Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła SmartHeat

jgrolik

Recommended Posts

jest wpięty na dole z prawej strony pompy. na początku jak czasami "drgnął" do 0.2 to wszystko.

Może to nieszczelność i dlatego miałem cały czas taką dużą różnicę między powrotem a zasilaniem? teraz jest wyjątkowo wysoka bo aż 9st... zupełnie jakby dom był cały czas otwarty na oścież... a jest ciepło bo ~2st na zew.

Dopiero teraz zauważyłem że odpisałeś na temat tego ciśnienia.

Czy rura (ta wychodząca z pompy) do której jest podpięte to naczynie wzbiorcze jest ciepła w czasie pracy pompy czy zimna ? Jak ciepła to GZ, jak zimna to DZ.

Jeśli to jest GZ, to może to być powodem dużej delty oraz tych zacieków wilgoci, które gdzieś widywałeś ... po prostu GZ jest nieszczelne i zeszła woda, albo za chwile zejdzie i pompa Ci się wyłączy z błędem wysokiego ciśnienia w czasie ogrzewania domu .

Mogli w czasie robienia wylewki podziurawić rurki ... czasem się to zdarza.

Edytowane przez jgrolik

• Odpowiedzi 774
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dopiero teraz zauważyłem że odpisałeś na temat tego ciśnienia.

Czy rura (ta wychodząca z pompy) do której jest podpięte to naczynie wzbiorcze jest ciepła w czasie pracy pompy czy zimna ? Jak ciepła to GZ, jak zimna to DZ.

Jeśli to jest GZ, to może to być powodem dużej delty oraz tych zacieków wilgoci, które gdzieś widywałeś ... po prostu GZ jest nieszczelne i zeszła woda, albo za chwile zejdzie i pompa Ci się wyłączy z błędem wysokiego ciśnienia w czasie ogrzewania domu .

Mogli w czasie robienia wylewki podziurawić rurki ... czasem się to zdarza.

Ok wpadł GHS - dopompował ciśnienie - rozkręcił pompę - posprawdzał że działa jak trzeba - termowizją poogarniał... punkt dla niego za expresową reakcję. To jednak fajny gość.

Delta wynosi 8 - powinna 7 - różnica niewielka - mamy zastosować mocniejszą pompę obiegową - i tyle. Zobaczymy co dalej. Na razie wychodzi na to że mam średnio szczelny dom - a duże okna kiedy nie ma słońca - mimo dobrych parametrów - raczej ciepła też nie produkują ;) widać ten model tak ma. Sprawdziliśmy że obiegi które są przy oknach powodują stratę ciepła - jak je zamykamy powrót rośnie bardzo szybko. Ale nic z tym nie zrobię - to raczej cecha charakterystyczna mojego domu z tego wynika.

Dziurawa podłogówka to chyba kałuża za pół roku? ;)

Na razie rekuperacja ściąga dużo wody z wnętrza... więc suszymy.

Mały ale fajny :-)

Ibud w zasadzie to mogę polecić.

Mają w ofercie nawet pasywny dom.

Ekipę, która budowała u mnie to z czystym sumieniem mogę polecić ale nie wiem jak inne bo Ibud ma ich przynajmniej kilka.

Ibud postawił mi SSZ na fundamencie który zrobiliśmy z tatą. Resztę wykończeniówki i instalację elektryczną też robiliśmy razem z tatą.

W sumie to dodaliśmy kilka usprawnień... ale zawsze mogło by się jeszcze kilka rzeczy zrobić lepiej :-)

Edytowane przez jgrolik

Zrobiłem sobie zestaw czujników temperatury oraz monitoring zużycia prądu z dostępem online

Myślę, że warto napisać zestaw informacji na temat takiego rozwiązania - bo coś czuję że zaraz będziesz pisać w kółko to samo wszystkim po kolei - a tak byłoby się do czego odnieść. monitoring GHSa można na pewno zmodyfikować żeby interwał był mniejszy niż 15min.

Ja się właśnie dopatrzyłem że Ty masz 4x100m odwiertów... czemu tak dużo? Marny grunt?

U nas sytuacja się poprawia. Oczywiście nie ma porównania - ale czuję że uda się wycisnąć max dużo z dwóch taryf - a i temp w środku się ustabilizuje. Przyznam że SmartHeat to super zabawka to kombinowania - jak wpiąć w to jeszcze Excela i jakiś wykresik... to już się zaczyna robić fajnie :)

EDIT:

4x100...ale poziom... ok mea culpa ;)

Myślę, że warto napisać zestaw informacji na temat takiego rozwiązania - bo coś czuję że zaraz będziesz pisać w kółko to samo wszystkim po kolei - a tak byłoby się do czego odnieść. monitoring GHSa można na pewno zmodyfikować żeby interwał był mniejszy niż 15min.

Ja się właśnie dopatrzyłem że Ty masz 4x100m odwiertów... czemu tak dużo? Marny grunt?

U nas sytuacja się poprawia. Oczywiście nie ma porównania - ale czuję że uda się wycisnąć max dużo z dwóch taryf - a i temp w środku się ustabilizuje. Przyznam że SmartHeat to super zabawka to kombinowania - jak wpiąć w to jeszcze Excela i jakiś wykresik... to już się zaczyna robić fajnie :)

EDIT:

4x100...ale poziom... ok mea culpa ;)

Zgadzam się, że SmartHeat to super zabawka :-) dla kogoś, kto się troche zna i chce sobie jak najlepiej dopasować działanie pompy do domu.

GHSa monitoring oparty jest na bazie MySQL i nie wiem jak bardzo by obciążyło serwer, zwłaszcza, że to nie jest monitoring jednej pompy, tylko wielu, ale to nie ja to robiłem wię się nie wypowiem.

Co do mojego systemu to trzeba się znać nieco na programowaniu oraz trzeba się przeprosić z lutownicą. Ja nie toleruje płytek stykowych ... brrr.

Mogę sprubować opisać "mój" system ale dopiero jak znajde wolny czas.

Cudzysłów jest dlatego, że wykorzystałem opensource-owy system i trochę go rozwinąłem

JAZ czyli SCOP skoczył u mnie do 5.4 :-)

A jak u was ?

U mnie nie skoczył - jak grzeje dom to na ogół ma 5-5.5.

Ale chyba uczę się że albo uszczelnię sobie dom - albo większą pompę musze wstawić :( wszystko jest fajnie i cieplutko - jak się temp trzyma do 0st. Jak spada dalej niż -5st to nie jest dobrze... ale może uczę się też że sezon grzewczy dla pompy to raczej więcej pracy niż mniej.

NIedługo pokuszę się o jakieś podsumowanie II taryf... wydaje mi się że jestem blisko celu :p

...gdybym tylko wiedział skąd mi się te przeziewy biorą...

U mnie nie skoczył - jak grzeje dom to na ogół ma 5-5.5.

To nie jest JAZ, tylko COP chwilowy. JAZ to ta wartość u samej góry (jeśli dobrze pamiętam) ona zmienia się bardzo powoli

Ale chyba uczę się że albo uszczelnię sobie dom - albo większą pompę musze wstawić :( wszystko jest fajnie i cieplutko - jak się temp trzyma do 0st. Jak spada dalej niż -5st to nie jest dobrze... ale może uczę się też że sezon grzewczy dla pompy to raczej więcej pracy niż mniej.

NIedługo pokuszę się o jakieś podsumowanie II taryf... wydaje mi się że jestem blisko celu :p

...gdybym tylko wiedział skąd mi się te przeziewy biorą...

Co się dzieje jak na zewnątrz spada temperatura poniżej -5 ? Robi się chłodniej w domu ?

Jeśli tak to po prostu trzeba zwiększyć temperaturę na krzywej (tą przy -20 C).

Nie sądzę, abyś potrzebował większej pompy.

Ja przez pierwszy sezon (jak wprowadziliśmy się już) to byłem w "kotłowni" nawet i kilka razy dziennie i starałem się jakoś dopasować przepływy rotametrami aby grzanie było w miarę równe. No i oczywiście bawiłem się krzywą aby w domu nie było ani za zimno ani za gorąco.

PS: Myślę, że zamiast kombinować z II taryfą powinieneś najpierw ustawić poprawnie pompę w grzaniu równym przez całą dobę, bo dopiero wtedy będziesz miał dopasowaną krzywą grzewczą. Dopiero potem powinieneś ustawiać pracę w dwóch taryfach, bo inaczej nie dojdziesz do porządku z ustawieniami.

Edytowane przez jgrolik

To nie jest JAZ, tylko COP chwilowy. JAZ to ta wartość u samej góry (jeśli dobrze pamiętam) ona zmienia się bardzo powoli

Ok spojrzę jeszcze raz - i wstawię zdjęcie - ale jest wysoko.

Co się dzieje jak na zewnątrz spada temperatura poniżej -5 ? Robi się chłodniej w domu ?

Jeśli tak to po prostu trzeba zwiększyć temperaturę na krzywej (tą przy -20 C).

Jak na zew jest zimno to w domu jest cieplutko. Gorzej kiedy jest cieplej...i mocno wieje. Pompa działa przez większą część dnia i daje ognia dwa razy (II taryfa) tak żeby rano i popołudniu było cieplej - albo żeby po prostu dostarczyć tą samą energię w niższej taryfie.

Nie sądzę, abyś potrzebował większej pompy.

Ja przez pierwszy sezon (jak wprowadziliśmy się już) to byłem w "kotłowni" nawet i kilka razy dziennie i starałem się jakoś dopasować przepływy rotametrami aby grzanie było w miarę równe. No i oczywiście bawiłem się krzywą aby w domu nie było ani za zimno ani za gorąco.

GHS mówi to samo. Mi się wydaje, że ta też powinna dać radę. Walczę teraz z wykorzystaniem CWU - tak żeby grzanie 13-15 wystarczało na prysznic wieczorem... ale starcza średnio a trzeciego okienka zrobić sobie nie mogę... więc nie wiem jak podejść do tematu... wyjdzie na to że ustawię stałą temp przez całą dobę (teraz 39st/48st).

Pocieszasz mnie - żona już się ze mnie śmieje że wstawi mi łóżko do kotłowni i mogę sobie tam zamieszkać. Ale widać progres. Udało się krzywą ustawić tak że faktycznie lepiej odpowiada stratom domu. Pompa potrafi się wyłączyć (z rzadka ale jednak osiąga parametr) - no i wszystko robi się bardziej planowe. Zobaczymy co dalej. Dziś zerknę na liczniki i wyjdzie ile zużywam w I a ile w II taryfie.

PS: Myślę, że zamiast kombinować z II taryfą powinieneś najpierw ustawić poprawnie pompę w grzaniu równym przez całą dobę, bo dopiero wtedy będziesz miał dopasowaną krzywą grzewczą. Dopiero potem powinieneś ustawiać pracę w dwóch taryfach, bo inaczej nie dojdziesz do porządku z ustawieniami.

Rotametrami na razie się nie bawię. Uważam, że to ostatni krok kiedy będę chciał żeby np w sypialni było chłodniej - ale w łazienkach musi być cieplej - więc pompa musi się max do nich zrównać - a potem resztę można przycinać. Ponad to sprawdziliśmy że największy odbiór mam na parterze gdzie mam sporo okien do podłogi. Niestety to już taka specyfika budynku będzie bo te same okna ze słonka dają duże uzyski - ale bez i przy mrozie - dają pewnie zauważalne straty. No i w nadchodzący tydzień piankuję mostek liniowy dookoła domu bo coś czuję, że ruchy zimnego powietrza które czasami czuję biorą się z drobnych szczelin które z wew ciężko zlokalizować - a z zew pewnie wieje pod ociepleniem.

JGROLIK

Swoją drogą

1. jakie masz ciśnienie w podłogówce? u mnie się poprawiły parametry jak GHS podniósł ciśnienie. Dumam jeszcze nad jakąś pompą recyrkulacyjną bo mam wrażenie że sporo "ciepłej" wody marnujemy czekając aż ona popłynie z kranu... niby to kolejne straty - ale wliczają się do bilansu grzania domu - a woda w kranie byłaby szybciej.

JGROLIK

Swoją drogą

1. jakie masz ciśnienie w podłogówce? u mnie się poprawiły parametry jak GHS podniósł ciśnienie. Dumam jeszcze nad jakąś pompą recyrkulacyjną bo mam wrażenie że sporo "ciepłej" wody marnujemy czekając aż ona popłynie z kranu... niby to kolejne straty - ale wliczają się do bilansu grzania domu - a woda w kranie byłaby szybciej.

Ja mam ok 1.8 atm na GZ.

Co do cyrkulacji CWU, to ma to swoje "plusy dodatnie i plusy ujemne". CWU grzejesz do wyższej temperatury więc COP jest gorszy więc ogrzewając dom cyrkulacją CWU grzejesz go z gorszym COP-em. Jeszcze jest jedna ważna rzecz. Czy masz w instalacji poprowadzone rurki do cyrkulacji, bo jak nie, to nie zrobisz cyrkulacji bez kucia ścian :-)

Ja miałem włączoną cały czas cyrkulację, ale ostatecznie wyłączyłem. Może kiedyś włączę ją z czasówki, albo jakiegoś czujnika

No niestety jak patrze na zdjęcia to żadnej cyrukalicji w tym domu dodatkowej nie będzie :p

Jak już udało mi się ogarnąc co pompa robi - to wczoraj zaskoczyła mnie taka oto sytuacja.

1. Temp zew: 1st
  2. Temp wew: 22st
  3. Pompa grzeje w redukcji: 19st.
  4. Oczekiwana temp powrotu: 25.8
  5. Osiągnięta temp powrotu: 26.1
  6. Histereza grzania: 1K (1st)
  7. Histereza sprężarki: 1K (1st)

...

a pompa grzeje na 100% pobierając wesoło 2kW....

Rozumiem, że powinna grzać do powrotu 26.8st (bo histereza grzania 1K) ale czemu sprężarka nie zwolniła ani na chwilę?

Ktoś coś?