Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła SmartHeat

jgrolik

Recommended Posts

Garażowiec napisał:
Przy każdej PC gruntowej dobrze zrobione ( zwłaszcza przewymiarowane ) DZ jest lepsze ( a już na pewno tańsze w wykonaniu ), a w przypadku moim , gdzie wcześniej przez 4 sezony jechałem na pc grunt on/of , teraz na tym samym DZ jadę pc grunt inwerter , mam teraz o 1,5*C większą temperaturę niż w tym samym okresie miałem na DZ jak jechałem na on/of-ie.

Możesz pochwalić się jaką masz pompę?

• Odpowiedzi 774
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jgrolik napisał:
Tylko jakoś do niektórych to nie dociera.

Ja w sumie nie mam przewymiarowanego DZ tylko raczej na miarę. Tyle tylko,że wymiarowałem je na pełną moc PC natomiast programowo ograniczyłem moc pompy (130Hz max a u mnie jest 70Hz max), więc efekt jest taki jak przy przewymiarowaniu.

Mam w sumie 4 pętle fi 32 SDR 17 PE-RC po 100 m w rozstawie co 80cm.

To nie fair - Twoje parametry nawet do katalogu się nie nadają bo nikt w nie nie uwierzy :p

Powinieneś mieć bana za takie posty :p

Powodujesz tylko narastającą frustrację wśród uczciwie pracujących na swoje rachunki za ogrzewanie obywateli :p

Składam sprzeciw!!

:bash::bash::bash:

True0Man napisał:
To nie fair - Twoje parametry nawet do katalogu się nie nadają bo nikt w nie nie uwierzy :p

Powodujesz tylko narastającą frustrację wśród uczciwie pracujących na swoje rachunki za ogrzewanie obywateli :p

Składam sprzeciw!!

Ej tam, ej tam...

Ja po prostu taki dom wybrałem. Ma on swoje zalety i ma swoje wady. Zaletą jest czas budowy i to, że jest ciepły (dobrze ocieplony i przez to niskie zużycie prądu na ogrzewanie) ale ma też i swoje wady. Niska akumulacyjność, brak podłogówki na piętrze , w upalne lato bez chłodzenia to by była masakra ... trzeba bardziej dbać o ściany itd...

jgrolik napisał:
Ej tam, ej tam...

Ja po prostu taki dom wybrałem. Ma on swoje zalety i ma swoje wady. Zaletą jest czas budowy i to, że jest ciepły (dobrze ocieplony i przez to niskie zużycie prądu na ogrzewanie) ale ma też i swoje wady. Niska akumulacyjność, brak podłogówki na piętrze , w upalne lato bez chłodzenia to by była masakra ... trzeba bardziej dbać o ściany itd...

Dobrze dobrze... to zdecydowanie lepszy kierunek... mów dalej mów dalej... ;)

Ale serio. Nie mogę narzekać - ale w mojej "optymalizującej wszystko paranoi" Ci zazdroszczę (czasami)...(trochę)...(bardzo trochę)...

:)

W międzyczasie pierwszy rok grzania prawie ze mną. Temp wyższa niż w symulacji - ale wygląda na to że oczekiwany poziom uda się uzyskać już w pierwszym roku (proporcjonalnie bo symulacja na 20stC w środku).

True0Man napisał:

Składam sprzeciw!!

Ja nie składam sprzeciwu , myślę że dużo na cop pomogło te ,,ścięcie " maksymalnej modulacji , wydaje się że to dobry manewr , wszak zdaje się ze te PC maąj max sprawność jak działają przy ,,śrdniej " modulacji

Garażowiec napisał:
Ja nie składam sprzeciwu , myślę że dużo na cop pomogło te ,,ścięcie " maksymalnej modulacji , wydaje się że to dobry manewr , wszak zdaje się ze te PC maąj max sprawność jak działają przy ,,śrdniej " modulacji

Nie wiem, czy na COP, ale na pewno na SCOP. Zanim ograniczyłem moc znałem charakterystykę pompy, czyli zależność COP od modulacji :-)

Aczkolwiek różnica COPu od modulacji nie jest duża natomiast słabiej/wolniej wychładza się DZ i "tu jest pies pogrzebany".

Widać to wyraźnie gdy grzeję CWU i pompa ma większą moc chłodniczą, bo temperatura solanki wracającej z DZ jest niższa

Garażowiec napisał:

Tak to słuszna uwaga - jeden z kolegów kiedyś wrzucał wykres (był bardzo słabej jakości) który pokazywał przy jakiej wydajności efektywność instalacji jest najwyższa. No tylko to działa pod warunkiem że pompa ma zapas mocy w stosunku do ogrzewanego domu - i źródło też ma taki zapas. Czyli wszystko jest "przewymiarowane"... a to czytając różne źródła jest podobno niekoniecznie super rozwiązaniem.

True0Man napisał:
Tak to słuszna uwaga - jeden z kolegów kiedyś wrzucał wykres (był bardzo słabej jakości) który pokazywał przy jakiej wydajności efektywność instalacji jest najwyższa. No tylko to działa pod warunkiem że pompa ma zapas mocy w stosunku do ogrzewanego domu - i źródło też ma taki zapas. Czyli wszystko jest "przewymiarowane"... a to czytając różne źródła jest podobno niekoniecznie super rozwiązaniem.

Złe wnioski wyciągasz . Każda pc jet w zasadzie przewymiarowana , nawet Twoja ( cho gdybym miał Tobie montować pc to zaproponowałbym o 2 kw większą) . Skoro masz C która przy max mocy ma wystarczyć na ogrzanie domu przy -20* , to ta pc przy temperaturze zewnętrznej -5* będzie przewymiarowana , nie Potrzeba jest wtedy duża moc pc , więc można wtedy przyciąć tą moc i wyjdzie z korzyści dla SOP.

Też czytam różne źródła , ale nie koniecznie łykam jak pelikan rybę , bardziej ufam swojemu doświadczeniu i wskazanią licznika energii i ciepłomierza

wykres sprawności inwertera.jpg .

Mniej więcej o to chodzi aby sprężarka pracowała jak najdłużej w tym zakresie obrotów , kiedy ma max sprawność , rzez zdecydowaną większość sezonu grzewczego nawet Twoja pc jest przewymiarowana , dlaczego nie skorzystać z możliwości lepszego SCoP-u

Dla niedowiarków poniżej podaję link do raportu z testów pomp SmartHeat 008 BWi w AIT (według regulacji EHPA)

http://ghs-polska.pl/do-pobrania/category/7-smartheat.html?download=19:bravour008i_test_report

Wyniki wyglądają bardzo ciekawie

Poniżej COP przy pełnej mocy obciążenia i standardowych warunkach B/W

SmartHeat_COP_FullPower.jpg

A tu COP przy częściowym obciążeniu pompy:

SmartHeat_COP_PartialPower.jpg

U mnie przez większość roku temperatura solanki jest powyżej 5 C, jak również obciążenie jest poniżej 50%.

Przy temperaturze solanki 5C COP jest większy o 0.6 w stosunku do 0C (4.97 przy B5/W35 w stosunku do 4.37 B0/W35).

Zmniejszając obciążenie przy parametrach B0/W35 :

100% mocy -7.92 kW : COP 4.37

54% mocy - 4.27 kW : COP 4.64

50% mocy - 3.95 kW : COP 4.8

Dodatkowo u mnie pompki obiegowe pobierają mniej mocy niż według dokumentacji (mniejsze opory przepływu) a przy tym zapewniają mniejszą deltę na GZ i DZ.

Przy parametrach B5 i wyżej daje COP znacznie powyżej 5 , tak więc nasze JAZ/SCOP żędu 5.3-5.4 nie jest tylko naszym "wishful thinking".

Przy -22 C zewnętrznej miałem zasilanie GZ 35 C a temperaturę DZ 4.0 C

W połowie listopada przy -4 C zewnętrznej miałem zasilanie GZ max 31 a temperaturę DZ 10 C.

Ciekawe kto teraz będzie podważał wyniki AIT (Austrian Institute of Technology)

Niestety nie dam rady u siebie zainstalować ciepłomierza, bo mam na GZ deltę na poziomie 1-2 K a to za mało, bo te ciepłomierze, które znam (za sensowne pieniądze) wymagają delty minimum 3 K

Mnie tam wcale nie dziwią te parametry SmartHeat 008 BWi.

Mocno te dane pokrywają mi się z moją ( moimi ) pc . Patrzyłeś może na cop przy częściowym obciążeniu pc jak dz miałeś te 10*C i przy ustawieniu zasilania gz na 30*C ? To dopiero fajnie wygląda . Ja dla pewności wymieniłem stary ( legalizowany ) ciepłomierz na nowy , bo nie wierzyłem tym wskazanią .

A nie zauważyłem , tych kłopotów z ciepłomierzem , miałem to samo , olałem sprawę , zwiększyłem deltę na GZ , najwyżej trochę stracę na scop-ie .

Ale prawda jest taka że zimowy scop powyżej 5 to normalna sprawa przy inwerterze gruntowym , myślę ze przy dobrym wysterowaniu pc da się trochę jeszcze podnieść ten wskażnik

Edytowane przez Garażowiec

Garażowiec napisał:

Ale prawda jest taka że zimowy scop powyżej 5 to normalna sprawa przy inwerterze gruntowym , myślę ze przy dobrym wysterowaniu pc da się trochę jeszcze podnieść ten wskażnik

Zapewne, ale tu raczej wejdzie w grę dostosowanie PC do konkretnego domu ... ale wtedy niektórzy nazwą to "Perpetuum mobile" .

PS: Na jakich sprężarkach robisz swoją/swoje PC ?

PS2: Te delty mam przy nominalnym przepływie

jgrolik napisał:
Zapewne, ale tu raczej wejdzie w grę dostosowanie PC do konkretnego domu ... ale wtedy niektórzy nazwą to "Perpetuum mobile" .

PS: Na jakich sprężarkach robisz swoją/swoje PC ?

PS2: Te delty mam przy nominalnym przepływie

Tak trzeba by było w zasadzie do konkretnego budynku wysterować , ale tutaj przy inwerterze są możliwości, a perpetuum mobile to mniej więcej by było jakby tak zasilać pc z PV , ona tak niewiele potrzebuje jak teraz sobie ,, pyrczy" z mocą pobieraną z sieci 470W .

A niedługo będę miał stronę internetową i płatny profil na forum to podam dane mojej PC .

jgrolik napisał:
W wakacje 2016 przez 2 czy 3 dni było dość chłodno i włączyłem pompę na grzanie CO (w zasadzie, to automatyka sama ją załączyła) COP był pomiędzy 9 a 10, ale temperatura gruntu (czyli DZ) powyżej 15 C :-) a GZ ok 25-27 C

Gdybym wtedy to napisał na FM w temacie spostrzeżeń :-)

Właśnie dlatego wymieniałem ciepłomierz

Ja tam nie odżyłem się o tym cop-ie napisać , zaraz pewnie bym dostał adresy stron internetowych na temat zdrowia psychicznego .