00 żeby wieczorkiem jakaś ciepła była jeszcze w zasobniku pod prysznic.... Ja tak grzeje, ale u mnie cały czas ktoś jest w domu więc zawsze jest popyt na wodę. Kolejne pytanie: Histereza - mam grzanie na 45. Histereza 2K - a woda przestaje się grzać po przekroczeniu 48st.... I czym do diabła jest histereza sprężarki? Hmmm ... Pytaj GHS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 01.12.2016 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 Ja tak grzeje, ale u mnie cały czas ktoś jest w domu więc zawsze jest popyt na wodę. I do jakiej temp grzejesz? 45st czy bierzesz poprawkę ze do 22:00 spadnie o parę stopni a ciepłe prysznice sa lepsze od zimnych? Kolega z forum mówił że grzeje do 49 i do wieczora mu wytrzymuje. Hmmm ... Pytaj GHS Już mamy gorącą linię nie zdziwię się jak kiedyś do mnie przyjedzie - zabierze wszystko i rzuci "nie znamy się" na odchodne Dzięki bogu wszystko działa fajnie - aż sam jestem zaskoczony, że to ciepło jednak skądś się jednak pojawia - i to nawet jest w zgodzie z symulacją którą GHS nam zrobił na początku i na podstawie której zdecydowaliśmy o jego ofercie. Mamy rozjazd raptem 5% - a to cały czas 1 sezon grzania... Szkoda, że innych dostawców nie mieliśmy tak sprawnych i kumatych ... ale to historia na inny wątek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 01.12.2016 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 I do jakiej temp grzejesz? 45st czy bierzesz poprawkę ze do 22:00 spadnie o parę stopni a ciepłe prysznice sa lepsze od zimnych? Kolega z forum mówił że grzeje do 49 i do wieczora mu wytrzymuje. Nie pamiętam, ale chyba do 45 i zazwyczaj wystarcza do kąpieli córki ok 19 Już mamy gorącą linię nie zdziwię się jak kiedyś do mnie przyjedzie - zabierze wszystko i rzuci "nie znamy się" na odchodne Na szczęście jest cierpliwy ... nie to co "dajmy szansę firmie ..." Dzięki bogu wszystko działa fajnie - aż sam jestem zaskoczony, że to ciepło jednak skądś się jednak pojawia - i to nawet jest w zgodzie z symulacją którą GHS nam zrobił na początku i na podstawie której zdecydowaliśmy o jego ofercie. Mamy rozjazd raptem 5% - a to cały czas 1 sezon grzania... Szkoda, że innych dostawców nie mieliśmy tak sprawnych i kumatych ... ale to historia na inny wątek... Znam to. GHS to pasjonat pomp ciepła i zawsze fajnie mi się z nim dyskutuje o rożnych aspektach , rozwiązaniach związanych z PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 01.12.2016 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 Nie pamiętam, ale chyba do 45 i zazwyczaj wystarcza do kąpieli córki ok 19 Kurde muszę spróbować... potem najwyżej podbiję sobie o 1st... powinno wystarczyć... a potem i tak po 22:00 może dać ognia na chwilkę (z grubsza żyjemy w nocy). Na szczęście jest cierpliwy ... nie to co "dajmy szansę firmie ..." Hehehe... tia.... Znam to. GHS to pasjonat pomp ciepła i zawsze fajnie mi się z nim dyskutuje o rożnych aspektach , rozwiązaniach związanych z PC. To prawda. My się nie znamy zupełnie na tym i od początku podobało nam się to, że nie cudował - nie opowiadał bajek - to policzył - tam sprawdził - o to zapytał - powiedział prosto "to się da - to da się inaczej - tamto to bajki"... po tych wszystkich innych "magikach" których spotkaliśmy na etapie wyboru była to miła odmiana. Tak mu zostało do dziś. Fajny konkretny facet. Wie co oferuje i nie opowiada "marketingowych bajeczek". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts