jgrolik 04.02.2017 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Tak trzeba by było w zasadzie do konkretnego budynku wysterować , ale tutaj przy inwerterze są możliwości. Można by uwzględniać temperaturę odczuwaną, bo tak na prawdę, to ona jest ważniejsza niż temperatura termometru suchego.... Ale to już chyba prowadzi nas do życia w inkubatorach z idealnymi warunkami wilgotności (reku, nawilżacz) i temperatury Zapewne to tylko kwestia czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 04.02.2017 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Nie dziwie się No cóż wcześniej jechałem na on/of -ie , dobrze się sprawował , ale wiem tez co pokazywał ciepłomierz i pod licznik , a tu nagle te samo DZ te samo GZ tylko pc wpięta inwerter i to o mniejszej mocy cieplnej . Myślałem ze coś nie tak jest . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 04.02.2017 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Można by uwzględniać temperaturę odczuwaną, bo tak na prawdę, to ona jest ważniejsza niż temperatura termometru suchego.... Ale to już chyba prowadzi nas do życia w inkubatorach z idealnymi warunkami wilgotności (reku, nawilżacz) i temperatury Zapewne to tylko kwestia czasu Bez przesady z tym inkubatorem , wiadomo że ludzie są różni , jeden dobrze się czuje w 20,5* drugi w 22,5* to sprawa indywidualna , ale w obu tych przypadkach da się ,,maksymalnie " ustawić PC . Poprwa komfortu cieplnego jaką zauważyłem siebie to długotrwała praca pc , niech on nawet tylko trochę ,pyrczy" wtedy nawet przy niższej temperaturze powietrz w domu odzuwalny jest komfort , przed inwerterem jak jechałem na on/ofi i twardo trzymałem się 2 taryfy , to musiałem mieć wyższą temperaturę w domu , a i tak mimo odpowiedniej temperatury dało się odczuć trochę dyskomfort , jak pc miała dłuższa przerwę w pracy . Taki wykres , to raczej tłumaczy że jak się utrzymuje stale przegrody budowlane na odpowiedniej temperaturze to można mieć niższą temperaturę powietrza w domu i jest ok . ,, Testowałem" u siebie w domu , sprawdza się . Kolejna wyższość inwertera . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 05.02.2017 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 W połowie listopada przy -4 C zewnętrznej miałem zasilanie GZ max 31 a temperaturę DZ 10 C. Dzięki za cenny wpis. Pytanie - skąd wiesz jaką masz temp DZ? Magiczna "TEMP KIERUNKU" (czyli to co idzie z pompy do ziemi)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 05.02.2017 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Dzięki za cenny wpis. Pytanie - skąd wiesz jaką masz temp DZ? Magiczna "TEMP KIERUNKU" (czyli to co idzie z pompy do ziemi)? Mój własny monitoring z logowaniem temperatury DZ (in /out) z dokładnością do 0.1 C co 1 minutę Od początku listopada jak tylko uruchomiłem go mam dostęp do tych wartości. Jeśli chodzi o sprawność pompy to liczy się to co przychodzi z ziemi... w sumie to co idzie do ziemi również, ale (chyba) ważniejsze jest to co idzie z gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 06.02.2017 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 a to się tu też pochwalę mój post z wczoraj z "zużycia prądu" no to lecim, stan na 01.02.2017: licznik - 8413 kWh (mierzone 1 lutego 2017r. o godz.9.00 rano), czyli 681 kWh w miesiącu na Co i CWU stan 4 osoby w tym 2 małych dzieci temp. góra - 22-23 stopnie temp. w pokojach zmierzona na kilku termometrach, dół - 24-25 stopnie (jak słonko przyświeci to stopień w górę) temp CWU - zapodana 45 stopni przez większość czasu CO ustawione na sterowniku pompy na temp 23 stopnie w tanich godzinkach a 21 temp obniżenia - czas oczekiwania na załączenie - 24 h z temperaturą na dworze poniżej +20 stopni - CWu - 4-6 rano oraz 13-15 w dzień - grzanie do 49 stopni, poza tymi dwoma okresami ustawione 45 stopni cyrkulacja, antylegionella raz na tydzień (nawet nie wiem kiedy się załącza, bo nie można tego ręcznie ustawić - podobno w poniedziałkową noc) SCOP podawane przez pompę, czyli całkowicie nieprawdziwe i jak oszukane, ale dla mających pc SmartHeata niezła dana do porównania jeśli nie mają ciepłomierzy itp. (tak, coś na zasadzie "a ja mam większego" ) 5,3 edyta - porównując do zeszłego roku pobrało więcej o 131 kWh (styczeń 2016 - 550 kWh) https://1drv.ms/x/s!AiC8LfIRsRcyge1Qdu9gEIq8KzAmeg dziś przez przypadek wlazłem do kotłowni (szukałem jakiejś dodatkowej gaśnicy do auta, wiem że mi się gdzieś w garażu parę walało... i zobaczyłem SCOP - na 1 lutego musiałem coś źle popatrzeć, bo widnieje jak byk 5.6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 07.02.2017 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 jak byk 5.6 No to masz większego ... jak byk Pewnie popatrzyłeś na chwilowy COP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adh 20.02.2017 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Czy to możliwe-na zestawieniu Bafa: Smartheat Classic 8 ma Nennwärmeleistung - 7,92, a teoretycznie mocniejsza 12 ma 4,92. Jak to rozumieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 20.02.2017 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Możliwe ,możliwe. Moc i cop pc podaje się dl warunków zasilanie DZ 0*C zasilanie GZ 35* . ale dobrze zrobione DZ ma teraz 3*C a w dobrze zaizolowanym domu zasilanie GZ wystarczy góra 30* . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 20.02.2017 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Zrobiłem sobie dzisiaj małe doświadczenie , na wystudzony zasobnik cwu puściłem pc i nastawiłem grzanie na minimum , pc ustabilizowała się na zasilnie powrót GZ 28/24,5 moc pobierana przez pc 448 W moc oddawana przez pc 2,7 kw , czyli cop 2,7/0,448=6,02 , tylko niestety ja mam na poddaszu grzejniki i tem zasilania co 28*C za mała jest , ale w dobrze ocieplonym domu przy tej pogodzie spokojnie pewnie by wystarczyło , zwłaszcza że inwerter może sobie tak pykać przez cały czas taniej taryfy . Przestawiłem pc na wyższa temperaturę zasilania gz , poczekam jak się ustabilizuje , zobaczymy osiągi przy zasilaniu gz 30*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 20.02.2017 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 No i mam GZ zasianie 29,9 , moc pc 2,68 moc pobierana 486W cop 2,68/0,486=5,51 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 20.02.2017 17:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 No to jak tylko cena Twoich pomp będzie sensowna, to wróżę niezły popyt Oraz nagonkę pewnych zatwardziałych ON-OFFowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 20.02.2017 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Ale Smartheat nie ma przecież gorszych osiągów , ja tak te swoje pc trochę żyłuje , bo muszę pd nie podpiąć sterownik ( renomowanego producenta ) z odpowiednimi softami . Ja tutaj zabieram głos przede wszystkim , po aby trochę uzmysłowić ludziom że ,pc grunt inwerter to dobre rozwiązanie i wcale nie musi być drogie , spokojnie cenowo może konkurować z np pc p-w .Oraz nagonkę pewnych zatwardziałych ON-OFFowców No niestety , zdaję sobie z tego sprawę , w tym sezonie grzewczym miałem trochę że tak powiem , kawę na ławę wywalić , ale niestety trochę kłopoty zdrowotne pokrzyżowały plan , trudno , co się odwlecze nie uciecze . Plan jest dość prosty , wieloraki , ale najlepiej będzie jak zastąpię on/of jakiemuś forumowiczowi inwerterem , wtedy do fajnie będzie widać różnice , a jaka jest to ja sobie doskonale zdaję sprawę , mam porównanie do poprzednich sezonów z on/of-em , i wcale nie chodzi tu tylko o kwh zużyte , ja wiem co i kiedy pokazywał ciepłomierz i pod licznik energii Jak się dobrze dopasuje pc grunt inwerter do danego budynku , da się osiągnąć , scop na potrzeby CO powyżej 6 , bo powyżej 5 to już żadna sztuka jest . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 20.02.2017 18:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Ale Smartheat nie ma przecież gorszych osiągów Nie chodziło mi o mojego SmartHeat-a (odpukać w niemalowane aby nie zapeszyć ), ale o osoby, które będą chciały sobie zamontować w przyszłości PC gruntową. Jest tylko jedno ale ... to wszystko są wyniki przy dość niskich deltach. Standard wymaga pomiarów przy deltach DZ i GZ 5K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 20.02.2017 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Gdy w zeszłym roku GHS wgrał mi nowe oprogramowanie i przy temperaturze DZ ok 5 C zacząłem grzać CO to COP był chyba nawet powyżej 6, więc przypuszczam, że gdybym używał go tylko do CO, to by mnie tu zlinczowano gdybym podawał taki COP (a co za tym idzie SCOP). CWU u mnie znacznie zaniża SCOP bo mam duże zużycie (ok 150 kWh przez pompę na CWU przy 423 kWh całego zużycia w styczniu, który od dawna nie był tak zimny na południu polski). Inna sprawa, że fajnie się nim chłodzi w lecie bo to chłodzenie (aktywne) ma sprawność pomiędzy 900 a 1000 % (specjalnie nie piszę COP, bo to się jakoś inaczej oznacza) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 20.02.2017 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Ja wiem , przy jakich temperaturach bada się pc , wtedy to nie wygląda już tak rewelacyjnie , ale z tego nie wiele wynika dl inwestora .Teraz raz że świadomość jest aby budować energooszczędne domy , dwa że prawo to tez wymusza . teraz w takim domu przy podłogówce , zasilanie nie jest potrzebne więcej jak 30*C , drga sprawa że jak się zadba o dobre DZ to temperatura średnia z okresu grzewczego tez będzie wyższa ( i to całkiem sporo ) niż katalogowe 0*C . Inwestor powinien patrzeć przede wszystkim na koszta całej instalacji i koszta eksploatacyjne , a nie koniecznie na osiągi np B0/W35Swoją drogą uważam że w przypadku pc inwerter powinno się podawać osiągi pc np przy mocy min , przy mocy średniej i maksymalnej i przy parametrach B0/W35 ,B0/W30 B5/W30 B5/W35 itp , wtedy dopiero widać zalety inwertera . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 20.02.2017 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Gdy w zeszłym roku GHS wgrał mi nowe oprogramowanie i przy temperaturze DZ ok 5 C zacząłem grzać CO to COP był chyba nawet powyżej 6, ...a najprawdopodobniej i większy , na początku sezonu dom z reguły nie ma większych potrzeb cieplnych , jak się ,,zadusi" pc do racy np z zasilaniem gz 28*c tak aby jak najdłużej pracowała w taniej taryfie , to cop kosmiczny jest Tak grzanie CWU siłą rzeczy będzie z gorsza sprawnością ,. Ale tutaj tez trochę można wysterować , niestety kosztem czasu ( długiego) grzania wody ,Przy +5*C DZ i zasilaniu zasobnika +52*C cop 3,3 to dość przyzwoity jest , tak myślę , z drugiej strony zastosowanie większego zasobnika pozwala na grzanie wody do niższej temperatury i wtedy cop grzania wody powyżej 4 można osiągnąć . Ale rzecz do przemyślenia , czy jest o co walczyć , abo zapłacę miesięcznie 35 pl za cwu albo 40 pln można to trochę olać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 20.02.2017 18:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Swoją drogą uważam że w przypadku pc inwerter powinno się podawać osiągi pc np przy mocy min , przy mocy średniej i maksymalnej i przy parametrach B0/W35 ,B0/W30 B5/W30 B5/W35 itp , wtedy dopiero widać zalety inwertera . Dokładnie tak samo uważam. Z resztą z tego powodu wstawiałem na początku lutego wyniki pomiarów przez akredytowaną jednostkę badawczą SmartHeat-a inwertorowego dla różnych parametrów obciążenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 20.02.2017 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 A to zaraz sobie poszukam , bo chyba przeoczyłem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 20.02.2017 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Czy to możliwe-na zestawieniu Bafa: Smartheat Classic 8 ma Nennwärmeleistung - 7,92, a teoretycznie mocniejsza 12 ma 4,92. Jak to rozumieć? Myślę, że może tu być pomyłka, lub SmartHeat podał dla pompy 008i moc maksymalną dla parametrów B0W35 ponieważ nominalna moc tego modelu to 4.19 kW (podane jest to w tym katalogu http://www.smartheat.de/fileadmin/media/downloads/SmartHeat_Produktkatalog_2013-2014.pdf) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts