True0Man 04.07.2017 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 Czyli ktoś jednak żyje Pierwszy rok - czyli w naszym wykonaniu suszenie + dwa mostki + regulacje pompy. Mam nadzieję, że nadchodzący sezon będzie jednak 20-30% mniejszy choćby przez samo "suszenie" (opinie sąsiadów z podobnymi układami i wrażeniami po pierwszym sezonie). Zobaczymy. Na razie chłodzenie działa bardzo przyjemnie - i wydaje się, że sytuacja się stabilizuje. Teraz tylko monitoring tego całego ustrojstwa i doszczelnianie domu. Nadal walczę z ustawieniami CWU - tak żeby grzać wodę raz dziennie (3osoby i 195L powinno iśc w parze). Aha - z ciekawostek - korzystam z G12W - i po zimie wyszło mi 1500kW w szczycie - 4500kW mimo że inwerter nie jest rozwiązaniem do produkcji ciepła "na zapas". @OKOBAR Jak Twój Smart się spisuje? zadowolony jesteś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 10.07.2017 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 Jak zwykle garść pytań upierdliwych: Kto mi zdradzi jak skonfigurować CHŁODZENIE? Mam dwie temp - ale jak przy grzaniu do zadanej dąży temp powrotu - to przy chłodzeniu jak - tak samo? Gdzie w nowym sofcie zobaczyć teraz "zużycie bieżące"? Czasami grzanie CWU nie odpala mi się mimo zaplanowanego czasu - macie pomysł dlaczego? Mam okno w II taryfie 13-15 - grzanie na 47 - 2k/2k i dwa razy mi już nie zagrzał pozostawiając temp wody nad temp 38 (nominalna pomniejszona) - jakieś sugestie? Jeśli dobrze rozumiem TEMP KIERUNKU to temp wody w wymiennikach gruntowych. Czy to normalne że spada czasami nawet do zera (w zimę)? To nie jest tak że powinna się ogrzewać do 7-9st "bo grunt na pewnej głębokości ma stałą temp"? Ad1. Chłodzenie masz aktywne, czy pasywne ? Ad2. Pod kartą sprężarka. W najnowszym sofcie masz to podzielone na dwie części : Suma ( CO i CWU) wraz z SCOP/JAZ oraz na innej karcie (pod sprężarką) masz parametry chwilowe. Ad3. Niestety czasami program czasowy zawiesza się. Mi też to się zdarzało przy wcześniejszym sofcie. Przy tym najnowszym to nawet nie miałem czasu ustawić programu tygodniowego więc nie wiem. Ad4. To jest temperatura glikolu jaki wychodzi z pompy. Sprawdzone empirycznie Jak zaczynasz pobierać ciepło z gruntu to on już nie ma stałej temperatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 18.07.2017 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 Zastanawiam się czy robić gniazdko internetowe w kotłowni na potrzeby pompy Smartheat. Czy ta pompa ma możliwość podpięcia do internetu i sterowania przez aplikację? Czy to w ogóle ma sens? Z tego co czytam to teraz nawet piece na ekogroszek mają taką możliwość więc podejrzewam, że ta pompa też ma taką opcję. Co o tym sądzicie? Może ktoś z takiej opcji korzysta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 18.07.2017 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 Zastanawiam się czy robić gniazdko internetowe w kotłowni na potrzeby pompy Smartheat. Czy ta pompa ma możliwość podpięcia do internetu i sterowania przez aplikację? Czy to w ogóle ma sens? Z tego co czytam to teraz nawet piece na ekogroszek mają taką możliwość więc podejrzewam, że ta pompa też ma taką opcję. Co o tym sądzicie? Może ktoś z takiej opcji korzysta? pewnie można, mówię "pewnie" bo ja nie mam... osobiście dla siebie nie widzę plusów takiej opcji ale moze po prostu się nie znam... każdemu według potrzeb najlepiej zadzwoń do GHS, do Tomka... i będziesz wiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 18.07.2017 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 Zadzwonię i zapytam czy to w ogóle jest do czegoś potrzebne. W przypadku pieca na ekogroszek jakiś tam sens jest bo np można włączyć piec zdalnie jak nie ma nikogo w domu. W przypadku pompy to chyba bardziej bajer bo pompa pracuje cały czas według zadanego planu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 12.09.2017 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2017 Wczoraj w końcu firma (GHS) zaczęła mi montować pompę Smartheat Classic 008i. Jutro będę Panowie kończyć instalację.Od prawie 4 tygodni mieszkam już w swoim domu, a jeszcze nie mam ciepłej wody i trochę zimno:)W stopce są dane mojej pompy i domu.Przeczytałem cały wątek i już sporo się dowiedziałem. Widzę, że większość użytkowników tej pompy korzysta z taryfy G12w. Zaraz będę miał odbiór budynku i będę mógł wybrać sobie taryfę. Na razie mam standard G11, ale myślę, że warto chyba od razu przejść na G12w. 1. Prośba do użytkowników tej pompy o poradę czy warto wziąć G12w? 2. Na co zwrócić uwagę podczas montażu pompy przez firmę? O co pytać jeśli chodzi o konfigurację pompy?2. Wrzućcie proszę swoje ustawienia pompy dla parametrów : BAA do BAS.3. Czy częstotliwość pracy pompy ustawić tak jak ma jgrolik na ok 70Hz dla CWU i 30-70 dla CO? Wiem, że jest to sprawa indywidualna, ale chciałbym zobaczyć jakie macie ustawienia w praktyce.4. Ustawić priorytet na grzanie CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 12.09.2017 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2017 (edytowane) Taryfa jest pochodną stylu życia. G12w wygląda atrakcyjnie, ale nie zawsze musi być najtańsza. Jeśli nie boisz sie podpisywać umów z innymi firmami na dostawę energii to zachęcam do sprawdzenia innych ofert na stronie URE. Kalkulator porównawczy znajdziesz w googlach. Edytowane 12 Września 2017 przez maciejos36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 13.09.2017 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2017 Taryfa jest pochodną stylu życia. G12w wygląda atrakcyjnie, ale nie zawsze musi być najtańsza. Jeśli nie boisz sie podpisywać umów z innymi firmami na dostawę energii to zachęcam do sprawdzenia innych ofert na stronie URE. Kalkulator porównawczy znajdziesz w googlach. Co masz na myśli czy się nie boję podpisać z innymi? Chyba chodzi o czas reakcji w razie awarii i jakość dostarczanego prądu (przerwy itd). Mieszkam trochę na odludziu i dlatego myślę, że zostanę przy Tauronie. Co do taryfy i stylu życia to myślę, że można się troszkę dostosować żeby zaoszczędzić więcej kasy, oczywiście bez przesady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 13.09.2017 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2017 Są tacy co się boją komplikacji. Tu nie ma się czego bać. Prąd kupujesz np. W enei ale dostarcza go tauron-on zbiera oplaty dystrybucyjne i ma ci zapewnić dostawę. Popytaj jak to jest zorganizowane sprzedawcy. Ja przy moich 6000kwh rocznie widziałem niektóre oferty tańsze o ponad 1kpln rocznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 14.09.2017 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2017 Są tacy co się boją komplikacji. Tu nie ma się czego bać. Prąd kupujesz np. W enei ale dostarcza go tauron-on zbiera oplaty dystrybucyjne i ma ci zapewnić dostawę. Popytaj jak to jest zorganizowane sprzedawcy. Ja przy moich 6000kwh rocznie widziałem niektóre oferty tańsze o ponad 1kpln rocznie. Rozmawiałem ze znajomym, który odszedł od tautona i przeszedł do green i jest zadowolony bo rachunki niższe. Tylko musi teraz płacić dwie faktury: jedną do taurona (łącze) i drugą do green. Dzisiaj będę dzwonił i zobaczymy co się uda załatwić. Wracając do tematu Smartheat. Czy może mi ktoś napisać jak sprawdzić COP i SCOP w tej pompie? Wczoraj się trochę pobawiłem, ale jeszcze nie było dużo czasu na poważniejsze rzeczy. Jeszcze chciałbym sprawdzić temp, dolnego źródła. Widziałem, że na początku tematu już było to opisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 14.09.2017 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2017 Rozmawiałem ze znajomym, który odszedł od tautona i przeszedł do green i jest zadowolony bo rachunki niższe. Tylko musi teraz płacić dwie faktury: jedną do taurona (łącze) i drugą do green. Dzisiaj będę dzwonił i zobaczymy co się uda załatwić. Wracając do tematu Smartheat. Czy może mi ktoś napisać jak sprawdzić COP i SCOP w tej pompie? Wczoraj się trochę pobawiłem, ale jeszcze nie było dużo czasu na poważniejsze rzeczy. Jeszcze chciałbym sprawdzić temp, dolnego źródła. Widziałem, że na początku tematu już było to opisane. nie wiem jaki masz sterownik, jeśli taki jak w mojej, to w pierwszej od lewej "zakłądce" nie pamiętam dokłądnie jak i gdzie, jak nie zapomnę to jutro zobaczę i ewentualnie wrzucę foto... sory, ale urlop mam i nie siedze na kompie a poza tym do pompy i tak zaglądam teraz raz w miesiącu a co do taryf - opłaca się g12.... a najbardziej g12w miałem g11, g12 i teraz mam g12w widze po rachunkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 15.09.2017 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2017 nie wiem jaki masz sterownik, jeśli taki jak w mojej, to w pierwszej od lewej "zakłądce" nie pamiętam dokłądnie jak i gdzie, jak nie zapomnę to jutro zobaczę i ewentualnie wrzucę foto... sory, ale urlop mam i nie siedze na kompie a poza tym do pompy i tak zaglądam teraz raz w miesiącu a co do taryf - opłaca się g12.... a najbardziej g12w miałem g11, g12 i teraz mam g12w widze po rachunkach Wczoraj dzwoniłem do pana Tomka i już wiem jak sprawdzić COP i SCOP (JAZ). Moje wyniki po jednym dniu: COP: 7.7, JAZ: 9.1. Fajne jak ktoś chce sobie humor poprawić Nie wiem na ile to są miarodajne wyniki. Co do taryf to dobrze zrobiłem bo wczoraj zdecydowałem się na G12w:) Widzę, że większość osób w wątku właśnie z takiej korzysta i myślę, że i u mnie się sprawdzi. Mam pytanie jeszcze odnośnie parametru : Źródło kierunku (B5) AAE. To jest temperatura dolnego źródła? U mnie wynosiła wczoraj: 8.6C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 15.09.2017 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2017 Rozmawiałem ze znajomym, który odszedł od tautona i przeszedł do green i jest zadowolony bo rachunki niższe. Tylko musi teraz płacić dwie faktury: jedną do taurona (łącze) i drugą do green. Dzisiaj będę dzwonił i zobaczymy co się uda załatwić. jestem od V.2015 w Duonie(aktualnie Fortum) - trudno nie chwalić takich cen Kilku kolegów, niedawno także przeszło do Fortum - mimo że nie ogrzewają prądem https://energia.fortum.pl/fortum-godziny oferta jest dla tych, co aktualnie korzystają z G11 dla osób grzejących w taryfie całodobowej, ta oferta też będzie korzystna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 15.09.2017 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2017 (edytowane) jestem od V.2015 w Duonie(aktualnie Fortum) - trudno nie chwalić takich cen Kilku kolegów, niedawno także przeszło do Fortum - mimo że nie ogrzewają prądem https://energia.fortum.pl/fortum-godziny oferta jest dla tych, co aktualnie korzystają z G11 dla osób grzejących w taryfie całodobowej, ta oferta też będzie korzystna Dzięki za info. Właśnie dzwoniłem do Fortum, Żeby zapytać jak to jest. Wszystko wygląda dobrze i chyba skorzystam z ich oferty. Oferta ważna do czerwca 2018, a to dla mnie cały okres grzewczy:) Czytam też opinie na internecie na temat Fortum i słabo to wygląda. JTKirk jakie są twoje doświadczenia z tą firmą? Czy jest jakiś temat na forum odnośnie taryf i właśnie tej oferty? Nie chcę zaśmiecać wątku. Edytowane 15 Września 2017 przez drza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 15.09.2017 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2017 ja korzystałem z ich usług i generalnie byłem bardzo zadowolony. nawet przy rozwiązywaniu umowy, jak miałem jakieś pytanie i nie mieli odpowiedzi na już, to mówili na infolinii, że oddzwonią i dzwonili w umówionym terminie. jak dzwonię do Tauronu, to generalnie nikt nic nie wie, mówią, że oddzwonią, a w końcu nikt nie dzwoni, zawsze wiecznie czeka się na połączenie i marnuje czas i pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 25.09.2017 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 Mam pytanie do użytkowników Smartheata. Są dwie wartości grzania: nominalna wartość (BAA) i zmniejszenie nominalnej wartości (BAB). Ta druga wartość powinna być mniejsza od pierwszej, a u mnie jest taka sama. Mimo, że mam ustawione grzanie 21(BAA) i 18(BAB). Dlaczego tak się dzieje? Jak sprawdzić, czy w danym momencie pompa grzeje CO czy CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 25.09.2017 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 Wczoraj w końcu firma (GHS) zaczęła mi montować pompę Smartheat Classic 008i. Jutro będę Panowie kończyć instalację.Od prawie 4 tygodni mieszkam już w swoim domu, a jeszcze nie mam ciepłej wody i trochę zimno:) W stopce są dane mojej pompy i domu. Przeczytałem cały wątek i już sporo się dowiedziałem. Widzę, że większość użytkowników tej pompy korzysta z taryfy G12w. Zaraz będę miał odbiór budynku i będę mógł wybrać sobie taryfę. Na razie mam standard G11, ale myślę, że warto chyba od razu przejść na G12w. 1. Prośba do użytkowników tej pompy o poradę czy warto wziąć G12w? 2. Na co zwrócić uwagę podczas montażu pompy przez firmę? O co pytać jeśli chodzi o konfigurację pompy? 2. Wrzućcie proszę swoje ustawienia pompy dla parametrów : BAA do BAS. 3. Czy częstotliwość pracy pompy ustawić tak jak ma jgrolik na ok 70Hz dla CWU i 30-70 dla CO? Wiem, że jest to sprawa indywidualna, ale chciałbym zobaczyć jakie macie ustawienia w praktyce. 4. Ustawić priorytet na grzanie CWU? Co do taryfy, to ja celowo wziąłem G11 bez żadnych dodatków i długotrwałych umów, żeby jak najszybciej przejść na G12 z promocji Fortum (dawniej Duon). Druga taryfa powinna kosztować grosze, bo sprzedawca daje 10 godzin za darmo do końca czerwca 2018 r. Tutaj jest to wszystko dobrze opisane: http://www.jakoszczedzic.pl/2017/08/darmowy-prad-przez-10-godzin-dziennie-fortum-darmowe-godziny.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 26.09.2017 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Mam pytanie do użytkowników Smartheata. Są dwie wartości grzania: nominalna wartość (BAA) i zmniejszenie nominalnej wartości (BAB). Ta druga wartość powinna być mniejsza od pierwszej, a u mnie jest taka sama. Mimo, że mam ustawione grzanie 21(BAA) i 18(BAB). Dlaczego tak się dzieje? Jak sprawdzić, czy w danym momencie pompa grzeje CO czy CWU? Dobra już wszystko wiem. Wartości są takie same bo mam ustawiony plan tygodniowy i tak też powinno być - pokazuje dla BAA i BAB wartość z danej taryfy. Dalej nie wiem jak to jest z parametrami: BAE (temp aktywacji - czyli grzanie włącza się poniżej tej temp) i BAF (czyli jak długo musi być poniżej). Może mi to ktoś wyjaśnić na przykładzie i powiązaniu tych parametrów z BAA i BAB? Jak to jest w przypadku gdy w danym momencie zmienię sobie np. BAF z 8h na 10h? Czy pompa zacznie grzać dopiero po 10h (jeśli oczywiście warunek zostanie spełniony), czy może pompa zlicza czas już od jakiegoś momentu i po 2 dodatkowych godzinach zacznie grzać? Fajnie jakby mi to ktoś na przykładzie wyjaśnił. Najlepiej jakimś trudnym przykładzie:) Ten prosty scenariusz znam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 26.09.2017 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Dobra już wszystko wiem. Wartości są takie same bo mam ustawiony plan tygodniowy i tak też powinno być - pokazuje dla BAA i BAB wartość z danej taryfy. Dalej nie wiem jak to jest z parametrami: BAE (temp aktywacji - czyli grzanie włącza się poniżej tej temp) i BAF (czyli jak długo musi być poniżej). Może mi to ktoś wyjaśnić na przykładzie i powiązaniu tych parametrów z BAA i BAB? Jak to jest w przypadku gdy w danym momencie zmienię sobie np. BAF z 8h na 10h? Czy pompa zacznie grzać dopiero po 10h (jeśli oczywiście warunek zostanie spełniony), czy może pompa zlicza czas już od jakiegoś momentu i po 2 dodatkowych godzinach zacznie grzać? Fajnie jakby mi to ktoś na przykładzie wyjaśnił. Najlepiej jakimś trudnym przykładzie:) Ten prosty scenariusz znam:) w skrócie - ja mam pogodówkę temp aktywacji mam np. 20 stopni oznacza to, że pompa zaczyna mi grzac gdy temperatura na dworze spadnie poniżej 20 stopni BAB mam ustawione teraz 5h, czyli pompa zacznie grzać gdy temperatura zewnętrzna będzie przez minimum 5 godzin niższa niż wklepane 20 stopni jak wklepiesz zmianę czasu, to zaobsewowałem, że pompa dopiero od zmiany czasu zlicza czas temp. zewnętrznej czyli masz np. ustawione 20 stopni, i 10 godzin na dworze od np. 7 godzin jest poniżej 20 stopni (czyli domyślnie za 3 godziny właczy nam się grzanie) i wtedy coś cię naszło i zmieniasz czas reakcji na np. 5 godzin myślisz sobie że to oznacza, że skoro od 7 godzin jest już chłodniej niż 20 to od razu pompa się wlączy ale sterownik myśli inaczej - zacznie dopiero od momentu wprowadzenia 5 odliczać te 5 godzin tak robi PC u mnie, nie wiem czy tak powinna robić, ale tak u mnie liczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 26.09.2017 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Dzięki za wyjaśnienie. A jak to się ma do tych temperatur co ustawiamy BAA i BAB. Ja mam 21 BAA i 18 dla BAB. Ja rozumiem,to tak, że sterownik najpierw patrzy na BAE (temp aktywacji) i BAF(jak długo poniżej temp aktywacji). Jeśli jest warunek dla BAE i BAF jest spełniony to wtedy patrzy dopiero na BAA lub BAB (w zależności od tego czy tańsza czy droższa taryfa). Jeśli temperatura z BAA jest niższa niż BAE to wtedy dogrzewa aż osiągnie BAA. Jeśli jest większa lub równa to wtedy nie grzeje. Dobrze rozumuję?Przy takiej pogodzie jak teraz mamy jakbym ustawił BAE na 0 stopni i BAF na 10h to pompa w ogóle się nie będzie włączać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts