Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła SmartHeat

jgrolik

Recommended Posts

:D

A jaki ma ta gruntowa?

Około 4.4 niezależnie od temperatury powietrza. Większość powietrznych pomp ciepła przy -10 (czasami przy -15) włącza grzałki a i tak COP nie jest jakieś powalające. Takie zimy jak tegoroczna nie będą co roku. U mnie (nie est to biegun zimna) parę lat temu przez ok tydzień utrzymywała się temperatura na poziomie ok -30

• Odpowiedzi 774
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja interesuje się tematem od paru miesięcy, ale zakupię pewnie za około pół roku (mam nadzieję).

Tak a propos jaką pompę wybrać (gruntową czy powietrzną) zrobiłem sobie kalkulator w Excelu. Wprowadziłem tam dane o temperaturze powietrza ze stacji meteo w Krakowie za sezon grzewczy 2005/2006 (wyglądały na najniższe w zakresie dostępnych danych), potem oszacowałem straty ciepła przez przenikanie oraz wentylację grawitacyjną potem w osobnym arkuszu dodałem obliczeniowe zyski cieplne od użytkowników i sprzętu i dostałem ciekawy wykres obrazujący jak dużo energii jest średnio(rocznie) potrzebne w danym zakresie temperatur. Temperatury podzieliłem na zakresy co 2 deg C od 20 do -20. Wynika z nich , że najwięcej energii będzie przypadać na temperatury z zakresu od -10 do 0. Teraz będę mógł porównywać szacunkowe koszty ogrzewania różnymi pompami ciepła (powietrzne/gruntowe).

Wykres wygląda tak:

Zapotrzebowanie_od_temp.jpg

Około 4.4 niezależnie od temperatury powietrza. Większość powietrznych pomp ciepła przy -10 (czasami przy -15) włącza grzałki a i tak COP nie jest jakieś powalające. Takie zimy jak tegoroczna nie będą co roku. U mnie (nie est to biegun zimna) parę lat temu przez ok tydzień utrzymywała się temperatura na poziomie ok -30

sorry ale chrzanisz

co do tego maja grzałki .Jak dobierzesz pompę na -20 C to zdne grzałki sie nie włączą do -20 C

Poniżej i owszem Ale nawet dobrze dobrany kocioł na gaz zapewnia moc do -20C

Mało tego, grzejnik dobiera się na te -20 C (-16 zależnie od strefy)

No i ta -30 C przez tydzień z przed kilku lat .Sam przeczytaj jeszcze raz.

A prąd to ci wyłączyli kiedyś?

co nie zmienia faktu ,że scop dla powietrznej jest ok 3 a gruntowej ok 4 (i spadnie znacznie dla -30 C)

Policz różnice w kosztach i w eksploatacji i samo wyjdzie

sorry ale chrzanisz

co do tego maja grzałki .Jak dobierzesz pompę na -20 C to zdne grzałki sie nie włączą do -20 C

Poniżej i owszem Ale nawet dobrze dobrany kocioł na gaz zapewnia moc do -20C

Mało tego, grzejnik dobiera się na te -20 C (-16 zależnie od strefy)

No i ta -30 C przez tydzień z przed kilku lat .Sam przeczytaj jeszcze raz.

Wszyscy instalatorzy i firmy z którymi sie kontaktowałem twierdziły, że pompa powinna być albo niedowymiarowana (dla temperatury obliczeniowej -20 C) albo co najwyżej na tą temperaturę dobrana.

Gdyby dobrać na te -30 to pompa będzie miała za dużą moc i będzie taktowała (no może poza tymi inwerterowymi, ale one i tak mogą zacząć taktować gdy temperatura na zewnątrz wzrośnie tak, że nawet przy minimalnej możliwej szybkości pracy sprężarki jej moc będzie za duża a należy pamiętać iż sprawność powietrznych pomp rośnie z temperaturą) i krócej będzie żyła :-(

Ponadto duża część pomp PW wyłącza się przy -10, -15 C i grzeje TYLKO grzałkami.

A prąd to ci wyłączyli kiedyś?

A co ma piernik do wiatraka oba rodzaje pomp korzystają z prądu ? Oczywiście, że wyłączyli. Słyszałeś może o czymś takim jak agregat ?

co nie zmienia faktu ,że scop dla powietrznej jest ok 3 a gruntowej ok 4 (i spadnie znacznie dla -30 C)

Policz różnice w kosztach i w eksploatacji i samo wyjdzie

A pompa PW przy -15 C wyłączy się w ogóle. To ja już wolę przy tych -30 C mieć nawet COP 2 niż w 100 % grzać prądem

O gazie nawet nie mam co myśleć bo gazownia zaśpiewała mi 25 k PLN za dociągnięcie gazu uzbrajając 6 działek po drodze :-D

• 9 months później...
  • 2 months później...
  • 1 month później...

Przypuszczam, że masz ten sam sterownik co ja więc podam Ci jak ja robię.

Temperatura na wyjściu pompy to ta ze sterownika, temperaturę na wejściu sprawdzam, gdy pompa nie pracuje (gdy temperatury są powyżej kilku stopni to w ciągu dni jest sporo takich momentów) wpisujesz hasło instalatora. Potem wchodzisz na sterowanie ręczne i włączasz wymagania źródła. Trochę dalej jest ustawienie pompy DZ i ustawiasz na 99.9% wtedy powinna załączyć się obiegówka DZ. Czekasz kilka minut (2-4) i wychodzisz z sterowania ręcznego i wchodzisz na wejścia temperatura na wyjściu DZ to będzie temperatura na wejściu.

Docelowo planuję założyć termopary na rurkach DZ i nie trzeba będzie wtedy kombinować.

jakoś dziwne

12,6/8,2

Czemu dziwne ? Widać, że masz dobre DZ i ładnie(szybko) Ci się regeneruje.

U mnie ostatnimi czasy na DZ (poziome 4x100m) mam ok 6 (5.8-6.6) a podczas pracy 3.2-3.4 C, delta trochę mała (bo według instrukcji powinna być pomiędzy 3 a 5 K) ale na razie mam tylko podłogówkę na dole a klimakonwektory jeszcze nie są podłączone i nawet na najmniejszych obrotach pompa ma za dużą moc. Z resztą w poniedziałek wyłączyłem już pompę, bo to co się nagrzeje w ciągu dnia (zyski od nasłonecznienia) wystarcza do następnego dnia a temperatura jest tak ok 20 C

Czemu dziwne ? Widać, że masz dobre DZ i ładnie(szybko) Ci się regeneruje.

U mnie ostatnimi czasy na DZ (poziome 4x100m) mam ok 6 (5.8-6.6) a podczas pracy 3.2-3.4 C, delta trochę mała (bo według instrukcji powinna być pomiędzy 3 a 5 K) ale na razie mam tylko podłogówkę na dole a klimakonwektory jeszcze nie są podłączone i nawet na najmniejszych obrotach pompa ma za dużą moc. Z resztą w poniedziałek wyłączyłem już pompę, bo to co się nagrzeje w ciągu dnia (zyski od nasłonecznienia) wystarcza do następnego dnia a temperatura jest tak ok 20 C

bo to dane na wyłączonej ... na włączonej i pracującej temp. źródła (b5) wskazuje mi od 2.5 do 5.5 :p, najczęściej około 3.5

bo to dane na wyłączonej ... na włączonej i pracującej temp. źródła (b5) wskazuje mi od 2.5 do 5.5 :p, najczęściej około 3.5

Jak ręcznie włączyłeś wymagania DZ i ustawiłeś pompkę DZ na 99.9 % to jak długo odczekałeś zanim wyszedłeś z ręcznego sterowania ? Wyjście z ręcznego sterowania wyłącza od razu pompkę DZ i dlatego pisałem o tych kilku minutach pracy pompki.

Sprawdź jeszcze czy jak zmienisz szybkość pompki, to czy faktycznie ona będzie chodzić wolnej (mniej ją słychać), bo może nie jest sterowana proporcjonalnie.

Inna sprawa, że temperatura na wyjściu pompy do DZ będzie się zmieniać wraz z warunkami pracy i na początku jak się włączy i jest duże zapotrzebowanie na ciepło to zawsze zejdzie do niższych temperatur, ale potem gdy pompa dogrzeje do właściwe temperatury wylewkę to pompa zmniejsza swoją moc tak by tylko rekompensować to co traci wylewka. I wtedy najlepiej odczytać temperaturę DZ.

U mnie jak startowała to w największe mrozy (tej zimy) temperatura na wyjściu pompy spadła raz do -2 ale po ok godzinie była już ok +1 C. Inna rzecz to to, że na razie maksymalną moc pompy mam zdławioną do 70 Hz (na 120-130Hz max), bo w takich warunkach pompa ma największą sprawność (COP)

Zobaczę jak się w pełni sprawuje dopiero jak tam zamieszkam, bo wedle obliczeń na ogrzanie CWU przez rok będę potrzebować tyle samo ciepła co na ogrzanie domu. Ale latem planuję zrzucać ciepło z domu do ziemi (pompa z aktywnym chłodzeniem) aby je regenerować, ewentualnie jak będę miał jeszcze pieniądze, to pomyślę nad płotem energetycznym gdyby DZ nie wyrabiało

Edytowane przez jgrolik
literówka