kicaj222 03.01.2017 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Powodzenia i daj znać jak poszło Trochę to potrwa bo na wiosnę dopiero ruszam z budową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 10.01.2017 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Się porobiło... -20st na zew - pompa pracuje prawie pełną wydajnością - i pobiera 35-40kW dziennie... Wszystko na sprężarce. Nie zabijam dolnego źródła przypadkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 10.01.2017 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Witam Bez podtekstów Jaki pokazuje COP w tych warunkach? Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 10.01.2017 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Witam Bez podtekstów Jaki pokazuje COP w tych warunkach? COP: 3.6 (w chwili kiedy pompa pracuje 100% wydajności) JAZZ: 5.5 (to podobno wartość uśredniona obejmująca dłuższy okres). COP taki jak przy grzaniu CWU (też jest realizowane przy 100%). Podejrzewam, że zaraz powstaną dwa pytania: Czy pompa 8kW nie jest zwyczajnie za mała (ale -20st to pik który trwa max tydzień w roku więc...) Ile trzeba by zmniejszyć wydajność pompy żeby pracowała na bardziej optymalnym COP - nie sądzę, żeby obecny stan był super korzystny dla DZ - ale cały czas jadę bez grzałki (może to błąd)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 11.01.2017 00:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Spójrz na temp. dolnego źródła.Jak nie spadły znacząco nie przejmuj się.Jutro już ma zacząć odpuszczać. Idzie odwilż.Przy normalnej eksploatacji powinno się nieco zregenerować. Cop będziesz miał wyższy jak obniżysz temp.zasilania GZ. W obecnych warunkach to chyba jeszcze niemożliwe, chyba że obniżysz temp.komfortu. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 11.01.2017 00:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Spójrz na temp. dolnego źródła. Jak nie spadły znacząco nie przejmuj się. Jutro już ma zacząć odpuszczać. Idzie odwilż. Przy normalnej eksploatacji powinno się nieco zregenerować. Nie mam czegoś takiego jak temp DZ - mam tylko to co do niego wpływa z instalacji - coś co się nazywa "źródło kierunku". I jak było ciepło pokazywało 3-7st - teraz jak jest zimno i pompa ciągnie pokazuje -2.9st. - ale nie wiem czy to jest to o co pytasz. Cop będziesz miał wyższy jak obniżysz temp.zasilania GZ. W obecnych warunkach to chyba jeszcze niemożliwe, chyba że obniżysz temp.komfortu. No własnie wiem - podejrzewam że pompa najwydajniej będzi działać przy 80-90%... tylko jak ją "przyciąć"? Ograniczyć max obroty? Obniżyć temp? Przygotować korektę krzywej? Z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwnik 29.01.2017 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 Witam.Zastanawiam się nad instalacją tej pompy.Mój dom to 130 m w parterze + 36 garaż.Jakich spodziewać się kosztów ogrzewania ew zużycia energi w takich miesiącach jak ostatni grudzień i styczeń.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 30.01.2017 07:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Jakich spodziewać się kosztów ogrzewania ew zużycia energi w takich miesiącach jak ostatni grudzień i styczeń. Jak podasz dane z OZC to dopiero wtedy można coś powiedzieć ale i tak będzie to przybliżone. Planujesz odwierty, czy poziome ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 02.02.2017 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 a to się tu też pochwalę mój post z wczoraj z "zużycia prądu" no to lecim, stan na 01.02.2017: licznik - 8413 kWh (mierzone 1 lutego 2017r. o godz.9.00 rano), czyli 681 kWh w miesiącu na Co i CWU stan 4 osoby w tym 2 małych dzieci temp. góra - 22-23 stopnie temp. w pokojach zmierzona na kilku termometrach, dół - 24-25 stopnie (jak słonko przyświeci to stopień w górę) temp CWU - zapodana 45 stopni przez większość czasu CO ustawione na sterowniku pompy na temp 23 stopnie w tanich godzinkach a 21 temp obniżenia - czas oczekiwania na załączenie - 24 h z temperaturą na dworze poniżej +20 stopni - CWu - 4-6 rano oraz 13-15 w dzień - grzanie do 49 stopni, poza tymi dwoma okresami ustawione 45 stopni cyrkulacja, antylegionella raz na tydzień (nawet nie wiem kiedy się załącza, bo nie można tego ręcznie ustawić - podobno w poniedziałkową noc) SCOP podawane przez pompę, czyli całkowicie nieprawdziwe i jak oszukane, ale dla mających pc SmartHeata niezła dana do porównania jeśli nie mają ciepłomierzy itp. (tak, coś na zasadzie "a ja mam większego" ) 5,3 edyta - porównując do zeszłego roku pobrało więcej o 131 kWh (styczeń 2016 - 550 kWh) https://1drv.ms/x/s!AiC8LfIRsRcyge1Qdu9gEIq8KzAmeg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 02.02.2017 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 U mnie poszło 423 kWh za styczeń a rok temu ok 90-100 kWh mniej.Inna sprawa, że kombinuję z nastawami CWU aby przynajmniej 2 grzania były w taniej taryfie i co najwyżej jedno w drogiej. W tym momencie dobiłem do 50 C w taniej taryfie. Chciałem włączyć jeszcze cyrkulacje w trakcie grzania CWU ... ale okazało się, że moja Willo Z Star NOVA po kilku miesiącach odpoczynku odmówiła współpracy (poszła właśnie na gwarancję ).Co do JAZ-u/SCOP-u(tak, coś na zasadzie "a ja mam większego" ) 5,4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 02.02.2017 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 U mnie poszło 423 kWh za styczeń a rok temu ok 90-100 kWh mniej. Inna sprawa, że kombinuję z nastawami CWU aby przynajmniej 2 grzania były w taniej taryfie i co najwyżej jedno w drogiej. W tym momencie dobiłem do 50 C w taniej taryfie. Chciałem włączyć jeszcze cyrkulacje w trakcie grzania CWU ... ale okazało się, że moja Willo Z Star NOVA po kilku miesiącach odpoczynku odmówiła współpracy (poszła właśnie na gwarancję ). Co do JAZ-u/SCOP-u (tak, coś na zasadzie "a ja mam większego" ) 5,4 buu... masz większego ps. poczułem się jak w podstawówce.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 02.02.2017 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Panowie spokój mi tu Nie wielkość się liczy a zdolności operatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 02.02.2017 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Nie wielkość się liczy a zdolności operatora Ale zapytaj jakąś kobietę, to powie Ci , że rozmiar (nie koniecznie długość) ma znaczenie PS: Pochwal się swoim ... wynikiem PS2: Mój wynik jest po roku od instalacji nowego softu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 02.02.2017 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Ale zapytaj jakąś kobietę, to powie Ci , że rozmiar (nie koniecznie długość) ma znaczenie PS: Pochwal się swoim ... wynikiem PS2: Mój wynik jest po roku od instalacji nowego softu. Każdy zna odwieczną prawdę "Małe jest piękne - ale duży może więcej" A tak na serio to ja na razie odpuściłem patrzenie na licznik. Od kwietnia 2016 do dziś mam 4050kW. Niemało - ale to pierwszy sezon - z wygrzewaniem przez miesiąc wylewki - i łataniem nieszczelności w domu. Udało się osiągnąć tyle że CWU jest jak trzeba - w środku cały czas 22-22,5st (jak przygrzeje słonko to za ciepło aż się robi) - ale córka na podłodze nie marźnie. Czekam na monitoring bo znudziło mi się latanie do kotłowni co chwila. Ja instalacje nowe softu miałem jakoś w lipcu... ale nie zauważyłem jakiejś wielkiej zmiany. Nadal czekam na wynik pod koniec lutego co pokażą liczniki z dwóch taryf czy się opłaciło. PS ...mój zmierzony ma 5.4... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 02.02.2017 13:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 5,3 5.4... Mój 5.4 przy poziomym DZ. Czyli przy inwertorowej pompie nawet dobre poziome DZ nie jest gorsze od pionowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 02.02.2017 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 ...poziome DZ nie jest gorsze od pionowego... Pion jest zawsze lepszy niż poziom :D:D Trzeba trzymać fason... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 02.02.2017 14:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Pion jest zawsze lepszy niż poziom :D:D Trzeba trzymać fason... dobre dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 02.02.2017 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Czekam na monitoring bo znudziło mi się latanie do kotłowni co chwila. ja do kotłowni wchodzę raz w miesiącu sprawdzić SCOP jakby nie to nie wchodziłbym w ogóle... podlicznik od prądu na PC mam w garażu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 02.02.2017 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Mój 5.4 przy poziomym DZ. Czyli przy inwertorowej pompie nawet dobre poziome DZ nie jest gorsze od pionowego Przy każdej PC gruntowej dobrze zrobione ( zwłaszcza przewymiarowane ) DZ jest lepsze ( a już na pewno tańsze w wykonaniu ), a w przypadku moim , gdzie wcześniej przez 4 sezony jechałem na pc grunt on/of , teraz na tym samym DZ jadę pc grunt inwerter , mam teraz o 1,5*C większą temperaturę niż w tym samym okresie miałem na DZ jak jechałem na on/of-ie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 02.02.2017 16:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Przy każdej PC gruntowej dobrze zrobione ( zwłaszcza przewymiarowane ) DZ jest lepsze ( a już na pewno tańsze w wykonaniu ), a w przypadku moim , gdzie wcześniej przez 4 sezony jechałem na pc grunt on/of , teraz na tym samym DZ jadę pc grunt inwerter , mam teraz o 1,5*C większą temperaturę niż w tym samym okresie miałem na DZ jak jechałem na on/of-ie. Tylko jakoś do niektórych to nie dociera. Ja w sumie nie mam przewymiarowanego DZ tylko raczej na miarę. Tyle tylko,że wymiarowałem je na pełną moc PC natomiast programowo ograniczyłem moc pompy (130Hz max a u mnie jest 70Hz max), więc efekt jest taki jak przy przewymiarowaniu. Mam w sumie 4 pętle fi 32 SDR 17 PE-RC po 100 m w rozstawie co 80cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts