jgrolik 15.12.2016 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 Jak długa trwała ta sytuacja ? U mnie tak wygląda jeden cykl grzania: Żółty to pobór mocy w Watach Czerwony to temperatura powrotu Niebieski temperatura zasilania Temperatura zewnętrzna ok +1 C przez cały cykl grzania. Ustawienie to podniesienie temperatury (21 C) od północy (wcześniej 19.5) Pobór mocy przez pompę nie jest cały czas taki sam. Spada dopiero po pewnym czasie jak temperatura powrotu jest wyższa niż oczekiwana. Już wiele razy to pisałem, ale moc pompy w trakcie ogrzewania jest sterowana poprzez pewien algorytm, który nie jest mi znany, bo zapewne jest to tajemnica handlowa SmartHeat-a. Na podstawie krótkiej obserwacji nie jesteś w stanie wyciągnąć właściwych wniosków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 15.12.2016 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 Sytuacja trwała ponad godzinę - więc chwilę. I niby to żaden dramat - ale powinna była jednak hamować Z Twojego wykresu widzę że pompa faktycznie szybko startuje - trzyma poziom żeby uzyskać powrót - a po jego osiągnięciu opada w dół tak daleko żeby utrzymać powrót. To w sumie sensowne. Może trafiłem na moment kiedy była spinka na początku grzania po jakiejś przerwie czy czymś takim. Ciekawe że w 30min osiągnąłeś oczekiwaną temp powrotu. To nie może być żadna tajmenica handlowa - przecież tam nie ma krasnoludków które siedzą i sypią węgiel - tylko wszystko jest do ustawienia. Ale są rzeczy które nie do końca kumam. Np - mam ustawioną pracę sprężarki 90-130rpm. A mimo to jak pompa potrzebowała tylko 40rpm... to dostała tylko 40rpm... Zauważam też ze pompa niechętnie osiąga temp powrotu. Tzn widać że jej brakuje ciut ciut - i nagle zaczyna obcinać wydajność żeby tylko trzymać się blisko zadanego parametru... ale może niepotrzebnie oczekuję że pompa się wyłączy kiedy powinna pracować na wolniejszych obrotach (niby korzyść z inwertera). Jaką masz histerezę na grzaniu? 1K/1K? Ale Delta ~4st między zasilaniem a powrotem fajna... ja się kręcę wokół 6-8st... może jak usunę mostki i nieszczelności to zostanę bliżej 6st na dłużej - ale 4 bym z tego nigdy nie wycisnął. Dzięki za pouczający wykresik. Czekam na swój metering od GHSa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 15.12.2016 09:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 Ciekawe że w 30min osiągnąłeś oczekiwaną temp powrotu. Mała pojemność cieplna budynku za to odpowiada. To nie może być żadna tajmenica handlowa - przecież tam nie ma krasnoludków które siedzą i sypią węgiel - tylko wszystko jest do ustawienia. Ale są rzeczy które nie do końca kumam. Np - mam ustawioną pracę sprężarki 90-130rpm. A mimo to jak pompa potrzebowała tylko 40rpm... to dostała tylko 40rpm... Może być tajemnicą handlową, ponieważ dzięki różnym kruczkom w sterowaniu pompy różnią się między sobą sprawnościom. Ja mam ustawione 30-70 Hz a pompa jak startuje, lub kończy pracę to też schodzi czasem poniżej, ale nie na długo. Jaką masz histerezę na grzaniu? 1K/1K? Ale Delta ~4st między zasilaniem a powrotem fajna... ja się kręcę wokół 6-8st... może jak usunę mostki i nieszczelności to zostanę bliżej 6st na dłużej - ale 4 bym z tego nigdy nie wycisnął. Popatrz jeszcze raz na skale . Dla powrotu i i zasilania są różne skale. Delta jest zawsze mniejsza od 2 K Histerezę mam ustawioną 2K/2K po to by pompa nie włączała i wyłączała się zbyt często Mniejszą deltę da się wycisnąć zwiększając moc pompki obiegowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 16.12.2016 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Zaczyna to jakoś wyglądać... pompa daje tyle ile chcę - w domu temp się ustabilizowała... tylko pobór się też ustabilizował na 26-31kW... fakt ze było zimno parę razy porządnie... i rekuperator cały czas zbiera wodę z wnętrza... ale to normalne zużycie? GHS obiecał mocniejszą obiegową. Zastanawiam się też nad recyrkulacją - jednak ilość wody która zlatuje do ścieków zanim pojawi się ciepła jest olbrzymia PS Jest update o sygnaturę... może coś ułatwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 16.12.2016 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 ... i rekuperator cały czas zbiera wodę z wnętrza... Dużo tej wody ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 16.12.2016 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Dużo tej wody ? Mam źle przygotowany odpływ więc muszę go kilka razy dziennie sam opróżniać... ale może wyjśc 3-5L nawet. To ponoć wilgoć z pomieszczeń. A pilnuję bo woda zaczęła mi kapać z wyrzutu rekuperatora (pewnie jakaś kondensacja). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 20.12.2016 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 Ciekawostka - dźwigneliśmy ciśnienie w podłogówce - i się delta zmniejszyła z 7-8st do 3-4st. Pompa łatwiej (w ogóle) osiąga zadane parametry - zwalnia kiedy trzeba... ...w końcu zaczyna to wyglądać Fakt że odpuściłem trochę śledzenie zużycia - ale w domu musi być najpierw ciepło - a potem tanio. Czeka mnie jeszcze czujnik pokojowy... ale z każdym dniem jest coraz mniej potrzebny Widać święta spędzę w ciepełku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 20.12.2016 15:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 To chyba miałeś coś zapowietrzone. Super, że zaczyna pracować tak jak oczekiwałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 20.12.2016 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 To chyba miałeś coś zapowietrzone. Super, że zaczyna pracować tak jak oczekiwałeś Na to wygląda. Teraz jest bajka. Ustawiam tyle ile ma być - i jest - pompa spada na tyle ile potrzebuje - i nieprawda że przedział obrotów sprężarki min/max oznacza że ona działa tylko w tym przedziale - w trakcie pracy jak potrzebuje tylko 30% - to bierze tylko tyle i przedział jej w niczym nie przeszkadza. Delta nagle trzyma się na sensownym poziomie - podłoga jest ciepła tam gdzie powinna... No nie wiem... chyba się napiję dziś A od jutra bierzem się za tuning... II taryfa... no i jednak obieg... nie policzę tego ale coś czuję że sporo mojej CWU ląduje w rurach oddając temp gdziekolwiek podrodze zanim doleci do kranu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 27.12.2016 14:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 (edytowane) Już działa u mnie monitoring pompy GHS-a http://ghs-polska.pl/odczyty/app/#plot1Wybierz Woźniki to moja pompa Jedynie DSy trochę zaniżają temperaturę (ten od DZ o ok 0.5-0.7 C ) Edytowane 27 Grudnia 2016 przez jgrolik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 27.12.2016 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Już działa u mnie monitoring pompy GHS-a http://ghs-polska.pl/odczyty/app/#plot1 Wybierz Woźniki to moja pompa Jedynie DSy trochę zaniżają temperaturę (ten od DZ o ok 0.5-0.7 C ) Fajne też takie chciałem pod choinkę ale jest problem z licznikami na dwie taryfy. Nadal wydaje mi się, że dwie taryfy mogą być opłacalne. Ale zobaczymy. widzę że masz w domu piekarnik my nie dajemy rady powyżej 22.5C. A temp źródła masz z jakiego indeksu (w pompie)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 27.12.2016 16:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Temperatury wszystkie są z czujników (DS18B20). Czujniki są zamontowane na rurach i owinięte dwoma warstwami otuliny takiej szarej. Dla lepszego kontaktu dałem nieco pasty termoprzewodzącej. Pomiar zużytego prądu, to odczyt z licznika pracującego po RS485 (tylko innej firmy niż zakłada GHS więc chwile potrwało zanim dostałem zmieniony soft do wgrania do kontrolera). Co do piekarnika, to niestety mam w domu 2 Panie, które lubią ciepełko (na piętrze jest jeszcze cieplej bo grzeją konwektory) i 1Panię, która nie lubi ciepła, więc wygląda to tak, że jak nas nie ma to ta 1Pani wietrzy w domu (a w zasadzie to wietrzyła, bo zakładając czujniki w oknach trochę przykróciłem te wietrzenia). Bywało czasem tak, że przy -10 C na zewnątrz drzwi tarasowe były otwarte przez 2-3 h i do tego okno na przestrzał więc parter mi się bardzo wychładzał i PC grzała powietrze na zewnątrz domu... mam nadzieję, że czegoś nauczyłem moją Teściową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 27.12.2016 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Temperatury wszystkie są z czujników (DS18B20). Czujniki są zamontowane na rurach i owinięte dwoma warstwami otuliny takiej szarej. Dla lepszego kontaktu dałem nieco pasty termoprzewodzącej. Słuszny krok. GHS takie czujniki ogarnia czy zczytuje dane z pompy? Nie masz temp zew? Ciekawe mogą być zależności temp zew i to co robi pompa - ale widzę że już wykres pokazuje jak pracujesz. 3 dni i 53kW... to dla mnie nie do osiągnięcia... ale mam 200m.kw. do ogrzania więc nawet się nie łudzę że się zbliżę. No może w przeliczeniu na m.kw. moglibyśmy pogadać - ale na razie moje wyliczenia są takie "na pałę". Czekam na swój Pomiar zużytego prądu, to odczyt z licznika pracującego po RS485 (tylko innej firmy niż zakłada GHS więc chwile potrwało zanim dostałem zmieniony soft do wgrania do kontrolera). A czemu zmieniałeś? Był jakiś konkretny powód? Co do piekarnika, to niestety mam w domu 2 Panie, które lubią ciepełko (na piętrze jest jeszcze cieplej bo grzeją konwektory) i 1Panię, która nie lubi ciepła, więc wygląda to tak, że jak nas nie ma to ta 1Pani wietrzy w domu (a w zasadzie to wietrzyła, bo zakładając czujniki w oknach trochę przykróciłem te wietrzenia). Bywało czasem tak, że przy -10 C na zewnątrz drzwi tarasowe były otwarte przez 2-3 h i do tego okno na przestrzał więc parter mi się bardzo wychładzał i PC grzała powietrze na zewnątrz domu... mam nadzieję, że czegoś nauczyłem moją Teściową Może wystarczyło by pokazać Teściowej przytulny garaż który stoi obok z wygodną i komfortową leżanką zaraz obok opon Ale spoko - jak ja ogarnąłem że w domu było ciepło - to moja Teściowa otworzyła bramę w garażu na oścież (a mówimy o bramie 5x2.5m) a żona "dla przewiewu" otworzyła okno w kuchni (3mx0,50m). Mało zawału nie dostałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 27.12.2016 17:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Słuszny krok. GHS takie czujniki ogarnia czy zczytuje dane z pompy? Nie masz temp zew? Ciekawe mogą być zależności temp zew i to co robi pompa - ale widzę że już wykres pokazuje jak pracujesz. 3 dni i 53kW... to dla mnie nie do osiągnięcia... ale mam 200m.kw. do ogrzania więc nawet się nie łudzę że się zbliżę. No może w przeliczeniu na m.kw. moglibyśmy pogadać - ale na razie moje wyliczenia są takie "na pałę". Czekam na swój Tak, GHS daje takie czujniki. Temperatury zewnętrznej nie mam bo mam mały problem z poprowadzeniem kabli do czujnika na zewnątrz aby nie uszkodzić folii paroizolacyjnej (nie chcę tego po prosu przewiercić) bo potem w wełnie mineralnej kondensuje się wilgoć (a może to być nawet całkiem spora ilość wilgoci) która z czasem może uszkadzać konstrukcję domu (przypominam że mam szkieletówkę drewnianą). Może kiedyś uda się podpiąć jakiś czujnik bezprzewodowo to wtedy się pojawi. Jakby co to możesz popatrzeć na Kraków, bo to prawie te same temperatury (z dokładnością do dokładności czujników ) Zużycie za 3 dni to 31.2 kWh, tyle wyjdzie jak zsumujesz dane z wykresów dobowych. Natomiast to co na stronie jest podane to chyba za 4 dni. 1 stycznia się zresetuje, to powinno być już wszystko jasne. W zeszłym roku grzałem równo całą dobę i zauważyłem, że dopiero przy -8 albo -7 C pompa zaczęła pracować z minimalną mocą całą dobę. Pompa, gdy pracuje obiegówka GZ pobiera 50 W ... niby niewiele, ale to ok 1,2 kWh/dobę co przy całkowitym zużyciu ok 9-13 kWh/dobę to całkiem sporo. Ale obiegówka musi pracować cały czas, bo tylko na parterze mam podłogówkę i ona "robi za bufor" dla klimakonwektorów. A czemu zmieniałeś? Był jakiś konkretny powód? Nie zmieniałem, tylko GHS instalował mi pompę gdy nie miałem jeszcze prądu w domu, tylko ciągnąłem przedłużaczem od sąsiada Jak już była robiona skrzynka rozdzielcza to po prostu wstawiłem swój licznik Może wystarczyło by pokazać Teściowej przytulny garaż który stoi obok z wygodną i komfortową leżanką zaraz obok opon Ale spoko - jak ja ogarnąłem że w domu było ciepło - to moja Teściowa otworzyła bramę w garażu na oścież (a mówimy o bramie 5x2.5m) a żona "dla przewiewu" otworzyła okno w kuchni (3mx0,50m). Mało zawału nie dostałem... No to witaj w klubie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 27.12.2016 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 W zeszłym roku grzałem równo całą dobę i zauważyłem, że dopiero przy -8 albo -7 C pompa zaczęła pracować z minimalną mocą całą dobę. Pompa, gdy pracuje obiegówka GZ pobiera 50 W ... niby niewiele, ale to ok 1,2 kWh/dobę co przy całkowitym zużyciu ok 9-13 kWh/dobę to całkiem sporo. Ale obiegówka musi pracować cały czas, bo tylko na parterze mam podłogówkę i ona "robi za bufor" dla klimakonwektorów. No u mnie obiegówka to równe 100W. Tyle pokazuje pompa kiedy nic się nie grzeje. Ale to jednak trochę ponad 2x tyle powierzchni. Żeby się nie denerować na razie nie patrzę na zużycie prądu. Pompa robi sobie czasami przerwy jak jest powyżej 0st. Wydaje mi się, że pracuje cały czas w granicach jakie Ty podajesz - no może ciut wyżej. Ale wtedy spokojnie średnio sobie bierze 0,7-1,2. Zużycie na poziomie 20-24 wychodzi standardowo - jak było raz -10st to wzięła 31kW. Bez grzałki - ale jeszcze z mostkami i przed poprawą ciśnienia. Ja już chyba wyleczyłem się ze sprawdzania codziennie prądu. Mam małe dziecko i w domu musi być najpierw ciepło - potem będę dumał jak zrobić "taniej". Na razie sytuacja się poprawia - mostki uszczelniam - ciśnienie większe - delta spadła i się trzyma... faktycznie może uda mi się ocieplić te 200m.kw. PC 8kW No to witaj w klubie I dobrze Nie możesz mieć lepiej niż ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 27.12.2016 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Zużycie na poziomie 20-24 wychodzi standardowo - jak było raz -10st to wzięła 31kW. Bez grzałki - ale jeszcze z mostkami i przed poprawą ciśnienia. Na razie sytuacja się poprawia - mostki uszczelniam - ciśnienie większe - delta spadła i się trzyma... faktycznie może uda mi się ocieplić te 200m.kw. PC 8kW Myślę, że spokojnie sobie poradzi. skoro przy -10 wzięła Ci 31 kW to średnio brała 1.3 kW/h a przy pełne mocy sprężarki potrafi brać ze 2x tyle więc wydaje mi się, że powinno być OK a w razie czego zostanie posiłkowanie się grzałkami I dobrze Nie możesz mieć lepiej niż ja Ale się uśmiałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kicaj222 31.12.2016 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 Te pompy mają modbus w standardzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 31.12.2016 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 Mają modbus ponieważ sterownik pochodzi od Carel-a. Więc jest to modbus wersja Carel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kicaj222 02.01.2017 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Mają modbus ponieważ sterownik pochodzi od Carel-a. Więc jest to modbus wersja Carel Dzięki za info, planuję tą pompę ożenić z Loxone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 02.01.2017 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Powodzenia i daj znać jak poszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts