Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła SmartHeat

jgrolik

Recommended Posts

• Odpowiedzi 774
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zmotywowałeś mnie i wczoraj podpiąłem się pod licznik ... a w zasadzie pod diodę LED, która daje impuls co 1 Wh

Wyniki wyglądają tak :

Licznik.jpg

Dzięki temu właśnie zauważyłem, że coś się pokićkało chyba z programem tygodniowym CWU, bo powinna ok 3:30 podgrzać wodę a ona tylko grzała dom. Za parę dni zrobię sobie analizę ile prądu ciągnie w tańszej o droższej taryfie :-)

Zmotywowałeś mnie i wczoraj podpiąłem się pod licznik ... a w zasadzie pod diodę LED, która daje impuls co 1 Wh

Wyniki wyglądają tak :

[ATTACH=CONFIG]374755[/ATTACH]

Dzięki temu właśnie zauważyłem, że coś się pokićkało chyba z programem tygodniowym CWU, bo powinna ok 3:30 podgrzać wodę a ona tylko grzała dom. Za parę dni zrobię sobie analizę ile prądu ciągnie w tańszej o droższej taryfie :-)

Kurde jakie Ty masz fajne zabawki do tego... ja czekam na zestaw do monitorowania od GHSa... na gwiazdę ma być. Poza tym od dziś

witam w świecie dwóch taryf i weekendu :)

Jestem otwarty na pomysły jak to sensownie ustawić - bo pierwsze podejście przywitało mnie rano gorącą woda pod prysznicem - i zimnymi podłogami (19st w środku).

Ustawienia teraz mam takie:

CO: 3:00 - 5:55 | 13:05-14:55 = 24st | reszta dnia 19st.

CWU: 3:00 - 5:55 | 13:05-14:55 = 45st | reszta dnia 39st.

No i rano było zimno... z 22st wieczorem do 19,5st rano

Co jest nie tak?

Ustawienia teraz mam takie:

CO: 3:00 - 5:55 | 13:05-14:55 = 24st | reszta dnia 19st.

CWU: 3:00 - 5:55 | 13:05-14:55 = 45st | reszta dnia 39st.

Co jest nie tak?

Przecież CWU nie musi być grzane tak wysoko przez prawie 2 godziny. Ustaw np od 3-4 albo od 4-5 w zależności na którą godzinę potrzebujesz najwcześniej ciepłą wodę. Nie wiem jak dużo czasu potrzebujesz aby podłoga się nagrzała od momentu jak pompa zaczyna pracę, ale ustaw sobie na tyle długi czas przed żeby zdążyła się nagrzać. Ciepła woda aż tak szybko nie ostygnie.

Przecież CWU nie musi być grzane tak wysoko przez prawie 2 godziny. Ustaw np od 3-4 albo od 4-5 w zależności na którą godzinę potrzebujesz najwcześniej ciepłą wodę. Nie wiem jak dużo czasu potrzebujesz aby podłoga się nagrzała od momentu jak pompa zaczyna pracę, ale ustaw sobie na tyle długi czas przed żeby zdążyła się nagrzać. Ciepła woda aż tak szybko nie ostygnie.

Rano podnosimy się 5-5:30 więc woda powinna być już ciepła. Myślisz, ze jak zostawię CWU: 4-5:55 (bo żona godzinę później ogarnia rzeczywistość) to reszta zostanie na podłogę? Zwiększyłem prędkość kompresora do 100rpm i podgrzewanie wody zajmuje naprawdę chwilę.

No i ważne pytanie którego odpowiedzi nie znalazłem w instrukcji:

Czy jak ustawiam przedział np 3-5:00 - to

1. Pompa zaczyna grzać OD 3:00 żeby osiągnąć zadany parametr, czy
  2. Pompa grzeje już wcześniej żeby zadany parametr osiągnąć NA 3:00

...wiesz może?

No i ważne pytanie którego odpowiedzi nie znalazłem w instrukcji:

Czy jak ustawiam przedział np 3-5:00 - to

1. Pompa zaczyna grzać OD 3:00 żeby osiągnąć zadany parametr, czy
  2. Pompa grzeje już wcześniej żeby zadany parametr osiągnąć NA 3:00

...wiesz może?

Od tej godziny zaczyna grzać i w danym przedziale czasowym utrzymuje zadane parametry

Od tej godziny zaczyna grzać i w danym przedziale czasowym utrzymuje zadane parametry

ok czyli spokojnie mogę dać jej 30min na podgrzanie wody (z 39 do 45 to przecież nie jakaś masakra chyba) i mieć przedział 4:30-6:00.

