Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła SmartHeat

jgrolik

Recommended Posts

Mam pytanie do użytkowników:

1. Czy wiecie może czemu temp nominalna dla temp zadanej i redukcji pokazuje taką samą wartość? Norm mam 24 - red:21 - a w obu widzę taką samą wartość którą pompa sobie wylicza. Czy dla redukcji to nie powinno być niższe?

2. Czy to normalne że pompa działa nie do osiągnięcia temp zasilania - tylko do temp powrotu?

3. Czy korzystacie z maxymalnej wydajności sprężarki (130rpm) czy może macie ją przyciętą z jakiegoś powodu?

4. Skoro pompa ma dostępny MAX - to czemu w menu sprężarka widzę WYMAGANIE 100% - WYDAJNOŚĆ 75%? Skąd to się bierze? Czemu pompa zachowuje taki "zapas"?

EDIT
    Ok to już wiem - pompa po prostu ma jakby drugą "krzywą" za pomocą której odnajduje sobie prawdłową moc z przedziału min.rpm / max rpm. Podniosłem min - i teraz jest 1:1. Dziwne ale tak to działa.

Będę wdzięczny za pomoc :)

Edytowane przez True0Man

• Odpowiedzi 774
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pytanie do użytkowników:

1. Czy wiecie może czemu temp nominalna dla temp zadanej i redukcji pokazuje taką samą wartość? Norm mam 24 - red:21 - a w obu widzę taką samą wartość którą pompa sobie wylicza. Czy dla redukcji to nie powinno być niższe?
  2. Czy to normalne że pompa działa nie do osiągnięcia temp zasilania - tylko do temp powrotu?
  3. Czy korzystacie z maxymalnej wydajności sprężarki (130rpm) czy może macie ją przyciętą z jakiegoś powodu?
  4. Skoro pompa ma dostępny MAX - to czemu w menu sprężarka widzę WYMAGANIE 100% - WYDAJNOŚĆ 75%? Skąd to się bierze? Czemu pompa zachowuje taki "zapas"?

Będę wdzięczny za pomoc :)

Ad 1. Bo temperatura, którą aktualnie pokazuje zależy od tego czy w tym momencie jest czas na normalną , czy obniżoną temperaturę. Jak wejdzie Ci w okienko obniżonej to ta wartość zmieni się na wartość obniżoną. Po prostu pokazuje aktualną wartość. Taki mały niuans do poprawy.

Ad2. Tak, to normalne, bo to temperatura powrotu "mówi" pompie, czy dom/podłogówka nagrzała się do właściwej temperatury.

Ad 3. Ja nie korzystam ... bo nie potrzebuje. Z resztą dzięki temu pompa mniej wychładza DZ (zaleta inwertora) Ja mam ograniczone do ok 70 Hz (przy której według danych technicznych pompa ma największą sprawność)

Ad 4. O ile nie masz ograniczonej maksymalnej prędkości inwertora, to po prostu pompa sobie moduluje aby jak najekonomiczniej wykorzystywać DZ. Jeśli wymaganie 100% będzie przez dłuższy czas to pompa w końcu dojdzie do 100%, W tej wersji oprogramowania pompa stopniowo( powoli ) dopasowuje się do wymagań. We wcześniejszej wersji było tak iż na początku pompa wchodziła od razu na pełną moc i potem stopniowo zmniejszała prędkość/moc.

Zapewne masz ustawione sterowanie pompą w trybie sterowania proporcjonalnym. Jest też możliwość ustawienie trybu sterowania PID wtedy pompa sumuje (nie wiem z jakimi współczynnikami) trzy wartości (proporcjonalną do temperatury zewn. + szybkość zmiany temp zewn (różniczka) + całkowanie (coś co odpowiada za stałą czasową-tylko nie wiem domu czy grzejnika )

Ad 1. Bo temperatura, którą aktualnie pokazuje zależy od tego czy w tym momencie jest czas na normalną , czy obniżoną temperaturę. Jak wejdzie Ci w okienko obniżonej to ta wartość zmieni się na wartość obniżoną. Po prostu pokazuje aktualną wartość. Taki mały niuans do poprawy.

No ale właśnie nie pokazuje. Niby pompa zaczyna działać "inaczej" - ale temp normatywna się nie zmienia w ogóle. Ani w ustawieniach - ani potem w komunikacie o grzaniu. To możliwe że ten sam błąd występuje w dwóch miejscach? Efektem jest to że pompa po prostu pracuje cały czas - zmienia się wydajność - ale nie ma w ogóle praktycznie przerw bo temp powrotu z uwzględnieniem histerezy nie jest osiągnięta. Chyba że to histereza jest za mała i jak pompa zwalnia - to stygnie - więc wraca od razu wyżej bez przerwy.

Ad2. Tak, to normalne, bo to temperatura powrotu "mówi" pompie, czy dom/podłogówka nagrzała się do właściwej temperatury.

No ok - tylko jakimś cudem tego powrotu nigdy nie mogę osiągnąć - pompa ma histerezę 1K (czyli przy 21st powinna działać w zakresie 20.5-21.5) a ona po prostu sobie działa. Może niepotrzebnie oczekuję że się w końcu wyłączy - ale kiedy w takim razie ma następować regeneracja DZ?

Ad 3. Ja nie korzystam ... bo nie potrzebuje. Z resztą dzięki temu pompa mniej wychładza DZ (zaleta inwertora) Ja mam ograniczone do ok 70 Hz (przy której według danych technicznych pompa ma największą sprawność)

70Hz... to jak to się ma do rpm? Ja mam przedział do wpisania - stałą wartość mam tylko w CWU.

Ad 4. O ile nie masz ograniczonej maksymalnej prędkości inwertora, to po prostu pompa sobie moduluje aby jak najekonomiczniej wykorzystywać DZ. Jeśli wymaganie 100% będzie przez dłuższy czas to pompa w końcu dojdzie do 100%, W tej wersji oprogramowania pompa stopniowo( powoli ) dopasowuje się do wymagań. We wcześniejszej wersji było tak iż na początku pompa wchodziła od razu na pełną moc i potem stopniowo zmniejszała prędkość/moc.

To by się zgadzało - za te "rozpędy/hamowania" odpowiada histereza sprężarki.

Zapewne masz ustawione sterowanie pompą w trybie sterowania proporcjonalnym. Jest też możliwość ustawienie trybu sterowania PID wtedy pompa sumuje (nie wiem z jakimi współczynnikami) trzy wartości (proporcjonalną do temperatury zewn. + szybkość zmiany temp zewn (różniczka) + całkowanie (coś co odpowiada za stałą czasową-tylko nie wiem domu czy grzejnika )

To już jakieś cuda :) Na razie zostanę przy P bo inaczej wszystko rozlegujuję i nie będzie punktów odniesienia.

Pytanie:

Jak to teraz masz ustawione - jak ustawisz na pompie że ma grzać 21 to faktycznie to 21 ogarniasz w domu czy wychodzi Ci jakaś inna (bez zysków bytowych czy innych dodatków)?

No ale właśnie nie pokazuje. Niby pompa zaczyna działać "inaczej" - ale temp normatywna się nie zmienia w ogóle. Ani w ustawieniach - ani potem w komunikacie o grzaniu. To możliwe że ten sam błąd występuje w dwóch miejscach? Efektem jest to że pompa po prostu pracuje cały czas - zmienia się wydajność - ale nie ma w ogóle praktycznie przerw bo temp powrotu z uwzględnieniem histerezy nie jest osiągnięta. Chyba że to histereza jest za mała i jak pompa zwalnia - to stygnie - więc wraca od razu wyżej bez przerwy.

A jak masz ustawione przedziały czasowe dla CO ?

Najprościej to sprawdzić w ten sposób, że w czasie normalnym zmień nieco tą temperaturę i powinna się zmienić oczekiwana temperatura GZ. Gdy będziesz miał okres obniżenia temperatury to jak zmienisz nieco temperaturę normalną , to nie powinno zmienić się wskazanie normalnej, natomiast jak zmienisz temperaturę obniżoną to powinna zmienić się oczekiwana temperatura GZ.

No ok - tylko jakimś cudem tego powrotu nigdy nie mogę osiągnąć - pompa ma histerezę 1K (czyli przy 21st powinna działać w zakresie 20.5-21.5) a ona po prostu sobie działa. Może niepotrzebnie oczekuję że się w końcu wyłączy - ale kiedy w takim razie ma następować regeneracja DZ?

70Hz... to jak to się ma do rpm? Ja mam przedział do wpisania - stałą wartość mam tylko w CWU.

U mnie histereza to 2 K, bo przy 1K zbyt często włączała i wyłączała się.

RPM ? Tam ustawiasz Hz. Dla CO masz przedział minimum i max. Dla CWU masz bodajże tylko max do ustawienia... nie pamiętam teraz dokładnie.

To by się zgadzało - za te "rozpędy/hamowania" odpowiada histereza sprężarki.

Histereza odpowiada za to jak często będzie się włączać i wyłączać pompa, ale nie znam dokładnego algorytmu sterowania częstotliwością pracy inwertora.

Jak to teraz masz ustawione - jak ustawisz na pompie że ma grzać 21 to faktycznie to 21 ogarniasz w domu czy wychodzi Ci jakaś inna (bez zysków bytowych czy innych dodatków)?

Ja nie sugeruje się tym ustawieniem, bo jak na razie to przy ustawieniu 20 mam w domu 23-24 C a nawet do 25 (ale moje Panie lubią ciepełko)

A jak masz ustawione przedziały czasowe dla CO ?

Najprościej to sprawdzić w ten sposób, że w czasie normalnym zmień nieco tą temperaturę i powinna się zmienić oczekiwana temperatura GZ. Gdy będziesz miał okres obniżenia temperatury to jak zmienisz nieco temperaturę normalną , to nie powinno zmienić się wskazanie normalnej, natomiast jak zmienisz temperaturę obniżoną to powinna zmienić się oczekiwana temperatura GZ.

Teraz wygląda to tak:

CO: 24st - 1:00 - 6:00 (powoli sobie rośnie) | 13:00 - 15:00

CO: 21st - pozostałe

No i cały czas taka sama temp powrotu. Jak w domu jest gorąco (np teraz jest prawie 24st bo podłoga oddaje poranne grzanie) to pompa pracuje na 21st. Nie wiem po co - ale może albo dom tak szybko traci - albo krzywa jest za wysoko windując temp powrotu za wysoko do stanu faktycznego.

U mnie histereza to 2 K, bo przy 1K zbyt często włączała i wyłączała się.

RPM ? Tam ustawiasz Hz. Dla CO masz przedział minimum i max. Dla CWU masz bodajże tylko max do ustawienia... nie pamiętam teraz dokładnie.

Tak - dla CO masz przedział min/max wyrażony w rpm - a dla CWU masz tylko max.rpm.

Jakie masz przedziały dla CO pamiętasz może?

Czy dla regeneracji DZ korzystniejsze jest kiedy pompa działa mocniej - ale z przerwami - czy po mału ale dłużej?

Histereza odpowiada za to jak często będzie się włączać i wyłączać pompa, ale nie znam dokładnego algorytmu sterowania częstotliwością pracy inwertora.

1K = 1stC - ale do końca nie wiem czy 21 (20-22) czy 21 (20.5-21.5).

Ja nie sugeruje się tym ustawieniem, bo jak na razie to przy ustawieniu 20 mam w domu 23-24 C a nawet do 25 (ale moje Panie lubią ciepełko)

No właśnie ja chyba też muszę przestać bo do tej pory frustrowałem się że temp z pompy to nie była ta w domu - ale może

Teraz wygląda to tak:

CO: 24st - 1:00 - 6:00 (powoli sobie rośnie) | 13:00 - 15:00

CO: 21st - pozostałe

No i cały czas taka sama temp powrotu. Jak w domu jest gorąco (np teraz jest prawie 24st bo podłoga oddaje poranne grzanie) to pompa pracuje na 21st. Nie wiem po co - ale może albo dom tak szybko traci - albo krzywa jest za wysoko windując temp powrotu za wysoko do stanu faktycznego.

Dziwne. Czy sprawdzałeś ile Ci pokazuje pomiędzy 13 a 15 ?

Chociaż, ja miałem ostatnio nieco odwrotny problem, bo zacząłem się bawić tymi czasami i pompa nie zaczęła mi podgrzewać bardziej domu o tej 13, bo napięcie spadło i pompa się zawiesiła (żona zresetowała pompę) a jak wróciłem do domu wieczorem, to akurat wyłączyli prąd. Wyglądało to tak jakby program tygodniowy się zawiesił... nie tylko CO ale i CWU ... przynajmniej częściowo, bo w weekend chyba CWU grzało dobrze tylko w tygodniu nie bardzo.

Zauważyłem to bo na moim monitoringu pompa nie podgrzewała mi CWU nad ranem w ciągu tygodnia do wyższej temperatury, tylko utrzymywała niższą.

Przyjrzę się temu dokładniej dopiero w święta jak będę w tygodniu w domu i pokombinuję z ustawieniami czasowymi.

Tak - dla CO masz przedział min/max wyrażony w rpm - a dla CWU masz tylko max.rpm.

Jakie masz przedziały dla CO pamiętasz może?

W takim razie są błędnie podpisane, bo RPM - to obroty na minutę a Hz obroty na sekundę :-) Natomiast to co się definiuje to na pewno Hz.

Ja mam 30 -70 dla CO i 70 dla CWU.

Co do przedziałów, to musisz eksperymentalnie sobie dostosować do swojego domu, bo to zależy od tego jak szybko dom się wychładza nagrzewa.

Czy dla regeneracji DZ korzystniejsze jest kiedy pompa działa mocniej - ale z przerwami - czy po mału ale dłużej?

1K = 1stC - ale do końca nie wiem czy 21 (20-22) czy 21 (20.5-21.5).

To będzie nie tyle 21 +- 1 (20-22) tylko tyczy się to temperatury powrotu z GZ obliczonej z krzywej grzewczej +- 1K a to nie będzie odpowiadało temperaturze w domu bo podłogówka ma sporą bezwładność w oddawaniu ciepła.

No właśnie ja chyba też muszę przestać bo do tej pory frustrowałem się że temp z pompy to nie była ta w domu - ale może

Da się to ustawić, tylko trzeba obniżyć krzywą grzewczą a nie temperaturę.

Jak na polu będzie chłodniej a w domu robi się cieplej, to trzeba obniżyć temperaturę powrotu GZ przy -20 (lub podnieść gdyby robiło się chłodniej).

W przypadku wyższych temperatur robi się analogicznie tylko dla drugiego punku krzywej grzewczej.

Różnice w temperaturach w różnych pomieszczeniach regulujesz rotametrami na podłogówce.

faktycznie - sam zdążyłem zauważyć że temp powrotu jest dla danego "okna" w jakim pompa się znajduje - jak jest w niższym - podaje dla niższego - analogicznie dla wyższej wartości.

Poustawiałem - wszystko super. I dziś 2st na zew - temp zasilania 34st.... temp powrostu 26st... jakby gdzieś coś było otwarte... a nie jest... poza tym pompa grzeje i na podłodze tego nie czuć :( zrobiłem restart bo w ciągu dnia nie było prądu chyba przez chwilę.

Ciężko mi uwierzyć że mówimy o tych samych parametrach. Jeśli pompa ma max wydajność sprężarki przy 130rpm - a Ty podajesz że masz 70 (rpm = Hz)...czyli połowę...to jakim cudem przy ustawionych 20st masz 25 w domu? Jak wygląda Twoja krzywa i czy Twoja pompa w ogóle kiedyś się wyłącza? ;)

To nie do końca tak. Tam gdzie mam ekran INFORMACJE/SPRĘŻRKA i podane wydajności... możesz ustawić sprężarkę żeby w razie potrzeby pracowała na 130rpm = 100%... ale jak masz "minimum" za nisko - to nigdy nie spełnia 100% zapytania z pompy - toteż temp powrotu nie może być osiągnięta. Co jest dziwne bo wydawało mi się że PC dobierze sobie większą moc - ale ona stoi czyniąc z "rpm" też funkcję liniową.

Tak. Nie przyszło mi to do głowy żeby coś zmienić. To chyba w przypadku czujnika pokojowego ma sens.

Laickie pytanie - ostatnio rozmawialiście o ciśnieniach. Mam do pompy dwa zbiorniki które wyglądają jak butle gazowe. jeden zawsze pokazuje 0 - drugi jakieś 2.4 BAR. Co to jest?

Panowie jaki macie pobór pradu dzienny?

W październiku: ~16kW

W listopadzie: ~18kW

Grudzień leci hardcorowo bo trochę się bawię chcą wykorzystać dwie taryfy - a trochę mi od dwoch trzech dni pompę restartują.

No i 200m.kw. Plus mostek liniowy dookoła domu. Plus jeszcze ze dwa mniejsze.

Plus to czego nie widać na razie...

Laickie pytanie - ostatnio rozmawialiście o ciśnieniach. Mam do pompy dwa zbiorniki które wyglądają jak butle gazowe. jeden zawsze pokazuje 0 - drugi jakieś 2.4 BAR. Co to jest?

Na którym masz 0 ? Na tym, który jest podpięty do DZ czy GZ ?

Wcześniej też tak było ?

Opcje są dwie. Zakręcony zawór, przy naczyniu wzbiorczym ... lub nieszczelność DZ/GZ .

Lepiej sprawdź to czym prędzej.

Edytowane przez jgrolik

Poustawiałem - wszystko super. I dziś 2st na zew - temp zasilania 34st.... temp powrostu 26st... jakby gdzieś coś było otwarte... a nie jest... poza tym pompa grzeje i na podłodze tego nie czuć :( zrobiłem restart bo w ciągu dnia nie było prądu chyba przez chwilę.

Może trafiłeś w moment gdy pompa startowała. Wtedy w trybie CO na początku grzeje z większą mocą a dopiero po pewnym czasie zmniejsza moc.

Ciężko mi uwierzyć że mówimy o tych samych parametrach. Jeśli pompa ma max wydajność sprężarki przy 130rpm - a Ty podajesz że masz 70 (rpm = Hz)...czyli połowę...to jakim cudem przy ustawionych 20st masz 25 w domu? Jak wygląda Twoja krzywa i czy Twoja pompa w ogóle kiedyś się wyłącza? ;)

Krzywą mam taką:

-20 C > 33 C

15 C > 25 C

I zapomniałbym, teraz mam ustawione 21 C od 00:00 do 6:00 oraz od 14:00 do 15:00 a w pozostałym czasie 19 C. Histereza CO 2K (+-2)

Wyłącza się wyłącza. Co prawda wcześniej pracowała w krótszych cyklach. Od kilku dni kombinuję z lepszym wykorzystaniem II taryfy i za ostatnie 24 h wykres wygląda tak :

PCi.jpg

Dodane po chwili : Te wysokie słupki to grzanie CWU te niskie to ogrzewanie domu

To nie do końca tak. Tam gdzie mam ekran INFORMACJE/SPRĘŻRKA i podane wydajności... możesz ustawić sprężarkę żeby w razie potrzeby pracowała na 130rpm = 100%... ale jak masz "minimum" za nisko - to nigdy nie spełnia 100% zapytania z pompy - toteż temp powrotu nie może być osiągnięta. Co jest dziwne bo wydawało mi się że PC dobierze sobie większą moc - ale ona stoi czyniąc z "rpm" też funkcję liniową.

Po części masz rację, jak podniesiesz minimalną częstotliwość to pompa będzie miała minimalną moc wyższą ... więc za pomocą tego parametru możesz ustawić sobie przy jakiej temperaturze pompa zacznie pracować 24/24 na cele CO ... ale jak będziesz tak ciągle podnosił to okaże się że w końcu zrobisz z niej pompę ON/OFF :-D Musisz znaleźć optimum

To chyba w przypadku czujnika pokojowego ma sens.

Nie mam pojęcia kiedy to się najlepiej sprawdzi ... natomiast z tego co wiem, to nie tak prosto ustawić regulator PID tak aby pracował stabilnie.

Edytowane przez jgrolik

Na którym masz 0 ? Na tym, który jest podpięty do DZ czy GZ ?

Wcześniej też tak było ?

Opcje są dwie. Zakręcony zawór, przy naczyniu wzbiorczym ... lub nieszczelność DZ/GZ .

Lepiej sprawdź to czym prędzej.

jest wpięty na dole z prawej strony pompy. na początku jak czasami "drgnął" do 0.2 to wszystko.

Może to nieszczelność i dlatego miałem cały czas taką dużą różnicę między powrotem a zasilaniem? teraz jest wyjątkowo wysoka bo aż 9st... zupełnie jakby dom był cały czas otwarty na oścież... a jest ciepło bo ~2st na zew.

Może trafiłeś w moment gdy pompa startowała. Wtedy w trybie CO na początku grzeje z większą mocą a dopiero po pewnym czasie zmniejsza moc.

Krzywą mam taką:

X2 -20 C > Y2 33 C

X1 15 C > Y1 25 C

Ok no to popatrz.

jgrolik.JPG

Czyli zasilanie przy 2st wychodzi Ci jakieś 28st. i z tego masz 24-25st w środku? Mieszkasz w termosie :)

Dla mnie to niestety wynik nie do osiągnięcia na dzień dzisiejszy - mostek załatwia sprawę (szpara między elewacją a ocieplonym fundamentem - musze w końcu jakąś pianką to zalać bo nic innego już z tym chyba nie zrobią :(

Zgadza się?

I zapomniałbym, teraz mam ustawione 21 C od 00:00 do 6:00 oraz od 14:00 do 15:00 a w pozostałym czasie 19 C. Histereza CO 2K (+-2)

Ja mam trochę inaczej:

1:00 - 6:00 mam w 24st (rano lubimy jak jest ciepło kiedy wstajemy).

13:00 - 15:00 - tak samo.

Reszta 21st.

Pierwsze dwa dni działało ładnie - aż za gorąco - bo jednak rano podłoga zaczęła oddawać temp i faktycznie zrobiło się 24. a to dużo za dużo :)

Po części masz rację, jak podniesiesz minimalną częstotliwość to pompa będzie miała minimalną moc wyższą ... więc za pomocą tego parametru możesz ustawić sobie przy jakiej temperaturze pompa zacznie pracować 24/24 na cele CO ... ale jak będziesz tak ciągle podnosił to okaże się że w końcu zrobisz z niej pompę ON/OFF :-D Musisz znaleźć optimum

Ja po prostu chciałbym znaleźć opcję w której jak pompa potrzebuje 100% to dostaje 100% - przecież skoro dostaje max 80% to nie ma prawa osiągnąc temp powrotu którą sama sobie wylicza. Na dzień dzisiejszy nie widzę takiej opcji. Nie wiem czy to w ogóle tak może działać... zaczynam mieć wątpliwości.