Pytanie czy jest sens grzać CWU w 13-15:00 żeby wieczorkiem jakaś ciepła była jeszcze w zasobniku pod prysznic....

Kolejne pytanie:

Histereza - mam grzanie na 45. Histereza 2K - a woda przestaje się grzać po przekroczeniu 48st....

I czym do diabła jest histereza sprężarki?

:)

ok czyli spokojnie mogę dać jej 30min na podgrzanie wody (z 39 do 45 to przecież nie jakaś masakra chyba) i mieć przedział 4:30-6:00.

Musisz spróbować, ale chyba powinno być ok.

Pytanie czy jest sens grzać CWU w 13-15:00 żeby wieczorkiem jakaś ciepła była jeszcze w zasobniku pod prysznic....

Ja tak grzeje, ale u mnie cały czas ktoś jest w domu więc zawsze jest popyt na wodę.

Kolejne pytanie:

Histereza - mam grzanie na 45. Histereza 2K - a woda przestaje się grzać po przekroczeniu 48st....

I czym do diabła jest histereza sprężarki? :)

Hmmm ... Pytaj GHS :-)

Ja tak grzeje, ale u mnie cały czas ktoś jest w domu więc zawsze jest popyt na wodę.

I do jakiej temp grzejesz? 45st czy bierzesz poprawkę ze do 22:00 spadnie o parę stopni a ciepłe prysznice sa lepsze od zimnych? ;) Kolega z forum mówił że grzeje do 49 i do wieczora mu wytrzymuje.

Hmmm ... Pytaj GHS :-)

Już mamy gorącą linię ;) nie zdziwię się jak kiedyś do mnie przyjedzie - zabierze wszystko i rzuci "nie znamy się" na odchodne ;)

Dzięki bogu wszystko działa fajnie - aż sam jestem zaskoczony, że to ciepło jednak skądś się jednak pojawia - i to nawet jest w zgodzie z symulacją którą GHS nam zrobił na początku i na podstawie której zdecydowaliśmy o jego ofercie. Mamy rozjazd raptem 5% - a to cały czas 1 sezon grzania...

Szkoda, że innych dostawców nie mieliśmy tak sprawnych i kumatych ... ale to historia na inny wątek... :bash:

I do jakiej temp grzejesz? 45st czy bierzesz poprawkę ze do 22:00 spadnie o parę stopni a ciepłe prysznice sa lepsze od zimnych? ;) Kolega z forum mówił że grzeje do 49 i do wieczora mu wytrzymuje.

Nie pamiętam, ale chyba do 45 i zazwyczaj wystarcza do kąpieli córki ok 19

Już mamy gorącą linię ;) nie zdziwię się jak kiedyś do mnie przyjedzie - zabierze wszystko i rzuci "nie znamy się" na odchodne ;)

Na szczęście jest cierpliwy ... nie to co "dajmy szansę firmie ..." :-D

Dzięki bogu wszystko działa fajnie - aż sam jestem zaskoczony, że to ciepło jednak skądś się jednak pojawia - i to nawet jest w zgodzie z symulacją którą GHS nam zrobił na początku i na podstawie której zdecydowaliśmy o jego ofercie. Mamy rozjazd raptem 5% - a to cały czas 1 sezon grzania...

Szkoda, że innych dostawców nie mieliśmy tak sprawnych i kumatych ... ale to historia na inny wątek... :bash:

Znam to.

GHS to pasjonat pomp ciepła i zawsze fajnie mi się z nim dyskutuje o rożnych aspektach , rozwiązaniach związanych z PC.

Nie pamiętam, ale chyba do 45 i zazwyczaj wystarcza do kąpieli córki ok 19

Kurde muszę spróbować... potem najwyżej podbiję sobie o 1st... powinno wystarczyć... a potem i tak po 22:00 może dać ognia na chwilkę (z grubsza żyjemy w nocy).

Na szczęście jest cierpliwy ... nie to co "dajmy szansę firmie ..." :-D

Hehehe... tia.... :)

Znam to.

GHS to pasjonat pomp ciepła i zawsze fajnie mi się z nim dyskutuje o rożnych aspektach , rozwiązaniach związanych z PC.

To prawda. My się nie znamy zupełnie na tym i od początku podobało nam się to, że nie cudował - nie opowiadał bajek - to policzył - tam sprawdził - o to zapytał - powiedział prosto "to się da - to da się inaczej - tamto to bajki"... po tych wszystkich innych "magikach" których spotkaliśmy na etapie wyboru była to miła odmiana. Tak mu zostało do dziś. Fajny konkretny facet. Wie co oferuje i nie opowiada "marketingowych bajeczek".