Nie mam pojęcia kiedy to się najlepiej sprawdzi ... natomiast z tego co wiem, to nie tak prosto ustawić regulator PID tak aby pracował stabilnie.

Dlatego ja działam na P cały czas. Nie mogę tego zmieniać bez końca a GHS powiedział że dla mnie najlepszy będzie P.

Takie małe podsumowanie tego co jest na wykresie

Zużycie w taryfie

drogiej 3.59 kWh z czego 2.13 kWh to CWU

taniej 4.8 kWh

Czyli 43% w drogiej 57% w taniej

Na cele CWU poszło 4.64 kWh a na CO+standby 3.75 kWh

Fajne wyniki. CWU mamy podobne - ale to po prostu zużycie - choć wydawało mi się, że Twoje zużycie powinno być większe bo u mnie 2os dorosłe i osesek... i cały czas wydaje mi się że zużywamy mało ciepłej wody...

Czekam na monitoring od GHSa... inaczej to wszystko to takie pojedyncze strzały na oślep :(

Fajne wyniki. CWU mamy podobne - ale to po prostu zużycie - choć wydawało mi się, że Twoje zużycie powinno być większe bo u mnie 2os dorosłe i osesek... i cały czas wydaje mi się że zużywamy mało ciepłej wody...

Czekam na monitoring od GHSa... inaczej to wszystko to takie pojedyncze strzały na oślep :(

Tylko, że ja to robię na swoim monitoringu, bo GHS-u zapisuje dane co 15 minut.

Skąd wiesz jaki masz pobór prądu na cele CWU ?

Co do tych 100% zapotrzebowania to może być jeszcze jeden szkopuł ... temperatura DZ ... lub minimalna prędkość pompki DZ ... chociaż nie wiem czy masz ją sterowaną programowo, czy ze stałą prędkością.

Jaką masz delte na DZ (lub po prostu temperatury) w czasie grzania CO i CWU ?

Tylko, że ja to robię na swoim monitoringu, bo GHS-u zapisuje dane co 15 minut.

Skąd wiesz jaki masz pobór prądu na cele CWU ?

Co do tych 100% zapotrzebowania to może być jeszcze jeden szkopuł ... temperatura DZ ... lub minimalna prędkość pompki DZ ... chociaż nie wiem czy masz ją sterowaną programowo, czy ze stałą prędkością.

Jaką masz delte na DZ (lub po prostu temperatury) w czasie grzania CO i CWU ?

Twardych danych nie mam - raczej patrzę ile pompa pobiera w okresach kiedy woda powinna być gorąca. Nie mam tego jak inaczej zmierzyć na razie.

Z temp dolnego źródła też nie wiem skąd brać - niby jest coś takiego jak TEMP ZASILANIA - ale to jest podobno temp która wraca "do DZ" - a nie jaka z niego wychodzi. O pompce DZ też niewiele powiem :(

W czasie grzania temp zasilania mam dość wysokie - dochodzą do 33-34st - ale powrót jest bardzo niski - zazwyczaj utrzymywał się na poziomie 5-6st niżej od zasilania- i to "podobno ok" - ale wczoraj wyniósł aż 9st no i to chyba za dużo już... z CWU jest łatwiej - mam ustawione 47st z 2K histerezy - i woda się potrafi zagrzać do 50st. Dziwne tylko że jak raz ustawiłem na 46 - to też się zagrzała do 50st. mam ustawione 120rpm przy grzaniu żeby ciepła woda pojawiła się szybko.

Wydawało mi się że poukładałem już wszystkie ustawienia - a tu lipa... coś się ustawia - to znowu coś innego rozjeżdża.

:(